I USK 680/26

PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-09-15

Skład orzekający: Renata Żywicka

Analiza orzeczenia

Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.

Zagadnienie prawne
Czy skarga kasacyjna spełnia przesłanki przyjęcia jej do rozpoznania, gdy jej uzasadnienie opiera się na potrzebie wykładni przepisów prawnych wywołujących rozbieżności w orzecznictwie oraz na występowaniu istotnego zagadnienia prawnego?
Ratio decidendi
Skarga kasacyjna nie kwalifikuje się do przyjęcia do merytorycznego rozpoznania, jeśli skarżący nie wykazał istnienia istotnego zagadnienia prawnego ani potrzeby wykładni przepisów budzących wątpliwości lub rozbieżności w orzecznictwie. Konieczne jest przedstawienie konkretnych argumentów prawnych wskazujących na te rozbieżności lub wątpliwości, a także wykazanie, że Sąd Najwyższy nie zajął jeszcze stanowiska w danej kwestii lub że istnieje potrzeba zmiany dotychczasowego poglądu.
Stan faktyczny
Spółka i osoba prowadząca działalność gospodarczą wniosły skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie, który zmienił wyrok Sądu Okręgowego w sprawie dotyczącej ustalenia podstaw wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne. Skarżący zarzucili naruszenie przepisów Kodeksu cywilnego i ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, uzasadniając wniosek o przyjęcie skargi potrzebą wykładni przepisów wywołujących rozbieżności w orzecznictwie oraz występowaniem istotnego zagadnienia prawnego.
Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

Pełny tekst orzeczenia

I USK 680/26 POSTANOWIENIE Dnia 15 września 2026 r. Sąd Najwyższy w składzie: SSN Renata Żywicka w sprawie z odwołania B. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w Ł. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Warszawie z udziałem D.C. prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą P. oraz B.S. o wysokość podstawy wymiaru składek, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 15 września 2026 r., na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się Spółki oraz zainteresowanej od wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 10 kwietnia 2025 r., sygn. akt III AUa 1028/23, 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania; 2. zasądza od B. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w Ł. oraz D.C. prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą P. kwoty po 1800 zł (jeden tysiąc osiemset złotych) wraz z odsetkami z art. 98 § 11 kpc tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego. [it] UZASADNIENIE Decyzją z dnia 7 października 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Warszawie ustalił podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne, tj. emerytalne, rentowe, chorobowe, wypadkowe i ubezpieczenie zdrowotne B.S. I USK 680/26 2 pracownika z tytułu wykonywania pracy na podstawie umowy o pracę u płatnika składek B. sp. z o.o. oraz z tytułu umów zlecenia zawartych z płatnikiem składek P. od czerwca 2016 r. do maja 2017 r. Odwołanie od powyższej decyzji wniosło B. sp. z o.o. Sąd Okręgowy w Warszawie wyrokiem z dnia 1 marca 2023 r., XIII U 1951/20 zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że stwierdził, że podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne B.S. jako pracownika u płatnika składek B. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w Ł. od czerwca 2016 r. do maja 2017 r. nie obejmują świadczeń uzyskiwanych przez B.S. z tytułu umów zlecenia zawartych z zainteresowaną D.C. prowadzącą działalność gospodarczą pod firmą P. w Ł. (pkt 1) oraz zasądził od organu rentowego na rzecz B. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w Ł. i D.C. koszty zastępstwa procesowego przy czym ich szczegółowe wyliczenie przekazuje referendarzowi sądowemu (pkt 2). Wyrokiem z dnia 10 kwietnia 2025 r., III AUa 1028/23 Sąd Apelacyjny w Warszawie po rozpoznaniu apelacji organu rentowego zmienił zaskarżony wyrok w pkt 1. w ten sposób, że oddalił odwołanie (pkt I.); zmienił zaskarżony wyrok w pkt 2. w ten sposób, że zasądził od B. sp. z o.o. w Ł. na rzecz organu rentowego kwotę 3.600 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego, z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w spełnieniu tego świadczenia pieniężnego za czas po upływie tygodnia od dnia 10 kwietnia 2025 r. do dnia zapłaty (pkt II.); zasądził od B. sp. z o.o. w Ł. na rzecz organu rentowego kwotę 1.350 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym, z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w spełnieniu tego świadczenia pieniężnego za czas od dnia uprawomocnienia się orzeczenia, którym je zasądzono, do dnia zapłaty (pkt III.); zasądził od D.C. na rzecz organu rentowego kwotę 1.350 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym, z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w spełnieniu tego świadczenia pieniężnego za czas od dnia uprawomocnienia się orzeczenia, którym je zasądzono, do dnia zapłaty (pkt IV.). D.C. prowadząca działalność gospodarczą pod firmą: P. (płatnik) oraz spółka B. sp. z o.o. z siedzibą w Ł. (zainteresowana) wnieśli skargę kasacyjną od powyższego wyroku, zarzucając naruszenie: 1. art. 65 § 2 k.c.; 2. art. 8 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący wskazali na potrzebę wykładni przepisów prawnych wywołujących rozbieżności w I USK 680/26 3 orzecznictwie sądów w postaci niejednolitej wykładni art. 8 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w odniesieniu do podobnych stanów faktycznych: - w sprawie III AUa 555/23 z odwołania B. sp. z o.o. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w Warszawie, z udziałem zainteresowanej D.C. prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą P. oraz ubezpieczonej M.W., Sąd Apelacyjny w Łodzi, wyrokiem z dnia 6 września 2023 r., oddalił apelację ZUS, - w sprawie III AUa 751/22 z odwołania D.C. prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w Warszawie, z udziałem zainteresowanego B. sp. z o.o. oraz ubezpieczonej M.D., prowadzonej przez Sąd Apelacyjny w Warszawie, wyrokiem z dnia 24 stycznia 2023 r., oddalono apelację ZUS, - w sprawie III AUa 2478/22 z odwołania D.C. prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w Warszawie, z udziałem zainteresowanego B. sp. z o.o. oraz ubezpieczonych M.G. i S.A., Sąd Apelacyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 7 marca 2023 r. oddalił apelację ZUS. Ponadto skarżący stwierdzili, że w przedmiotowej sprawie występuje istotne zagadnienie prawne: Czy na gruncie art. 8 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w przypadku braku faktycznego finansowania przez pracodawcę wynagrodzenia z tytułu świadczenia przez pracownika na podstawie umowy zlecenia zawartej z podmiotem trzecim (tj. brak przepływów finansowych pomiędzy pracodawcą a zleceniobiorcą z tego tytułu) oraz braku umowy o podwykonawstwo pomiędzy tymi podmiotami możliwe jest przyjęcie, że dyspozycja tego przepisu została wypełniona, a czynności osoby ubezpieczonej wynikające ze zleceń przyjętych od podmiotu trzeciego były w rzeczywistości wykonywane dla pracodawcy, tj. wyłącznie na podstawie ogólnych powiązań kapitałowych i osobowych pomiędzy pracodawcą i zleceniodawcą jako odrębnymi gospodarczo i formalnie podmiotami? Mając na uwadze powyższe skarżące wniosły o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu w Warszawie w innym składzie, stosownie do art. 39815 § 1 k.p.c., ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku i rozstrzygnięcie sprawy co do istoty, stosownie do art. 39816 k.p.c., zasądzenie od organu rentowego na rzecz D.C. oraz na rzecz B. sp. z o. o. zwrotu kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa I USK 680/26 4 procesowego według norm przepisanych, rozpoznanie sprawy na rozprawie, także pod nieobecność pełnomocnika skarżących. W odpowiedzi na skargę organ rentowy wniósł o odmowę przyjęcia jej do rozpoznania, a w razie jej przyjęcia - o jej oddalenie i zasądzenie od skarżących na swoją rzecz kosztów postępowania kasacyjnego. Sąd Najwyższy zważył, co następuje: Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4). Wypada także przypomnieć, że przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania z uwagi na potrzebę wykładni przepisów prawa rodzi po stronie skarżącego obowiązek określenia, które przepisy wymagają wykładni Sądu Najwyższego, ze wskazaniem, na czym polegają związane z tym poważne wątpliwości, lub z przedstawieniem rozbieżności w orzecznictwie sądów (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 11 stycznia 2002 r., III CKN 570/01, Biuletyn SN 2002 nr 7, s. 10). Ponadto konieczne jest opisanie tych wątpliwości lub rozbieżności, wskazanie argumentów, które prowadzą do rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej propozycji interpretacyjnej (por. m.in. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 3 listopada 2003 r., II UK 184/03, z dnia 22 czerwca 2004 r., III UK 103/04, czy też z dnia 17 grudnia 2007 r., I PK 233/07). W przypadku powoływania się na rozbieżności w orzecznictwie konieczne jest także, choćby przykładowe, wskazanie orzeczeń, w których ten sam przepis prawa byłyby odmiennie wykładany. Należy również podkreślić, iż nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.) ani nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP – wkładka z 2003 r. nr 13, poz. 5). I USK 680/26 5 Natomiast w przypadku powoływania się na występowanie w sprawie istotnego zagadnienia prawnego, w uzasadnieniu wniosku (sporządzonym odrębnie od uzasadnienia podstaw kasacyjnych) winno zostać sformułowane zagadnienie prawne oraz przedstawione argumenty prawne, które wykażą możliwość różnorodnej oceny zawartego w nim problemu. Zgodnie ze stanowiskiem jednolicie wyrażanym w judykaturze, oznacza to w praktyce, że zagadnienie prawne musi odpowiadać określonym wymaganiom, a mianowicie: 1) być sformułowane w oparciu o okoliczności mieszczące się w stanie faktycznym sprawy wynikającym z dokonanych przez sąd ustaleń (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 17 kwietnia 1996 r., II UR 5/96, OSNAPiUS 1997 nr 3, poz. 39 i postanowienie z dnia 7 czerwca 2001 r., III CZP 33/01, LEX nr 52571), 2) być przedstawione w sposób ogólny i abstrakcyjny tak, by umożliwić Sądowi Najwyższemu udzielenie uniwersalnej odpowiedzi, nie sprowadzającej się do samej subsumcji i rozstrzygnięcia konkretnego sporu (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 15 października 2002 r., III CZP 66/02, LEX nr 57240; z dnia 22 października 2002 r., III CZP 64/02, LEX nr 77033 i z dnia 5 grudnia 2008 r., III CZP 119/08, LEX nr 478179), 3) pozostawać w związku z rozpoznawana sprawą i 4) dotyczyć zagadnienia budzącego rzeczywiście istotne (a zatem poważne) wątpliwości. Istotność zagadnienia prawnego konkretyzuje się zaś w tym, że w danej sprawie występuje zagadnienie prawne mające znaczenie dla rozwoju prawa lub znaczenie precedensowe dla rozstrzygnięcia innych podobnych spraw. Twierdzenie o występowaniu istotnego zagadnienia prawnego jest uzasadnione tylko wtedy, kiedy przedstawiony problem prawny nie został jeszcze rozstrzygnięty przez Sąd Najwyższy lub kiedy istnieją rozbieżne poglądy w tym zakresie, wynikające z odmiennej wykładni przepisów konstruujących to zagadnienie (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 10 marca 2010 r., II UK 363/09, LEX nr 577467, czy też z dnia 12 marca 2010 r., II UK 400/09, LEX nr 577468). Przedmiotowa skarga nie spełnia tak rozumianych przesłanek. Kwestie podniesione przez skarżące we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania zostały już rozstrzygnięte wyrokami Sąd Najwyższego wydanymi w analogicznych sprawach między tymi samymi stronami i o tożsamych zarzutach: z dnia 4 listopada 2025 r., II USKP 48/24 (LEX nr 3941010) i II USKP 62/24 (niepubl.), w których Sąd uznał, że skargi kasacyjne nie znajdują uzasadnionych podstaw. Sąd Najwyższy w przedmiotowej sprawie podziela w pełni argumenty przywołane w uzasadnieniu powołanych judykatów. I USK 680/26 6 Z ustaleń faktycznych wynikają silne powiązania kapitałowe, osobowe, organizacyjne i ekonomiczne, między pracodawcą a zleceniodawcą (spółką i D.C., jako osobą prowadzącą działalność gospodarczą). D.C. z mężem P.C. byli jedynymi właścicielami odwołującej spółki, czynności z umowy o pracę i umowy zlecenia były wykonywane w tym samym miejscu, w zbliżonym czasie i przy użyciu tych samych narzędzi pracy. Nadzór nad wykonywanymi czynnościami zarówno z umowy o pracę jak i umowy cywilnoprawnej dokonywała D.C. A więc przy zachowaniu formalnej odrębności między spółką i D.C., jako dwoma odrębnymi podmiotami, zachodziły między nimi istotne powiązania. W niniejszej sprawie, jak na to słusznie zwrócił uwagę Sąd Apelacyjny, wystąpił swoisty trójkąt umów, który obejmował spółkę oraz jej współwłaścicielkę D.C., zatrudniające pracowników na podstawie umów o pracę oraz umów zlecenia - zawartych pomiędzy jednym podmiotem a pracownikami drugiego podmiotu gospodarczego. Przy czym zatrudnienie takie odbywało się na zasadzie wzajemności. Spółka i D.C. udostępniały sobie wzajemnie swoich pracowników do umów zlecenia - zawarcie umów cywilnoprawnych było więc zabiegiem zmierzającym do obniżenia kosztów pracy, obciążających pracodawcę. W uchwale z 26 sierpnia 2021 r. (III UZP 6/21, OSNP 2022 nr 1, poz. 7, str. 86) Sąd Najwyższy przesądził, iż finansowanie przez pracodawcę w jakikolwiek sposób wynagrodzenia z tytułu świadczenia na jego rzecz pracy przez pracownika, na podstawie umowy zawartej z osobą trzecią, przemawia za zastosowaniem art. 8 ust. 2a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych. Jak wywiódł Sąd Najwyższy w przywołanych orzeczeniach, niezasadny jest więc zarzut naruszenia art. 8 ust. 2a ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych – z ustalonego stanu faktycznego sprawy, którym Sąd Najwyższy jest związany, wnika bowiem, że ubezpieczona, w ramach zawartych umów cywilnoprawnych, wykonywała pracę na rzecz swojego pracodawcy - w rozumieniu przywołanego przepisu. Z przytoczonych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania. O kosztach orzeczono stosownie do art. 98 § 1 i § 11 k.p.c., art. 108 § 1 k.p.c. w związku z art. art. 391 § 1 k.p.c. i art. 39821 k.p.c. [it] I USK 680/26 7 [SOP]

Powiązane orzeczenia

Powołane przepisy

art. 98 § 11 kpcart. 65 § 2 KCart. 8 ust. 2art. 39815 § 1 KPCart. 39816 KPCart. 3989 § 1 KPCart. 3989 § 1 pkt 2 KPCart. 3989 § 1 pkt 1 KPCart. 8 ust. 2art. 3989 § 2 KPCart. 98 § 1art. 108 § 1 KPC

Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 30.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy