I USK 1044/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-08-19
Skład orzekający: Dawid Miąsik
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy podjęcie przez osobę pobierającą świadczenie rehabilitacyjne, cierpiącą na chorobę nowotworową i poddaną leczeniu, krótkiej aktywności dydaktycznej o charakterze rehabilitacyjnym i terapeutycznym stanowi wykonywanie „pracy zarobkowej” w rozumieniu art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, skutkujące automatyczną utratą prawa do świadczenia?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy uznał, że skarga kasacyjna nie kwalifikuje się do przyjęcia, ponieważ nie występuje w niej istotne zagadnienie prawne. Orzecznictwo Sądu Najwyższego dotyczące wykładni art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej jest obszerne i wystarczające do zastosowania tego przepisu. W przypadku pracowników, działalność uzasadniona potrzebami środowiskowymi, społecznymi czy publicznymi, za którą otrzymuje się wynagrodzenie w okresie niezdolności do pracy, nie jest traktowana jako praca zarobkowa w rozumieniu tego przepisu. Jednakże, podjęcie zatrudnienia na pełny etat, nawet o charakterze terapeutycznym, wyklucza potraktowanie takiej aktywności jako incydentalnej czy ograniczonej czasowo.Stan faktyczny
E. P. została pozbawiona prawa do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 1 listopada 2023 r. do 15 marca 2024 r. i zobowiązana do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia. Sąd Rejonowy w Pile zmienił decyzję, uznając, że E. P. nie jest zobowiązana do zwrotu. Sąd Okręgowy w Poznaniu zmienił wyrok Sądu Rejonowego, oddalając odwołanie i uznając, że E. P. była właściwie pouczona o konsekwencjach podjęcia zatrudnienia. E. P. podjęła zatrudnienie na pełny etat jako nauczyciel teoretycznych przedmiotów zawodowych za wynagrodzeniem przekraczającym minimalne.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i odstąpił od obciążenia odwołującej się kosztami zastępstwa procesowego.Pełny tekst orzeczenia
I USK 1044/26
POSTANOWIENIE
Dnia 19 sierpnia 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Dawid Miąsik
w sprawie z odwołania E. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział
w Pile
o zwrot świadczenia rehabilitacyjnego,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 19 sierpnia 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się od wyroku Sądu Okręgowego
w Poznaniu z dnia 21 lipca 2025 r., sygn. akt VII Ua 6/25,
1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania,
2. odstępuje od obciążenia odwołującej się kosztami
zastępstwa procesowego organu rentowego w postępowaniu
kasacyjnym.
UZASADNIENIE
Decyzją z 28 maja 2024 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w Pile
(organ rentowy) na podstawie przepisów ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o
świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i
macierzyństwa (Dz. U. z 2023 r. poz. 2780 ze zm., dalej jako ustawa zasiłkowa) i
ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U.
z 2024 r. poz. 497, dalej jako ustawa systemowa) stwierdził, że E. P. (odwołująca
się): nie ma prawa do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 1 listopada 2023 r.
do 15 marca 2024 r., pobrała nienależne świadczenie rehabilitacyjne za okres od 1
I USK 1044/26 2
listopada 2023 r. do 15 marca 2024 r., jest zobowiązana do zwrotu nienależnie
pobranego świadczenia rehabilitacyjnego od 1 listopada 2023 r. do 15 marca 2024
r. wraz z odsetkami w łącznej kwocie 12.553,60 zł, w tym należność główna
12.050,24 zł.
Wyrokiem z 19 listopada 2024 r., IV U 105/24, Sąd Rejonowy w Pile zmienił
zaskarżoną decyzję i ustalił, że odwołująca się nie jest zobowiązana do zwrotu
świadczenia rehabilitacyjnego pobranego za okres od 1 listopada 2023 r. do 15
marca 2024 r. wraz z odsetkami w łącznej kwocie 12.553,60 zł (pkt 1 sentencji), w
pozostałym zakresie oddalił odwołanie (pkt 2 sentencji), kosztami postępowania
obciążył Skarb Państwa - Sąd Rejonowy w Pile (pkt 3 sentencji). Sąd Okręgowy w
Poznaniu wyrokiem z 21 lipca 2025 r., VII Ua 6/25 zmienił zaskarżony apelacją
organu rentowego wyrok Sądu Rejonowego w punkcie 1 i oddalił odwołanie (pkt 1)
oraz odstąpił od obciążania odwołującej się kosztami zastępstwa procesowego
organu rentowego w postępowaniu odwoławczym (pkt 2).
W ocenie Sądu Okręgowego E. P. była właściwie pouczona przez organ
rentowy o okolicznościach powodujących pozbawienie prawa do świadczenia
rehabilitacyjnego, już przed podjęciem zatrudnienia od 2 listopada 2023 r. Dlatego
miała świadomość tego, że zatrudnienie to może wywołać skutki w sferze prawa do
przyznanego od września 2023 r. świadczenia rehabilitacyjnego, w tym pozbawić ją
tego prawa. Odwołująca nie powiadomiła organu rentowego o podjęciu zatrudnienia
w oparciu o umowę o pracę, a po jego zakończeniu nie przystąpiła ponownie do
dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z tytułu działalności gospodarczej, który
to tytuł ponownie stał się aktualny. Powyższe przemawia za tym, że zaskarżona
decyzja organu rentowego w punkcie pierwszym, stwierdzającym, że E. P. nie ma
prawa do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 1 listopada 2023 r. do 15 marca
2024 r. jest prawidłowa, a świadczenie pobrane za ten okres przez odwołującą się,
jest świadczeniem nienależnym (punkt drugi decyzji). Dostrzegł to również Sąd
pierwszej instancji, oddalając odwołanie E. P. w tym zakresie, a wskutek
niezaskarżenia wyroku Sądu Rejonowego w tym zakresie przez żadną ze stron,
rozstrzygnięcie to jest prawomocne. Rozpoznając zatem apelację organu rentowego
od wyroku Sądu pierwszej instancji, Sąd Okręgowy był powyższym rozstrzygnięciem
związany i mógł oceniać tylko prawidłowość rozstrzygnięcia Sądu pierwszej instancji
w zakresie punktu trzeciego decyzji.
I USK 1044/26 3
Sąd Okręgowy nie miał wątpliwości co do tego, że organ rentowy w decyzji
przyznającej świadczenie rehabilitacyjne właściwie i w sposób zrozumiały pouczył
odwołującą się o konsekwencjach podjęcia zatrudnienia w okresie pobierania
świadczenia rehabilitacyjnego, czego odwołująca się miała świadomość, skoro
następnie udała się do ZUS celem upewnienia się w tym temacie i dodatkowo
konsultowała kwestię zatrudnienia ze swoją księgową. Podnoszony przez
odwołującą się rehabilitacyjny cel podjęcia zatrudnienia w P. w P., w relacji do
wynikającego z zaskarżonej decyzji ZUS zobowiązania E. P. do zwrotu nienależnie
pobranego świadczenia rehabilitacyjnego, w ocenie Sądu Okręgowego nie ma
znaczenia w niniejszej sprawie. Jakkolwiek Sądowi drugiej instancji z urzędu znany
jest psychologiczny aspekt zatrudnienia w przypadku choroby przewlekłej, która
wiąże się z negatywnymi emocjami, przygnębieniem, poczuciem utraty kontroli czy
izolacji, to jednakże decyzja o podjęciu zatrudnienia w okresie trwającego leczenia
czy rehabilitacji - wobec uprzedniego wniosku o świadczenie z ubezpieczeń
społecznych, powinna być skorelowana z obowiązującymi w zakresie tego
świadczenia przepisami prawa. Przykładowo, osoba uprawniona do renty z tytułu
niezdolności do pracy może podjąć zatrudnienie, a jedyne ograniczenie, jakie
napotyka, to wysokość osiąganych wówczas zarobków. W przypadku czasowej
niezdolności do pracy - jak w okresie przebywania na zasiłku chorobowym lub
korzystania ze świadczenia rehabilitacyjnego - ustawodawca takiej możliwości nie
przewiduje. Celem świadczenia rehabilitacyjnego jest ukończenie leczenia lub
rehabilitacji w przypadku, gdy długość zasiłku chorobowego okazała się
niewystarczająca i pełne oddanie się przez pobierającego świadczenie temu celowi.
W świetle orzecznictwa Sądu Najwyższego, dopuszczalne jest jedynie incydentalne
podejmowanie pracy lub prowadzenie działalności gospodarczej (tj. wykonywanie
czynności niezbędnych dla bytu tej działalności, jak np. składanie podpisów pod
dokumentami, związanymi z działalnością) w okresie pobierania zasiłku
chorobowego, ergo świadczenia rehabilitacyjnego, nadto uzyskiwanie niewielkich
przychodów, wręcz symbolicznych, nie pozwalających na zaspokojenie
podstawowych potrzeb. Zdaniem Sądu Najwyższego, taka aktywność nie godzi
bowiem w istotę i cel tych świadczeń. Z umowy o pracę z dnia 2 listopada 2023 r.
wynikało, że odwołująca się podjęła zatrudnienie w pełnym wymiarze czasu pracy
jako nauczyciel teoretycznych przedmiotów zawodowych, za wynagrodzeniem
3.551,99 zł. Tym samym ani rodzaj pracy, ani wynagrodzenie - nie były symboliczne
I USK 1044/26 4
i incydentalne. Pełen wymiar czasu pracy oznacza, że zatrudnienie to angażowało
odwołującą się w całym zakresie, przez co nie stanowiło tylko i wyłącznie
dodatkowego zajęcia, mającego mieć aspekt motywacyjny, aktywizujący.
Odwołująca się za swoją pracę otrzymała pełne wynagrodzenie w wysokości
przekraczającej ustawowe wynagrodzenie minimalne. Powyższe okoliczności
zdaniem Sądu Okręgowego prowadzą do wniosku, że w przypadku odwołującej się
nie wystąpiły żadne obiektywne przesłanki, umożliwiające zwolnienie jej z obowiązku
zwrotu organowi rentowemu nienależnie pobranego świadczenia rehabilitacyjnego
za okres od 1 listopada 2023 r. do 15 marca 2024 r.
Skargę kasacyjną od powyższego wyroku Sądu Okręgowego złożyła
odwołująca się, zaskarżając wyrok ten w części, tj. w punkcie 1 zmieniającym wyrok
Sądu Rejonowego w Pile w punkcie 1 i oddającym odwołanie i zarzucając:
1) naruszenie prawa materialnego, tj.:
- art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych
z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa przez błędną
wykładnię i uznanie, iż odwołującej się nie przysługuje prawo do zasiłku
rehabilitacyjnego za okres za okres od 1 listopada 2023 r. do 15 marca 2024 r. oraz
że pobrała w tym okresie nienależne świadczenie w łącznej kwocie 12.553,60 zł, w
tym 12.050,24 zł należności głównej, w sytuacji gdy odwołująca się, nie została w
sposób należyty pouczona przez organ rentowy w decyzji przyznającej świadczenie
rehabilitacyjne, a Sąd drugiej instancji pominął stanowisko skarżącej co do motywów
jej rozumowania i trudności wywołanych chorobą nowotworową, także a także
pominął obowiązującą prokonstytucyjną wykładni art. 17 ust. 1 ustawy o
świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i
macierzyństwa w zaistniałym stanie faktycznym i prawnym;
- art. 84 ust. 1 ustawy systemowej przez bezzasadne przyjęcie, że odwołująca
się jest zobowiązana do zwrotu zasiłków pobranych za okresy objęte zaskarżoną
decyzją.
2) naruszenie przepisów postępowania, tj. :
- art. 3271 § 1 k.p.c. w zw. z art. 391 § 1 k.p.c. w zw. z art. 6 ust 1 Europejskiej
Konwencji Praw Człowieka przez niewłaściwe sporządzenie uzasadnienia, które jest
wewnętrznie sprzeczne, niejasne i uniemożliwia kontrolę kasacyjną orzeczenia,
zwłaszcza w zakresie ustalenia, jakie przesłanki w zaistniałym stanie prawnym i
faktycznym uzasadniają zastosowanie prokonstytucyjnej wykładni art. 17 ust. 1
I USK 1044/26 5
ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby
i macierzyństwa względem skarżącej kasacyjnie;
- art. 233 § 1 k.p.c. w zw. z art. 6 ust 1 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka
przez naruszanie zasady swobodnej oceny dowodów, która nakazuje sądowi ocenę
całokształtu materiału dowodowego w sposób wszechstronny i logiczny, podczas
gdy Sąd drugiej instancji, dokonując wybiórczej oceny dowodów i wyciągając z nich
wnioski sprzeczne z zasadami logiki i doświadczenia życiowego, w szczególności:
przez arbitralne przyjęcie, iż odwołująca się w piśmie z dnia 5 września 2024 r.
przyznała, że o powyższym została skutecznie pouczona przez pozwany organ
rentowy w decyzji przyznającej świadczenie rehabilitacyjne, podczas gdy skarżąca
kasacyjnie, zeznając w dniu 29 października 2024 r., na rozprawie wyjaśniła motywy
jej rozumowania i trudności wywołane chorobą, która również wpływała na jej
świadomości i rozumienie spornych okoliczności w sprawie co do możliwości
podjęcia pracy w ramach zalecanej rehabilitacji; przez bezpodstawne przyjęcie, że
odwołująca się została właściwie pouczona przez organ rentowy o okolicznościach,
powodujących pozbawienie prawa do świadczenia rehabilitacyjnego, już przed
podjęciem zatrudnienia od 2 listopada 2023 r. i miała świadomość tego, że
zatrudnienie to może wywołać skutki w sferze prawa do przyznanego od września
2023 r. świadczenia rehabilitacyjnego; przez uznanie, iż podnoszony przez skarżącą
argument przed Sądem pierwszej instancji, i podtrzymany na etapie drugiej instancji,
jakoby rehabilitacyjny cel podjęcia zatrudnienia w P. w P., w relacji do wynikającego
z zaskarżonej decyzji ZUS zobowiązania odwołującej się do zwrotu nienależnie
pobranego świadczenia rehabilitacyjnego, nie miał na kanwie tej sprawy znaczenia;
przez zmianę ustaleń faktycznych jedynie w oparciu o dokumenty zaś z pominięciem
ponownego przesłuchania skarżącej kasacyjnie; przez pominiecie obowiązującej linii
orzeczniczej Sądu Najwyższego przyjmującej liberalne stanowisko wobec
świadczeniobiorców, którym organ rentowy zarzuca nienależne pobranie świadczeń
z ubezpieczenia społecznego, w szczególności z uwzględnieniem prokonstytucyjnej
wykładni art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia
społecznego w razie choroby i macierzyństwa w zaistniałym stanie faktycznym i
prawnym skarżącej kasacyjne.
Odwołująca się wniosła o przyjęcie niniejszej skargi do rozpoznania,
powołując się na występowanie w sprawie istotnego zagadnienia prawnego
sprowadzającego się do rozstrzygnięcia:
I USK 1044/26 6
1. Czy w świetle art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z
ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa jednorazowe podjęcie
przez osobę pobierającą świadczenie rehabilitacyjne, cierpiącą na chorobę
nowotworową i poddaną leczeniu neurochirurgicznemu, krótkiej aktywności
dydaktycznej o charakterze rehabilitacyjnym i terapeutycznym stanowi wykonywanie
„pracy zarobkowej” w rozumieniu tego przepisu, skutkujące automatyczną utratą
prawa do świadczenia?
2. Czy sankcja utraty prawa do świadczenia rehabilitacyjnego na podstawie
art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej powinna być stosowana również w sytuacjach, gdy
ubezpieczony podejmuje aktywność o znikomym ciężarze fizycznym i
intelektualnym, w minimalnym wymiarze czasu i za symboliczne wynagrodzenie, a
także nie związana z wyuczoną profesją i wcześniej wykonywaną pracą zawodową,
motywowaną względami terapeutycznymi, czy też - zgodnie z zasadą
proporcjonalności i art. 67 ust. 1 Konstytucji RP - w takich przypadkach należy
odmówić zastosowania sankcji z uwagi na jej nadmierną dolegliwość?
3. Czy w świetle ratio legis świadczenia rehabilitacyjnego, które ma wspierać
proces leczenia i powrotu do pracy, jego pobieranie może być uzależnione od
całkowitego zaniechania jakiejkolwiek aktywności umysłowej lub społecznej, nawet
jeśli jest ona zalecona przez lekarzy w ramach terapii pooperacyjnej i ma charakter
ściśle rehabilitacyjny?
4. Czy dla przypisania ubezpieczonemu tzw. „złej wiary” w rozumieniu art. 84
ust. 2 ustawy systemowej wystarcza ogólne pouczenie o możliwości utraty
świadczenia, czy też konieczne jest ustalenie, że w danych okolicznościach
faktycznych ubezpieczony rzeczywiście rozumiał, iż jego konkretne zachowanie - o
charakterze rehabilitacyjnym i incydentalnym - może zostać zakwalifikowane jako
praca zarobkowa pozbawiająca go prawa do świadczenia?
Organ rentowy w odpowiedzi na skargę kasacyjną wniósł o wydanie
postanowienia odmawiającego przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania,
ewentualnie jej oddalenie oraz zasądzenie kosztów postępowania kasacyjnego, w
tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
I USK 1044/26 7
Skarga kasacyjna odwołującej się nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej
merytorycznego rozpoznania, ponieważ nie można mówić o występowaniu w
niniejszej sprawie istotnego zagadnienia prawnego. Problematyka wykładni art. 17
ust. 1 ustawy zasiłkowej doczekała się już obszernego orzecznictwa Sądu
Najwyższego, które jest wystarczające do zastosowania wspominanego przepisu w
takich sprawach jak niniejsza. Przypomnieć należy, że odstąpienie od stosowania
art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej w sposób wynikający z jego literalnej wykładni,
zgodnie z którą jakakolwiek aktywność zarobkowa w okresie orzeczonej niezdolności
do pracy powinna skutkować utratą prawa do świadczenia miało miejsce w sprawach
dotyczących osób prowadzących działalność gospodarczą, w ramach której
zatrudnianie byli pracownicy, co wiązało się z koniecznością dokonywania przez taką
osobę – w okresie orzeczonej niezdolności do pracy – różnego rodzaju czynności
formalno-prawnych, do jakich jest ona zobowiązana jako pracodawca, podatnik i
płatnik składek (podpisywanie faktur, dokonanie zgłoszenia w ZUS, czy złożenie
deklaracji podatkowej lub składkowej, zob. np. postanowienie Sądu Najwyższego z
20 lutego 2024 r., III USK 350/23, LEX nr 3687141 i powołane tam orzecznictwo).
W sprawach dotyczących przedsiębiorców zaowocowało to linią orzeczniczą,
zgodnie z którą przy ocenie, czy doszło do wypełnienia przesłanek określonych w
art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej, konieczna okazała się pewna „stopniowalność"
oceny zachowań osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą,
uwzględniająca specyfikę tej działalności. Taka osoba wykonywała w okresie
orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową w rozumieniu powołanego
przepisu będzie możliwe wówczas, gdy wykazuje się ona w tym okresie taką samą
lub zbliżoną aktywnością zawodową jak w okresach, w których była zdolna do
prowadzenia działalności. Natomiast gdy w okresie orzeczonej niezdolności do pracy
osoba prowadząca pozarolniczą działalność ogranicza swoją normalną aktywność
wyłącznie do podejmowania sporadycznych, incydentalnych i wymuszonych, np.
regulacjami prawnymi, czynności takich jak złożenie podpisu na dokumencie,
zwłaszcza urzędowym, sporządzenie rachunku lub faktury, których niedopełnienie
prowadziłoby do niedochowania ustawowego lub umówionego z kontrahentem
terminu i które dodatkowo nie są sprzeczne z celem zwolnienia, oraz gdy ceduje
pozostałe czynności charakteryzujące prowadzoną przez nią działalność na inne
osoby (zatrudnionych, w tym celu zleceniobiorców lub ustanowionego na czas
trwania niezdolności do pracy pełnomocnika), należałoby przyjąć, że zastosowanie
I USK 1044/26 8
w stosunku do niej regulacji art. 17 ust. 1 ustawy nie jest uzasadnione (zob. np. wyrok
Sądu Najwyższego z 16 marca 2023 r., III USKP 38/22, LEX nr 3549917; wyrok Sądu
Najwyższego z 14 maja 2024 r., II USKP 123/23, LEX nr 3713580).
W odniesieniu do pracowników orzecznictwo Sadu Najwyższego poszło zaś
w tym kierunku, że nie jest pracą zarobkową w rozumieniu art. 17 ust. 1 ustawy
zasiłkowej działalność uzasadniona potrzebą środowiskową, społeczną czy
publiczną, za którą otrzymuje się wynagrodzenie w okresie orzeczonej niezdolności
do pracy (wyrok z dnia 5 kwietnia 2016 r., II UK 171/15, OSNP 2017 Nr 11, poz. 150).
Za taką działalność Sąd Najwyższy uznał udział w akcjach ratowniczych członków
ochotniczej straży pożarnej (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 14 maja 2009 r., I UK
351/08); wykonywanie przez przedstawiciela Skarbu Państwa czynności członka
rady nadzorczej w „realizującej misję publiczną” T.P. SA (wyroku z dnia 6 lutego 2014
r., II UK 274/13 (OSNP 2015 Nr 4, poz. 58); udział w posiedzeniach spółdzielni
mieszkaniowej (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 4 listopada 2009 r., I UK 140/09,
LEX nr 564767); udział ubezpieczonego w sesjach rady miejskiej (wyrok Sądu
Najwyższego z dnia 6 czerwca 2023 r., II USKP 40/22, LEX nr 3567545), czy
sprawowanie nadzoru lub dozoru przez kuratora społecznego i otrzymywanie z tego
tytułu na podstawie art. 90 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o kuratorach
sądowych (tekst jedn.: Dz.U. z 2023 r., poz. 1095 z późn. zm.) ryczałtu stanowiącego
zwrot kosztów związanych z pełnieniem tej funkcji (wyrok Sądu Najwyższego z 10
kwietnia 2024 r., III USKP 112/23, OSNP 2025, nr 9, poz. 90).
W niniejszej sprawie „wskazanie” terapeutyczne co do podjęcia zatrudnienia
nie wynikało z decyzji lekarza prowadzącego odwołującą się w ramach
leczenia/rehabilitacji związanych z pobieraniem świadczenia rehabilitacyjnego, lecz
z przekonania samej odwołującej się. Nie była to działalność motywowana
wzglądami o doniosłości społecznej, środowiskowej czy publicznej w myśl
powołanego wyżej orzecznictwa. Ponadto, odwołująca się podjęła zatrudnienie na
podstawie umowy o pracę na pełny etat, co wyklucza potraktowanie takiej aktywności
zarobkowej jako incydentalnej, ograniczonej czasowej czy wymuszonej
koniecznością wykonania obowiązków publicznoprawnych w myśl powołanego
wyżej orzecznictwa.
Odnosząc się natomiast do kwestii pouczenia, Sąd Najwyższy stwierdza, że
– w pierwszej kolejności – kwestia pouczenia ubezpieczonego jest kwestią natury
faktycznej a nie prawnej. To od okoliczności danego stanu faktycznego zależy, czy
I USK 1044/26 9
sąd uzna, że decyzja organu rentowego zawierała stosowne pouczenie oraz czy było
to pouczenie zrozumiałe dla ubezpieczonego (w odniesieniu do świadczenia
rehabilitacyjnego oraz ewentualnego wpływu choroby na rozumienie pouczenia zob.
wyrok Sądu Najwyższego z 6 września 2017 r., I UK 376/16, LEX nr 2389591, a
ogólnie w odniesieniu do ustalania, czy ubezpieczony był pouczony zob. także
postanowienia Sądu Najwyższego z 17 listopada 2025 r., III USK 138/24, LEX nr
3953074; z 27 marca 2025 r., III USK 58/24, LEX nr 3854342; wyrok Sądu
Najwyższego z 27 marca 2025 r., III USKP 57/24, LEX nr 3848007). Skoro w
niniejszej sprawie Sąd drugiej instancji takie ustalenie co do pouczenia poczynił, to
jest ono wiążące dla Sądu Najwyższego w postępowaniu kasacyjnym. W drugiej
kolejności należało uwzględnić, że jest to zagadnienie normowane przez art. 84 ust.
2 pkt 1 a nie art. 84 ust. 2 ustawy systemowej, który to przepis (art. 84 ust. 2 pkt 1)
nie został powołany w podstawach skargi, zatem jego ewentualne wadliwe wykładnia
lub zastosowanie nie mogłyby stanowić przedmiotu wypowiedzi Sądu Najwyższego
jako sądu kasacyjnego z uwagi na związanie podstawami skargi. Po trzecie, zarówno
w przypadku zwolnienia lekarskiego jak i korzystania ze świadczenia
rehabilitacyjnego, które przyznawane jest osobom, które wyczerpały okres zasiłkowy
a mimo to nie odzyskały zdolności do pracy (art. 18 ust. 1 ustawy zasiłkowej),
oczywiste jest, że w okresie niezdolności do pracy i pobierania takiego świadczenia
nie można wykonywać działalności zarobkowej, i kwestia ta nie wymaga
szczególnego pouczenia (zob. np. wyrok Sądu Najwyższego z 17 marca 2021 r., II
USKP 30/21, OSNP 2022, nr 1, poz. 9).
Mając powyższe na względzie, Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji
postanowienia.
[r.g.]
Powiązane orzeczenia
- III UK 82/15 2016-01-25Czy wykonywanie przez ubezpieczonego prowadzącego działalność gospodarczą czynności formalnoprawnych związanych z tą działalnością, takich jak podpisywanie dokumentów czy nadzór nad firmą, stanowi „pracę zarobkową” w roz…
- I USKP 143/24 2025-04-02Czy wykonywanie pracy zarobkowej o charakterze incydentalnym, skutkujące uzyskaniem niewielkiego dochodu, w okresie pobierania świadczenia rehabilitacyjnego, prowadzi do utraty prawa do tego świadczenia?
- II UK 39/19 2019-12-05Czy wykonywanie pracy zarobkowej w okresie orzeczonej niezdolności do pracy, pomimo odmowy przyznania świadczenia rehabilitacyjnego, wyłącza prawo do tego świadczenia?
- I UK 234/16 2017-03-29Czy czynności formalnoprawne związane z prowadzeniem jednoosobowej działalności gospodarczej, wykonywane przez ubezpieczonego w okresie pobierania zasiłku chorobowego, mogą być kwalifikowane jako wykonywanie pracy zarobk…
- II UK 118/14 2015-01-13Czy świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy na dotychczas zajmowanym stanowisku, nawet jeśli biegli stwierdzili zdolność do pracy na…
Powołane przepisy
art. 17 ust. 1art. 84 ust. 1art. 3271 § 1 KPCart. 391 § 1 KPCart. 6 ust 1art. 233 § 1 KPCart. 67 ust. 1art. 84
ust. 2art. 17
ust. 1art. 90 ust. 1art. 84 ust.
2art. 84 ust. 2
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy