I USK 957/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-07-07
Skład orzekający: Bohdan Bieniek
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jest niższe niż minimalne wynagrodzenie za pracę?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy uznał, że zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli podstawa wymiaru składek z tytułu stosunku pracy jest niższa niż minimalne wynagrodzenie za pracę. W przeciwnym razie, gdy podstawa wymiaru składek z tytułu stosunku pracy osiągnie co najmniej kwotę minimalnego wynagrodzenia, zleceniobiorca nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia. Sąd podkreślił, że wykładnia ta jest utrwalona w orzecznictwie Sądu Najwyższego.Stan faktyczny
Spółka kwestionowała decyzję ZUS stwierdzającą, że jej zleceniobiorca, będący jednocześnie emerytem, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia. Sąd pierwszej instancji i Sąd Apelacyjny oddaliły odwołanie spółki. Spółka wniosła skargę kasacyjną, zarzucając błędną wykładnię przepisów dotyczących podlegania ubezpieczeniom społecznym przez zleceniobiorców będących emerytami lub rencistami i jednocześnie pracownikami. Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i zasądził od odwołującego się na rzecz pozwanego zwrot kosztów zastępstwa procesowego.Pełny tekst orzeczenia
I USK 957/26
POSTANOWIENIE
Dnia 7 lipca 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Bohdan Bieniek
w sprawie z odwołania B.Sp. z o.o. Sp. k. w W.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych w Warszawie
o podleganie ubezpieczeniom społecznym, podstawę wymiaru składek,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 7 lipca 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego
w Warszawie z dnia 12 sierpnia 2025 r., sygn. akt III AUa 2203/24,
1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania,
2. zasądza od odwołującego się na rzecz pozwanego kwotę
240 (dwieście czterdzieści) zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa
procesowego w postępowaniu kasacyjnym.
UZASADNIENIE
Sąd Apelacyjny w Warszawie, wyrokiem z dnia 12 sierpnia 2025 r., oddalił
apelację B.Sp. z o.o. Sp. k. w W. (dalej Spółka) od wyroku Sądu Okręgowego w
Warszawie z dnia 25 września 2024 r., mocą którego oddalono odwołanie Spółki od
decyzji organu rentowego z dnia 14 kwietnia 2023 r., stwierdzającej, że W. B. jako
osobą wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia na rzecz Spółki podlega
obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym od 2 kwietnia 2022 r.; jednocześnie
pozwany ustalił podstawę wymiaru składek.
I USK 957/26 2
Wyrok Sądu Apelacyjnego zaskarżyła skargą kasacyjną Spółka. We wniosku
o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na potrzebę wykładni
przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości oraz wywołujących
rozbieżności w orzecznictwie sądów. W ocenie kasatora, brak jest podstaw do
akceptacji stanowiska Sądu Apelacyjnego w odniesieniu do stanowiska, że
zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający równocześnie w
stosunku pracy nie będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z
tytułu wykonywania umowy zlecenia tylko wówczas, gdy wynagrodzenie
uzyskiwane przez niego w ramach stosunku pracy osiągnie kwotę co najmniej
równą kwocie minimalnego wynagrodzenia za pracę.
W odpowiedzi na skargą kasacyjną pozwany wniósł o wydanie
postanowienia odmawiającego przyjęcia jej do rozpoznania oraz zasądzenie od
skarżącego stosownych kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu
kasacyjnym.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna nie może być przyjęta do rozpoznania. Wstępnie należy
podkreślić, że Sąd Najwyższy nie jest trzecią instancją sądową i nie jest jego rolą
korygowanie ewentualnych błędów w zakresie stosowania czy wykładni prawa w
każdej indywidualnej sprawie. Przedmiotowe spostrzeżenie koreluje z
publicznoprawną funkcją skargi kasacyjnej i zamyka się stwierdzeniem, że skarga
kasacyjna jest środkiem odwoławczym o szczególnym charakterze. Zmierza do
ochrony interesu publicznego przez zapewnienie rozwoju prawa i jednolitości
wykładni. Natomiast jej zadanie nie polega na ponownej ocenie sprawy z
perspektywy niezadowolonej z rozstrzygnięcia strony.
Dlatego tak istotny pozostaje wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania (oraz jego uzasadnienie), bo w tej części skargi kasacyjnej (a nie w
podstawach i w ich uzasadnieniu) należy przedstawić okoliczności uzasadniające
jej przyjęcie do rozpoznania (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 11 kwietnia
2006 r., II CSK 65/06, LEX nr 189753).
I USK 957/26 3
Wskazanie przesłanki z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. wymaga wykazania, że
określony przepis prawa, mimo że budzi poważne wątpliwości, nie doczekał się
wykładni albo niejednolita wykładnia wywołuje wyraźnie wskazane przez
skarżącego rozbieżności w orzecznictwie w odniesieniu do identycznych lub
podobnych stanów faktycznych, które należy przytoczyć (zob. postanowienia Sądu
Najwyższego: z dnia 23 maja 2018 r., I CSK 31/18, LEX nr 2508113; z dnia
13 czerwca 2008 r., III CSK 104/08, LEX nr 424365). Powołanie się na tę przyczynę
zakłada więc nie tylko wskazanie przepisu prawa i stwierdzenie, że – w ocenie
skarżącego – wywołuje on wątpliwości. Konieczne jest również wykazanie, że
wątpliwości te mają rzeczywisty i poważny charakter, wyjaśnienie na czym one
polegają, ich uzasadnienie, a także wskazanie rozbieżnych wariantów
interpretacyjnych, z odwołaniem się do dotychczasowych poglądów orzecznictwa i
dostępnego piśmiennictwa (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 26
kwietnia 2018 r., IV CSK 571/17, LEX nr 2497706), a w szczególności przytoczenie
i poddanie analizie rozbieżnych orzeczeń sądów w celu wykazania, że rozbieżności
te mają swoje źródło w różnej wykładni przepisu, bądź też przedstawienia
argumentów wskazujących, że wykładnia przeprowadzona przez sąd drugiej
instancji sprzeczna jest z jednolitym stanowiskiem doktryny lub orzecznictwa Sądu
Najwyższego (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 24 kwietnia 2018 r.,
III UK 123/17, LEX nr 2496319). Godzi się nadto zauważyć, że przesłanka
z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. nie zachodzi, jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko
w kwestii wykładni przedmiotowych przepisów i wyraził swój pogląd we
wcześniejszych orzeczeniach a brak jest okoliczności uzasadniających zmianę tego
poglądu (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 19 stycznia 2012 r., I UK
328/11, LEX nr 1215423; z dnia 10 kwietnia 2018 r., I CSK 733/17, LEX nr 2495968;
z dnia 10 kwietnia 2018 r., II PK 143/17, LEX nr 2525398; z dnia 19 kwietnia 2018 r.,
I CSK 709/17, LEX nr 2486162; z dnia 23 maja 2018 r., I CSK 33/18, LEX nr
2508114).
W tym kontekście należy wskazać, że problem wykładni art. 9 ust. 4a ustawy
z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:
Dz.U. z 2026 r., poz. 199, dalej ustawa systemowa) w kontekście ograniczeń w
stosowaniu zasady zwalniającej zleceniobiorcę uprawnionego do emerytury (lub
I USK 957/26 4
renty), który pozostaje w stosunku pracy, z podlegania obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia był już
wielokrotnie przedmiotem wypowiedzi Sądu Najwyższego i na uwagę zasługuje
wyrok z dnia 21 marca 2019 r., II UK 548/17 (LEX nr 2638597), w którym
stwierdzono, że zawarte w art. 9 ust. 4a tej ustawy zastrzeżenie „odsyłające” do art.
9 ust. 2c powoduje, iż zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty
pozostający równocześnie w stosunku pracy nie będzie podlegał obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia tylko wówczas,
gdy wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w ramach stosunku pracy osiągnie
kwotę co najmniej równą kwocie minimalnego wynagrodzenia za pracę (art. 18 ust.
4 pkt 5a ustawy systemowej). Sąd Najwyższy wskazał, że – co do zasady – każdy
zleceniobiorca (art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy systemowej) podlega obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym niezależnie od tego, czy jest uprawniony do emerytury
i renty (z wyjątkiem osób wymienionych w art. 6 ust. 4). Zwolnienie zleceniobiorcy z
tego obowiązku wynika natomiast z faktu równoczesnego pozostawania w stosunku
pracy, który z mocy art. 9 ust. 1 ustawy systemowej wyprzedza inne tytuły
podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, co dotyczy również
emerytów i rencistów (por. art. 9 ust. 4 w związku z art. 9 ust. 4a tej ustawy).
Dlatego właśnie emeryci i renciści, tak jak pozostali zleceniobiorcy,
podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umów
zlecenia, „jeżeli równocześnie nie pozostają w stosunku pracy”. Zawarte w art. 9
ust. 4a ustawy systemowej zastrzeżenie „odsyłające” do art. 9 ust. 2c tej ustawy,
przy uwzględnieniu gramatycznych reguł wykładni, należy zaś rozumieć w ten
sposób, że sytuacja prawna zleceniobiorcy uprawnionego do emerytury lub renty
będącego równocześnie pracownikiem jest regulowana treścią pierwszego z
wymienionych przepisów (nie podlega on obowiązkowym ubezpieczeniom
społecznym z tytułu umowy zlecenia, a podlega im jedynie z tytułu stosunku pracy)
tylko wtedy, gdy nie będzie wypełniała hipotezy ust. 2a. Wspomniane zastrzeżenie
oznacza bowiem, że sytuacja prawna omawianej osoby w pierwszej kolejności
powinna być oceniana przez pryzmat regulacji art. 9 ust. 2c ustawy systemowej i
dopiero wówczas, gdy hipoteza normy prawnej zawartej w tym przepisie nie
zostanie wypełniona, sytuacja ta będzie uregulowana wprost normą wynikającą z
I USK 957/26 5
art. 9 ust. 4a tej ustawy, formułującą a contrario zasadę, zgodnie z którą
zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający w stosunku pracy
nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania
umowy zlecenia.
Innymi słowy, ocena sytuacji prawnej zleceniobiorcy uprawnionego do
emerytury lub renty pozostającego w stosunku pracy dokonywana z
uwzględnieniem regulacji art. 9 ust. 2c ustawy systemowej powinna „wyprzedzać”
ocenę dokonywaną wyłącznie na podstawie art. 9 ust. 4a tej ustawy. W praktyce z
możliwością zastosowania zasady, w myśl której zleceniobiorca uprawniony do
emerytury lub renty pozostający w stosunku pracy nie podlega obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia, będziemy mieli
zatem do czynienia wtedy, gdy podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia
społeczne z tytułu pozostawania w stosunku pracy osiągnie kwotę określoną w art.
18 ust. 4 pkt 5a ustawy systemowej (tzn. minimalnego wynagrodzenia za pracę), na
co jednoznacznie wskazuje brzmienie zdania drugiego art. 9 ust. 2c tej ustawy in
fine, które nie określa przecież wymienionych tam „innych tytułów”, a zatem
obejmuje także osoby pozostające w stosunku pracy. Natomiast, gdy podstawa
wymiaru składek z tytułu pozostawania w stosunku pracy będzie niższa niż kwota
minimalnego wynagrodzenia za pracę, zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub
renty pozostający w stosunku pracy będzie podlegał obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym również z tytułu wykonywania umowy zlecenia.
Podkreślenia wymaga, że pogląd powyższy został zaakceptowany w
kolejnych wyrokach Sądu Najwyższego (na przykład: z dnia 27 kwietnia 2021 r.,
II USKP 37/21, LEX nr 3252364; z dnia 11 czerwca 2024 r., II USKP 19/23, LEX nr
3724656 oraz w postanowieniach: z dnia 16 lutego 2023 r., II USK 35/22, LEX nr
3549740; z dnia 8 maja 2024 r., II USK 64/24, LEX nr 3712294) i należy go uznać
za utrwalony.
Ergo, wątpliwości skarżącego mają więc charakter pozorny, bo problem
akcentowany we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został już
wyjaśniony, co skarżący dyskretnie pomija, a tym samym traci możliwość
wykazania przesłanek, które uzasadniałyby jego zmianę.
I USK 957/26 6
Mając powyższe na uwadze, Sąd Najwyższy orzekł z mocy art. 3989 § 2 k.p.c.
O kosztach postępowania orzeczono na podstawie art. 98 § 1 w związku
z art. 39821 k.p.c.
AGM
[r.g.]
Powiązane orzeczenia
- II USKP 37/21 2021-04-27Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jes…
- II UK 548/17 2019-03-21Czy zleceniobiorca posiadający ustalone prawo do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie ze stosunku…
- II USK 35/22 2023-02-16Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jes…
- III USK 394/22 2023-07-24Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jes…
- I USK 564/26 2026-04-29Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jest…
Powołane przepisy
art. 3989 § 1 pkt 2 KPCart. 9 ust. 4art.
9 ust. 2art. 18 ust.
4art. 6 ust. 1art. 6 ust. 4art. 9 ust. 1art. 9
ust. 4art. 9 ust. 2art.
18 ust. 4art. 3989 § 2 KPCart. 98 § 1
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy