II USK 198/24
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2025-01-29
Skład orzekający: Krzysztof Rączka
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy skarga kasacyjna organu rentowego, oparta na zarzucie oczywistej zasadności, spełnia wymogi formalne określone w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. do przyjęcia jej do rozpoznania przez Sąd Najwyższy?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, uznając, że organ rentowy nie wykazał jej oczywistej zasadności zgodnie z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Samo powołanie się na oczywistą zasadność i zarzut naruszenia przepisów nie jest wystarczające; skarżący musi przedstawić wywód prawny wskazujący na kwalifikowaną postać naruszenia prawa, widoczną prima facie. Wniosek organu rentowego nie zawierał argumentów świadczących o oczywistości wadliwości zaskarżonego orzeczenia.Stan faktyczny
Organ rentowy wydał decyzję stwierdzającą, że J.M. podlega ubezpieczeniom społecznym jako pracownik spółki S. sp. z o.o. z tytułu umowy o pracę zawartej z inną spółką, S.1 sp. z o.o. Sądy obu instancji uznały, że J.M. był pracownikiem S.1 sp. z o.o., a z S. sp. z o.o. łączyła go umowa zlecenia, w związku z czym decyzja organu rentowego była błędna. Organ rentowy wniósł skargę kasacyjną, domagając się jej przyjęcia do rozpoznania z powodu oczywistej zasadności.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i zasądził koszty postępowania kasacyjnego.Pełny tekst orzeczenia
II USK 198/24
POSTANOWIENIE
Dnia 29 stycznia 2025 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Krzysztof Rączka
w sprawie z wniosku S. sp. z o.o. z siedzibą w W.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych III Oddziałowi w Warszawie
z udziałem J.M. i S.1 sp. z o.o. z siedzibą w W.
o podleganie ubezpieczeniom społecznym ,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń
Społecznych w dniu 29 stycznia 2025 r.,
skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie
z dnia 12 grudnia 2023 r., sygn. akt III AUa 1268/22,
1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania;
2. zasądza od organu rentowego na rzecz odwołującej się
kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł wraz z ustawowymi
odsetkami za czas po upływie tygodnia od dnia doręczenia
zobowiązanemu orzeczenia do dnia zapłaty tytułem zwrotu
kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.
UZASADNIENIE
Wyrokiem z 12 grudnia 2023 r., sygn. akt III AUa 1268/22, Sąd Apelacyjny w
Warszawie oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych III Oddziału w
Warszawie od wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie z 25 lutego 2022 r., sygn.
akt XXI U 2062/20, którym Sąd pierwszej instancji uwzględnił odwołanie S. sp. z
o.o. w W. od decyzji organu rentowego z 15 września 2020 r.
II USK 198/24 2
Decyzją z 15 września 2020 r. nr […], Zakład Ubezpieczeń Społecznych III
Oddział w Warszawie, na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 1,
art. 8 ust. 2a, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 1 ustawy z 13 października
1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2017 r., poz. 1778) oraz art.
66 ust. 1 pkt 1 ustawy z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej
finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. z 2018 r., poz. 1510 ze zm.) w zw. z
art. 58 § 1 i 2 k.c. stwierdził, że J.M. podlega jako pracownik obowiązkowo
ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu, chorobowemu u
płatnika składek S. sp. z o.o. z siedzibą w W. z tytułu wykonywania zawartej umowy
o pracę z S.1 sp. z o.o. w okresie od 1 października 2010 r. do 17 listopada 2017 r.
Odwołanie od powyższej decyzji złożył płatnik składek S. sp. z o.o.,
zaskarżając ją w całości i wnosząc o jej zmianę poprzez uznanie, że ubezpieczony
nie podlega jako pracownik obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym w S. sp. z
o.o.
W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie i
zasądzenie od odwołującej się spółki na rzecz organu rentowego kosztów procesu
według norm przepisanych. Organ rentowy przytoczył argumentację tożsamą, jak w
zaskarżonej decyzji.
Postanowieniem z 10 grudnia 2020 r. Sąd Okręgowy zawiadomił S.1. sp. z
o.o. o toczącym się postępowaniu i możliwości przystąpienia do sprawy w
charakterze zainteresowanego. S.1 sp. z o.o. zgłosiła udział w sprawie i przyłączyła
się do stanowiska odwołującej się spółki.
Wyrokiem z 25 lutego 2022 r. sygn. akt XXI U 2062/20, Sąd Okręgowy w
Warszawie w pkt 1 zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych III Oddział w
Warszawie z 15 września 2020 r. nr […] w ten sposób, że stwierdził, iż J.M. nie
podlega jako pracownik obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowemu,
chorobowemu i wypadkowemu u płatnika składek S. sp. z o.o. z siedzibą w W. z
tytułu umowy o pracę zawartej z S.1 Sp. z o.o. z siedzibą w W. w okresie od 1
października 2010 r. do 17 listopada 2017 r. oraz w pkt II zasądził od Zakładu
Ubezpieczeń Społecznych III Oddziału w Warszawie na rzecz S. sp. z o.o. z
siedzibą w W. kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.
II USK 198/24 3
Apelację od tego wyroku wniósł organ rentowy, zarzucając mu naruszenie
art. 233 § 1 k.p.c.; art. 6 k.c. w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z 13 października
1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2022 r., poz. 1009 ze zm.);
art. 58 § 1 k.c. w zw. z art. 18 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, a
także art. 8 ust. 2a, art. 18 ust. 1 i 1a, art. 20 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń
społecznych.
Sąd Apelacyjny uznał apelację za nieuzasadnioną w konsekwencji oddalając
ją.
Sąd drugiej instancji uznał, że spór w niniejszej sprawie dotyczył podlegania
J.M. obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia jako
pracownika u odwołującej się spółki S. sp. z o.o. w W. z tytułu umowy o pracę
zawartej z zainteresowaną spółką S.1 sp. z o.o. w W.. Rozstrzygnięcia w sprawie
wymagało, który podmiot w spornym okresie od 1 października 2010 r. do 17
listopada 2017 r. był pracodawcą ubezpieczonego, a w konsekwencji płatnikiem
składek na obowiązkowe ubezpieczenia.
Sąd odwoławczy zauważył, że stanowisko organu rentowego prezentowane
w apelacji skupiło się na zakwestionowaniu oceny stanowiącej podstawę
rozstrzygnięcia w zakresie, w jakim Sąd Okręgowy stwierdził, że organ rentowy nie
wykazał, by odwołującą się spółkę łączył z ubezpieczonym J.M. stosunek pracy, a
co za tym idzie, że podlega on ubezpieczeniom społecznym jako pracownik
odwołującej się spółki. Argumentacja organu rentowego w znacznej mierze
koncentrowała się na podkreślaniu okoliczności dotyczących faktycznych powiązań
między odwołującą się spółką a zainteresowaną S.1 sp. z o.o., ustalonych w toku
kontroli przeprowadzonej przez organ. Niemniej jednak w ocenie Sądu
Apelacyjnego stanowisko organu rentowego, w świetle prawidłowo poczynionych
ustaleń Sądu Okręgowego, nie mogło prowadzać do wzruszenia zaskarżonego
rozstrzygnięcia.
Z prawidłowych ustaleń faktycznych Sądu pierwszej instancji wynikało, że w
spornym okresie ubezpieczony zawierał z odwołującą się spółką umowy zlecenia.
Równocześnie łączyła go w tym czasie z zainteresowaną spółką umowa o pracę,
na stanowisku pracownika ochrony fizycznej.
II USK 198/24 4
Zdaniem Sądu Apelacyjnego, wydanie zaskarżonej decyzji, ma mocy której
stwierdzono, że J.M. podlega ubezpieczeniom społecznym u odwołującej się spółki
jako płatnika składek - również z tytułu umowy o pracę zawartej równolegle z
zainteresowaną spółką - wymagało w pierwszej kolejności ustalenia, że
zainteresowany pozostawał z odwołującą się spółką w stosunku pracy, w
rozumieniu art. 22 § 1 k.p. W uzasadnieniu skarżonej decyzji brak jednak ustaleń i
ocen w tym zakresie. W ocenie Sądu Apelacyjnego, w realiach niniejszej sprawy
organ rentowy błędnie odniósł ustalone w toku własnych postępowań kontrolnych
okoliczności faktyczne i dokonane oceny prawne do sytuacji ubezpieczonego J.M.,
traktując sprawę całościowo, bez szczegółowej analizy jego przypadku. Powyższa
konkluzja staje się oczywista po lekturze uzasadnienia skarżonej decyzji z 15
września 2020 r., w której mimo szerokiego odniesienia się przez organ rentowy do
okoliczności współpracy między S. sp. z o.o. oraz S.1 sp. z o.o., w szczególności
powiązań między tymi spółkami, specyfiki ich działalności oraz struktury
zatrudniania przez nich pracowników i zleceniobiorców, wykazujących istnienie
pewnego schematu działania płatników składek, w istocie nie zawiera żadnych
ustaleń bezpośrednio dotyczących ubezpieczonego. Tymczasem nawet w
przypadku stwierdzenia przez ZUS - w ramach kompetencji kontrolnych tego
organu (art. 86 i nast. ustawy systemowej) - istnienia schematu służącego
uniknięciu obowiązków, jakie na płatników nakładają przepisy z zakresu
ubezpieczeń społecznych i w efekcie wydania przez organ rentowy szeregu decyzji
dotyczących wielu osób wykonujących pracę w ramach stosunku prawnego
stanowiącego tytuł do ubezpieczeń społecznych, nie dochodzi do pozbawienia
indywidualnego charakteru sprawy każdego z ubezpieczonych. Inaczej mówiąc,
choć organ rentowy przeprowadza w sposób całościowy kontrole płatników składek
w zakresie realizacji obowiązków wobec systemu ubezpieczeń społecznych, w
szczególności zgłaszania do tych ubezpieczeń i ustalania podstawy wymiaru
składek na te ubezpieczenia, co w praktyce ma tą konsekwencję, że ustalenia
poczynione w toku kontroli są transponowane na ogół stosunków między danym
płatnikiem a osobami wykonującymi pracę na jego rzecz z różnych tytułów, to w
istocie sytuacja każdej z tych osób wymaga osobnego rozważenia.
II USK 198/24 5
Z tej też perspektywy, zdaniem Sądu Apelacyjnego, jako niezasadny nie
zasługiwał na uwzględnienie w szczególności zarzut naruszenia art. 6 k.c. w zw. z
art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy systemowej poprzez przyjęcie, że organ rentowy winien
udowodnić okoliczności wskazane w decyzji (podleganie ubezpieczeniom
społecznym), w sytuacji gdy ciężar dowodu w sprawach z zakresu ubezpieczeń
społecznych spoczywa na adresacie decyzji, który ją kwestionuje. Należy
podkreślić, że wyrażonej w art. 6 k.c. reguły rozkładu ciężaru dowodu nie można
rozumieć w ten sposób, że zawsze, bez względu na okoliczności sprawy,
obowiązek dowodzenia wszelkich faktów o zasadniczym dla rozstrzygnięcia sporu
znaczeniu spoczywa na stronie powodowej. Jeżeli jedna ze stron wykazała
wystąpienie faktów przemawiających za słusznością jej stanowiska, wówczas to
drugą stronę procesu obarcza ciężar udowodnienia okoliczności podważających
ten wniosek (zob. wyrok Sądu Najwyższego z 24 lutego 2021 r., III USKP 33/21,
LEX nr 3123205). Zdaniem Sądu Apelacyjnego, wydanie przez Zakład
Ubezpieczeń Społecznych decyzji, opartej na pewnych ustaleniach, nie zwalnia
organu rentowego z obowiązku wykazania inicjatywy dowodowej na wykazanie
okoliczności, na które powołuje się w skarżonej decyzji. W realiach niniejszej
sprawy oraz w świetle poczynionych wcześniej uwag, nie sposób natomiast przyjąć,
by w sprawie doszło do przeniesienia ciężaru dowodowego na odwołującą się
spółkę jedynie z uwagi na fakt, że zaskarżyła decyzję z 15 września 2020 r. w
drodze odwołania do sądu ubezpieczeń społecznych.
Organ rentowy w istocie nie poczynił żadnych ustaleń faktycznych
odnoszących się do indywidualnej sytuacji ubezpieczonego J.M.. Trudno zatem
oczekiwać, by w świetle braku ustaleń pozwalających na stwierdzenie, że J.M. był
pracownikiem S. - a nie S.S., z którą zawarł umowę o pracę, aby odwołująca się
spółka była obciążona wykazaniem okoliczności przeciwnych. Do kwestii rozkładu
ciężaru dowodowego w sprawie prawidłowo odniósł się również Sąd Okręgowy,
wskazując, że „zgromadzony w sprawie przez organ rentowy materiał dowodowy
nie dawał podstaw do podzielenia wniosku organu rentowego co prawidłowego
ustalenia pracodawcy zobowiązanego do uiszczenia składek na obowiązkowe
ubezpieczenia społeczne w odniesieniu do ubezpieczonego” oraz że „organ
rentowy nie przedstawił żadnych dowodów na potwierdzenie tezy, że pracodawcą
II USK 198/24 6
dla ubezpieczonego był S. sp. z o.o. Organ rentowy ograniczył się wyłącznie do
przedłożenia na płycie CD bardzo obszernych akt kontroli, nie wskazując przy tym
o przeprowadzenie dowodu, z których dokumentów znajdujących się na płycie
wnosi”.
Cytowane wyżej stwierdzenia Sąd Apelacyjny w całości podzielił jako trafne i
znajdujące odzwierciedlenie w przebiegu postępowania przed Sądem pierwszej
instancji. Jednocześnie nie ma wątpliwości, że z akt osobowych ubezpieczonego
wynika, że umowę o pracę zawarł on z S.1., nie zaś z S.. Okoliczność ta stoi w
kontrze do stanowiska organu rentowego w zakresie rozstrzygnięcia, która ze
spółek jest pracodawcą ubezpieczonego (a więc z którego tytułu podlega
ubezpieczeniom), co uzasadnia takie, a nie inne rozłożenie ciężaru dowodowego.
Zdaniem Sądu Apelacyjnego, za niezasadny należało uznać również zarzut
naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. Zgodnie z utrwalonym poglądem do naruszenia
wyrażonej w tym przepisie zasady swobodnej oceny dowodów dochodzi wówczas,
gdy sąd pierwszej instancji uchybia podstawowym regułom służącym ocenie
wiarygodności i mocy poszczególnych dowodów, tj. regułom logicznego myślenia,
zasadzie doświadczenia życiowego i właściwego kojarzenia faktów. W apelacji
została natomiast zaprezentowana odmienna, subiektywna ocena stanu
faktycznego sprawy.
Zgodnie z argumentacją organu rentowego do naruszenia art. 233 § 1 k.p.c.
przez Sąd Okręgowy miało dojść poprzez przyjęcie, że ubezpieczony nie
wykonywał pracy na rzecz odwołującej spółki, pomimo, że 100% udziałowcem w S.
1 sp. z o.o. jest S. sp. z o.o. Niemniej jednak w ocenie Sądu Apelacyjnego
okoliczność, że S. sp. z o.o. jest całościowym udziałowcem w S.1 sp. z o.o. nie
uprawnia jeszcze do wnioskowania w sposób jednoznaczny, że J.M. świadczył
pracę na rzecz odwołującej się spółki na warunkach określonych w art. 22 § 1 k.p.
Sądowi Apelacyjnemu z urzędu - przed tutejszym sądem rozpatrywano podobne
sprawy (przykładowo o sygn. akt III AUa 1091/19, III AUa 464/20, III AUa 479/20, III
AUa 771/21) - znane są powiązania między ww. spółkami, tym niemniej obie spółki
formalnie wciąż stanowią odrębne podmioty. Oczywistym jest, że beneficjentem
pracy wykonywanej przez pracownika danej spółki ostatecznie jest również jej
udziałowiec. Gdyby jednak przychylić się do stanowiska organu rentowego, to w
II USK 198/24 7
każdym przypadku należałoby przyjąć, że pracownicy danej spółki z ograniczoną
odpowiedzialnością wykonują pracę na rzecz jej udziałowców, co z kolei
stanowiłoby podstawę do stwierdzenia, że to udziałowcy spółki, a nie sama spółka,
winni zostać uznani za pracodawcę (płatnika składek). Sama jednak okoliczność
ścisłych powiązań podmiotów gospodarczych nie stanowi autonomicznej przesłanki
do uznania, że to spółka właścicielska jest pracodawcą pracownika zatrudnionego
w spółce zależnej, gdyż aspekt ten powinien być rozpatrywany z perspektywy
art. 22 § 1 k.p. zaś kwestia potencjalnego objęcia ubezpieczeniem z tego tytułu
„dodatkowego” zatrudnienia w oparciu umowy zlecenie - art. 8 ust. 2a ustawy
systemowej.
W ocenie Sądu Apelacyjnego w realiach niniejszej sprawy organ rentowy
całkowicie pomija w istocie bezsporny fakt, że ubezpieczony w spornym okresie
pozostawał w stosunku pracy z S.1 sp. z o.o., nie zaś – co konsekwentnie
przyjmuje w treści apelacji - z S. sp. z o.o., z którą to spółką ubezpieczony
równolegle pozostawał w cywilnoprawnym stosunku umowy zlecenia. Organ
rentowy nie zakwestionował tak sformalizowanych stosunków prawnych między
stronami, w szczególności nie przedstawił okoliczności, z których wynikałoby, że
J.M. w rzeczywistości świadczył pracę jako pracownik na rzecz zleceniodawcy S.
sp. z o.o., a nie na rzecz swojego pracodawcy S.1 sp. z o.o. W takiej konfiguracji
uznając, że zachodzą przesłanki do zastosowania art. 8 ust. 2a ustawy
systemowej, uprawnione byłoby co najwyżej stwierdzenie, że J.M. w powyższym
okresie podlega ubezpieczeniom jako pracownik S.1 sp. z o.o. z tytułu umowy
zlecenia zawartej z S. sp. z o.o. Przedmiotem zaskarżonej decyzji było jednak
stwierdzenie, że J.M. podlega ubezpieczeniom społecznym jako pracownik S. sp. z
o.o. z tytułu zawartej umowy o pracę z S.1 sp. z o.o., co świadczy o tym. że za
punkt wyjścia organ rentowy uczynił stwierdzenie istnienia stosunku pracy
łączącego ubezpieczonego z odwołującą się spółką. Tego rodzaju rozstrzygnięcie
nie jest jednak dopuszczalne na tle art. 8 ust. 2a ustawy systemowej. Brzmienie
tego przepisu jest dostatecznie precyzyjne, obejmuje ono swoją hipotezą dwa
wymienione wyżej przypadki, a co za tym idzie wykluczone jest takie zastosowanie
tego przepisu, które miałoby prowadzić do swoistego „podstawienia” w miejsce
II USK 198/24 8
formalnie łączącego ubezpieczonego i odwołującą się spółkę stosunku umowy
zlecenia - stosunku pracy.
Wobec powyższego za niezasadny należało uznać podniesiony przez organ
rentowy zarzut naruszenia art. 8 ust. 2a w zw. z art. 18 ust. 1 i 1a w zw. z art. 20
ust. 1 ustawy systemowej. Zasadnie Sąd Okręgowy stwierdził, że w realiach
niniejszej sprawy nie doszło do ziszczenia się przesłanek pozwalających na
zastosowanie art. 8 ust. 2a ustawy systemowej, w sposób wynikający z
rozstrzygnięcia skarżonej decyzji.
Z podobnych przyczyn niezasadny był również zarzut naruszenia art. 58 § 1
k.c. w zw. z art. 18 ust. 1 ustawy systemowej. To na organie rentowym spoczywał
obowiązek wykazania, że strony ustaliły między sobą stosunki prawne w sposób
sprzeczny z prawem bądź zmierzający do obejścia prawa. Mimo ogólnego
przytoczenia okoliczności związanych z powiązaniami między spółkami, organ
rentowy nie odniósł poczynionych we własnym zakresie ustaleń do przypadku
ubezpieczonego w sposób pozwalający na przyjęcie, że dokonane przez strony
czynności prawne były sprzeczne z ustawą bądź zmierzały do obejścia przepisów
regulujących podleganie ubezpieczeniom społecznym i podstawę wymiaru składek.
Powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego zaskarżył skargą kasacyjną organ
rentowy w całości.
Uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania oparto
na podstawie przyjęcia skargi do rozpoznania określonej w art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.
(występowanie w sprawie istotnego zagadnienia prawnego), choć jego treść
wskazuje na to, że w rzeczywistości podstawą przyjęcia skargi kasacyjnej do
rozpoznania miał być art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., a więc oczywista zasadność skargi
kasacyjnej.
Strona skarżąca wskazała, że Sąd powinien poddać decyzję organu kontroli
merytorycznej, a zatem zbadać czy organ rentowy prawidłowo zastosował przepisy
prawa przy ustalonym stanie faktycznym, co w przedmiotowej sprawie sprowadza
się do ustalenia czy faktycznie nastąpiło tzw. przebicie zasłony korporacyjnej
prowadzące do obejścia przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, tj.
art. 8 ust. 2a ustawy o sus.
II USK 198/24 9
Ponadto, Sąd ograniczając się do badania powiązań osobowo-kapitałowych
pomiędzy ww. podmiotami wyłącznie z perspektywy art. 22 § 1 k.p. nie jest w stanie
poddać decyzji organu rentowego merytorycznej kontroli wskazującej na tzw.
„uniesienie zasłony korporacyjnej” bez wykładni art. 3 k.p. i art. 22 § 1 k.p. z
uwzględnieniem koncepcji przebicia zasłony korporacyjnej, ponieważ w świetle
art. 22 § 1 k.p. spółka zależna jako odrębny podmiot istniejący w obrocie
gospodarczym będzie w sposób oczywisty traktowana jako pracodawca dla
Ubezpieczonego z uwagi na konieczność wykonania szeregu formalnych czynności
mających na celu urealnienie „nieważnego” (na gruncie przepisów prawa
ubezpieczeń społecznych) w swej istocie stosunku pracy (takich jak zawarcie
umowy o pracę, obsługa kadrowo-płacowa itp.).
W odpowiedzi na skargę kasacyjną odwołująca się i S.1 wniosły o odmowę
przyjęcia skargi do rozpoznania oraz o zasądzenie od organu rentowego na rzecz
każdej spółki zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna organu rentowego nie kwalifikuje się do przyjęcia jej do
merytorycznego rozpoznania. Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy
przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie (1) występuje istotne
zagadnienie prawne, (2) istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących
poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, (3)
zachodzi nieważność postępowania lub (4) skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona. W związku z tym wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności
wymienionych w powołanym przepisie, a jego uzasadnienie zawierać argumenty
świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie
kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy.
Wniesiona w sprawie skarga kasacyjna zawiera wniosek o przyjęcie jej do
rozpoznania uzasadniony w ten sposób, że skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.). Nie można jednak uznać, że skarżący
II USK 198/24 10
wykazał istnienie przesłanki przyjęcia skargi do rozpoznania określonej w art. 3989
§ 1 pkt 4 k.p.c.
W orzecznictwie Sądu Najwyższego wyjaśniono, że jeżeli skarżący powołuje
się na oczywistą zasadność skargi, to powinien zawrzeć w niej wywód prawny, z
którego ta oczywista zasadność będzie wynikała. Ma to być przy tym zasadność
łatwo dostrzegalna już nawet przy pobieżnej lekturze skargi (zob. postanowienie
Sądu Najwyższego z 3 marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578). Ponadto z
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wynika konieczność nie tylko powołania się na okoliczność,
że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona, ale również wykazania, że
przesłanka ta rzeczywiście zachodzi. Oznacza to, że skarżący musi wskazać, w
czym - w jego ocenie - wyraża się „oczywistość” zasadności skargi oraz podać
argumenty wykazujące, że rzeczywiście skarga jest oczywiście uzasadniona. Sam
zarzut naruszenia (nawet oczywistego) określonego przepisu (przepisów) nie
prowadzi bowiem wprost do oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona. Skarżący powinien więc w wywodzie prawnym wykazać
kwalifikowaną postać naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego
polegającą na jego oczywistości, widocznej prima facie, przy wykorzystaniu
podstawowej wiedzy prawniczej (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z 14 lipca
2005 r., III CZ 61/05, OSNC 2006 nr 4, poz. 75; z 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06,
LEX nr 198531; z 9 marca 2012 r., I UK 370/11, LEX nr 1215126; z 1 stycznia
2012 r., I PK 104/11, LEX nr 1215774).
Ponadto przez oczywistą zasadność skargi kasacyjnej w ujęciu art. 3989 § 1
pkt 4 k.p.c. rozumie się sytuację, w której zaskarżone orzeczenie sądu drugiej
instancji w sposób ewidentny narusza konkretne przepisy prawa. Oczywiste
naruszenie prawa powinno być rozumiane jako widoczna natychmiast, bez
potrzeby dokonywania pogłębionej analizy jurydycznej, sprzeczność wykładni lub
stosowania prawa z brzmieniem przepisów albo powszechnie przyjętymi regułami
interpretacji (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z 26 lutego 2008 r., II UK
317/07, LEX nr 453107; z 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109; z 26
lutego 2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002 nr 20, poz. 494; z 17 października
2001 r., I PKN 157/01, OSNP 2003 nr 18, poz. 437; z 8 marca 2002 r., I PKN
341/01, OSNP 2004 nr 6, poz. 100 oraz wyrok Sądu Najwyższego z 22 stycznia
II USK 198/24 11
2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616). Oznacza to, że we wniosku o przyjęcie
skargi kasacyjnej do rozpoznania, jak i w jego uzasadnieniu, niezbędne jest
powołanie konkretnych przepisów prawa, z którymi wyrok sądu drugiej instancji jest
w oczywisty sposób sprzeczny (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z 30
listopada 2012 r., I UK 414/12, LEX nr 1675171). Przyjmuje się, że nie spełnia tych
wymagań odwołanie się do podstaw kasacyjnych i opatrzenie zawartego tam
zarzutu dodatkowo określeniem „rażącego”, „ewidentnego”, „kwalifikowanego” lub
„oczywistego”, jeżeli nie zostanie wykazane, w czym przejawia się oczywistość
wydania wadliwego orzeczenia (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z 5 lutego
2014 r., III PK 86/13, LEX nr 1644571; z 20 sierpnia 2014 r., II CSK 77/14, LEX nr
1511117; z 11 kwietnia 2018 r., III UK 98/17, LEX nr 2497587). Chodzi zatem o
taką sytuację, gdy nie tylko zgłoszony zarzut naruszenia przepisu prawa jest
słuszny, ale także stwierdzona nieprawidłowość jest tego rodzaju, że powoduje
jaskrawą wadliwość zaskarżonego orzeczenia (por. postanowienie Sądu
Najwyższego z 13 kwietnia 2016 r., V CSK 622/15, LEX nr 2057365).
Wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania nie spełnia wyżej wymienionych
przesłanek, a jego uzasadnienie w istocie zmierza do zakwestionowania przyjętych
w sprawie ustaleń faktycznych i zanegowania możliwości zastosowania art. 8
ust. 2a ustawy systemowej w konfiguracji wskazanej przez skarżącego.
O oczywistej zasadności skargi nie świadczy wyrażany przez skarżącego
pogląd, iż „Sąd powinien poddać decyzję organu kontroli merytorycznej, a zatem
zbadać czy organ rentowy prawidłowo zastosował przepisy prawa przy ustalonym
stanie faktycznym, co w przedmiotowej sprawie sprowadza się do ustalenia czy
faktycznie nastąpiło tzw. przebicie zasłony korporacyjnej prowadzące do obejścia
art. 8 ust. 2a ustawy systemowej”. Tak sformułowane pytanie w żaden sposób nie
przemawia „prima facie”, że skarga jest oczywiście uzasadniona i zostanie
rozstrzygnięta na korzyść skarżącego, aby wyeliminować z obrotu prawnego
wadliwe orzeczenie, tym bardziej, że taka kontrola prawidłowości zaskarżonej
decyzji została przeprowadzona. Ponadto trafnie uwypuklił Sąd Najwyższy w
postanowieniu z 20 lutego 2024 r., II USK 336 (niepubl.), odmawiając przyjęcia do
rozpoznania skargi kasacyjnej skarżącego w sprawie o tym samym stanie
faktycznym i prawnym odnośnie do innego zainteresowanego, że „zastosowanie
II USK 198/24 12
art. 8 ust. 2a nie budzi wątpliwości. Wykonując umowę zlecenia zawartą z
odwołującą się, zainteresowany jako pracownik spółki zależnej z tytułu tejże umowy
cywilnej podlega ubezpieczeniom jako pracownik. Nawet gdyby zgodnie z
oczekiwaniem organu (niepopartym dostatecznym materiałem dowodowym) uznać,
że stosunek pracy wynikający z umowy zawartej ze spółką zależną w
rzeczywistości łączyłby ubezpieczonego z odwołującą się, to nie miałoby to wpływu
na zastosowanie w sprawie art. 8 ust. 2a ustawy systemowej. Tylko gdyby uznać,
że zawarte z odwołującą się umowy cywilne w swojej istocie skrywają stosunek
pracy, art. 8 ust. 2a nie miałby zastosowania, lecz wówczas również istniałby tytuł
pracowniczy, choć z art. 8 ust. 1 ustawy”.
Stwierdzając, że nie zachodzą przyczyny przyjęcia skargi, określone w
art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c.
Rozstrzygnięcie w przedmiocie kosztów oparto na § 10 ust. 4 pkt 2 w zw. z § 9
ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie
opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015 r., poz. 1804).
[KK]
[SOP]
Powiązane orzeczenia
- II USK 166/22 2023-04-05Czy skarga kasacyjna organu rentowego, oparta na przesłance oczywistej zasadności, spełnia wymogi formalne i merytoryczne do jej przyjęcia do rozpoznania przez Sąd Najwyższy?
- I USK 246/23 2024-05-14Czy skarga kasacyjna organu rentowego, oparta na zarzucie oczywistego naruszenia przepisów prawa materialnego i procesowego, spełnia przesłanki przyjęcia jej do rozpoznania przez Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 1…
- II USK 312/22 2023-11-30Czy skarga kasacyjna organu rentowego, oparta na twierdzeniu o jej oczywistej zasadności, spełnia wymogi formalne do jej przyjęcia przez Sąd Najwyższy do merytorycznego rozpoznania?
- II USK 430/22 2023-10-24Czy skarga kasacyjna organu rentowego, oparta na zarzucie błędnych ustaleń faktycznych i braku analizy źródła finansowania wynagrodzenia, spełnia przesłanki przyjęcia jej do rozpoznania przez Sąd Najwyższy na podstawie a…
- II USK 76/23 2024-02-14Czy skarga kasacyjna organu rentowego, oparta na zarzucie oczywistej zasadności, może zostać przyjęta do rozpoznania przez Sąd Najwyższy, jeśli jej uzasadnienie stanowi polemikę z ustaleniami faktycznymi i oceną dowodów…
Powołane przepisy
art. 83 ust. 1art. 6 ust. 1art. 8 ust. 2art. 11 ust. 1art. 12 ust. 1art. 13 pkt 1art.
66 ust. 1art. 58 § 1art. 233 § 1 KPCart. 6 KCart. 58 § 1 KCart. 18 ust. 1
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy