I USK 1522/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-08-11
Skład orzekający: Jolanta Frańczak
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy możliwe jest rozszerzające zastosowanie art. 4 ust. 1 i 2 umowy między PRL a RFN o zaopatrzeniu emerytalnym i wypadkowym z 1975 r. w celu uwzględnienia podstaw wymiaru składek i sum ubezpieczenia z RFN przy przeliczeniu polskiego świadczenia emerytalnego?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, uznając, że przedstawione zagadnienie prawne nie spełnia wymogów istotnego zagadnienia prawnego ani oczywistej zasadności skargi. Kwestia stosowania polsko-niemieckiej umowy z 1975 r. była już wielokrotnie przedmiotem wypowiedzi Sądu Najwyższego, który konsekwentnie prezentował stanowisko, że umowa ta nie reguluje kwestii ustalania podstawy wymiaru świadczeń, a właściwe są przepisy prawa obowiązujące w miejscu zamieszkania.Stan faktyczny
Ubezpieczony domagał się przeliczenia wysokości swojej emerytury poprzez uwzględnienie wynagrodzeń i zasiłków dla bezrobotnych uzyskanych w Niemczech w latach 1981-1986. Sądy obu instancji oddaliły jego odwołania, uznając, że brak jest podstaw do uwzględnienia tych okresów i kwot, ponieważ były one już przedmiotem wcześniejszych rozstrzygnięć, a organ rentowy zastosował zastępcze wynagrodzenie pracownika z Polski. Ubezpieczony wniósł skargę kasacyjną, zarzucając naruszenie przepisów umowy polsko-niemieckiej oraz ustawy emerytalnej.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Pełny tekst orzeczenia
I USK 1522/26
POSTANOWIENIE
Dnia 11 sierpnia 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Jolanta Frańczak
w sprawie z odwołania J. W.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Szczecinie
o wysokość świadczenia,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 11 sierpnia 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Apelacyjnego
w Szczecinie z dnia 2 października 2025 r., sygn. akt III AUa 7/25,
odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
UZASADNIENIE
Sąd Apelacyjny w Szczecinie wyrokiem z dnia 2 października 2025 r. oddalił
apelację J. W. (dalej jako odwołujący się) od wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie
z dnia 27 listopada 2024 r., którym oddalono odwołanie od decyzji Zakładu
Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Szczecinie z dnia 12 października 2023 r.
odmawiającej odwołującemu się prawa do przeliczenia wysokości emerytury,
ponieważ nie przedstawił on żadnych nowych dowodów i okoliczności, które nie
byłyby brane pod uwagę we wcześniejszych postępowaniach.
W wyrokach Sądów meriti przyjęto, że brak jest podstaw do uwzględnienia
przy wyliczenia wysokości emerytury odwołującego się jego wynagrodzeń z okresu
ubezpieczenia w Niemczech od dnia 4 sierpnia 1981 r. do dnia 1 września 1983 r.
oraz pobieranego w Niemczech zasiłku dla bezrobotnych w okresie od dnia 29 maja
I USK 1522/26 2
1985 r. do dnia 4 października 1986 r. Powyższe żądania odwołującego się stanowiły
już przedmiot rozstrzygnięć w wydawanych przez organ rentowy decyzjach oraz w
sprawach sądowych, które toczyły się na skutek odwołań od tych decyzji
Jednocześnie wskazano, że organ rentowy ustalając wysokość świadczenia
rentowego uwzględnił za okres ubezpieczenia odwołującego się w Niemczech
zastępcze wynagrodzenie pracownika, zatrudnionego w Polsce, w podobnym
charakterze co odwołujący się, a wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia
9 stycznia 2014 r., III AUa 564/13 oddalono apelację odwołującego się wyroku Sądu
pierwszej instancji w sprawie, w której domagał się uwzględnienia faktycznych
wynagrodzeń uzyskiwanych w Niemczech. Niekorzystne dla odwołującego się było
również rozstrzygnięcie odnośnie do wniesionego odwołania od decyzji organu
rentowego z dnia 6 listopada 2013 r. przyznającej odwołującemu się emeryturę i
ustalającej jej wysokość. Ostatnia sprawa sądowa dotycząca ustalenia wysokości
emerytury odwołującego się przy żądaniu uwzględnienia wysokości wynagrodzeń
uzyskiwanych przez odwołującego się w Niemczech zakończyła się wyrokiem Sądu
Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 19 września 2019 r., III AUa 143/19, którym
oddalono apelację odwołującego się od wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie z
dnia 18 lutego 2018 r. oddalającego odwołanie od decyzji organu rentowego
odmawiającej odwołującemu się prawa do przeliczenia emerytury we wskazany
powyżej sposób.
Sądy obu instancji nie znalazły podstaw do wznowienia postępowania w
sprawie na podstawie art. 114 ust. 1 i 2 pkt 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o
emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (obecnie jednolity
tekst: Dz. U. z 2025 r., poz. 1749 ze zm., dalej jako ustawa emerytalna), ponieważ
odwołujący się nie wskazał nowych dowodów lub okoliczności istniejących w dacie
wydania decyzji ustalających wysokość jego emerytury i rozstrzygających o żądaniu
uwzględnienia do wysokości świadczenia wynagrodzeń uzyskiwanych z tytułu
zatrudnienia w Niemczech.
Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego wniósł odwołujący się,
zaskarżając wyrok ten w całości i domagając się jego uchylenia i przekazania sprawy
do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu, ewentualnie uchylenia
zaskarżonego wyroku i rozstrzygnięcia co do istoty sprawy oraz zasądzenia na jego
rzecz kosztów postępowania według norm przepisanych.
W skardze kasacyjnej zarzucono naruszenie prawa materialnego, a
I USK 1522/26 3
mianowicie: 1) art. 4 ust. 1 i 2 umowy między Polską Rzeczpospolitą Ludową a
Republiką Federalną Niemiec o zaopatrzeniu emerytalnym i wypadkowym z dnia
9 października 1975 r. (Dz. U. z 1976 r. Nr 16, poz. 101 z późn. zm., dalej jako umowa
z dnia 9 października 1975 r.), przez błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie
polegające na przyjęciu, że regulacja ta nie obejmuje zasad ustalania podstawy
wymiaru świadczenia, podczas gdy przy wykładni rozszerzającej z jej treści, celu
oraz konstrukcji wynika obowiązek pełnego włączenia obowiązkowych okresów
ubezpieczenia i świadczeń, składek wypłacanych w RFN do polskiego systemu
emerytalnego, tak jakby zaistniały one na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, bez
przekazywania składek, tak umówiły się strony umowy z dnia 9 października 1975 r.,
2) art. 114 ust. 1 pkt 1 ustawy emerytalnej, przez jego błędną wykładnię i niewłaściwe
zastosowanie polegające na przyjęciu, że w sprawie nie ujawniono nowych
okoliczności i dowodów mających wpływ na wysokość świadczenia, podczas gdy
takimi nowymi dowodami są zeznania świadków R. K. i S. P., którzy pracowali poza
granicami PRL.
We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na
oczywistą zasadność skargi oraz występowanie w sprawie istotnego zagadnienia
prawnego, które sprowadza się do odpowiedzi na pytanie – „czy jest możliwa
rozszerzająca interpretacja art. 4 ust. 1 i 2 umowy z dnia 9 października 1975 r.
dopuszczająca nie tylko uwzględnienie okresów ubezpieczenia, okresów
zatrudnienia i okresów z nim zrównanych w RFN, ale też podstawy wymiaru składek,
sum ubezpieczenia odprowadzanych przez skarżącego w RFN i przeniesienia ich w
całości na grunt polskiego systemu ubezpieczeniowego oraz przeliczenia
świadczenia emerytalnego skarżącego w Polsce z jego przebiegu kwot ubezpieczeń
oraz z nim zrównanego zarobku, stanowiącego podstawę wymiaru składki na
okoliczność renty starczej, inwalidztwa lub śmierci Republiki Federalnej Niemiec,
istotnych dla stwierdzenia prawa oraz ich realizacji, nabytych w czasie
zamieszkiwania w Republice Federalnej Niemiec (dowody w postaci załączników do
decyzji instytucji ubezpieczenia rentowego RFN z dnia 12 grudnia 1988 r. i 8 lutego
2002 r., oraz potwierdzenia zamieszkiwania dokumentem zameldowania w
Republice Federalnej Niemiec - znajdują się w aktach sprawy) i wyliczenie
świadczenia emerytalnego zgodnie z obowiązującymi w Polsce i organ rentowy
przepisami, we wszystkich rozróżnianych w art. 1 trzech elementach; warunkach
nabywania prawa do świadczeń z ubezpieczenia emerytalnego i rentowego, zasad
I USK 1522/26 4
ustalenia wysokości świadczenia (w której jest ustalanie podstawy wymiaru
świadczenia i z tego powodu nie jest prawda, iż umowa z dnia 9 października 1975 r.
nie stanowi o ustalaniu podstawy wymiaru świadczenia); zasad i trybu przyznawania
wypłaty świadczenia w oparciu o art. 5 ust. 1 pkt 1, art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 6 ust. 2
pkt 6, art. 15 ust. 6 w sposób określony algorytmem ust. 5 ustawy o FUS”.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do
rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje
potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub
wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność
postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).
Obowiązkiem skarżącego jest sformułowanie i uzasadnienie wniosku o
przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania w nawiązaniu do tych przesłanek, gdyż
tylko wówczas może być osiągnięty cel wymagań przewidzianych w art. 3984 § 2
k.p.c. Rozstrzygnięcie Sądu Najwyższego w kwestii przyjęcia bądź odmowy przyjęcia
skargi kasacyjnej do rozpoznania wynika z oceny, czy okoliczności powołane przez
skarżącego odpowiadają tym, o jakich stanowi art. 3989 § 1 k.p.c.
Wniosek o przyjęcie do rozpoznania skargi kasacyjnej został oparty na
przesłance wymienionej w art. 3989 § 1 pkt 1 i 4 k.p.c.
Stosownie do utrwalonego orzecznictwa dla przyjęcia skargi kasacyjnej do
rozpoznania w związku z występowaniem w sprawie istotnego zagadnienia
prawnego konieczne jest przedstawienie problemu o charakterze abstrakcyjnym,
nierozstrzygniętego w dotychczasowym orzecznictwie i wymagającego pogłębionej
wykładni. Zagadnieniem prawnym jest bowiem zagadnienie, które wiąże się z
określonymi przepisami prawa materialnego lub procesowego, których wyjaśnienie
ma nie tylko znaczenie dla rozstrzygnięcia konkretnej sprawy, ale także dla
rozstrzygnięcia innych podobnych spraw. Wskazanie na zagadnienie prawne
uzasadniające wniosek o rozpoznanie skargi kasacyjnej powinno nastąpić przez jego
sformułowanie jako problemu prawnego wymagającego rozstrzygnięcia, określenie
przepisów prawa, w związku z którymi powstało i wskazanie argumentów, które
prowadzą do rozbieżnych ocen. Dopiero wówczas Sąd Najwyższy ma podstawę do
rozważenia, czy przedstawione zagadnienie jest rzeczywiście zagadnieniem
I USK 1522/26 5
„prawnym” oraz czy jest to zagadnienie „istotne” (por. postanowienia Sądu
Najwyższego z dnia 10 września 2014 r., I CSK 729/13, LEX nr 1532950, czy z dnia
2 grudnia 2014 r., II CSK 376/14, LEX nr 1622307).
Ponadto, istotnym zagadnieniem prawnym w rozmienieniu art. 3989 § 1 pkt 1
k.p.c. jest zagadnienie nowe, nierozwiązane dotąd w orzecznictwie, którego
rozstrzygnięcie może przyczynić się do rozwoju prawa. W konsekwencji nie można
uznać, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.),
jeśli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii przedstawianej w skardze i wyraził
swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności
uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia
10 marca 2010 r., II UK 363/09, LEX nr 577467; z dnia 12 marca 2010 r.,
II UK 400/09, LEX nr 577468; z dnia 19 stycznia 2012 r., I UK 328/11,
LEX nr 1215423; z dnia 19 marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578).
Na podstawie powyższych wywodów należy stwierdzić, że przedstawione w
skardze kasacyjnej „zagadnienie prawne” nie spełnia wymogów przewidzianych dla
tej przesłanki przedsądu (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), już tylko z tego względu, że
kwestia stosowania przepisów polsko-niemieckiej umowy z dnia 9 października
1975 r., obowiązującej od dnia jej wejścia w życie w dniu 1 maja 1975 r. do dnia 1
października 1991 r., kiedy została zastąpiona umową z dnia 8 grudnia 1990 r.
zawartą pomiędzy Rzecząpospolitą Polską a Republiką Federalną Niemiec o
zabezpieczeniu społecznym (Dz.U. z 1991 r. Nr 108, poz. 468, dalej umowa z dnia
8 grudnia 1990 r.) była już przedmiotem licznych wypowiedzi Sądu Najwyższego.
W wyroku z dnia 24 października 2006 r., II UK 98/06 (OSNP 2007 nr 21-22,
poz. 332), Sąd Najwyższy wyraził pogląd, że w podstawie wymiaru emerytury
ustalanej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie uwzględnia się wynagrodzeń
z tytułu zatrudnienia w Niemczech, od których składki na ubezpieczenie społeczne
zostały opłacone tylko w tamtejszej instytucji ubezpieczeniowej. Na wniosek złożony
po dniu 1 maja 2004 r. opłacone składki są uwzględniane w świadczeniu
proporcjonalnym wyliczonym na podstawie art. 46 rozporządzenia Rady (EWG) Nr
1408/71 z dnia 14 czerwca 1971 r. w sprawie stosowania systemów zabezpieczenia
społecznego do pracowników najemnych, osób prowadzących działalność na własny
rachunek i do członków ich rodzin przemieszczających się we Wspólnocie (Dz.U.UE
L z dnia 5 lipca 1971 r. Nr 149, poz. 2 ze zm.; Dz.U.UE-sp.05-1-35). Z kolei w wyroku
z dnia 5 grudnia 2016 r., III UK 33/16 (LEX nr 2188649), Sąd Najwyższy wyjaśnił, iż
I USK 1522/26 6
zgodnie z art. 4 ust. 2 umowy z dnia 9 października 1975 r., znajdującej - stosownie
do art. 27 ust. 1 i 2 umowy z dnia 8 grudnia 1990 r. - zastosowanie do stanów
faktycznych sprzed dnia 31 grudnia 1991 r., instytucja ubezpieczeniowa państwa, na
którego terytorium zamieszkuje osoba uprawniona do renty z zaopatrzenia
emerytalnego, przyznaje świadczenia według obowiązujących ją przepisów, z tym,
że okresy ubezpieczenia, zatrudnienia oraz okresy z nimi zrównane w drugim
państwie uwzględnia, jak gdyby zaistniały na terytorium tego państwa. Wynika stąd,
że umowa międzynarodowa nie reguluje kwestii ustalania podstawy wymiaru
świadczeń; w tym wypadku dla warunków powstania roszczenia i wysokości
świadczenia właściwe są przepisy prawa obowiązujące w miejscu zamieszkania
(por. uchwałę Sądu Najwyższego z dnia 26 maja 1978 r., II UZP 5/78, OSNCP
1979 nr 1, poz. 5, z glosą S. Szymańskiej, Nowe Prawo 1979 nr 12, s. 116).
Postanowienia umowy obejmują wyłącznie wzajemne uwzględnianie okresów
ubezpieczenia na terytorium drugiego państwa oraz przekazywanie świadczeń do
państwa miejsca zamieszkania osoby uprawnionej. Do osób zatrudnionych za
granicą przed 1 stycznia 1991 r. znajduje zastosowanie § 10 pkt 2 rozporządzenia
Rady Ministrów z dnia 1 kwietnia 1985 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania
podstawy wymiaru emerytur i rent (tekst jedn.: Dz. U. z 1989 r. Nr 11, poz. 63 z późn.
zm.), pozostały w mocy na podstawie art. 194 ustawy emerytalnej (por. wyrok Sądu
Najwyższego z dnia 9 stycznia 2012 r., II UK 74/11, OSNP 2012 nr 23 - 24, poz. 295).
Zgodnie z tym przepisem, jeżeli w okresie, z którego wynagrodzenie przyjmuje się
do ustalenia podstawy wymiaru, pracownik był zatrudniony za granicą, do ustalenia
podstawy wymiaru przyjmuje się za okresy tego zatrudnienia kwoty wynagrodzenia
przysługującego w tych okresach pracownikowi zatrudnionemu w kraju w takim
samym lub podobnym charakterze, w jakim pracownik był zatrudniony przed
wyjazdem za granicę.
Nie można także pominąć, iż zagadnienie prawne, o którym mowa w art. 3989
§ 1 pkt 1 k.p.c.), powinno mieć charakter uniwersalny, przez co należy rozumieć, że
jego rozwiązanie powinno służyć rozstrzyganiu innych podobnych spraw. Nie może
mieć zatem charakteru kazuistycznego i służyć uzyskaniu przez skarżącego
odpowiedzi odnośnie do kwalifikacji prawnej szczegółowych elementów podstawy
faktycznej zaskarżonego rozstrzygnięcia (por. postanowienie Sądu Najwyższego z
dnia 30 kwietnia 2015 r., V CSK 598/14, LEX nr 1678102). Tymczasem formułując
pytanie, które ma stanowić istotne zagadnienie prawne, skarżący w istocie zmierza
I USK 1522/26 7
do rozstrzygnięcia sprawy we wskazany w pytaniu sposób, a więc przy
uwzględnieniu w podstawie wymiaru emerytury wysokości jego wynagrodzeń
uzyskiwanych w spornym okresie w Niemczech (zob. postanowienie Sądu
Najwyższego dnia 15 maja 2014 r., III SK 74/13, LEX nr 1482421).
Skarżący oparł swój wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania także na
przesłance wskazanej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. to jest oczywistej zasadności
skargi, ale nie zawarł jakiegokolwiek wywodu na poparcie tego stwierdzenia.
Tymczasem Sąd Najwyższy wielokrotnie wskazywał, że jeżeli przesłanką wniosku o
przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania jest twierdzenie, iż skarga jest oczywiście
zasadna, w uzasadnieniu wniosku należy zawrzeć wywód prawny wskazujący, w
czym wyraża się ta oczywistość, i przedstawić argumenty na poparcie tego
twierdzenia (zob. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 26 lutego 2008 r.,
II UK 317/07, LEX nr 453107; z dnia 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109;
z dnia 26 lutego 2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002 nr 20, poz. 494; z dnia
17 października 2001 r., I PKN 157/01, OSNP 2003 nr 18, poz. 437; z dnia 8 marca
2002 r., I PKN 341/01, OSNP 2004 nr 6, poz. 100, czy wyrok Sądu Najwyższego z
dnia 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616). Temu obowiązkowi skarżący
nawet nie próbował sprostać.
Z powyższych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.
odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
[r.g.]
Powiązane orzeczenia
- I UK 180/15 2016-03-22Czy skarga kasacyjna dotycząca zwrotu nienależnie pobranego świadczenia emerytalnego, opartej na zarzucie naruszenia przepisów o umowach międzynarodowych dotyczących zabezpieczenia społecznego i ustawy emerytalnej, może…
- III UK 561/19 2020-12-15Czy polski organ rentowy jest właściwy do przyznania emerytury za okresy ubezpieczenia przypadające przed 1 stycznia 1991 r. osobie, która od 1987 r. stale zamieszkuje w Niemczech, jeśli okresy te nie zostały uwzględnion…
- II USK 469/22 2023-05-18Czy skarga kasacyjna organu rentowego dotycząca zastosowania przepisów ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym (tzw. ustawy dezubekizacyjnej) spełnia przesłanki przyjęcia jej do rozpoznania przez Sąd Najwyższy?
- II UK 371/18 2019-10-08Czy wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, dotyczący zawieszenia wypłaty emerytury z powodu kontynuacji zatrudnienia w innym państwie członkowskim UE, spełnia wymogi istotnego zagadnienia prawnego lub potr…
- II UK 108/15 2015-10-15Czy skarga kasacyjna dotycząca wysokości emerytury policyjnej, oparta na zarzutach naruszenia przepisów prawa materialnego i postępowania, spełnia przesłanki przyjęcia jej do rozpoznania przez Sąd Najwyższy, w szczególno…
Powołane przepisy
art. 114 ust. 1art. 4 ust. 1art. 1art. 5 ust. 1art. 6 ust. 1art. 6 ust. 2art. 15 ust. 6art. 3989 § 1 KPCart. 3984 § 2
KPCart. 3989 § 1 pkt 1art. 3989 § 1 pkt 1
KPCart. 3989 § 1 pkt 1 KPC
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy