I USK 545/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-07-16
Skład orzekający: Agnieszka Żywicka
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy skarga kasacyjna dotycząca nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczenia społecznego, w sytuacji gdy skarżąca rozpoczęła działalność gospodarczą w ciąży i zadeklarowała wysoką podstawę wymiaru składek, a organ rentowy przez lata wypłacał świadczenia bez weryfikacji, może zostać przyjęta do rozpoznania przez Sąd Najwyższy ze względu na potrzebę wykładni przepisów prawa budzących poważne wątpliwości?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, uznając, że przedstawione przez skarżącą zagadnienie prawne nie spełnia przesłanek określonych w art. 398(9) § 1 k.p.c. Wskazano, że kwestia świadomego wprowadzenia organu rentowego w błąd w kontekście nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczenia społecznego była już wielokrotnie rozstrzygana w orzecznictwie Sądu Najwyższego, a podniesione przez skarżącą wątpliwości miały charakter zbyt szczegółowy i odnosiły się do oceny materiału dowodowego, a nie do wykładni prawa budzącej poważne wątpliwości.Stan faktyczny
Skarżąca I.W. odwołała się od decyzji ZUS odmawiającej jej prawa do zasiłku chorobowego, macierzyńskiego, opiekuńczego i świadczenia rehabilitacyjnego. Sądy obu instancji oddaliły jej odwołanie, uznając, że pobrała świadczenia nienależnie, ponieważ rozpoczęła działalność gospodarczą w ciąży, deklarując wysoką podstawę wymiaru składek, podczas gdy faktycznie nie zamierzała jej prowadzić. Skarżąca wniosła skargę kasacyjną, domagając się jej przyjęcia do rozpoznania ze względu na potrzebę wykładni przepisów budzących wątpliwości.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i zasądził od skarżącej na rzecz ZUS zwrot kosztów postępowania kasacyjnego.Pełny tekst orzeczenia
I USK 545/26
POSTANOWIENIE
Dnia 16 lipca 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Agnieszka Żywicka
w sprawie z odwołania I.W.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku
o zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński, zasiłek opiekuńczy, świadczenie
rehabilitacyjne,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 16 lipca 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego
w Gdańsku z dnia 27 marca 2025 r., sygn. akt VII Ua 6/25,
1) odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania,
2) zasądza od I.W. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń
Społecznych Oddziału w Gdańsku kwotę 240 zł (dwieście
czterdzieści złotych) wraz z odsetkami z art. 98 § 11 k.p.c. tytułem
zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.
UZASADNIENIE
Sąd Okręgowy w Gdańsku, wyrokiem z 27 marca 2025 r., oddalił apelację I.W.
od wyroku Sądu Rejonowego Gdańsk-Południe w Gdańsku z dnia 18 listopada 2024
r., którym to oddalono odwołanie I.W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
Oddział w Gdańsku z dnia 13 maja 2019 r. odmawiającej wnioskodawczyni prawa
I USK 545/26 2
do zasiłku chorobowego, zasiłku opiekuńczego, świadczenia rehabilitacyjnego oraz
zasiłku macierzyńskiego w oznaczonych w decyzji okresach.
I.W. wniosła skargę kasacyjną od wyroku Sądu Okręgowego w Gdańsku,
zaskarżając wyrok w całości i opierając skargę kasacyjną na podstawach naruszenia
prawa materialnego oraz przepisów postępowania mającego istotny wpływ na wynik
sprawy tj.
(-) art. 84 ust. 1 w związku z art. 84 ust. 2 pkt 2 w związku z art. 84 ust. 7a ustawy z
dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:
Dz. U. z 2026 r., poz. 199 ze zm.) przez uznanie, że skarżąca w okresach
wskazanych w decyzji organu rentowego pobrała w sposób świadomy i
wprowadzając w błąd ZUS jakiekolwiek nienależne jej świadczenia, gdy w
rzeczywistości świadczenia te winny zostać ujęte jako błędnie wypłacone przez
organ rentowy, a nie jako nienależnie pobrane przez skarżącą.
(-) art. 5 k.c. w związku z art. 2a ust. 1 i 2 w związku z art. 84 ust. 1 oraz art. 84 ust.
2 pkt 2 a także art. 82 ust. 7a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych przez ich
niezastosowanie, gdy w przedmiotowej sprawie organ rentowy swoją biernością oraz
zaniechaniem jakiejkolwiek weryfikacji zadeklarowanej przez skarżącą wysokości
składek doprowadził do sytuacji, że zażądał od skarżącej wpierw zwrotu kwoty
330 352,32 zł tytułem nienależnie pobranych świadczeń.
(-) art. 58 § 1 w związku z art. 83 § 1 k.c. w związku z art. 84 ust. 1 w związku z art.
84 ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych przez ich błędną
wykładnię oraz uznanie, że skarżąca pobrała jakiekolwiek nienależne jej świadczenie
wprowadzając organ rentowy w błąd dokonując rzekomo pozornej czynności prawnej
założenia z dniem 1 maja 2015 r. działalności gospodarczej będąc w ciąży.
(-) art. 2 Konstytucji RP i wywodzącej się z niej zasady solidarności społecznej w
systemie ubezpieczeń społecznych przez jej błędną wykładnię a w konsekwencji
niezastosowanie w sprawie i uznanie, że skarżąca pobierając należne jej
świadczenia naruszyła swoim zachowaniem zasadę ekwiwalentności opłacanych
składek w stosunku do uzyskiwanych przychodów.
(-) art. 227 k.p.c. i art. 233 § 1 k.p.c. w związku z art. 382 k.p.c. i art. 391 k.p.c. w
związku z art. 365 k.p.c. przez dokonanie rażąco wadliwej i oczywiście błędnej
wykładni prawa materialnego w odniesieniu do dokonanych ustaleń faktycznych oraz
dokonanej z przekroczeniem granic swobodnej oceny dowodów wykładni przepisów
prawa materialnego.
I USK 545/26 3
Mając na uwadze powyższe skarżąca wniosła o zmianę zaskarżonego wyroku
Sądu Okręgowe w Gdańsku przez rozstrzygnięcie co do istoty sprawy oraz
zasądzenie od organu rentowego na rzecz skarżącej zwrotu kosztów procesu, w tym
kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych za postępowanie
apelacyjne, ewentualnie uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do
ponownego rozpoznania.
We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca powołała
się na potrzebę wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości w
praktyce przy ich stosowaniu wobec występowania istotnego zagadnienia prawnego.
Wyjaśnieniu podlega wykładnia przepisów prawnych budzących poważne
wątpliwości, w zakresie: w jaki sposób sądy powszechne, winny dokonywać wykładni
pojęcia nienależnie pobranego świadczenia w rozumieniu art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy
systemowej w odniesieniu do świadomego wprowadzania w błąd organu
wypłacającego świadczenia przez osobę pobierającą świadczenia w innych
przypadkach niż świadczenia przyznane lub wypłacone na podstawie
nieprawdziwych zeznań lub fałszywych dokumentów, gdzie „innym przypadkiem
wprowadzenia w błąd” w rozumieniu art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej jest:
rozpoczęcie przez kobietę ciężarną prowadzenia działalności gospodarczej i
zadeklarowanie wysokiej podstawy wymiaru składek, pobierania przez nią następczo
zasiłków z ubezpieczenia społecznego (macierzyńskiego, opiekuńczego,
chorobowego) czy innych świadczeń (rehabilitacyjnych), w sytuacji wieloletniego
wypłacania świadczeń z ubezpieczeń społecznych przez organ rentowy przy
jednoczesnym wieloletnim zaniechaniu przez organ rentowy dokonania weryfikacji
zadeklarowanego przez przedsiębiorcę tytułu do świadczeń z ubezpieczenia
społecznego; zaniechania stanowiącego przyczynę żądania zwrotu przez organ
rentowy świadczeń nienależnie pobranych, gdzie wieloletnie wypłacanie świadczeń
z ubezpieczenia społecznego przez organ rentowy utrwala osoby pobierające te
świadczenia, że pobierają te świadczenia jako całkowicie im należne, w odniesieniu
do możliwości weryfikacji prawidłowości wypłacania świadczeń przez organ rentowy
w związku ze stałym rozwojem posiadanego przez organ rentowy systemu
teleinformatycznego; przy jednoczesnym wskazaniu, że po dokonaniu przez płatnika
składek przystąpienia do ubezpieczenia społecznego, ZUS dokonał czynności
kontrolnych wobec płatnika i nie stwierdzając żadnych nieprawidłowości w
dokonanym zgłoszeniu, rozpoczął wypłacanie świadczeń?
I USK 545/26 4
W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o wydanie
postanowienia o odmowie przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania oraz o
zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego za postępowanie kasacyjne według
norm przepisanych.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia jej do merytorycznego
rozpoznania.
Na wstępie warto podkreślić, że Sąd Najwyższy, jako sąd kasacyjny, nie jest
sądem powszechnym trzeciej instancji, zaś skarga kasacyjna nie jest środkiem
zaskarżenia przysługującym od każdego rozstrzygnięcia sądu drugiej instancji
kończącego postępowanie w sprawie, a to z uwagi na przeważający w charakterze
skargi kasacyjnej element interesu publicznego. Zgodnie z takim modelem skargi
kasacyjnej, jej rozpoznanie następuje tylko z przyczyn kwalifikowanych,
wymienionych w art. 3989 § 1 k.p.c. W konsekwencji tego, w art. 3984 § 2 k.p.c.
wśród istotnych wymagań skargi kasacyjnej ustawodawca wymienił obowiązek
złożenia wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania i jego uzasadnienie. Wymóg ten
wiąże się z tzw. przedsądem, polegającym między innymi na możliwości odmowy
przez Sąd Najwyższy przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 § 2 k.p.c.),
a jego spełnienie powinno przybrać postać wyodrębnionego wywodu prawnego, w
którym skarżący wykaże, jakie występujące w sprawie okoliczności pozwalają na
uwzględnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania i jednocześnie
uzasadnieniu, dlaczego odpowiadają one ustawowemu katalogowi przesłanek
przedsądu.
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do
rozpoznania, gdy w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba
wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących
rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga
kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.
Pełnomocnik skarżącej myli dwie odrębne przesłanki przedsądu. Powołując
się na potrzebę wykładni przepisów prawa formułuje także zagadnienie prawne.
Przyjmując, że treść wniosku odnosi się wprost do przesłanki z art. 3989 § 1 pkt 2
k.p.c., argumentacja przytoczona przez pełnomocnika skarżącej na uzasadnienie
I USK 545/26 5
wniosku zostanie oceniona w kontekście przesłanki potrzeby wykładni przepisów
prawa budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w
orzecznictwie sądowym.
Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na przesłance
określonej w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c., to jest istnieniu potrzeby wykładni przepisów
prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w
orzecznictwie sądów, wymaga wykazania, że określony przepis prawa, będący
źródłem poważnych wątpliwości interpretacyjnych, nie doczekał się wykładni albo
niejednolita wykładnia wywołuje rozbieżności w odniesieniu do identycznych lub
podobnych stanów faktycznych. Wątpliwości te i rozbieżności należy przytoczyć,
przedstawiając ich doktrynalne lub orzecznicze źródła (postanowienia Sądu
Najwyższego: z dnia 13 czerwca 2008 r., III CSK 104/08, LEX nr 424365 i z dnia 18
lutego 2015 r., II CSK 428/14, LEX nr 1652383). Konieczne jest wskazanie
argumentów, które prowadzą do rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie
własnej propozycji interpretacyjnej (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 13
grudnia 2007 r., I PK 233/07, OSNP 2009 nr 3-4, poz. 43). Powołanie się na
rozbieżności w orzecznictwie wymaga ponadto przytoczenia i poddania analizie
rozbieżnych orzeczeń sądów w celu wykazania, że rozbieżności te mają swoje źródło
w różnej wykładni przepisu, bądź też przedstawienia argumentów wskazujących, że
wykładnia przeprowadzona przez sąd drugiej instancji sprzeczna jest z jednolitym
stanowiskiem doktryny lub orzecznictwa Sądu Najwyższego. Ponadto, ze względu
na publicznoprawne funkcje skargi kasacyjnej, skarżący powinien wykazać celowość
dokonania wykładni konkretnego przepisu przez Sąd Najwyższy ze względu na
potrzeby praktyki sądowej (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 14 grudnia
2012 r., III SK 29/12, LEX nr 1238124).
Twierdzenie o występowaniu potrzeby wykładni przepisów prawnych
budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie
sądów jest uzasadniony tylko wtedy, kiedy przedstawiony problem prawny nie został
jeszcze rozstrzygnięty przez Sąd Najwyższy lub kiedy istnieją rozbieżne poglądy w
tym zakresie, wynikające z odmiennej wykładni przepisów konstruujących owo
zagadnienie.
Należy podkreślić, że przedstawione wątpliwości zostały oparte na bardzo
szczegółowych elementach stanu faktycznego rozpoznawanej sprawy: kontroli ZUS
w 2015 r., długim okresie wypłat, twierdzeniu o braku bieżącej weryfikacji przez organ,
I USK 545/26 6
założeniu o dobrej wierze ubezpieczonej, ocenie znaczenia nieostatecznej decyzji o
niepodleganiu ubezpieczeniom oraz twierdzeniu o faktycznym prowadzeniu
działalności. Tak skonstruowany problem nie ma charakteru abstrakcyjnego ani
uniwersalnego, lecz zmierza do zakwestionowania ustaleń i wniosków faktycznych,
które legły u podstaw wyroku Sądu Okręgowego.
Odnosząc się do sugerowanej potrzeby wykładni art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy
systemowej, należy wskazać, że przepis ten był szeroko komentowany w
orzecznictwie Sądu Najwyższego. Utrwalone jest rozróżnienie między świadczeniem
nienależnie wypłaconym a świadczeniem nienależnie pobranym. Obowiązek zwrotu
obciąża tylko tego, komu można przypisać określony stan świadomości albo
zawinione działanie, w szczególności świadome wprowadzenie organu rentowego w
błąd: por. wyroki SN: z 4 września 2007 r., I UK 90/07 (OSNP 2008, Nr 19-20, poz.
301), z 27 stycznia 2011 r., II UK 194/10 (LEX nr 786392), z 17 marca 2021 r., II
USKP 30/21 (OSNP 2022, Nr 1, poz. 9), oraz z 5 października 2022 r., II USKP 34/22
(OSNP 2023, Nr 9, poz. 103).
W tym samym nurcie orzeczniczym przyjmuje się, że „świadome
wprowadzenie w błąd” z art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej może polegać nie
tylko na bezpośrednim podaniu nieprawdy lub posłużeniu się fałszywym
dokumentem, lecz także na złożeniu wniosku w sytuacji oczywiście
nieuzasadniającej powstanie prawa do świadczenia albo na zachowaniu
wywołującym u organu mylne przekonanie co do spełnienia przesłanek świadczenia
(por. wyroki Sądu Najwyższego z 27 stycznia 2011 r., II UK 194/10, LEX nr 786392,
a następnie w wyroku z 5 października 2022 r., II USKP 34/22, OSNP 2023, Nr 9,
poz. 103).
Sąd Okręgowy uznał za kluczowe wcześniejsze prawomocne rozstrzygnięcie,
że od 1 maja 2015 r. I.W. nie miała rzeczywistego tytułu do ubezpieczeń społecznych
z działalności gospodarczej, bo działalności tej realnie nie zamierzała prowadzić, a
jedynie stwarzała jej pozory. Wskazał, że ubezpieczona złożyła dokumenty
zgłoszeniowe jako przedsiębiorca, mimo że — według ustaleń sądu — wiedziała, iż
działalności faktycznie nie zamierza prowadzić. Sąd drugiej instancji SO
zaakcentował, że odwołująca była w bardzo zaawansowanej ciąży — sąd wskazuje
ósmy miesiąc — i nie była realnie zdolna do intensywnego wykonywania odpłatnych
usług sprzątania. Sąd podkreślił brak obiektywnych dowodów na rzeczywiste
I USK 545/26 7
wykonywanie usług sprzątania, brak adekwatnych nakładów na sprzęt umożliwiający
wykonywanie takich usług oraz brak stabilnych przychodów z działalności.
Nie wymaga także wykładni kwestia znaczenia decyzji ustalającej
niepodleganie ubezpieczeniom społecznym. W orzecznictwie Sądu Najwyższego
dominuje pogląd, że decyzja ZUS wydawana na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 i 2
ustawy systemowej ma charakter deklaratoryjny, ponieważ potwierdza stan
wynikający z mocy prawa, a nie konstytuuje go dopiero na przyszłość. Wskazano tak
m.in. w uchwale z 9 czerwca 2016 r., III UZP 8/16 (OSNP 2016/12/153) czy w wyroku
z 14 lutego 2017 r., II UK 708/15 (LEX nr 2252205).
Skarżąca w istocie oczekuje, aby Sąd Najwyższy ocenił, czy zaniechania
organu rentowego i uprzednia kontrola mogły wyłączyć jej świadomość pobierania
świadczeń nienależnych. Jest to jednak kwestia oceny materiału dowodowego, nie
zaś problem wykładni prawa. Tymczasem zgodnie z art. 398³ § 3 k.p.c. podstawą
skargi kasacyjnej nie mogą być zarzuty dotyczące ustalenia faktów lub oceny
dowodów. Spór o ocenę dowodów i ustalenia faktyczne nie może być przenoszony
do postępowania kasacyjnego. Nie można również pominąć, że Sąd Okręgowy nie
poprzestał na prostym automatyzmie wynikającym z wcześniejszego prawomocnego
ustalenia niepodlegania ubezpieczeniom. W uzasadnieniu zaskarżonego wyroku
rozważył przesłankę świadomości, odniósł się do zarzutów apelacji, ocenił znaczenie
wcześniejszej kontroli i wskazał, że ubezpieczona jedynie stworzyła pozory
prowadzenia działalności gospodarczej w celu uzyskania wysokich świadczeń.
Mając na uwadze powyższe argumenty, należy uznać, że w sprawie nie
zachodzi potrzeba wykładni przepisów prawa wskazanych przez skarżącą. W tym
stanie rzeczy, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania
stosownie do art. 3989 § 2 k.p.c.
O kosztach postępowania kasacyjnego orzeczono na podstawie art. 98 § 1 i
§ 1¹ k.p.c. oraz art. 99 k.p.c. w związku z art. 398²¹ k.p.c.
[SOP]
Powiązane orzeczenia
- III UK 183/10 2011-04-18Czy skarga kasacyjna dotycząca ustalenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego, w której podniesiono zagadnienia prawne związane z wznowieniem postępowania i zastosowaniem przepisów o świadczeniach pieniężnych z ubezpiecz…
- III USK 113/24 2024-11-26Czy Sąd Najwyższy powinien przyjąć do rozpoznania skargę kasacyjną w sprawie dotyczącej zwrotu nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń społecznych, w szczególności w kontekście naliczania odsetek za okres sprzed wy…
- III USK 91/24 2024-09-25Czy wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, oparty na przesłance potrzeby wykładni przepisów prawnych budzących wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie, wymaga od skarżącego wykazania konk…
- II USK 271/23/1 2024-05-22Czy skarga kasacyjna od wyroku sądu drugiej instancji w sprawie o zasiłek macierzyński i chorobowy może zostać przyjęta do rozpoznania, jeśli skarżący nie wykazał oczywistej zasadności skargi lub potrzeby wykładni przepi…
- I UK 535/16 2017-10-03Czy skarga kasacyjna organu rentowego, oparta na zarzucie naruszenia art. 49 ust. 1 pkt 1 w związku z art. 52 i art. 48 ustawy zasiłkowej, może zostać przyjęta do rozpoznania przez Sąd Najwyższy na podstawie przesłanki o…
Powołane przepisy
art. 98 § 11 KPCart. 84 ust. 1art. 84 ust. 2art. 84 ust. 7art. 5 KCart. 2a ust. 1art. 84 ust.
2art. 82 ust. 7art. 58 § 1art. 83 § 1 KCart.
84 ust. 2art. 2
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 30.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy