I USK 1376/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-06-24
Skład orzekający: Agnieszka Góra-Błaszczykowska
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy skarga kasacyjna organu rentowego, oparta na potrzebie wykładni przepisów dotyczących nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń społecznych, spełnia przesłanki przyjęcia jej do rozpoznania przez Sąd Najwyższy?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, uznając, że przedstawione przez organ rentowy wątpliwości interpretacyjne dotyczące przepisów o nienależnie pobranych świadczeniach z ubezpieczeń społecznych nie spełniają wymogów określonych w art. 398^9 § 1 pkt 2 k.p.c. Utrwalone orzecznictwo Sądu Najwyższego jednoznacznie rozstrzygnęło kwestię wykładni tych przepisów, wskazując, że obowiązek zwrotu świadczenia obciąża ubezpieczonego tylko wówczas, gdy można mu przypisać złą wolę, tj. świadomość nienależności świadczenia i celowe działanie zmierzające do wprowadzenia w błąd organu rentowego.Stan faktyczny
Organ rentowy zaskarżył wyrok Sądu Okręgowego, który oddalił jego apelację od wyroku Sądu Rejonowego częściowo uwzględniającego odwołanie ubezpieczonej od decyzji o zasiłek chorobowy i opiekuńczy. Organ rentowy zarzucił naruszenie przepisów dotyczących systemu ubezpieczeń społecznych i k.p.c., wskazując na potrzebę wykładni przepisów budzących wątpliwości. Sąd Najwyższy rozpoznał wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i zasądził od organu rentowego na rzecz ubezpieczonej zwrot kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.Pełny tekst orzeczenia
I USK 1376/26
POSTANOWIENIE
Dnia 24 czerwca 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Agnieszka Góra-Błaszczykowska
w sprawie z odwołania A. P.
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R.
o zasiłek chorobowy,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 24 czerwca 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego
w R. z dnia 12 listopada 2025 r., sygn. akt IV Ua 28/25,
1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania;
2. zasądza od organu rentowego na rzecz odwołującej się
kwotę 240 (dwieście czterdzieści) złotych wraz z ustawowymi
odsetkami za czas po upływie tygodnia od dnia doręczenia
zobowiązanemu orzeczenia do dnia zapłaty tytułem zwrotu
kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.
UZASADNIENIE
Wyrokiem z 12 listopada 2025 r., sygn. akt IV Ua 28/25, Sąd Okręgowy w R.
oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w R. od wyroku Sądu
Rejonowego w R. z dnia 1 kwietnia 2025 r., sygn. akt IV U 82/20, którym Sąd
pierwszej instancji częściowo uwzględnił odwołania A. P. od zaskarżonych decyzji
organu rentowego.
I USK 1376/26 2
Apelację od wyroku Sądu Rejonowego wniósł organ rentowy, zarzucając mu
naruszenie art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie
ubezpieczeń społecznych oraz art. 365 k.p.c.
Sąd Apelacyjny oddalił apelację jako niezasadną. Sąd ten wskazał, że
ustalenia faktyczne Sądu Rejonowego w zakresie dotyczącym A. P. są
wystarczające i precyzyjne, dlatego zostały przyjęte przez Sąd Okręgowy za
własne. Na gruncie rozpoznawanej sprawy, wbrew zapatrywaniom apelacji, brak
jest dowodów by uznać, iż A. P. działa w złej wierze. Z materiału dowodowego
wynika, że świadczenia pobierała w przekonaniu, iż jej przysługują. Nigdy nie
przedłożyła w ZUS nieprawdziwych informacji, współpracowała z organem
rentowym i dostarczała wymagane dokumenty. Przeprowadzona u odwołującej
kontrola, w wyniku której nie stwierdzono nieprawidłowości w wykorzystywaniu
przez nią zwolnienia lekarskiego, utwierdziła ją w przekonaniu, że podlega
ubezpieczeniom, jako osoba współpracująca z mężem w prowadzeniu działalności
pozarolniczej. Odnosząc się do argumentów organu, dotyczących statystyk
finansowych działalności gospodarczej oraz zadeklarowania przez A. P. podstaw
wymiaru składek podkreślono, że same te okoliczności nie mogą stanowić
wystarczającej postawy do przypisania złej wiary, ani prowadzić do wniosku, że
ww. od początku zmierzała jedynie do uzyskania świadczeń z ubezpieczeń
społecznych. Wysokość zadeklarowanej składki mieściła się w granicach
dopuszczalnych przez obowiązujące przepisy prawa i jako taka - co do zasady jest
przejawem korzystania z uprawnień przyznanych ubezpieczonym. Również wyniki
finansowe nie przesądzają jeszcze o celowym działaniu nakierunkowanym na
wyłudzenie świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Ocena dobrej/złej woli wymaga
bowiem uwzględniania wszystkich okoliczności sprawy. Organ rentowy nie
przedstawił żadnych dowód, aby A. P. wiedziała, że świadczenia te jej się nie
należą. Nie udowodniono, by ww. nie wykonywała w ogóle jakichkolwiek działań w
zakresie prowadzenia działalności gospodarczej w spornym okresie. A. P.
sprawdzała oraz monitorowała trasy samochodowe, zdarzało się, że dostarczała
towar do mniejszych sklepów, kontrolowała wpłaty. Tego rodzaju aktywność - choć
sporadyczna i niewystarczająca do formalnego zakwalifikowania A. P. jako osoby
współpracującej na gruncie prawa ubezpieczeń społecznych - mogła utwierdzać ją
I USK 1376/26 3
w przekonaniu, że rzeczywiście angażuje się przy prowadzeniu działalności
gospodarczej i z tego tytułu podlega ubezpieczeniom społecznym oraz ma prawo
do pobierania zasiłku chorobowego lub opiekuńczego.
Bezsporne jest, że A. P. pobrała świadczenia wskazane w zaskarżonej
decyzji, tj. zasiłek chorobowy i zasiłek opiekuńczy, do których uzyskania nie
spełniała warunków. Wypłacenie jednak świadczeń w sposób, na który nie miała
wpływu, nie uzasadnia powstania po stronie osoby ubezpieczonej obowiązku
zwrotu nienależnie pobranego świadczenia.
Wyrok Sądu Apelacyjnego zaskarżył skargą kasacyjną organ rentowy w
całości.
Uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania oparto
na podstawie przyjęcia skargi do rozpoznania określonej w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.
(potrzeba wykładni przepisów prawnych wywołujących poważne wątpliwości).
Strona skarżąca wskazała na potrzebę wykładni przepisów art. 84 ust. 1 i
ust. 2 pkt. 2 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych
w zw. z art. 66 ustawy 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z
ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, budzących poważne
wątpliwości i wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, czego przykładem
są następujące orzeczenia: wyrok Sądu Okręgowego w Suwałkach z 19.02.2019 r.,
sygn. akt III Ua 20/18, wyrok Sądu Okręgowego w Toruniu z 8.06.2018 r., sygn. akt
IV Ua 20/18, wyrok Sądu Rejonowego w Krośnie z 5.04.2019 r., sygn. akt
IV U 99/18, wyrok Sądu Apelacyjnego w Rzeszowie z 3.12.2013 r., sygn. akt
III AUa 785/07, wyrok Sądu Rejonowego w Słupsku z 2.02.2016r., sygn. akt
V U 204/14, wyrok Sądu Okręgowego w Częstochowie, sygn. akt IV Ua 46/20.
W odpowiedzi na skargę kasacyjną odwołująca się wniosła o odmowę
przyjęcia jej do rozpoznania oraz zasądzenie kosztów postępowania kasacyjnego
(w tym kosztów zastępstwa procesowego).
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna organu rentowego nie kwalifikuje się do przyjęcia jej do
merytorycznego rozpoznania. Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy
I USK 1376/26 4
przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie (1) występuje istotne
zagadnienie prawne, (2) istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących
poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów,
(3) zachodzi nieważność postępowania lub (4) skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona. W związku z tym wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności
wymienionych w powołanym przepisie, a jego uzasadnienie zawierać argumenty
świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie
kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy.
Wniesiona w sprawie skarga kasacyjna zawiera wniosek o przyjęcie jej do
rozpoznania uzasadniony w ten sposób, że w sprawie występuje potrzeba wykładni
przepisów prawnych wywołujących poważne wątpliwości i rozbieżności w
orzecznictwie (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.). Nie można jednak uznać, że skarżący
wykazał istnienie przesłanki przyjęcia skargi do rozpoznania określonej w art. 3989
§ 1 pkt 2 k.p.c.
Zgodnie z utrwalonym orzecznictwem Sądu Najwyższego, oparcie wniosku o
przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na przesłance określonej w art. 3989 § 1
pkt 2 k.p.c. wymaga wykazania, że określony przepis prawa, będący źródłem
poważnych wątpliwości interpretacyjnych, nie doczekał się wykładni albo
niejednolita wykładnia wywołuje rozbieżności w odniesieniu do identycznych lub
podobnych stanów faktycznych. Wątpliwości te i rozbieżności należy przytoczyć,
przedstawiając ich doktrynalne lub orzecznicze źródła (zob. np. postanowienie
Sądu Najwyższego z 13 czerwca 2008 r., sygn. akt III CSK 104/08; czy z 18 lutego
2015 r., II CSK 428/14). Konieczne jest wskazanie argumentów, które prowadzą do
rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej propozycji
interpretacyjnej (por. np. postanowienie Sądu Najwyższego z 13 grudnia 2007 r.,
sygn. akt I PK 233/07, OSNP 2009/3-4/43).
Powołanie się na omawianą przesłankę wymaga również wykazania, że
chodzi o wykładnię przepisów prawa, których treść i znaczenie nie zostały
dostatecznie wyjaśnione w dotychczasowym orzecznictwie lub, że istnieje potrzeba
zmiany ich dotychczasowej wykładni, podania na czym polegają wątpliwości
związane z jego rozumieniem oraz przedstawienia argumentacji świadczącej, że
I USK 1376/26 5
wątpliwości te mają rzeczywisty i poważny charakter, nie należą do zwykłych
wątpliwości, które wiążą się z procesem stosowania prawa. W przypadku, gdy w
ramach stosowania tych przepisów powstały już w orzecznictwie sądów określone
rozbieżności, skarżący powinien je przedstawić, jak też uzasadnić, że dokonanie
wykładni jest niezbędne do rozstrzygnięcia sprawy (por. postanowienia Sądu
Najwyższego: z 28 marca 2007 r., II CSK 84/07; z 11 stycznia 2008 r., I UK 283/07;
z 13 czerwca 2008 r., III CSK 104/08; z 12 grudnia 2008 r., II PK 220/08, niepubl.;
z 8 lipca 2009 r., I CSK 11/09, niepubl.; z 20 maja 2016 r., V CSK 692/15).
Ponadto, ze względu na publicznoprawne funkcje skargi kasacyjnej, skarżący
powinien wykazać celowość dokonania wykładni konkretnego przepisu przez Sąd
Najwyższy ze względu na potrzeby praktyki sądowej (por. postanowienie Sądu
Najwyższego z 14 grudnia 2012 r., III SK 29/12).
Podniesione w niniejszej sprawie wątpliwości interpretacyjne, czy też
rozbieżności orzecznicze, zostały już jednoznacznie rozstrzygnięte w orzecznictwie
Sądu Najwyższego i nie stanowią rzeczywistych problemów wykładniczych.
W orzecznictwie Sądu Najwyższego utrwalony jest pogląd, zgodnie z którym w
prawie ubezpieczeń społecznych „świadczenie nienależnie pobrane”, to nie tylko
„świadczenie nienależne” (obiektywnie, np. wypłacane bez podstawy prawnej), ale
także „nienależnie pobrane”, a więc pobrane przez osobę, której można przypisać
określone cechy dotyczące stanu świadomości (woli) lub określone działania
(zaniechania).
Świadomość nienależności świadczenia może mieć źródło w pouczeniu
udzielonym przez organ rentowy, co do okoliczności powodujących konieczność
zwrotu świadczenia, bądź też może wynikać z zawinionego działania osoby, która
spowodowała wypłatę świadczeń. Przyjmuje się, że świadomym wprowadzeniem w
błąd jest umyślne działanie świadczeniobiorcy, które ma postać zamiaru
bezpośredniego lub zamiaru ewentualnego. W rozumieniu art. 84 ust. 2 pkt 2
ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, błąd stanowi następstwo
świadomego działania pobierającego świadczenie, determinowanego wolą
wywołania przekonania po stronie organu, że zostały spełnione warunki nabycia
prawa do świadczenia lub świadczenia o określonej wysokości. Błąd ten wiąże się
zawsze z pierwotną wadliwością rozstrzygnięć organu rentowego lub
I USK 1376/26 6
odwoławczego, z etapem ustalania prawa do świadczeń, a jego istotną cechą
konstrukcyjną, odróżniającą od innych uchybień, jest istnienie fałszywego
wyobrażenia organu o stanie uprawnień ubezpieczonego, wywołanego na skutek
świadomego zachowania osoby pobierającej świadczenie.
Ponadto, jeżeli w trakcie pobierania świadczenia jest ono „należne”, a
okoliczności wyłączające prawo do niego, w konsekwencji również wiedza o tym
świadczeniobiorcy, wystąpiły post factum, nie ma podstaw do uznania, że
należności wypłacone podlegają zwrotowi. Ocena, czy świadczenie zostało
nienależnie pobrane, powinna zostać więc dokonana w odniesieniu do chwili
wypłaty tego świadczenia, a nie z perspektywy okoliczności, które wystąpiły po
zakończeniu jego wypłacania przez organ rentowy. Organ rentowy może domagać
się zwrotu nienależnie pobranego świadczenia jedynie wówczas, gdy
ubezpieczonemu można przypisać złą wolę.
Obowiązek zwrotu z art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej obciąża tylko
osobę, która uzyskała świadczenia na podstawie nieprawdziwych zeznań lub
dokumentów, albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd
instytucji ubezpieczeniowej. Świadomość nienależności świadczenia w takim
przypadku ma wynikać z zawinionego działania osoby, która spowodowała wypłatę
świadczeń. Przyjmuje się, że świadomym wprowadzeniem w błąd jest umyślne
działanie świadczeniobiorcy, które ma postać zamiaru bezpośredniego lub zamiaru
ewentualnego. Wzorzec normatywny zawarty w we wskazanym przepisie, wymaga
świadomego wprowadzenia w błąd, a więc zorientowany został na przeżycia
psychiczne ubezpieczonego polegające, po pierwsze, na świadomości, że
pobierane świadczenia są nienależne, a po drugie, że podjęte działania zmierzają
do wprowadzenia w błąd organu rentowego. Bez kumulatywnego ziszczenia się
tych dwóch przesłanek nie można twierdzić, że doszło do wypełnienia dyspozycji
ustawy systemowej (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 30 stycznia 2019 r.,
I UK 416/17, OSNP 2019 Nr 7, poz. 90).
Stwierdzając, że nie zachodzą przyczyny przyjęcia skargi, określone
w art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c.
Rozstrzygnięcie o kosztach postępowania kasacyjnego oparto na art. 108 § 1 i
art. 98 § 1,11 k.p.c. w związku art. 39821 k.p.c. w związku z § 10 ust. 4 pkt 2 w
I USK 1376/26 7
związku z § 2 ust. 5 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października
2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (jednolity tekst: Dz. U. z 2026 r.,
poz. 215).
[KK]
[r.g.]
Powiązane orzeczenia
- III USK 236/24 2025-05-27Czy skarga kasacyjna organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w Opolu w sprawie o zwrot nienależnie pobranych zasiłków opiekuńczych, chorobowych i macierzyńskich powinna zostać przyjęta do rozpoznania przez Sąd Najwyżs…
- I USK 173/21 2021-06-08Czy skarga kasacyjna organu rentowego, dotycząca kwestii błędnego pouczenia strony przez organ rentowy a nabycia prawa do świadczeń z ubezpieczenia społecznego, spełnia przesłanki przyjęcia jej do rozpoznania przez Sąd N…
- II UK 590/17 2018-09-26Czy skarga kasacyjna organu rentowego, która nie zawiera wyodrębnionego wywodu prawnego uzasadniającego wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania, może zostać przyjęta do rozpoznania przez Sąd Najwyższy?
- II USK 407/24 2025-10-15Czy skarga kasacyjna organu rentowego, oparta na zarzucie oczywistej zasadności i kwestionująca ustalenia faktyczne dotyczące podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, spełnia przesłanki do przyjęcia jej do rozp…
- II USK 108/24 2024-11-06Czy skarga kasacyjna organu rentowego, oparta na zarzutach naruszenia prawa procesowego i materialnego, spełnia przesłanki przyjęcia jej do rozpoznania przez Sąd Najwyższy, w szczególności przesłankę oczywistej zasadnośc…
Powołane przepisy
art. 84 ust. 2art. 365 KPCart. 3989 § 1 pkt 2 KPCart. 84 ust. 1art. 66art. 3989 § 1 KPCart. 3989
§ 1 pkt 2 KPCart. 3989 § 1
pkt 2 KPCart. 3989 § 2 KPCart. 108 § 1art. 98 § 1art. 39821 KPC
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy