I USK 654/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-07-08
Skład orzekający: Leszek Bielecki
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jest niższe niż minimalne wynagrodzenie za pracę?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, uznając, że kwestia podlegania przez zleceniobiorcę uprawnionego do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, została już rozstrzygnięta w utrwalonym orzecznictwie. Zgodnie z tym orzecznictwem, taki zleceniobiorca podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jest niższe niż minimalne wynagrodzenie za pracę.Stan faktyczny
Spółka kwestionowała decyzję ZUS o objęciu zleceniobiorcy J.K. obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi z tytułu umowy zlecenia. Zleceniobiorca był już na emeryturze i jednocześnie pracował na część etatu u innego pracodawcy za wynagrodzeniem niższym niż minimalne. Sądy niższych instancji utrzymały w mocy decyzję ZUS. Spółka wniosła skargę kasacyjną, zarzucając błędną wykładnię i zastosowanie przepisów dotyczących podlegania ubezpieczeniom społecznym.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Pełny tekst orzeczenia
I USK 654/26
POSTANOWIENIE
Dnia 8 lipca 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Leszek Bielecki
w sprawie z odwołania H. sp. z o.o. sp.k. w G.
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Poznaniu
przy udziale: J.K.
o podleganie ubezpieczeniom społecznym i wysokość podstawy wymiaru składek,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 8 lipca 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się Spółki od wyroku Sądu Apelacyjnego
w Poznaniu z dnia 19 marca 2025 r., sygn. akt III AUa 514/24,
odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
UZASADNIENIE
Sąd Apelacyjny w Poznaniu III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
wyrokiem z 19 marca 2025 r., III AUa 514/24, oddalił apelację H. sp. z o.o. sp. k. w
G. (dalej jako płatnik składek) od wyroku Sądu Okręgowego w Poznaniu z 12
marca 2024 r., VIII U 2208/23, oddalającego odwołanie płatnika składek od decyzji
Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Poznaniu z dnia 26 czerwca 2023
r., stwierdzającej, że ubezpieczony J.K. podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom
emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu jako osoba wykonująca pracę na
podstawie umowy zlecenia na rzecz płatnika składek w okresie od 1 stycznia 2020 r.
do dnia 31 marca 2020 r. oraz ustalającej, że podstawy wymiaru składek w tym
okresie stanowią kwoty wskazane w decyzji.
I USK 654/26 2
Skargę kasacyjną wywiódł płatnik składek. W skardze kasacyjnej zarzucono
naruszenie prawa materialnego - art. 9 ust. 2c i ust. 4a ustawy z dnia 13
października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z
2024 r., poz. 497 ze zm., dalej jako „ustawa systemowa") przez wadliwą wykładnię,
co doprowadziło do ich błędnego zastosowania, oraz art. 9 ust. 2c i ust. 4a ustawy
systemowej przez niewłaściwe zastosowanie i zobowiązanie skarżącego do
opłacenia składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe i wypadkowe za
ubezpieczonego, podczas gdy tego rodzaju zobowiązanie składkowe w ogóle nie
powstało.
We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na
oczywistą zasadność skargi oraz potrzebę wykładni przepisów prawnych
budzących poważne wątpliwości oraz wywołujących rozbieżności w orzecznictwie.
W ocenie skarżącego ubezpieczony, który miał ustaloną emeryturę, a nadto był
zatrudniony u innego niż skarżący podmiotu na podstawie umowy o pracę w
niepełnym wymiarze czasu pracy za wynagrodzeniem niższym niż minimalne, nie
podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu z
tytułu wykonywania umowy zlecenia. Skarżący wskazał, że rozstrzygnięcie przez
Sąd Najwyższy sporu co do interpretacji art. 9 ust. 4a ustawy systemowej „jest
konieczne, a co więcej pozwoli stronom sporu w sposób jasny i precyzyjny
zrozumieć przepisy prawa i dokonywać stosownych działań na ich podstawie”.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej
merytorycznego rozpoznania.
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do
rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje
potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub
wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność
postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).
Obowiązkiem skarżącego jest sformułowanie i uzasadnienie wniosku o
przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania w nawiązaniu do tych przesłanek, gdyż
I USK 654/26 3
tylko wówczas może być osiągnięty cel wymagań przewidzianych w art. 3984 § 2
k.p.c. Rozstrzygnięcie Sądu Najwyższego w kwestii przyjęcia bądź odmowy
przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania wynika z oceny czy okoliczności
powołane przez skarżącego odpowiadają tym, o jakich stanowi art. 3989 § 1 k.p.c.
Wniosek o przyjęcie do rozpoznania skargi kasacyjnej został oparty na
przesłance potrzeby wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości
lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.) i
oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.).
Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na
twierdzeniu o istnieniu potrzeby wykładni przepisów prawnych budzących poważne
wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (art. 3989 § 1
pkt 2 k.p.c.) wymaga wykazania, że określony przepis prawa, mimo iż budzi
poważne wątpliwości, nie doczekał się wykładni albo niejednolita wykładnia
wywołuje wyraźnie wskazane przez skarżącego rozbieżności w orzecznictwie w
odniesieniu do identycznych lub podobnych stanów faktycznych, które należy
przytoczyć (zob. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 23 maja 2018 r., I CSK
31/18, LEX nr 2508113; z dnia 13 czerwca 2008 r., III CSK 104/08, LEX nr
424365). Powołanie się na tę przyczynę kasacyjną zakłada więc nie tylko
wskazanie przepisu prawa i stwierdzenie, że - w ocenie skarżącego - wywołuje on
wątpliwości. Konieczne jest również wykazanie, że wątpliwości te mają rzeczywisty
i poważny charakter, wyjaśnienie na czym one polegają, ich uzasadnienie, a także
wskazanie rozbieżnych wariantów interpretacyjnych, z odwołaniem się do
dotychczasowych poglądów orzecznictwa i dostępnego piśmiennictwa (zob.
postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 26 kwietnia 2018 r., IV CSK 571/17, LEX
nr 2497706), a w szczególności przytoczenie i poddanie analizie rozbieżnych
orzeczeń sądów w celu wykazania, że rozbieżności te mają swoje źródło w różnej
wykładni przepisu, bądź też przedstawienia argumentów wskazujących, że
wykładnia przeprowadzona przez sąd drugiej instancji sprzeczna jest z jednolitym
stanowiskiem doktryny lub orzecznictwa Sądu Najwyższego (zob. postanowienie
Sądu Najwyższego z dnia 24 kwietnia 2018 r., III UK 123/17, LEX nr 2496319).
Wypada również dodać, że podobnie jak w przypadku gdy podstawą wniosku o
przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania jest występujące w sprawie zagadnienie
I USK 654/26 4
prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), omawiana przesłanka z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.
nie zachodzi, jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego zagadnienia
prawnego lub wykładni przepisów i wyraził swój pogląd we wcześniejszych
orzeczeniach a brak nadto okoliczności uzasadniających zmianę tego poglądu (por.
postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 19 stycznia 2012 r., I UK 328/11, LEX nr
1215423; z dnia 10 kwietnia 2018 r., I CSK 733/17, LEX nr 2495968; z dnia10
kwietnia 2018 r., II PK 143/17, LEX nr 2525398; z dnia 19 kwietnia 2018 r., I CSK
709/17, LEX nr 2486162; z dnia 23 maja 2018 r., I CSK 33/18, LEX nr 2508114).
Wniesiona skarga nie spełnia tak określonych warunków omawianej powyżej
przesłanki przedsądu, ponieważ problem wykładni art. 9 ust. 4a ustawy systemowej
w kontekście ograniczeń w stosowaniu zasady zwalniającej zleceniobiorcę
uprawnionego do emerytury (lub renty), który pozostaje w stosunku pracy, z
podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania
umowy zlecenia był już wielokrotnie przedmiotem wypowiedzi orzecznictwa. Przede
wszystkim wykładnia art. 9 ust. 4a ustawy systemowej została obszernie omówiona
w wyroku Sądu Najwyższego z 21 marca 2019 r., II UK 548/17 (LEX nr 2638597),
w którym stwierdzono, że zawarte w art. 9 ust. 4a ustawy systemowej zastrzeżenie
„odsyłające” do ust. 2c tego przepisu powoduje, że zleceniobiorca uprawniony do
emerytury lub renty pozostający równocześnie w stosunku pracy nie będzie
podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy
zlecenia tylko wówczas, gdy wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w ramach
stosunku pracy osiągnie kwotę co najmniej równą kwocie minimalnego
wynagrodzenia za pracę (art. 18 ust. 4 pkt 5a tej ustawy). Co do zasady każdy
zleceniobiorca (art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy systemowej) podlega obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym niezależnie od tego, czy jest uprawniony do emerytury
i renty (z wyjątkiem osób wymienionych w art. 6 ust. 4). Zwolnienie zleceniobiorcy z
tego obowiązku wynika natomiast z faktu równoczesnego pozostawania w stosunku
pracy, który z mocy art. 9 ust. 1 wyprzedza inne tytuły podlegania obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym, co dotyczy również emerytów i rencistów (por. art. 9
ust. 4 w związku z art. 9 ust. 4a). Dlatego właśnie emeryci i renciści, tak jak
pozostali zleceniobiorcy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z
tytułu wykonywania umów zlecenia, „jeżeli równocześnie nie pozostają w stosunku
I USK 654/26 5
pracy”. Zawarte w art. 9 ust. 4a ustawy systemowej zastrzeżenie „odsyłające” do
art. 9 ust. 2c, przy uwzględnieniu gramatycznych reguł wykładni, należy zaś
rozumieć w ten sposób, że sytuacja prawna zleceniobiorcy uprawnionego do
emerytury lub renty będącego równocześnie pracownikiem jest regulowana treścią
pierwszego z wymienionych przepisów (nie podlega on obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, a podlega im jedynie z tytułu
stosunku pracy) tylko wtedy, gdy nie będzie wypełniała hipotezy ust. 2a.
Wspomniane zastrzeżenie oznacza bowiem, że sytuacja prawna omawianej
osoby w pierwszej kolejności powinna być oceniana przez pryzmat regulacji art. 9
ust. 2c ustawy systemowej i dopiero wówczas, gdy hipoteza normy prawnej
zawartej w tym przepisie nie zostanie wypełniona, sytuacja ta będzie uregulowana
wprost normą wynikającą z art. 9 ust. 4a, która a contrario formułuje zasadę,
zgodnie z którą zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający w
stosunku pracy nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu
wykonywania umowy zlecenia. Innymi słowy, ocena sytuacji prawnej zleceniobiorcy
uprawnionego do emerytury lub renty pozostającego w stosunku pracy
dokonywana z uwzględnieniem regulacji art. 9 ust. 2c powinna „wyprzedzać” ocenę
dokonywaną wyłącznie na podstawie art. 9 ust. 4a. W praktyce z możliwością
zastosowania zasady, w myśl której zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub
renty pozostający w stosunku pracy nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom
społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia, będziemy mieli zatem do
czynienia wtedy, gdy podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z
tytułu pozostawania w stosunku pracy osiągnie kwotę określoną w art. 18 ust. 4
pkt 5a (tzn. minimalnego wynagrodzenia za pracę), na co jednoznacznie wskazuje
brzmienie zdania drugiego art. 9 ust. 2c in fine, które nie określa przecież
wymienionych tam „innych tytułów”, a zatem obejmuje także osoby pozostające w
stosunku pracy. Natomiast, gdy podstawa wymiaru składek z tytułu pozostawania w
stosunku pracy będzie niższa niż kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę,
zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający w stosunku pracy
będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym również z tytułu
wykonywania umowy zlecenia. Pogląd ten został zaakceptowany w kolejnych
wyrokach Sądu Najwyższego między innymi z 20 kwietnia 2021 r., II USKP 38/21
I USK 654/26 6
(LEX nr 3358857), z 27 kwietnia 2021 r., II USKP 37/21 (LEX nr 3252364), z 11
czerwca 2024 r., II USKP 19/23 (LEX nr 3724656) czy w postanowieniu z 16 lutego
2023 r., II USK 35/22 (LEX nr 3549740) i z 8 maja 2024 r., II USK 64/24 (LEX nr
3712294).
Tak więc poruszony przez skarżącego problem na tle wykładni art. 9 ust. 4a
ustawy systemowej został już rozstrzygnięty przez Sąd Najwyższy i przepis ten nie
wymaga obecnie wykładni we wskazanym w skardze kasacyjnej zakresie.
Z kolei odwołanie się do przesłanki oczywistej zasadności skargi (art. 3989
§ 1 pkt 4 k.p.c.) wymaga nie tylko powołania się na okoliczność, że skarga
kasacyjna jest oczywiście uzasadniona, ale również wykazania, iż przesłanka ta
rzeczywiście zachodzi. Oznacza to, że skarżący musi wskazać, w czym - w jego
ocenie - wyraża się „oczywistość” zasadności skargi oraz podać argumenty
wykazujące, że rzeczywiście skarga jest uzasadniona w sposób oczywisty. Sam
zarzut naruszenia (nawet oczywistego) określonego przepisu (przepisów) nie
prowadzi bowiem wprost do oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona. Skarżący powinien więc w wywodzie prawnym wykazać
kwalifikowaną postać naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego
polegającą na jego oczywistości, widocznej prima facie, przy wykorzystaniu
podstawowej wiedzy prawniczej (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z 14 lipca
2005 r., III CZ 61/05, OSNC 2006 nr 4 poz. 75; z 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06,
LEX nr 198531; z 9 marca 2012 r., I UK 370/11, LEX nr 1215126; z 10 stycznia
2012 r., I PK 104/11, LEX nr 1215774). Ponadto przez oczywistą zasadność skargi
kasacyjnej rozumie się sytuację, w której zaskarżone orzeczenie sądu drugiej
instancji w sposób ewidentny narusza konkretne przepisy prawa. Zatem we
wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, jak i w jego uzasadnieniu,
niezbędne jest powołanie konkretnych przepisów prawa, z którymi wyrok sądu
drugiej instancji jest w oczywisty sposób sprzeczny (por. postanowienie Sądu
Najwyższego z 30 listopada 2012 r., I UK 414/12, LEX nr 1675171). Jednak o tym,
że skarga jest oczywiście uzasadniona nie może decydować argumentacja zawarta
w uzasadnieniu jej podstaw (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z 2 kwietnia
2008 r., II PK 347/07, LEX nr 465860).
I USK 654/26 7
Oceniany w tym kontekście wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania nie spełnia wyżej określonych kryteriów, ponieważ we wniosku tym
skarżący nie odwołuje się do żadnego konkretnego przepisu, ograniczając się
jedynie do twierdzenia, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.
Dopiero z dalszej treści skargi można się domyślać, że być może
skarżącemu chodzi o art. 9 ust. 4a ustawy systemowej. W orzecznictwie Sądu
Najwyższego ugruntowane jest natomiast stanowisko, według którego dla
stwierdzenia, że w sprawie wystąpiła przesłanka oczywistej zasadności skargi,
skarżący powinien był wskazać konkretne, naruszone przez sąd przepisy, a także
przytoczyć odpowiednie argumenty wyjaśniające, dlaczego te przepisy zostały, jego
zdaniem, w tak ewidentny sposób naruszone (zob. postanowienie Sądu
Najwyższego z 29 maja 2018 r., I CSK 42/18, LEX nr 2508120), zaś skarga
kasacyjna powinna być tak zredagowana i skonstruowana, by Sąd Najwyższy nie
musiał poszukiwać w jej podstawach lub ich uzasadnieniu pozostałych elementów
kreatywnych skargi ani tym bardziej się ich domyślać (por. postanowienie Sądu
Najwyższego z 9 czerwca 2008 r., II UK 38/08, LEX nr 494134). Odnosi się to
również do szczególnej podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., która jako
jedyna ma na uwadze indywidulany interes skarżącego w przyjęciu skargi
kasacyjnej do rozpoznania. O ile zasadne podstawy kasacyjne mogą prowadzić do
uwzględnienia skargi kasacyjnej, to w przypadku podstawy przedsądu z art. 3989
§ 1 pkt 4 k.p.c. znaczenie ma dopiero oczywista zasadność skargi, czyli
samodzielne (odrębne od podstaw kasacyjnych) wskazanie i wykazanie we
wniosku naruszenia przepisów, które bez wątpliwości prowadzi do stwierdzenia, że
objęty skargą wyrok, jest oczywiście wadliwy i dlatego skarga powinna zostać
przyjęta do rozpoznania (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z 26 maja 2020 r.,
I UK 250/19, LEX nr 3029692). Zauważyć jednak trzeba, co wynika z rozważań
dokonanych powyżej, że zaskarżony wyrok zgodny jest z utrwaloną linią
orzecznictwa, a okoliczność ta jednoznacznie dyskwalifikuje tezę o oczywistej
zasadności skargi.
Z przytoczonych względów należało odmówić przyjęcia skargi kasacyjnej do
rozpoznania na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.
[SOP]
I USK 654/26 8
Powiązane orzeczenia
- III USK 264/25 2025-11-04Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy nie…
- I USK 564/26 2026-04-29Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jest…
- I USK 26/23 2023-09-27Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli podstawa wymiaru składek z tytułu stosunk…
- I USK 358/26 2026-07-21Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy nie osiąga kw…
- II USK 155/23 2024-03-12Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, pozostający jednocześnie w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jest ni…
Powołane przepisy
art. 9 ust. 2art. 9 ust. 4art. 3989 § 1 KPCart. 3984 § 2
KPCart. 3989 § 1 pkt 2 KPCart. 3989 § 1 pkt 4 KPCart. 3989 § 1
pkt 2 KPCart. 3989 § 1 pkt 1 KPCart. 18 ust. 4art. 6 ust. 1art. 6 ust. 4art. 9 ust. 1
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 30.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy