I USK 220/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-01-27
Skład orzekający: Leszek Bielecki
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy skarga kasacyjna dotycząca podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników, w sytuacji gdy ubezpieczony podejmował zatrudnienie na terytorium innego państwa członkowskiego UE, może zostać przyjęta do rozpoznania na podstawie przesłanki oczywistej zasadności?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, uznając, że skarżący nie wykazał istnienia przesłanki oczywistej zasadności. Podkreślono, że podejmowanie zatrudnienia na terytorium innego państwa członkowskiego UE, od którego odprowadzane są składki na ubezpieczenie społeczne, stanowi inny tytuł podlegania ubezpieczeniom społecznym w systemie powszechnym, który ma pierwszeństwo przed ubezpieczeniem społecznym rolników. Pozostawanie w ubezpieczeniu rolniczym jest możliwe tylko w przypadku rozpoczęcia działalności gospodarczej i spełnienia określonych przesłanek, a inne tytuły powszechnego ubezpieczenia społecznego wykluczają stosowanie tego rozwiązania.Stan faktyczny
Skarżący S. P. odwołał się od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego stwierdzających ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w spornych okresach. Sądy obu instancji oddaliły jego odwołanie. Skarżący wniósł skargę kasacyjną, zarzucając błędne założenie o zmianie centrum interesów życiowych i sposobu zarobkowania, a także dualizm prawny w zakresie podlegania ubezpieczeniom społecznym w Polsce i Francji. Skarżący pracował we Francji na podstawie umowy o pracę w okresach, za które w Polsce stwierdzono ustanie ubezpieczenia rolników.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Pełny tekst orzeczenia
I USK 220/26
POSTANOWIENIE
Dnia 27 stycznia 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Leszek Bielecki
w sprawie z odwołania S. P.
od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego
o podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 27 stycznia 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego
w Lublinie z dnia 17 października 2024 r., sygn. akt III AUa 29/24,
odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
UZASADNIENIE
Sąd Apelacyjny w Lublinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
wyrokiem z 17 października 2024 r., III AUa 29/24, oddalił apelację odwołującego
się S. P. od wyroku Sądu Okręgowego w Lublinie z 24 października 2023 r., VIII U
1933/22, oddalającego jego odwołanie od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego
Ubezpieczenia Społecznego z 29 czerwca 2022 r. oraz z 18 lipca 2022 r.
stwierdzających ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w spornych okresach.
Odwołujący się wniósł do Sądu Najwyższego skargę kasacyjną, zaskarżając
ten wyrok w całości. Uzasadniając wiosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania wskazał, że skarga jest oczywiście uzasadniona. W ocenie
skarżącego wyrok Sądu Apelacyjnego w Lublinie jest niewłaściwy, albowiem opiera
się na błędnym założeniu, iż w latach 2019 - 2022 r. zmieniał on centrum interesów
I USK 220/26 2
życiowych i sposób zarobkowania. Na skutek zaskarżonego doszło do
zaakceptowania pewnego dualizmu prawnego. Z jednej strony, z tytułu pracy na
terenie Republiki Francuskiej zostały odprowadzone stosowne składki tylko za
okres pracy tj. 120 dni, natomiast z drugiej strony na terenie Rzeczypospolitej
Polskiej uznano, iż za cały okres od 16 września 2019 r. do 31 maja 2022 r.
skarżący podlegał ubezpieczeniu społecznemu na terenie innego kraju
wspólnotowego. Choć poza tym 120 dniami pracy nie wykonywał on innej pracy na
terytorium Republiki Francuskiej, jak też nie przebywał na jej terenie. Zatem nie
można wskazać tytułu prawnego do objęcia go ubezpieczeniem społecznym na
terytorium innego państwa Unii Europejskiej przez cały okres pozbawienia go
ubezpieczenia społecznego rolników na terenie Rzeczypospolitej Polskiej.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna nie zasługiwała na przyjęcie do merytorycznego
rozpoznania.
Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną
do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1),
istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub
wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność
postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).
Obowiązkiem skarżącego jest sformułowanie i uzasadnienie wniosku o
przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania w nawiązaniu do tych przesłanek, gdyż
tylko wówczas może być osiągnięty cel wymagań przewidzianych w art. 3984 § 2
k.p.c. Wiosek ten powinien zawierać profesjonalny wywód prawny nawiązujący do
wskazanych w art. 3989 § 1 k.p.c. przesłanek przedsądu ze wskazaniem, które z
nich występują w sprawie i z uzasadnieniem stanowiska skarżącego
(postanowienie Sądu Najwyższego z 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06).
Sąd Najwyższy jednolicie przyjmuje, że nawiązanie do przesłanki z art. 3989
§ 1 pkt 4 k.p.c. wymaga nie tylko powołania się na okoliczność, że skarga
kasacyjna jest oczywiście uzasadniona, ale również wykazania, iż przesłanka ta
rzeczywiście zachodzi. Oznacza to, że skarżący musi wskazać, w czym - w jego
I USK 220/26 3
ocenie - wyraża się "oczywistość" zasadności skargi oraz podać argumenty
wykazujące, że rzeczywiście skarga jest uzasadniona w sposób oczywisty. Sam
zarzut naruszenia (nawet oczywistego) określonego przepisu (przepisów) nie
prowadzi bowiem wprost do oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona. Skarżący powinien więc w wywodzie prawnym wykazać
kwalifikowaną postać naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego
polegającą na jego oczywistości, widocznej prima facie, przy wykorzystaniu
podstawowej wiedzy prawniczej (postanowienia Sądu Najwyższego: z 14 lipca
2005 r., III CZ 61/05, OSNC 2006 nr 4 poz. 75; z dnia 26 kwietnia 2006 r.,
II CZ 28/06, LEX nr 198531; z 9 marca 2012 r., I UK 370/11, LEX nr 1215126;
z 1 stycznia 2012 r., I PK 104/11, LEX nr 1215774). Ponadto przez oczywistą
zasadność skargi kasacyjnej rozumie się sytuację, w której zaskarżone orzeczenie
sądu drugiej instancji w sposób ewidentny narusza konkretne przepisy prawa.
We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, jak i w jego
uzasadnieniu, niezbędne jest zatem powołanie konkretnych przepisów prawa, z
którymi wyrok sądu drugiej instancji jest w oczywisty sposób sprzeczny
(postanowienie Sądu Najwyższego z 30 listopada 2012 r., I UK 414/12, LEX nr
1675171). Jednak o tym, że skarga jest oczywiście uzasadniona, nie może
decydować argumentacja zawarta w uzasadnieniu jej podstaw (postanowienie
Sądu Najwyższego z 2 kwietnia 2008 r., II PK 347/07, LEX nr 465860). Ponadto w
przyczynie kasacyjnej określonej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. nie chodzi o wskazanie
naruszenia prawa przez sąd meriti, choćby oczywistego, co dotyczy zwłaszcza
uchybień w sferze prawa procesowego, lecz o to, aby wykazane uchybienia sądu
skutkowały wydaniem oczywiście nieprawidłowego orzeczenia (postanowienia
Sądu Najwyższego: z 7 stycznia 2003 r., I PK 227/02, OSNP 2004 Nr 13, poz. 230;
z 11 stycznia 2008 r., I UK 285/07, LEX nr 442743; z dnia 28 lutego 2012 r., I PK
157/11, LEX nr 1215115).
Skarżący nie wykazał istnienia powyższej przesłanki przedsądu.
Sąd Najwyższy w wyroku 9 lutego 2023 r., III USKP 37/22 (OSNP 2023,
Nr 12, poz. 137), wyjaśnił, że rolnik, który rozpoczyna prowadzenie pozarolniczej
działalności gospodarczej, może pozostać w ubezpieczeniu rolniczym po
wykazaniu spełnienia warunków określonych w art. 5a ustawy z 20 grudnia 1990 r.
I USK 220/26 4
o ubezpieczeniu społecznym rolników (jednolity tekst: Dz.U. z 2025 r. poz. 1770 ze
zm.). Jednym z warunków nich jest niepozostawanie w stosunku pracy lub
stosunku służbowym (art. 5a ust. 1 pkt 3 ustawy).
Tymczasem skarżący w okresach od 16 września do 19 października 2019 r.,
od 14 września do 2 października 2020 r., od 15 czerwca do 10 lipca 2021 r., od
20 września do 15 października 2021 r. oraz od 13 czerwca do 2 lipca 2022 r.
pracował we Francji na podstawie umowy o pracę, od której były odprowadzane
składki na ubezpieczenie. Jeżeli w przypadku osoby ubezpieczonej w rolniczym
systemie ubezpieczenia społecznego powstaje inny tytuł podlegania
ubezpieczeniom społecznym w systemie powszechnym (w tym przypadku z racji
wykonywania umowy o pracę w innym kraju Unii Europejskiej), to ma on
pierwszeństwo przed ubezpieczeniem społecznym rolników, gdyż przepis art. 5a
ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników pozwala rolnikowi pozostać w
systemie ubezpieczenia rolniczego wyłącznie w przypadku rozpoczęcia
prowadzenia działalności gospodarczej (po spełnieniu określonych przesłanek).
Inne tytuły powszechnego ubezpieczenia społecznego wykluczają stosowanie tego
rozwiązania (por. wyroki Sądu Najwyższego z 16 października 2007 r., I UK 123/07,
oraz z 3 września 2009 r., III UK 29/09). W przypadku skarżącego, który
podejmował kilkukrotnie zatrudnienie na terytorium Francji, dalsze pozostawanie w
tym systemie byłoby sprzeczne z zasadą, że możliwość pozostawania w
ubezpieczeniu społecznym rolników dotyczy tylko podjęcia zatrudnienia na
terytorium Polski, jeżeli zatrudnienie w innym Państwie wspólnoty również generuje
powstanie tytułu ubezpieczenia. Warunek, iż nie można być pracownikiem
(pozostawać w stosunku służbowym), aby pozostawać w ubezpieczeniu
społecznym rolników wcale nie uprawnia do twierdzenia, że inne podstawy
powszechnego ubezpieczenia społecznego są obojętne, a nawet dopuszczalne.
Strona skarżąca nie zdołała zatem wykazać, że zachodzi potrzeba
rozpoznania przez Sąd Najwyższy wniesionej przez nią skargi kasacyjnej, wobec
czego na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. orzeczono jak w sentencji.
[a.ł]
I USK 220/26 5
Powiązane orzeczenia
- I USK 62/21 2021-02-19Czy skarga kasacyjna w sprawie dotyczącej ustalenia podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników może zostać przyjęta do rozpoznania, jeśli opiera się na zarzutach naruszenia przepisów postępowania, które nie wykazują o…
- II USK 373/21 2022-01-11Czy skarga kasacyjna dotycząca ustania ubezpieczenia społecznego rolników, oparta na zarzutach nieważności postępowania lub oczywistej zasadności, może zostać przyjęta do rozpoznania przez Sąd Najwyższy, jeśli podniesion…
- I UK 30/18 2019-02-07Czy skarga kasacyjna w sprawie dotyczącej podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników może zostać przyjęta do rozpoznania, jeśli jej uzasadnienie opiera się jedynie na ogólnikowym stwierdzeniu o oczywistej zasadności,…
- I USK 221/25 2025-10-15Czy skarga kasacyjna w sprawie dotyczącej podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników może zostać przyjęta do rozpoznania, jeśli jej uzasadnienie opiera się na potrzebie wykładni przepisów budzących wątpliwości lub wyw…
- III UK 57/14 2014-10-22Czy skarga kasacyjna odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w przedmiocie podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników spełnia przesłanki przyjęcia jej do rozpoznania przez Sąd Najwyższy?
Powołane przepisy
art. 3989 § 1 KPCart. 3984 § 2
KPCart. 3989
§ 1 pkt 4 KPCart. 3989 § 1 pkt 4 KPCart. 5aart. 5a ust. 1art. 3989 § 2 KPC§ 1§ 2§ 1 pkt 4
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy