I USK 909/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-07-07
Skład orzekający: Bohdan Bieniek
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy małżonek przedsiębiorcy, który formalnie jest zatrudniony jako pracownik, ale prowadzi wspólne gospodarstwo domowe z przedsiębiorcą, może być traktowany jako osoba współpracująca przy prowadzeniu pozarolniczej działalności gospodarczej na potrzeby ubezpieczeń społecznych?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, uznając, że Sąd Apelacyjny prawidłowo zinterpretował i zastosował przepisy dotyczące ubezpieczeń społecznych. Kluczowe znaczenie ma faktyczna relacja między przedsiębiorcą a osobą współpracującą, a nie tylko formalny status zatrudnienia. Prowadzenie wspólnego gospodarstwa domowego przez małżonków jest wystarczające do uznania ich za osoby współpracujące, nawet jeśli jeden z nich jest formalnie zatrudniony jako pracownik.Stan faktyczny
Zakład Ubezpieczeń Społecznych wydał decyzję stwierdzającą, że żona przedsiębiorcy, mimo formalnego zatrudnienia jako pracownik, powinna być traktowana jako osoba współpracująca przy prowadzeniu działalności gospodarczej. Sąd Apelacyjny utrzymał tę decyzję, uznając, że małżonkowie prowadzili wspólne gospodarstwo domowe, mimo zamieszkiwania osobno i podejmowania wspólnych decyzji dotyczących dzieci i budżetu domowego. Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Pełny tekst orzeczenia
I USK 909/26
POSTANOWIENIE
Dnia 7 lipca 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Bohdan Bieniek
w sprawie z odwołania T. J.
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we Wrocławiu
przy udziale P. J.
o ustalenie ubezpieczenia społecznego,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 7 lipca 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego
we Wrocławiu z dnia 15 maja 2025 r., sygn. akt III AUa 227/25,
odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
UZASADNIENIE
Sąd Apelacyjny we Wrocławiu, wyrokiem z dnia 15 maja 2025 r., oddalił
apelację T. J. od wyroku Sądu Okręgowego we Wrocławiu z dnia
7 listopada 2024 r., oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń
Społecznych Oddział we Wrocławiu z dnia 6 stycznia 2023 r., stwierdzającej, że P.
J. u płatnika składek T. J. E. od dnia 2 września 2019 r. nie podlegała
obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym,
chorobowemu, wypadkowemu jako pracownik; od dnia 2 września 2019 r.
podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym,
wypadkowemu jako osoba współpracująca z osobą prowadzącą działalność
gospodarczą.
I USK 909/26 2
Ze sprawy wynika, że ubezpieczona przed zawarciem małżeństwa była
zgłoszona jako pracownik do ubezpieczeń społecznych, a od następnego dnia po
zawarciu związku małżeńskiego została zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń
społecznych (emerytalne, rentowe, wypadkowe i zdrowotne) jako osoba
współpracująca z osobą prowadzącą działalność gospodarczą oraz od dnia
1 marca 2019 r., została dodatkowo zgłoszona do dobrowolnego ubezpieczenia
chorobowego. Płatnik składek dopiero od dnia 2 września 2019 r. wyrejestrował
ubezpieczoną jako osobę współpracującą i ponownie zgłosił ją do ubezpieczeń
społecznych jako pracownika z podstawą wymiaru składek 2.500 zł, a od dnia
2 grudnia 2019 r. z podstawą 3.500 zł.
W ocenie Sądu Apelacyjnego, nie sposób było przyjąć, że wnioskodawca i
jego małżonka prowadzili osobne, a nie wspólne gospodarstwo domowe, ponieważ
zamieszkiwali osobno. W ustalonym w sprawie stanie faktycznym, małżonkowie
utrzymywali, że nie zamieszkiwali wspólnie, jednak prowadzili wspólne życie -
podejmowali wspólnie decyzje względem dzieci, spędzali razem wakacje, razem
partycypowali w kosztach budżetu domowego, dzieląc się jedynie nimi w zakresie
ustalenia, które z małżonków i w jakim zakresie będzie opłacać rachunki. Nie mogło
więc być mowy o prowadzeniu osobnych, a nie wspólnego gospodarstwa
domowego. W tym zakresie zostały więc spełnione wszystkie przesłanki do uznania
ubezpieczonej za osobę współpracującą z osobą prowadzącą pozarolniczą
działalność gospodarczą - w rozumieniu art. 8 ust. 11 ustawy z dnia
13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U.
z 2026 r., poz. 199, dalej jako ustawa systemowa). Stosunki panujące między
ubezpieczoną a płatnikiem składek były wypracowanym przez małżonków modelem
życia codziennego, który nie świadczył jednak o prowadzeniu przez nich osobnych
gospodarstw domowych. Rozdzielność majątkowa sama z siebie nie stanowi więc
podstawy do tego, by współpracującego małżonka uznać za osobę niepodlegającą
ubezpieczeniom społecznym. Tym samym małżonek przedsiębiorcy może zostać
uznany za osobę współpracującą w działalności gospodarczej, bez względu na to,
jaki panuje między nimi ustrój majątkowy. Podstawowe znaczenie przy nakładaniu
obowiązku obejmowania ubezpieczeniem społecznym osób współpracujących w
działalności gospodarczej ma faktyczna relacja między przedsiębiorcą, a takim
I USK 909/26 3
współpracownikiem. Ustawodawca wskazuje, że prowadzenie wspólnego
gospodarstwa domowego jest wystarczające do tego, aby uznać, że bliska osoba
współpracująca musi zostać objęta ubezpieczeniem społecznym, to jest muszą być
za nią odprowadzane odpowiednie składki. Obowiązek objęcia ubezpieczeniem
społecznym bliskiego współpracownika nie będzie istniał tylko w sytuacji, gdy
przedsiębiorca wykaże brak prowadzenia wspólnego gospodarstwa domowego z
taką osobą, a nie fakt istnienia rozdzielności majątkowej.
Mając na uwadze powyższe, Sąd Apelacyjny uznał, że ubezpieczona, mimo
zawarcia formalnej umowy o pracę, na mocy przepisu art. 8 ust. 2 ustawy
systemowej, na gruncie ubezpieczeń społecznych, musi być traktowana nie jako
pracownik, ale jako osoba współpracująca przy prowadzeniu pozarolniczej
działalności gospodarczej przez płatnika składek.
Skargę kasacyjną wywiódł pełnomocnik odwołującego się, zaskarżając
wyrok Sądu Apelacyjnego w całości. We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania wskazał, że skarga jest oczywiście uzasadniona z racji naruszenia
art. 8 ust. 2 w związku z ust. 11 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do merytorycznego rozpoznania.
Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na przesłance
określonej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wymaga wykazania niewątpliwej, widocznej
prima facie sprzeczności przyjętej przez Sąd drugiej instancji wykładni lub
zastosowania prawa z brzmieniem przepisów lub powszechnie przyjętymi regułami
interpretacji prawa. Wnoszący skargę powinien więc zawrzeć w uzasadnieniu
wniosku wywód prawny wyjaśniający, w czym wyraża się „oczywista zasadność"
skargi i przedstawić odpowiednie argumenty.
Uzasadnienie wniosku przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania
wymaganiom tym nie odpowiada. Skarżący nie przedstawił bowiem stosownej
argumentacji, która potwierdza jego stanowisko.
Kluczowa dla rozstrzygnięcia sprawy, w której wniesiono skargę kasacyjną,
jest prawidłowa wykładnia art. 8 ust. 11 ustawy systemowej. Problem, jak rozumieć
I USK 909/26 4
użyte w art. 8 ust.11 ustawy systemowej pojęcie "współpraca przy prowadzeniu
działalności", był jednak wielokrotnie rozstrzygany zarówno w doktrynie, jak i w
judykaturze, co powoduje, że wykładnia tego pojęcia ma ugruntowany charakter.
Zgodnie z tą wykładnią cechami konstytutywnymi wymienionego pojęcia są łącznie
następujące przesłanki: (-) istotny dla działalności gospodarczej ciężar gatunkowy
działań osoby współpracującej, które nie mogą mieć charakteru wtórnego; (-)
bezpośredni związek tych działań z przedmiotem działalności gospodarczej; (-)
systematyczność, stabilność i zorganizowanie oraz znaczący czas (długotrwałość) i
częstotliwość podejmowanych prac. Przytoczona wykładnia art. 8 ust. 11 ustawy
systemowej została ukształtowana i zaakceptowana w orzecznictwie (por. wyroki
Sądu Najwyższego: z dnia 6 stycznia 2009 r., II UK 134/08, OSNP 2010 nr 13-14,
poz. 170; z dnia 20 maja 2008 r., II UK 286/07, OSNP 2009 nr 17-18, poz. 241,
OSP 2010 Nr 2, poz. 23; z dnia 23 kwietnia 2010 r., II UK 315 09, LEX nr 604215;
z dnia 18 maja 2017 r., I UK 215/16, LEX nr 2329474; z dnia 13 lipca 2017 r.,
III UK 181/16, LEX nr 2375932).
Kwestia podlegania pracowniczemu tytułowi ubezpieczenia społecznego
wynikającego z zatrudnienia osoby bliskiej na specjalnie utworzonym dla niej
stanowisku pracy wymaga szczególnej rozwagi i ostrożności w ocenie zebranego w
sprawie materiału dowodowego. Podleganie pracowniczemu tytułowi ubezpieczenia
społecznego jest bowiem uwarunkowane nie tyle opłacaniem składek
ubezpieczeniowych w związku ze specjalnie ("suwerennie") utworzonym dla osoby
bliskiej pracodawcy stanowiskiem pracy i brakiem prawnego zakazu zatrudniania
osób bliskich na odpowiednich stanowiskach pracy, ale legitymowaniem się
statusem pracownika rzeczywiście świadczącego pracę w ramach ważnego
stosunku pracy, który spełnia przesłanki określone w art. 22 § 1 k.p., w tym
zwłaszcza przesłankę pracowniczego podporządkowania kierownictwu pracodawcy.
Brak formalnych przeciwwskazań do zatrudniania osób bliskich w ramach stosunku
pracy (art. 8 ust. 1 i 2 ustawy systemowej) nie wyklucza jednak kompetencji organu
ubezpieczeń społecznych do weryfikowania deklarowanego tytułu ubezpieczenia
społecznego (art. 68 pkt 1 i 2 tej ustawy).
Ustalenie, czy w konkretnej sprawie mamy do czynienia ze współpracą przy
prowadzeniu działalności pozarolniczej należy do ustaleń faktycznych. Jak wynika z
I USK 909/26 5
lektury pisemnych motywów zaskarżonego wyroku, Sąd drugiej instancji w pełni
respektował zaprezentowaną w dotychczasowym orzecznictwie wykładnię art. 8
ust. 11 ustawy systemowej. Tym samym w sprawie nie doszło do elementarnych
naruszeń prawa.
Z tych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. odmówił
przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
AGM
[a.ł]
Powiązane orzeczenia
- II UK 260/18 2019-06-13Czy współpraca małżonka z osobą prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą, polegająca na prowadzeniu wspólnego gospodarstwa domowego, może stanowić tytuł do ubezpieczenia społecznego jako współpraca w rozumieniu ar…
- I UK 92/18 2019-03-20Czy pracownik, który jest małżonkiem płatnika składek i prowadzi z nim wspólne gospodarstwo domowe, a jednocześnie wykonuje w jego firmie pracę o charakterze biurowym, może być traktowany jako osoba współpracująca przy p…
- II USK 45/24 2024-06-12Czy małżonek przedsiębiorcy, który formalnie jest zatrudniony na umowę o pracę, ale jednocześnie spełnia kryteria osoby współpracującej przy działalności gospodarczej, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym jako…
- II UK 315/09 2010-04-23Czy pracownik, który jest małżonkiem osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą i pozostaje z nią we wspólnym gospodarstwie domowym, może być traktowany jako osoba współpracująca przy prowadzeniu tej działaln…
- III USK 77/24 2025-03-11Czy czynności wykonywane przez osobę współpracującą przy prowadzeniu działalności gospodarczej, które nie miały istotnego ciężaru gatunkowego, były wtórne w stosunku do działań przedsiębiorcy i nie przyczyniły się do gen…
Powołane przepisy
art. 8 ust. 11art. 8 ust. 2art. 3989 § 1 pkt 4 KPCart. 8 ust.11art. 22 § 1 KPart. 8 ust. 1art. 68 pkt 1art. 8
ust. 11art. 3989 § 2 KPC§ 1 pkt 4§ 1§ 2
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy