I USK 984/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-07-07
Skład orzekający: Bohdan Bieniek
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy ubezpieczonemu przysługują świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego, gdy wyłączną przyczyną wypadku było udowodnione naruszenie przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa?Ratio decidendi
Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują ubezpieczonemu, gdy wyłączną przyczyną wypadku było udowodnione naruszenie przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa. Występowanie jakiejkolwiek współprzyczyny wypadku uniemożliwia stosowanie konstrukcji utraty prawa do świadczeń z art. 21 ust. 1 ustawy wypadkowej, niezależnie od ciężaru gatunkowego poszczególnych przyczyn czy zakresu przyczynienia się ubezpieczonego.Stan faktyczny
Ubezpieczony, kierowca zawodowy, podczas jazdy próbował naprawić zaciętą roletę samochodową, zbliżając się do przejazdu kolejowego. W wyniku tej czynności uderzył w poprzedzający pojazd, co spowodowało jego niezdolność do pracy. Sądy niższych instancji uznały, że wypadek był wynikiem rażącego niedbalstwa ubezpieczonego, co skutkowało odmową przyznania zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Pełny tekst orzeczenia
I USK 984/26
POSTANOWIENIE
Dnia 7 lipca 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Bohdan Bieniek
w sprawie z odwołania R.O.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Poznaniu
o zasiłek chorobowy,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 7 lipca 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Okręgowego
we Włocławku z dnia 11 czerwca 2025 r., sygn. akt IV Ua 13/23,
odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
UZASADNIENIE
Sąd Okręgowy we Włocławku, wyrokiem z dnia 11 czerwca 2025 r., oddalił
apelację R.O. od wyroku Sądu Rejonowego we Włocławku z dnia
27 września 2023 r., mocą którego oddalono odwołanie ubezpieczonego od decyzji
organu rentowego z dnia 24 stycznia 2023 r. o zasiłek chorobowy z ubezpieczenia
wypadkowego.
W sprawie ustalono, że ubezpieczony, pracując na stanowisku kierowcy-
mechanika, w dniu 4 lipca 2022 r. wyjechał w trasę. W czasie drogi z uwagi na
promienie słoneczne chciał zasłonić okno roletą samochodową. W tym czasie
zbliżał się do przejazdu kolejowego. Roleta zacięła się i gdy kierowca chciał
sprawdzić, dlaczego zauważył, że zbliża się do innego pojazdu, który zwolnił
z powodu zamykania się szlabanu kolejowego. Nie mając możliwości wykonania
I USK 984/26 2
innego manewru uderzył w tył poprzedzającego go pojazdu. Z tego tytułu został
ukarany grzywną, zaś sam był z tego powodu niezdolny do pracy.
Orzekające w tej sprawie sądy, odwołując się do art. 21 ust. 1 ustawy z dnia
30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy
i chorób zawodowych (jednolity tekst: Dz. U. z 2025 r. poz. 1644, dalej jako ustawa
wypadkowa), zgodnie z którym świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie
przysługują ubezpieczonemu, gdy wyłączną przyczyną wypadków, o których mowa
w art. 3, było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów
dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub
wskutek rażącego niedbalstwa, uznały, że w sprawie do wypadku doszło rażącego
niedbalstwa. Na poparcie tego stanowiska odwołano się do poglądów Sądu
Najwyższego (na przykład wyroki Sądu Najwyższego: z 30 listopada 1999 r.,
II UKN 221/99, OSNP z 2001 r. nr 6, poz. 205; z 15 listopada 2000 r., II UKN 43/00,
OSNP z 2002 r. nr 11, poz. 273). Jednocześnie z dowodu z opinii biegłego
wykluczono wersję ubezpieczonego, że do wypadku doszło wskutek „oślepienia
przez słońce”. Sąd odwoławczy zaznaczył, że naprawa rolety powinna mieć
miejsce dopiero po zatrzymaniu pojazdu, co zawodowy kierowca wiedzieć powinien.
Wyrok Sądu Okręgowego zaskarżył w całości skargą kasacyjną pełnomocnik
odwołującego się, a we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania
wskazał na jej oczywistą zasadność z uwagi na kwalifikowane naruszenie art. 21
ust. 1 ustawy wypadkowej. W ocenie skarżącego, na jego korzyść przemawia, że
poruszał się z prędkością mniejszą niż dopuszczalna prędkość w miejscu zdarzenia,
odpuścił gaz i stopniowo wytracał prędkość, utrzymywał tor jazdy i nie opuszczał
swojego pasa ruchu, a ostatecznie podjął działania mające na celu ograniczenie
skutków zdarzenia. Z tego względu nie można mówić o rażącym niedbalstwie, lecz
jego zachowanie mieściło się w graniach zwykłego niedbalstwa, co nie powinno
skutkować pozbawieniem zasiłku z ubezpieczenia wypadkowego.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna nie może być przyjęta do rozpoznania. Obecnie w sprawie
badaniu podlega czy wskazana podstawa przyjęcia jej do rozpoznania faktycznie
I USK 984/26 3
występuje. Z uzasadnienia wniosku w tej mierze wynika, że skarżący prawidłowo
identyfikuje przesłankę wymienioną w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., co czyni
zbytecznym powtarzanie jej ustawowych kryteriów.
Jednak nie można zgodzić się z autorem skargi kasacyjnej, że w sprawie
doszło do ziszczenia się wskazanej podstawy przedsądu. Na tym polu nie chodzi o
przedstawienie własnej wersji wydarzeń, czy też wskazania „okoliczności na
korzyść ubezpieczonego”. Punkt wyjścia stanowi ustalenie, że odwołujący się to
kierowca zawodowy, a co się z tym wiąże osoba o podniesionym progu znajomości
reguł postępowania na drodze publicznej, zwłaszcza w wypadu prowadzenia
pojazdu ciężarowego. Zatem próba naprawy uszkodzonej rolety nie może mieć
miejsca w czasie jazdy, w szczególności, gdy pojazd zbliża się do przejazdu
kolejowego, a przed nim porusza się inny pojazd. W tej sytuacji poruszanie się z
dozwoloną prędkością (a nawet niższą niż dopuszczalna), zdjęcie nogi z pedału
gazu, poruszanie się swoim pasem ruchu czy zamiar wykonania manewru
ograniczającego skutki wypadku nie eliminują oceny zachowania ubezpieczonego
przez pryzmat rażącego niedbalstwa. To nie wskazane przez skarżącego
komponenty przenoszą ocenę zachowanie kierowy. W judykaturze Sądu
Najwyższego ten problem został już należycie wyjaśniony (wyrok z dnia 9 czerwca
2016 r., III UK 158/15, LEX nr 2124045). W orzecznictwie przyjmuje się, że w myśl
art. 21 ust. 1 ustawy wypadkowej świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie
przysługują ubezpieczonemu, gdy wyłączną przyczyną wypadków, o których mowa
w art. 3 tej ustawy, było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów
dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub
wskutek rażącego niedbalstwa. Przepis ten dla pozbawienia ubezpieczonego
prawa do świadczeń z ubezpieczenia wypadkowego wymaga zatem, aby wyłączną
(jedyną) przyczyną wypadku było zawinione zachowanie ubezpieczonego,
polegające na naruszeniu przez niego przepisów dotyczących ochrony życia i
zdrowia. Zachowanie ubezpieczonego stanowi jedyną (wyłączną) przyczynę
wypadku wówczas, gdy oprócz tego zachowania, nie występują inne przyczyny
wypadku, w szczególności działania lub zaniechania innych osób, które mogą być
oceniane jako bezpośrednia lub pośrednia współprzyczyna zdarzenia. Badanie
wpływu większej liczby przyczyn (współprzyczyn) na wystąpienie wypadku, należy
I USK 984/26 4
oceniać według kryterium prawa cywilnego, czyli założeń adekwatnego związku
przyczynowego, umożliwiających odpowiedź na pytanie, czy wypadek stanowi
normalne następstwo wyłącznie określonego działania lub zaniechania
ubezpieczonego, czy też wystąpiła jakakolwiek przyczyna niezależna od
pracownika (zachowanie innych jego uczestników lub siła wyższa), która wpłynęła
na powstanie wypadku. Dodać do tego trzeba (za wyrokiem Sądu Najwyższego
z dnia 3 grudnia 2013 r., II UK 169/13, LEX nr 1421810), że występowanie
jakiejkolwiek współprzyczyny wypadku uniemożliwia stosowanie konstrukcji utraty
prawa do świadczeń z art. 21 ust. 1 ustawy wypadkowej, albowiem z tego punktu
widzenia nie ma znaczenia ani to, która z przyczyn wypadku miała większy ciężar
gatunkowy, ani to, w jakim ewentualnie zakresie ubezpieczony przyczynił się do
zdarzenia. Istotne jest tylko, że istniały także inne przyczyny wypadku.
W analizowanej sprawie takiego aspektu nie ujawniono, a tym samym
zaskarżonemu wyrokowi nie sposób przypisać jakiegokolwiek naruszenia prawa, a
co dopiero naruszenia kwalifikowanego. Zespół argumentów, jakimi posłużył się
Sąd odwoławczy jest prawidłowy i ujawnia, że były brane pod uwagę (co postulował
skarżący) indywidualne okoliczności zdarzenia. Nie budzi zatem wątpliwości
ziszczenie się przesłanki, jaką jest rażące niedbalstwo ubezpieczonego. Sąd
odwoławczy wyjaśnił ten wątek prawidłowo, a użyte instrumentarium jest
adekwatne do okoliczności wypadku. Sprawca kolizji nie miał zamiaru wywołania
takiego skutku; jednak w wyniku podjęcia działań (naprawa rolety), które odbiegają
w sposób oczywisty od miernika staranności zachowania zawodowego kierowcy na
drodze publicznej, podczas prowadzenia pojazdu ciężarowego, doszło do takiego
stopnia naruszenia przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, które noszą
znamiona rażącego niedbalstwa. Przemawia za tym rodzaj wykonywanej pracy
oraz powinność świadomości nieprawidłowości własnego zachowania. Do tego
zdarzenia nie przyczynił się inny użytkownik drogi, zaś zbliżanie się do przejazdu
kolejowego (oznaczonego) wymaga podniesionego progu staranności.
Sumując powyższe, Sąd drugiej instancji podał szczegółowe motywy
przyjęcia kwalifikacji jako rażącego niedbalstwa. O ile rozstrzyganie o winie
sprawcy czynu nieumyślnego polega na formułowaniu abstrakcyjnych wzorców
należytego (starannego, ostrożnego postępowania, rozumianych jako wzór
I USK 984/26 5
postępowania powszechnie wymaganego oczekiwanego) w danej społeczności i
ustalenie, czy sprawca szkody zachował należytą ostrożność (staranność) polega
na porównaniu jego zachowania ze wzorem prawidłowego zachowania w
podobnych warunkach, o tyle określenie niedbalstwa jako rażącego wymaga
odniesienia się do konkretu, czyli uwzględnienia wszystkich okoliczności sprawy.
Tak też się stało w sprawie, bowiem ocena niedbalstwa jako rażącego zawsze
należy do sądu, który odnosi się do konkretnego przypadku (por. wyroki Sądu
Najwyższego: z dnia 22 kwietnia 2004 r., II CK 142/03, LEX nr 484721; z dnia
26 stycznia 2006 r., V CSK 90/05, LEX nr 195430).
Mając powyższe na uwadze, Sąd Najwyższy orzekł na podstawie art. 3989 §
2 k.p.c.
AGM
[SOP]
Powiązane orzeczenia
- II USK 382/24 2025-12-16Czy naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, które nie stanowiło wyłącznej przyczyny wypadku przy pracy, wyklucza prawo do świadczeń z ubezpieczenia wypadkowego?
- II UK 106/08 2008-12-04Czy naruszenie przez ubezpieczonego przepisów ruchu drogowego, będące wyłączną przyczyną wypadku przy pracy, spowodowane wskutek rażącego niedbalstwa, stanowi podstawę do wyłączenia prawa do świadczeń z ubezpieczenia wyp…
- II UK 169/13 2013-12-03Czy naruszenie przez pasażera przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane rażącym niedbalstwem, może stanowić wyłączną przyczynę wypadku przy pracy, skutkującą pozbawieniem prawa do świadczeń z ubezpieczen…
- II USK 382/24/1 2025-12-16Czy naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, które stanowiło wyłączną przyczynę wypadku przy pracy, pozbawia go prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego, nawet jeśli…
- III UK 158/15 2016-06-09Czy naruszenie przepisów ruchu drogowego przez ubezpieczonego, które stanowiło rażąco niedbałe zachowanie, może być uznane za wyłączną przyczynę wypadku przy pracy, jeśli inny uczestnik zdarzenia również zachował się obi…
Powołane przepisy
art. 21 ust. 1art. 3art. 21
ust. 1art. 3989 § 1 pkt 4 KPCart. 3989 §
2 KPC§ 1 pkt 4§
2
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy