I USK 653/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-09-15
Skład orzekający: Renata Żywicka
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy skarga kasacyjna spełnia przesłanki przyjęcia jej do rozpoznania, gdy jej uzasadnienie opiera się na potrzebie wykładni przepisów prawnych budzących wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie, a także na oczywistej zasadności skargi?Ratio decidendi
Skarga kasacyjna nie kwalifikuje się do przyjęcia do merytorycznego rozpoznania, jeśli skarżący nie wykazał, że istnieją poważne wątpliwości co do wykładni przepisów lub rozbieżności w orzecznictwie, ani nie wykazał oczywistej zasadności skargi. Samo stwierdzenie o istnieniu takich przesłanek nie jest wystarczające; konieczne jest ich udowodnienie poprzez przytoczenie konkretnych argumentów i orzecznictwa.Stan faktyczny
Spółka złożyła skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu, który oddalił jej apelację w sprawie dotyczącej podlegania ubezpieczeniom społecznym. Skarżąca zarzuciła naruszenie przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, uzasadniając wniosek o przyjęcie skargi potrzebą wykładni przepisów budzących wątpliwości oraz oczywistą zasadnością skargi.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Pełny tekst orzeczenia
I USK 653/26
POSTANOWIENIE
Dnia 15 września 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Renata Żywicka
w sprawie z odwołania H. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k. w G.
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Poznaniu
z udziałem W.P.
o podleganie ubezpieczeniom społecznym,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 15 września 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się Spółki od wyroku Sądu Apelacyjnego
w Poznaniu z dnia 16 kwietnia 2025 r., sygn. akt III AUa 252/24,
odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
[it]
UZASADNIENIE
Wyrokiem z 13 grudnia 2023 r., VIII U 1944/23, Sąd Okręgowy w Poznaniu,
oddalił odwołanie płatnika składek od decyzji z 15 czerwca 2023 r. Zakładu
Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Poznaniu (pkt 1) oraz zasądził od odwołującej
H. Sółka z o.o. Spółka k. z siedzibą w G. na rzecz organu rentowego kwotę 180 zł
tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego wraz z odsetkami ustawowymi za
opóźnienie liczonymi od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty (pkt
2).
Wyrokiem z dnia 16 kwietnia 2025 r., III AUa 252/24 Sąd Apelacyjny
w Poznaniu oddalił apelację płatnika składek (pkt 1.) oraz zasądził od H. sp. z o.o.
sp.k. w G. na rzecz organu rentowego kwotę 270 zł z ustawowymi odsetkami za
I USK 653/26 2
opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego od dnia uprawomocnienia się
orzeczenia o kosztach procesu do dnia zapłaty tytułem zwrotu kosztów zastępstwa
procesowego w postępowaniu apelacyjnym (pkt 2.).
W skardze kasacyjnej od powyższego wyroku płatnik składek zarzucił
naruszenie art. 9 ust. 2c oraz ust. 4a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie
ubezpieczeń społecznych.
Przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący uzasadnił potrzebą
wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości oraz wywołujących
rozbieżności w orzecznictwie sądów oraz oczywistą zasadnością skargi kasacyjnej.
Skarżący wskazał, iż brak jest podstaw do zaakceptowania stanowiska Sądu
Apelacyjnego w kwestii przyjęcia, że zgodnie z art. 9 ust. 4a ustawy o systemie
ubezpieczeń społecznych zastrzeżenie „odsyłające” do ust. 2c tego przepisu
powoduje, że zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający
równocześnie w stosunku pracy nie będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom
społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia tylko wówczas, gdy
wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w ramach stosunku pracy osiągnie kwotę co
najmniej równą kwocie minimalnego wynagrodzenia za pracę (art. 18 ust. 4 pkt 5a
powołanej ustawy).
Ponadto w ocenie skarżącego skarga zasługuje na uwzględnienie z uwagi na
rozbieżności w orzecznictwie, w szczególności występujące pomiędzy stanowiskiem
wielokrotnie wyrażanym przez Sąd Okręgowy w Warszawie a sądy w apelacji
poznańskiej. Te prezentują zgoła odmienną wykładnię w zakresie interpretacji art. 9
ust. 2c oraz ust. 4a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń
społecznych. Za przyjęciem skargi przemawia też to, że stanowisko reprezentowane
przez odwołującego wydaje się mieć uzasadnienie w innych regulacjach dotyczących
emerytury, w szczególności art. 9 pkt 4c i 5 ustawy o systemie ubezpieczeń
społecznych.
Mając powyższe na uwadze skarżący wniósł o uchylenie zaskarżonego
orzeczenia Sądu Apelacyjnego w Poznaniu w całości i przekazanie sprawy do
ponownego rozpoznania w zmienionym składzie, z pozostawieniem temu Sądowi
rozstrzygnięcia o kosztach postępowania przed Sądem Najwyższym oraz we
wszystkich instancjach, ewentualnie o uchylenie zaskarżonego orzeczenia i
rozstrzygnięcie sprawy co do istoty, stosownie do art. 39816 k.p.c., a nadto o
zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującego kosztów postępowania, w
I USK 653/26 3
tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych oraz o
rozpoznanie sprawy również pod nieobecność pełnomocnika odwołującego.
Sąd Najwyższy zważył co następuje:
Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego
rozpoznania.
Skarga kasacyjna służy realizacji interesu publicznego w sprawowaniu
wymiaru sprawiedliwości. Funkcje postępowania kasacyjnego powodują, że wniosek
o przyjęcie skargi do rozpoznania oraz jego uzasadnienie powinny koncentrować się
na wykazaniu, iż w konkretnej sprawie zachodzą okoliczności przemawiające za
interwencją Sądu Najwyższego. Rozpoznanie skargi kasacyjnej następuje tylko z
przyczyn kwalifikowanych, wymienionych w art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c. i tylko w
przypadku przekonania Sądu Najwyższego przez skarżącego, za pomocą
jurydycznej argumentacji, że zachodzi publicznoprawna potrzeba rozstrzygnięcia
sformułowanego w skardze zagadnienia prawnego przy jej merytorycznym
rozpoznawaniu.
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do
rozpoznania, gdy w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba
wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących
rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga
kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.
Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący oparł na
przesłance uregulowanej w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. Przesłanka ta nie została jednak
spełniona.
Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na twierdzeniu
o istnieniu potrzeby wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości
lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.)
wymaga wykazania, że określony przepis prawa, mimo iż budzi poważne
wątpliwości, nie doczekał się wykładni albo niejednolita wykładnia wywołuje wyraźnie
wskazane przez skarżącego rozbieżności w orzecznictwie w odniesieniu do
identycznych lub podobnych stanów faktycznych, które należy przytoczyć (zob.
postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 23 maja 2018 r., I CSK 31/18, LEX nr
2508113; z dnia 13 czerwca 2008 r., III CSK 104/08, LEX nr 424365). Powołanie się
I USK 653/26 4
na tę przyczynę kasacyjną zakłada więc nie tylko wskazanie przepisu prawa i
stwierdzenie, że - w ocenie skarżącego - wywołuje on wątpliwości. Konieczne jest
również wykazanie, że wątpliwości te mają rzeczywisty i poważny charakter,
wyjaśnienie na czym one polegają, ich uzasadnienie, a także wskazanie rozbieżnych
wariantów interpretacyjnych, z odwołaniem się do dotychczasowych poglądów
orzecznictwa i dostępnego piśmiennictwa (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z
dnia 26 kwietnia 2018 r., IV CSK 571/17, LEX nr 2497706), a w szczególności
przytoczenie i poddanie analizie rozbieżnych orzeczeń sądów w celu wykazania, że
rozbieżności te mają swoje źródło w różnej wykładni przepisu, bądź też
przedstawienia argumentów wskazujących, że wykładnia przeprowadzona przez sąd
drugiej instancji sprzeczna jest z jednolitym stanowiskiem doktryny lub orzecznictwa
Sądu Najwyższego (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 24 kwietnia
2018 r., III UK 123/17, LEX nr 2496319). Wypada również dodać, że podobnie jak w
przypadku gdy podstawą wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania jest
występujące w sprawie zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), omawiana
przesłanka z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. nie zachodzi, jeżeli Sąd Najwyższy zajął już
stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i wyraził
swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach a brak nadto okoliczności
uzasadniających zmianę tego poglądu (por. postanowienia Sądu Najwyższego:
z dnia 19 stycznia 2012 r., I UK 328/11, LEX nr 1215423; z dnia 10 kwietnia 2018 r.,
I CSK 733/17, LEX nr 2495968; z dnia 10 kwietnia 2018 r., II PK 143/17, LEX nr
2525398; z dnia 19 kwietnia 2018 r., I CSK 709/17, LEX nr 2486162; z dnia 23 maja
2018 r., I CSK 33/18, LEX nr 2508114).
Skarga nie spełnia tak określonych warunków omawianej powyżej przesłanki
przedsądu, ponieważ problem wykładni art. 9 ust. 4a ustawy systemowej w
kontekście ograniczeń w stosowaniu zasady zwalniającej zleceniobiorcę
uprawnionego do emerytury (lub renty), który pozostaje w stosunku pracy, z
podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania
umowy zlecenia był już wielokrotnie przedmiotem wypowiedzi orzecznictwa. Przede
wszystkim wykładnia art. 9 ust. 4a ustawy systemowej została obszernie omówiona
w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 21 marca 2019 r., II UK 548/17 (LEX nr
2638597), w którym stwierdzono, że zawarte w art. 9 ust. 4a ustawy systemowej
zastrzeżenie "odsyłające" do ust. 2c tego przepisu powoduje, że zleceniobiorca
uprawniony do emerytury lub renty pozostający równocześnie w stosunku pracy nie
I USK 653/26 5
będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania
umowy zlecenia tylko wówczas, gdy wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w
ramach stosunku pracy osiągnie kwotę co najmniej równą kwocie minimalnego
wynagrodzenia za pracę (art. 18 ust. 4 pkt 5a tej ustawy). Co do zasady każdy
zleceniobiorca (art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy systemowej) podlega obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym niezależnie od tego, czy jest uprawniony do emerytury
i renty (z wyjątkiem osób wymienionych w art. 6 ust. 4). Zwolnienie zleceniobiorcy z
tego obowiązku wynika natomiast z faktu równoczesnego pozostawania w stosunku
pracy, który z mocy art. 9 ust. 1 wyprzedza inne tytuły podlegania obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym, co dotyczy również emerytów i rencistów (por. art. 9
ust. 4 w związku z art. 9 ust. 4a). Dlatego właśnie emeryci i renciści, tak jak pozostali
zleceniobiorcy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu
wykonywania umów zlecenia, "jeżeli równocześnie nie pozostają w stosunku pracy".
Zawarte w art. 9 ust. 4a ustawy systemowej zastrzeżenie "odsyłające" do art. 9 ust.
2c, przy uwzględnieniu gramatycznych reguł wykładni, należy zaś rozumieć w ten
sposób, że sytuacja prawna zleceniobiorcy uprawnionego do emerytury lub renty
będącego równocześnie pracownikiem jest regulowana treścią pierwszego z
wymienionych przepisów (nie podlega on obowiązkowym ubezpieczeniom
społecznym z tytułu umowy zlecenia, a podlega im jedynie z tytułu stosunku pracy)
tylko wtedy, gdy nie będzie wypełniała hipotezy ust. 2a.
Wspomniane zastrzeżenie oznacza bowiem, że sytuacja prawna omawianej
osoby w pierwszej kolejności powinna być oceniana przez pryzmat regulacji art. 9
ust. 2c ustawy systemowej i dopiero wówczas, gdy hipoteza normy prawnej zawartej
w tym przepisie nie zostanie wypełniona, sytuacja ta będzie uregulowana wprost
normą wynikającą z art. 9 ust. 4a, która a contrario formułuje zasadę, zgodnie z którą
zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający w stosunku pracy nie
podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy
zlecenia. Innymi słowy, ocena sytuacji prawnej zleceniobiorcy uprawnionego do
emerytury lub renty pozostającego w stosunku pracy dokonywana z uwzględnieniem
regulacji art. 9 ust. 2c powinna "wyprzedzać" ocenę dokonywaną wyłącznie na
podstawie art. 9 ust. 4a. W praktyce z możliwością zastosowania zasady, w myśl
której zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający w stosunku
pracy nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu
wykonywania umowy zlecenia, będziemy mieli zatem do czynienia wtedy, gdy
I USK 653/26 6
podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu pozostawania w
stosunku pracy osiągnie kwotę określoną w art. 18 ust. 4 pkt 5a (tzn. minimalnego
wynagrodzenia za pracę), na co jednoznacznie wskazuje brzmienie zdania drugiego
art. 9 ust. 2c in fine, które nie określa przecież wymienionych tam "innych tytułów", a
zatem obejmuje także osoby pozostające w stosunku pracy. Natomiast, gdy
podstawa wymiaru składek z tytułu pozostawania w stosunku pracy będzie niższa
niż kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę, zleceniobiorca uprawniony do
emerytury lub renty pozostający w stosunku pracy będzie podlegał obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym również z tytułu wykonywania umowy zlecenia. Pogląd
ten został zaakceptowany w kolejnych wyrokach Sądu Najwyższego między innymi
z dnia 20 kwietnia 2021 r., II USKP 38/21 (LEX nr 3358857), z dnia 27 kwietnia
2021 r., II USKP 37/21 (LEX nr 3252364), z dnia 11 czerwca 2024 r., II USKP 19/23
(LEX nr 3724656) czy w postanowieniu z dnia 16 lutego 2023 r., II USK 35/22 (LEX
nr 3549740) i z dnia 8 maja 2024 r., II USK 64/24 (LEX nr 3712294).
Tak więc poruszony przez skarżącego problem na tle wykładni art. 9 ust. 4a
ustawy systemowej został już rozstrzygnięty przez Sąd Najwyższy i przepis ten nie
wymaga obecnie wykładni we wskazanym w skardze kasacyjnej zakresie.
Z kolei odwołanie się do przesłanki oczywistej zasadności skargi (art. 3989 §
1 pkt 4 k.p.c.) wymaga nie tylko powołania się na okoliczność, że skarga kasacyjna
jest oczywiście uzasadniona, ale również wykazania, iż przesłanka ta rzeczywiście
zachodzi. Oznacza to, że skarżący musi wskazać, w czym - w jego ocenie - wyraża
się "oczywistość" zasadności skargi oraz podać argumenty wykazujące, że
rzeczywiście skarga jest uzasadniona w sposób oczywisty. Sam zarzut naruszenia
(nawet oczywistego) określonego przepisu (przepisów) nie prowadzi bowiem wprost
do oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Skarżący powinien więc
w wywodzie prawnym wykazać kwalifikowaną postać naruszenia przepisów prawa
materialnego lub procesowego polegającą na jego oczywistości, widocznej prima
facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej (por. postanowienia Sądu
Najwyższego: z dnia 14 lipca 2005 r., III CZ 61/05, OSNC 2006 nr 4 poz. 75; z dnia
26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06, LEX nr 198531; z dnia 9 marca 2012 r., I UK 370/11,
LEX nr 1215126; z dnia 10 stycznia 2012 r., I PK 104/11, LEX nr 1215774). Ponadto
przez oczywistą zasadność skargi kasacyjnej rozumie się sytuację, w której
zaskarżone orzeczenie sądu drugiej instancji w sposób ewidentny narusza konkretne
przepisy prawa. Zatem we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, jak
I USK 653/26 7
i w jego uzasadnieniu, niezbędne jest powołanie konkretnych przepisów prawa,
z którymi wyrok sądu drugiej instancji jest w oczywisty sposób sprzeczny (por.
postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 30 listopada 2012 r., I UK 414/12, LEX nr
1675171). Jednak o tym, że skarga jest oczywiście uzasadniona nie może
decydować argumentacja zawarta w uzasadnieniu jej podstaw (zob. postanowienie
Sądu Najwyższego z dnia 2 kwietnia 2008 r., II PK 347/07, LEX nr 465860).
Oceniany w tym kontekście wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania nie spełnia wyżej określonych kryteriów, ponieważ we wniosku tym
skarżący nie odwołuje się do żadnego konkretnego przepisu, ograniczając się
jedynie do twierdzenia, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.
W orzecznictwie Sądu Najwyższego ugruntowane jest natomiast stanowisko,
według którego dla stwierdzenia, że w sprawie wystąpiła przesłanka oczywistej
zasadności skargi, skarżący powinien był wskazać konkretne, naruszone przez sąd
przepisy, a także przytoczyć odpowiednie argumenty wyjaśniające, dlaczego te
przepisy zostały, jego zdaniem, w tak ewidentny sposób naruszone (zob.
postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 29 maja 2018 r., I CSK 42/18, LEX nr
2508120), zaś skarga kasacyjna powinna być tak zredagowana i skonstruowana, by
Sąd Najwyższy nie musiał poszukiwać w jej podstawach lub ich uzasadnieniu
pozostałych elementów kreatywnych skargi ani tym bardziej się ich domyślać (por.
postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 9 czerwca 2008 r., II UK 38/08, LEX nr
494134). Odnosi się to również do szczególnej podstawy przedsądu z art. 3989 § 1
pkt 4 k.p.c., która jako jedyna ma na uwadze indywidulany interes skarżącego w
przyjęciu skargi kasacyjnej do rozpoznania. O ile zasadne podstawy kasacyjne mogą
prowadzić do uwzględnienia skargi kasacyjnej, to w przypadku podstawy przedsądu
z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. znaczenie ma dopiero oczywista zasadność skargi, czyli
samodzielne (odrębne od podstaw kasacyjnych) wskazanie i wykazanie we wniosku
naruszenia przepisów, które bez wątpliwości prowadzi do stwierdzenia, że objęty
skargą wyrok, jest oczywiście wadliwy i dlatego skarga powinna zostać przyjęta do
rozpoznania (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 26 maja 2020 r.,
I UK 250/19, LEX nr 3029692). Zauważyć jednak trzeba, co wynika z rozważań
dokonanych powyżej, że zaskarżony wyrok zgodny jest z utrwaloną linią
orzecznictwa, a okoliczność ta jednoznacznie dyskwalifikuje tezę o oczywistej
zasadności skargi.
I USK 653/26 8
Z przytoczonych względów, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.
odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
[it]
[SOP]
Powiązane orzeczenia
- II UK 364/08 2009-03-04Czy skarga kasacyjna spełnia wymogi formalne dotyczące wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania, w szczególności w zakresie uzasadnienia potrzeby wykładni przepisów prawnych lub oczywistej zasadności skargi?
- III PK 150/15 2016-07-05Czy skarga kasacyjna spełnia wymogi formalne do jej przyjęcia do rozpoznania przez Sąd Najwyższy, w szczególności w zakresie wykazania istnienia istotnych zagadnień prawnych, potrzeby wykładni przepisów budzących wątpliw…
- II PK 227/16 2017-05-11Czy skarga kasacyjna spełnia wymogi formalne uzasadnienia wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania, w szczególności w zakresie wykazania istnienia istotnego zagadnienia prawnego, potrzeby wykładni przepisów budzących wątpl…
- II PK 304/17 2018-12-19Czy skarga kasacyjna może być jednocześnie uznana za oczywiście uzasadnioną i oparta na istotnym zagadnieniu prawnym lub potrzebie wykładni przepisów budzących wątpliwości?
- I UK 338/15 2016-06-09Czy skarga kasacyjna spełnia wymogi formalne i merytoryczne do jej przyjęcia do rozpoznania przez Sąd Najwyższy, w szczególności w zakresie wykazania istnienia istotnego zagadnienia prawnego, potrzeby wykładni przepisów…
Powołane przepisy
art. 9 ust. 2art. 9 ust. 4art. 18 ust. 4art. 9
ust. 2art. 9 pkt 4art. 39816 KPCart. 3989 § 1 pkt 1art. 3989 § 1 KPCart. 3989 § 1 pkt 2 KPCart. 3989 § 1 pkt 1 KPCart. 6 ust. 1art. 6 ust. 4
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy