I USK 199/24
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2024-12-11
Skład orzekający: Jolanta Frańczak
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy umowa o pracę zawarta między osobami pozostającymi w bliskich relacjach rodzinnych, która nie jest faktycznie realizowana i której celem jest uzyskanie świadczeń z ubezpieczenia społecznego, może stanowić tytuł do objęcia ubezpieczeniami społecznymi?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, uznając, że skarżąca nie wykazała oczywistej zasadności skargi. Analiza prawna wskazuje, że pozorność umowy o pracę zachodzi, gdy mimo jej zawarcia, praca nie jest faktycznie świadczona lub okoliczności jej wykonywania nie wypełniają cech stosunku pracy, lub gdy praca jest świadczona na innej podstawie niż umowa o pracę. W takich przypadkach umowa nie stanowi tytułu do ubezpieczenia społecznego.Stan faktyczny
Sąd pierwszej instancji i Sąd Apelacyjny uznały, że umowa o pracę zawarta między odwołującą się a płatnikiem składek (jej partnerem, bratem płatnika) była pozorna. Strony nie przedstawiły dowodów na faktyczne wykonywanie pracy przez odwołującą się, a zeznania świadków nie potwierdzały jej codziennej obecności i wykonywania obowiązków w pełnym wymiarze godzin. Sąd Apelacyjny uznał, że zawarcie umowy miało na celu uzyskanie świadczeń z ubezpieczenia społecznego.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i zasądził od odwołującej się na rzecz organu rentowego zwrot kosztów postępowania kasacyjnego.Pełny tekst orzeczenia
I USK 199/24
POSTANOWIENIE
Dnia 11 grudnia 2024 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Jolanta Frańczak
w sprawie z odwołania N. D.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Szczecinie
z udziałem zainteresowanego A. A.
o podleganie ubezpieczeniom społecznym,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń
Społecznych w dniu 11 grudnia 2024 r.,
skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w Szczecinie
z dnia 11 stycznia 2024 r., sygn. akt III AUa 98/23,
1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania,
2. zasądza od odwołującej się na rzecz organu rentowego
kwotę 240 (dwieście czterdzieści) złotych wraz z odsetkami
z art. 98 § 11 k.p.c. tytułem zwrotu kosztów postępowania
kasacyjnego.
ł.n
UZASADNIENIE
Sąd Apelacyjny w Szczecinie wyrokiem z dnia 11 stycznia 2024 r. oddalił
apelację odwołującej się N. D. od wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie z dnia 7
grudnia 2022 r. oddalającego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń
Społecznych Oddział w Szczecinie z dnia 29 grudnia 2021 r., stwierdzającej, że
odwołująca się jako osoba wykonująca pracę na podstawie umowy o pracę u
płatnika składek A. A. nie podlega ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i
I USK 199/24 2
wypadkowemu od dnia 1 kwietnia 2021 r. oraz zasądził od odwołującej się na rzecz
organu rentowego kwotę 240 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w
postępowaniu apelacyjnym wraz z ustawowymi odsetkami należnymi po upływie
tygodnia od dnia ogłoszenia wyroku do dnia zapłaty.
W wyrokach Sądów meriti przyjęto, że umowa o pracę z dnia 1 kwietnia
2021 r., na podstawie której odwołująca się, pozostając w związku z bratem
płatnika składek, została zatrudniona u płatnika na stanowisku asystentki prezesa w
pełnym wymiarze czasu pracy za wynagrodzeniem w wysokości 5.850 zł brutto
miesięcznie, nie była faktycznie realizowana, a jej zawarcie miało charakter
pozorny. Poza dokumentacją pracowniczą (umowa o pracę, zakres czynności,
umowa o odpowiedzialności materialnej za powierzone mienie, kwestionariusz
osobowy, informacja o warunkach zatrudnienia i uprawnieniach pracowniczych,
upoważnienie do przetwarzania danych osobowych, zaświadczenie BHP, lista
obecności), która stanowi jedynie przejaw formalnego zadośćuczynienia
obowiązkom pracodawcy, strony nie przedstawiły żadnych dowodów na faktyczne
wykonywanie pracy przez odwołującą się na rzecz płatnika składek w reżimie
pracowniczym. Zeznania wskazanych przez strony świadków nie potwierdzają
bowiem, aby codziennie i w pełnym wymiarze godzin odwołująca się wykonywała
swoje obowiązki. Przeciwnie wynika z nich, że maksymalnie raz w ciągu dnia
pojawiała się na terenie budowy i na tym kończyła wykonywanie swoich
obowiązków. Odwołująca się nie potrafiła przy tym wyjaśnić, dlaczego dublowała
obowiązki wykonywane przez jej partnera (brata płatnika składek), do którego
obowiązków także należało nadzorowanie pracowników, kontrolowanie ich pracy
oraz czy przestrzegają zasad BHP. Nieracjonalne z punktu widzenia pracodawcy
jest zatrudnianie aż dwóch pracowników do wykonywania identycznego zakresu
obowiązków, a następnie – od chwili korzystania przez odwołującą się ze zwolnień
lekarskich w związku z ciążą - wykonywanie tych obowiązków samodzielnie przez
płatnika składek.
W ocenie Sądu Apelacyjnego, okoliczności te dają dostateczną podstawę do
przyjęcia, że strony złożyły oświadczenie woli o nawiązaniu stosunku pracy dla
pozoru celem uzyskania świadczeń z ubezpieczenia społecznego.
I USK 199/24 3
Wyrok Sądu Apelacyjnego odwołująca się zaskarżyła w całości skargą
kasacyjną, domagając się uchylenia zaskarżonego wyroku w całości i przekazania
sprawy do ponownego rozpoznania temu Sądowi wraz z rozstrzygnięciem o
kosztach postępowania za wszystkie instancje, ewentualnie uchylenia
zaskarżonego wyroku w całości i rozstrzygnięcia sprawy co do istoty sprawy przez
zmianę wyroku Sądu Okręgowego i uwzględnienie odwołania w całości, a w
każdym wypadku o zasądzenie od organu rentowego na jej rzecz zwrotu kosztów
postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego za wszystkie instancje
według norm przepisanych.
W skardze kasacyjnej zarzucono naruszenie prawa materialnego oraz
przepisów postępowania, mającego istotny wpływ na wynik sprawy, a mianowicie:
1) art. 22 k.p., przez błędną wykładnię i nieprawidłowe uznanie, że w przypadku
skarżącej wykonywane przez nią czynności miały charakter pomocy osobie jej
znanej, ale na pewno nie była to realizacja obowiązków pracowniczych w ramach
podporządkowanego stosunku pracy w sytuacji, w której skarżąca faktycznie
świadczyła pracę na rzecz płatnika składek, a zamiarem stron spornej umowy było
nawiązanie stosunku pracy; 2) art. 6 ust. 1 pkt 1 w związku z art. 11 ust. 1 w
związku z art. 12 ust. 1 w związku z art. 13 pkt 1 w związku z art. 18 ust. 1 w
związku z art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie
ubezpieczeń społecznych (obecnie jednolity tekst: Dz.U. z 2024 r., poz. 497 ze zm.,
dalej jako ustawa systemowa) w związku z art. 83 § 1 k.c. w związku z art. 22 § 1
k.p. w związku z art. 300 k.p., przez ich niewłaściwe zastosowanie, będące
konsekwencją błędnego uznania, że skarżąca faktycznie nie świadczyła pracy na
rzecz płatnika składek, a zamiarem stron spornej umowy nie było nawiązanie
stosunku pracy, lecz wykreowanie dla niej statusu pracownika wyłącznie w celu
uzyskania świadczeń z ubezpieczenia społecznego; 3) art 65 k.c., przez
niewłaściwe zastosowanie, będące konsekwencją błędnego uznania, że
rzeczywista wola stron nie odpowiada treści ich oświadczeń, a zamiarem stron nie
było nawiązanie stosunku pracy, lecz wykreowanie dla skarżącej statusu
pracownika wyłącznie w celu uzyskania świadczeń z ubezpieczenia społecznego z
racji ciąży i macierzyństwa w sytuacji, w której rzeczywista wola stron umowy o
pracę odpowiada treści ich oświadczeń, a ich zamiarem było nawiązanie stosunku
I USK 199/24 4
pracy, przy czym skarżąca faktycznie wykonywała pracę; 4) art. 83 § 1 k.c. w
związku z art. 300 k.p., przez ich zastosowanie w konsekwencji błędnego przyjęcia,
że zawarcie spornej umowy o pracę było czynnością prawną pozorną, albowiem
oświadczenie woli złożone zostało drugiej stronie tylko dla pozoru za zgodą jego
adresata; 5) art. 233 § 1 k.p.c., przez naruszającą zasadę swobodnej oceny
dowodów ocenę materiału dowodowego i błędne przyjęcie, że wykonywane przez
skarżącą czynności na rzecz płatnika składek, na co wskazują przesłuchania stron i
zeznania świadków, zdecydowanie miały charakter pomocy osobie jej znanej, ale
na pewno nie była to realizacja obowiązków pracowniczych w ramach
podporządkowanego stosunku pracy.
We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca powołała
się na „oczywiste naruszenie przez Sąd Apelacyjny przepisów prawa”, tak
materialnego - art. 22 k.p., art. 6 ust. 1 pkt 1 w związku z art. 11 ust. 1 w związku z
art. 12 ust. 1 w związku z art. 13 pkt 1 w związku z art. 18 ust. 1 w związku z art. 20
ust. 1 ustawy systemowej w związku z art. 83 § 1 k.c. w związku z art. 22 § 1 k.p. w
związku z art. 300 k.p., art 65 k.c. oraz art. 83 § 1 k.c. w związku z art. 300 k.p., jak
i procesowego - art. 233 § 1 k.p.c., ponieważ, wbrew twierdzeniom Sądu
Apelacyjnego, „zatrudnienie skarżącej na podstawie umowy o pracę było
rzeczywiste, nie była to czynność pozorna, gdyż praca była rzeczywiście
wykonywana, a przeprowadzone w toku postępowania sądowego postępowanie
dowodowe wykazało to ponad wszelką wątpliwość”. Wykonywanie przez skarżącą
„czynności na rzecz i w interesie płatnika składek, na co wskazują przesłuchania
stron i zeznania świadków, którzy bezpośrednio zetknęli się z nią w trakcie
wykonywania przez nią obowiązków pracowniczych, nie miały charakteru
pomocowego dla znanej jej osoby, ale były realizacją obowiązków pracowniczych w
ramach podporządkowanego stosunku pracy i w reżimie Kodeksu pracy”.
W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o odmowę
przyjęcia skargi do rozpoznania i o zasądzenie od skarżącej na jego rzecz zwrotu
kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym według norm
przepisanych.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
I USK 199/24 5
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do
rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje
potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub
wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność
postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).
Obowiązkiem skarżącego jest sformułowanie i uzasadnienie wniosku o
przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania w nawiązaniu do tych przesłanek, gdyż
tylko wówczas może być osiągnięty cel wymagań przewidzianych w art. 3984 § 2
k.p.c. Rozstrzygnięcie Sądu Najwyższego w kwestii przyjęcia bądź odmowy
przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania wynika z oceny, czy okoliczności
powołane przez skarżącego odpowiadają tym, o jakich stanowi art. 3989 § 1 k.p.c.
Wniosek o przyjęcie do rozpoznania skargi kasacyjnej został oparty na
przesłance oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.).
W świetle utrwalonego orzecznictwa przesłanką przyjęcia skargi kasacyjnej
do rozpoznania w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. nie jest oczywiste naruszenie
konkretnego przepisu prawa materialnego lub procesowego, lecz sytuacja, w której
naruszenie to spowodowało wydanie oczywiście nieprawidłowego orzeczenia. Sam
zarzut naruszenia (nawet oczywistego) określonego przepisu nie prowadzi wprost
do oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (por. postanowienie
Sądu Najwyższego z dnia 29 września 2017 r., V CSK 162/17, LEX nr 2375942; z
dnia 2 marca 2012 r., III PK 73/11, LEX nr 1215153; z dnia 26 kwietnia 2006 r.,
II CZ 28/06, LEX nr 198531 i orzeczenia tam powołane). Nie chodzi zatem o takie
naruszenie prawa, które może stanowić podstawę skargi w rozumieniu art. 3984 § 1
pkt 2 k.p.c., lecz o naruszenie kwalifikowane. O ile dla uwzględnienia skargi
kasacyjnej wystarczy, że jej podstawa jest usprawiedliwiona, to dla jej przyjęcia do
rozpoznania konieczne jest wykazanie kwalifikowanej postaci naruszenia przepisów
prawa materialnego lub procesowego polegającej na jego oczywistości, widocznej
prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej (por.
postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06, LEX nr
198531; z dnia 9 marca 2012 r., I UK 370/11, LEX nr 1215126; z dnia 10 stycznia
2012 r., I PK 104/11, LEX nr 1215774; z dnia 15 maja 2018 r., II CSK 2/2018, LEX
nr 2497594). Ma to być przy tym zasadność łatwo dostrzegalna już nawet przy
I USK 199/24 6
pobieżnej lekturze skargi (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 19 marca
2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578). Oczywiste naruszenie prawa powinno być
zatem rozumiane jako widoczna natychmiast, bez potrzeby dokonywania
pogłębionej analizy jurydycznej, sprzeczność wykładni lub stosowania prawa z
brzmieniem przepisów albo powszechnie przyjętymi regułami interpretacji (zob.
postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 26 lutego 2008 r., II UK 317/07, LEX nr
453107; z dnia 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109; z dnia 26 lutego
2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002 nr 20, poz. 494; z dnia 17 października
2001 r., I PKN 157/01, OSNP 2003 nr 18, poz. 437; z dnia 8 marca 2002 r., I PKN
341/01, OSNP 2004 nr 6, poz. 100 oraz wyrok z dnia 22 stycznia 2008 r., I UK
218/07, LEX nr 375616).
Oznacza to, że we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, jak
i w jego uzasadnieniu, niezbędne jest powołanie konkretnych przepisów prawa, z
którymi wyrok sądu drugiej instancji jest w oczywisty sposób sprzeczny (por.
postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 30 listopada 2012 r., I UK 414/12, LEX nr
1675171). Skarżący jest w tym zakresie zobowiązany do sformułowania w
uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania odpowiednich wywodów
potwierdzających tę okoliczność, a należy pamiętać, że o oczywistości naruszenia
prawa możemy mówić jedynie, gdy w rozpoznawanej sprawie doszło do
sprzeczności wykładni lub stosowania prawa z jego brzmieniem albo powszechnie
przyjętymi regułami interpretacji (por. postanowienie Sądu Najwyższego: z dnia 4
kwietnia 2013 r., III SK 43/12, LEX nr 1331343 oraz z dnia 8 października 2015 r.,
IV CSK 189/15, LEX nr 1844092 oraz powołane tam orzeczenia). Z tego względu
przyjmuje się, że nie spełnia tych wymagań odwołanie się do podstaw kasacyjnych
i opatrzenie zawartego tam zarzutu dodatkowo określeniem „rażącego”,
„ewidentnego”, „kwalifikowanego” lub „oczywistego”, jeżeli nie zostanie wykazane,
w czym przejawia się oczywistość wydania wadliwego orzeczenia (por.
postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 20 sierpnia 2014 r., II CSK 77/14, LEX nr
1511117 i z dnia 11 kwietnia 2018 r., III UK 98/17, LEX nr 2497587).
Wymogów powyższych w tej sprawie nie spełnia wniosek o przyjęcie skargi
kasacyjnej do rozpoznania, ponieważ skarżąca nie wykazała sprzeczności wykładni
lub stosowania wskazanych we wniosku przepisów prawa materialnego (art. 22
I USK 199/24 7
k.p., art. 6 ust. 1 pkt 1 w związku z art. 11 ust. 1 w związku z art. 12 ust. 1 w
związku z art. 13 pkt 1 w związku z art. 18 ust. 1 w związku z art. 20 ust. 1 ustawy
systemowej w związku z art. 83 § 1 k.c. w związku z art. 22 § 1 k.p. w związku z
art. 300 k.p., art 65 k.c. oraz art. 83 §1 k.c. w związku z art. 300 k.p.) ani przepisów
prawa procesowego (art. 233 § 1 k.p.c.), ograniczając się w istocie do forsowania
własnej oceny okoliczności sprawy, według której faktycznie świadczyła ona pracę
na rzecz płatnika składek w warunkach zatrudnienia pracowniczego. Jest to jednak
wyłącznie polemika z dokonaną przez Sąd Apelacyjny oceną ustaleń faktycznych
poczynionych w sprawie co do pozornego charakteru łączącej strony spornej
umowy o pracę. To zaś, zgodnie z art. 3983 § 3 k.p.c., uchyla się spod kontroli
kasacyjnej. Sąd Najwyższy jest związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi
podstawę zaskarżonego wyroku (art. 39813 § 2 k.p.c.), z których w sposób
niebudzący wątpliwości wynikało, że stosunek pracy łączący strony nie odpowiadał
cechom właściwym dla stosunku pracy wymienionym w art. 22 § 1 k.p., w
szczególności zaś skarżąca faktycznie nie wykonywała obowiązków
przewidzianych w zawartej przez strony umowie o pracę. Oznacza to, że
uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania sprowadza się głównie do
alternatywnej oceny materiału dowodowego, według której sporne umowy nie
wykazywały w przeważającej części cech stosunku pracy. W rzeczywistości jest to
niedopuszczalna dyskusja z poczynionymi już i wiążącymi Sąd Najwyższy
ustaleniami faktycznymi (art. 3983 § 3 i art. 39813 § 2 k.p.c.) oraz przeprowadzana
własna ocena sprawy (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 16 grudnia
2014 r., II UK 158/14, LEX nr 1768887).
Tylko dla porządku wspomnieć należy, że w orzecznictwie jednolicie
przyjmuje się, iż pozorność umowy o pracę zachodzi wtedy, gdy mimo zawarcia
umowy praca nie jest w ogóle świadczona, ewentualnie okoliczności faktyczne jej
wykonywania nie wypełniają cech stosunku pracy (zob. postanowienie Sądu
Najwyższego z dnia 27 września 2023 r., II USK 317/22, LEX nr 3620616; z dnia 5
listopada 2020 r., II UK 228/19, LEX nr 3075374 czy wyrok z dnia 25 kwietnia
2019 r., I UK 44/18, LEX nr 2652514), a także wówczas, gdy praca jest faktycznie
świadczona, lecz na innej podstawie niż umowa o pracę (zob. wyroki Sądu
Najwyższego z dnia 8 lipca 2009 r., I UK 43/09, LEX nr 529772 i z dnia 12 maja
I USK 199/24 8
2011 r., II UK 20/11, LEX nr 885004). W wymienionych przypadkach nie stanowi
ona tytułu ubezpieczenia społecznego (por. wyroki Sądu Najwyższego z dnia 19
lutego 2008 r., II UK 122/07, LEX nr 448905; z dnia 8 lipca 2009 r., I UK 43/09, LEX
nr 529772; z dnia 24 lutego 2010 r., II UK 204/09, LEX nr 590241; z dnia 9 lutego
2012 r., I UK 260/11, LEX nr 1169835; uzasadnienie wyroku z dnia 29 czerwca
2017 r., III UK 172/16, LEX nr 2383245).
O tym, czy strony istotnie pozostawały w stosunku pracy i stosunek ten
stanowi tytuł ubezpieczeń społecznych (art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 11 ust. 1 i art. 12
ust. 1 ustawy systemowej) nie decyduje więc samo formalne zawarcie umowy o
pracę, wypłata wynagrodzenia, przystąpienie do ubezpieczenia i opłacenie składki,
wystawienie świadectwa pracy, ale faktyczne i rzeczywiste realizowanie elementów
charakterystycznych dla stosunku pracy wynikających z art. 22 § 1 k.p. (zob. wyroki
Sądu Najwyższego z dnia 26 lutego 2013 r., I UK 472/12, LEX nr 1356412 i z dnia
11 września 2013 r., II UK 36/13, LEX nr 1391783), a które sąd ustala badając
okoliczności i warunki, w jakich dana osoba wykonuje czynności na rzecz innego
podmiotu prawa, o czym była mowa wyżej. Dopiero w wyniku tego badania
(poczynienia stosownych ustaleń) sąd rozstrzyga, czy czynności te świadczone są
w warunkach wskazujących na stosunek pracy (zob. wyrok Sądu Najwyższego z
dnia 16 grudnia 2016 r., II UK 517/15, LEX nr 2191456; z dnia 24 lutego 2021 r.,
III USKP 30/21, LEX nr 3123192). Tymczasem ponowne wyjaśnienie tych
okoliczności, z których ustaleniem polemizuje skarżąca, wymagałoby kolejnej
weryfikacji i oceny zebranego w sprawie materiału dowodowego, co usuwa się na
ogół i co do zasady spod weryfikacji kasacyjnej (art. 3983 § 3 i art. 39813 § 2 k.p.c.)
oraz przekreśla tezę o rzekomo oczywistej zasadności wniesionej skargi
kasacyjnej.
Mając powyższe na uwadze stwierdzić należy, że skarżąca nie zdołała
wykazać, iż zachodzi potrzeba rozpoznania jej skargi, wobec czego Sąd Najwyższy
na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do
rozpoznania, orzekając o kosztach postępowania kasacyjnego po myśli art. 98 § 1
w związku z art. 39821 k.p.c.
[SOP]
[a.ł]
I USK 199/24 9
Powiązane orzeczenia
- II UK 203/16 2017-02-28Czy umowa o pracę, która nie jest faktycznie wykonywana, może stanowić podstawę do objęcia ubezpieczeniem społecznym?
- I USK 199/24/1 2024-12-11Czy umowa o pracę zawarta w celu uzyskania świadczeń z ubezpieczenia społecznego, gdy praca nie jest faktycznie wykonywana lub nie spełnia cech stosunku pracy, stanowi tytuł do ubezpieczeń społecznych?
- III USK 449/22 2024-01-10Czy umowa o pracę zawarta między osobami pozostającymi w stosunku pokrewieństwa, przy braku faktycznego świadczenia pracy i istniejących problemach zdrowotnych pracownika, może zostać uznana za umowę pozorną nieważną z p…
- I USK 129/22 2023-10-17Czy umowa o pracę zawarta między osobami bliskimi, która zdaniem sądu drugiej instancji została zawarta dla pozoru w celu uzyskania świadczeń z ubezpieczenia społecznego, może stanowić ważny tytuł do podlegania obowiązko…
- III USK 285/24 2025-04-01Czy umowa o pracę, która została zawarta, ale jej wykonywanie nie wypełnia cech stosunku pracy, może stanowić tytuł do objęcia ubezpieczeniami społecznymi?
Powołane przepisy
art. 98 § 11 KPCart. 22 KPart. 6 ust. 1art. 11 ust. 1art. 12 ust. 1art. 13 pkt 1art. 18 ust. 1art. 20 ust. 1art. 83 § 1 KCart. 22 § 1
KPart. 300 KPart 65 KC
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy