II USKP 118/26

WyrokIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-03-25

Skład orzekający: Jarosław Sobutka, Ewa Stryczyńska, Agnieszka Góra-Błaszczykowska

Analiza orzeczenia

Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.

Zagadnienie prawne
Czy wspólnik dwuosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, w której udziały posiadają wyłącznie małżonkowie pozostający we wspólności majątkowej, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym jako jedyny wspólnik jednoosobowej spółki, czy jako pracownik tej spółki?
Ratio decidendi
Sąd Najwyższy uznał, że wspólnik dwuosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, nawet jeśli udziały należą do małżonków pozostających we wspólności majątkowej, nie jest traktowany jako jedyny wspólnik jednoosobowej spółki w rozumieniu przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych. Ponadto, aby stosunek prawny łączący spółkę z jej wspólnikiem (pełniącym funkcje zarządcze) mógł być uznany za stosunek pracy, muszą być spełnione konstytutywne cechy stosunku pracy, takie jak podporządkowanie i ryzyko pracodawcy, a nie tylko formalne zawarcie umowy.
Stan faktyczny
Sprawa dotyczyła ustalenia podlegania przez O.T. obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym. Sąd pierwszej instancji ustalił, że O.T. nie podlegała ubezpieczeniom jako wspólnik jednoosobowej spółki z o.o. (ponieważ spółka miała dwóch udziałowców – ją i męża), ale podlegała jako pracownik tej spółki. Sąd Apelacyjny zmienił ten wyrok, uznając, że O.T. podlegała ubezpieczeniom jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność, a umowa o pracę była pozorna. Sąd Najwyższy uchylił wyrok Sądu Apelacyjnego, wskazując na potrzebę ponownego rozpoznania sprawy.
Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy uchylił zaskarżony wyrok Sądu Apelacyjnego i przekazał sprawę do ponownego rozpoznania.

Pełny tekst orzeczenia

II USKP 118/26 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 marca 2026 r. Sąd Najwyższy w składzie: SSN Ewa Stryczyńska (przewodniczący) SSN Jarosław Sobutka (sprawozdawca) SSN Agnieszka Góra-Błaszczykowska w sprawie z odwołania O.T. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Olsztynie z udziałem P. Sp. z o.o. o podleganie obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 25 marca 2026 r., skargi kasacyjnej odwołującej się od wyroku Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 12 września 2023 r., sygn. akt III AUa 115/23, uchyla zaskarżony wyrok i sprawę przekazuje Sądowi Apelacyjnemu w Białymstoku do ponownego rozpoznania oraz orzeczenia o kosztach postępowania kasacyjnego. DS Agnieszka Góra-Błaszczykowska Ewa Stryczyńska Jarosław Sobutka UZASADNIENIE II USKP 118/26 2 Sąd Okręgowy w Suwałkach III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, wyrokiem z 28 grudnia 2022 r. (sygn. akt III U 261/22), wydanym w sprawie O.T., z odwołania od decyzji z 13 kwietnia 2022 r. (znak […]) i z 14 czerwca 2022 r. (znak […]) Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Olsztynie, przy udziale P. sp. z o.o., o ustalenie, zmienił zaskarżoną decyzję z 14 czerwca 2022 r. (znak […]) i ustalił, że O.T. nie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, będąc wspólnikiem jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością od 12 czerwca 2012 r. do 9 lipca 2020 r. oraz zmienił zaskarżoną decyzję z 13 kwietnia 2022 r. (znak […]) i stwierdził, że O.T., jako pracownik u płatnika składek P. sp. z o.o., podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od 22 grudnia 2014 r. W odniesieniu do decyzji z 14 czerwca 2022 r. Sąd I instancji wskazał, że odwołująca nie była jednoosobowym wspólnikiem spółki z ograniczoną odpowiedzialnością P.. W spornym okresie od 12 czerwca 2012 r. do 9 lipca 2020 r. w spółce było dwóch udziałowców, ona i jej mąż. Fakt ich wspólności małżeńskiej nie tworzy formy jednoosobowego wspólnika w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością, zawsze bowiem w spółce udziałowcami pozostają dwie osoby. O.T. nie mogła więc z mocy art. 8 ust. 6 pkt 4 w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych podlegać obowiązkowym ubezpieczeniom, jako że nie była jednoosobowym wspólnikiem spółki z ograniczoną odpowiedzialnością P. Natomiast w odniesieniu do decyzji z 13 kwietnia 2022 r. Sąd I instancji uznał, że O.T. podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom jako pracownik P. sp. z o.o. Zawarła bowiem z tą spółką 1 października 2014 r. umowę o pracę i pracę na rzecz spółki rzeczywiście świadczyła. Na skutek apelacji organu rentowego Sąd Apelacyjny w Białymstoku III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, wyrokiem z 12 września 2023 r. (sygn. akt III AUa 115/23), zmienił zaskarżony wyrok, oddalił odwołania i zasądził od O.T. na rzecz organu rentowego kwotę 360 zł, tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego za I instancję z ustawowymi odsetkami za opóźnienie w spełnieniu II USKP 118/26 3 świadczenia pieniężnego, od 20 września 2023 r. do dnia zapłaty, oraz zasądził od odwołującej na rzecz organu rentowego kwotę 240 zł, tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego za II instancję z ustawowymi odsetkami za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego, od dnia uprawomocnienia się niniejszego orzeczenia do dnia zapłaty. Sąd odwoławczy, analizując spór o tytuł ubezpieczenia, skupił się na prawnej ocenie statusu wspólnika w kontekście małżeńskiej wspólności majątkowej, oraz specyfiki stosunku pracy w spółkach kapitałowych. Kluczowym argumentem prawnym Sądu było uznanie, że udziały w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością, które wchodzą w skład ustawowej wspólności majątkowej małżonków, nie tworzą dwóch odrębnych statusów wspólnika na gruncie prawa ubezpieczeń społecznych. Sąd przyjął konstrukcję tzw. wspólnika zbiorowego, co oznacza, że mimo formalnego figurowania obojga małżonków w rejestrze, ich łączna kontrola nad kapitałem sprawia, że spółkę należy traktować jako jednoosobową. Taka interpretacja przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych prowadzi do wniosku, że osoba w takiej konfiguracji kapitałowej podlega ubezpieczeniom jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność, a nie jako pracownik. Szczególną uwagę Sąd II instancji poświęcił analizie konstytutywnych cech stosunku pracy, z uwzględnieniem podporządkowania pracowniczego. Sąd argumentował swoje stanowisko, że w sytuacji, gdy status wykonawcy pracy zostaje zdominowany przez właścicielski status wspólnika, dochodzi do niedopuszczalnej symbiozy pracy i kapitału. Z punktu widzenia prawa pracy niemożliwe jest bowiem zachowanie relacji podporządkowania w przypadku, gdy ta sama osoba (lub małżeństwo jako jedność gospodarcza) wyznacza zadania, a następnie sama je wykonuje, kontrolując jednocześnie organ zarządzający spółką. Sąd wskazał, że nawet jeśli formalnie polecenia wydawali członkowie zarządu, to ich zależność od właścicieli – przejawiająca się chociażby w prawie do udzielania absolutorium czy odwoływania z funkcji – czyniła to podporządkowanie iluzorycznym i pozbawionym cechy autonomiczności wymaganej przez Kodeks pracy. Dodatkowo Sąd odwoławczy podniósł argument o braku realnej przesłanki odpłatności pracy oraz braku zależności ekonomicznej. Skoro wypłacane II USKP 118/26 4 wynagrodzenie pochodziło z kapitału wypracowanego przez małżonków i trafiało do ich wspólnego majątku, to de facto dochodziło jedynie do przesunięcia środków finansowych wewnątrz jednej jednostki majątkowej. W ocenie Sądu praca była wykonywana we własnym interesie wspólnika i na jego własne ryzyko gospodarcze, co jest sprzeczne z aksjologią stosunku pracy. W konsekwencji Sąd odwoławczy uznał umowę o pracę za czynność prawnie pozorną, zawartą w celu obejścia przepisów dotyczących składek na ubezpieczenia społeczne i uzyskania nienależnych świadczeń z systemu ubezpieczeń, co uzasadniało zmianę zaskarżonego wyroku i oddalenie odwołań. Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w Białymstoku, do Sądu Najwyższego wywiodła odwołująca, zaskarżając judykat w całości, zarzucając naruszenie przepisów prawa materialnego, tj.: 1. 6 ust. 1 pkt 5 w zw. z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, poprzez ich błędną wykładnię i uznanie, że O.T. podlegała w okresie od 12 czerwca 2012 r. do 9 lipca 2020 r. obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym jako jednoosobowy wspólnik spółki z o.o., a nie podlegała tym ubezpieczeniom jako pracownik spółki od 1 października 2014 r. do 9 lipca 2020 r., w sytuacji gdy odwołująca nie była jednoosobowym wspólnikiem spółki z ograniczoną odpowiedzialnością P., udziałowców bowiem w tej spółce było dwóch - ona sama i jej mąż, natomiast fakt ich wspólności małżeńskiej nie skutkuje uznaniem, iż małżonkowie stanowią jednoosobowego wspólnika spółki z ograniczoną odpowiedzialnością; 2. art. 156 k.s.h. w zw. z art. 174 § 1 w zw. z art. 1831 k.s.h. oraz w zw. z art. 184 k.s.h., poprzez ich błędną wykładnię i uznanie, że za spółkę jednoosobową uważa się spółkę, w której wszystkie udziały objęte są współwłasnością w częściach ułamkowych lub łączną, np. gdy wchodzą do majątku wspólnego małżonków w sytuacji, gdy żaden z małżonków pozostających w ustroju wspólności majątkowej, wspólników spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, nie jest w stanie działając jako zgromadzenie wspólników podjąć bez udziału drugiego małżonka jakiejkolwiek decyzji, bowiem nie jest w stanie wylegitymować się większością głosów na zgromadzeniu wspólników; II USKP 118/26 5 3. art. 6 ust. 1 pkt 5 w zw. z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. z art. 22 k.p., poprzez ich błędną wykładnię i uznanie, że wykonywane przez O.T. czynności na rzecz spółki nie mają cech zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, a umowa o pracę została zawarta w celu obejścia przepisów o składkach na ubezpieczenia społeczne w sytuacji, gdy wolą ustawodawcy było uniknięcie obejścia przepisów ustawy systemowej, poprzez zastąpienie prowadzenia działalności gospodarczej przez osobę fizyczną prowadzeniem jej przez tę osobę za pośrednictwem spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, której to spółki ta osoba pozostaje jedynym wspólnikiem i tym samym ponoszenia przez taką osobę mniejszych ciężarów związanych z podleganiem obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym; 4. art. 6 ust. 1 pkt 5 w zw. z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy systemowej, poprzez ich błędną wykładnię i uznanie, że spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, w której udziały posiadają wyłącznie małżonkowie na zasadzie wspólności ustawowej małżeńskiej jest spółką jednoosobową w rozumieniu art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy systemowej oraz art. 4 § 1 pkt 3 k.s.h. Z uwagi na stawiane zarzuty naruszenia przepisów prawa materialnego odwołująca wniosła o przyjęcie niniejszej skargi do rozpoznania wskazując, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów powszechnych, a sam stan faktyczny sprawy wskazuje, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Skarżąca wniosła także o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i jego zmianę, poprzez orzeczenie, że odwołująca O.T. nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, będąc wspólnikiem jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością od 12 czerwca 2012 r. do 9 lipca 2020 r., uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i jego zmianę poprzez orzeczenie, że odwołująca jako pracownik u płatnika składek P. sp. z o.o. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od 22 grudnia 2014 r., ewentualnie uchylenie zaskarżonego orzeczenia Sądu Apelacyjnego w Białymstoku w całości i przekazanie sprawy do II USKP 118/26 6 ponownego rozpoznania temu Sądowi w innym składzie, rozpoznanie sprawy na rozprawie oraz zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującej kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego za postępowanie przed Sądem I i II instancji oraz kosztów postępowania kasacyjnego według norm przepisanych. W odpowiedzi na wywiedzioną skargę kasacyjną, organ rentowy wniósł o odrzucenie skargi na posiedzeniu niejawnym i zasądzenie kosztów sądowych w tym kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych na rzecz organu rentowego w oparciu o wskazaną wartość przedmiotu zaskarżenia, ewentualnie oddalenie skargi jako niezasadnej i zasądzenie kosztów sądowych w tym kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym wg norm przepisanych na w oparciu o wskazaną wartość przedmiotu zaskarżenia. Sąd Najwyższy zważył, co następuje: Skarga kasacyjna odwołującej okazała się uzasadniona, co skutkowało uchyleniem zaskarżonego wyroku i przekazaniem sprawy Sądowi Apelacyjnemu do ponownego rozpoznania. Przechodząc do analizy możliwości uznania wspólnika dwuosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością za wspólnika jednoosobowego, podlegającego obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym na podstawie 6 ust. 1 pkt 5 w zw. z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, zwrócić należy uwagę na ewolucję orzecznictwa Sądu Najwyższego w tym zakresie. Początkowo dominował w nim pogląd, że wspólnik dwuosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, który posiada część udziałów zapewniającą mu prawo do samodzielnego decydowania o wynikach zgromadzenia wspólników i niemal wyłączne prawo do zysku oraz który - wskutek pełnienia funkcji jednoosobowego zarządu - ma nieskrępowaną możliwość samodzielnego decydowania o bieżącej działalności spółki, podlega ubezpieczeniom społecznym jako osoba prowadząca działalność pozarolniczą na podstawie art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy systemowej (zob. wyrok Sądu Najwyższego z 17 października 2017 r., II II USKP 118/26 7 UK 451/16, LEX nr 2427158, postanowienie Sądu Najwyższego z 27 lutego 2019 r., II UK 24/18, LEX nr 2626281; z 8 października 2019 r., II UK 114/18, LEX nr 3552287; z 5 marca 2020 r., III UK 36/19, OSNP 2021 Nr 6, poz. 65 oraz z 24 lutego 2021 r., III USKP 31/21, LEX nr 3123199). Od tej wykładni Sąd Najwyższy jednak odstąpił. I tak w wyroku z 15 września 2021 r. (I USKP 44/21, OSNP 2022 Nr 9, poz. 91) przyjęto, że obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlega tylko jedyny wspólnik jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, a nie wspólnik większościowy, choćby „prawie” lub „niemal” jedyny (art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy systemowej w związku z art. 4 § 1 pkt 3 k.s.h.). W uchwale z 21 lutego 2024 r. (III UZP 8/23, OSNP 2026 nr 1, poz. 7) Sąd Najwyższy uznał, że wspólnik dwuosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością posiadający 99 procent udziałów nie podlega ubezpieczeniom społecznym na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych. Orzecznictwo Sądu Najwyższego w tej kwestii, wbrew stanowisku zajętemu w niniejszej sprawie przez Sąd Apelacyjny, ma obecnie charakter ugruntowany (por. wyroki Sądu Najwyższego: z 30 listopada 2023 r., III USKP 17/23, OSNP 2024 Nr 6, poz. 66; z 30 listopada 2023 r., III USKP 31/23, OSNP 2024 nr 11, poz. 111, str. 95; z 7 stycznia 2024 r., III USKP 73/23, OSNP 2024 Nr 8, poz. 87; z 27 sierpnia 2024 r. II USKP 49/23, LEX nr 3748682; postanowienia Sądu Najwyższego: z 9 stycznia 2024 r., I USK 472/23, LEX nr 3652137; z 3 marca 2024 r., III USK 22/23, LEX nr 3693536; z 29 października 2025 r., I USK 350/24, Legalis nr 3280150; z 17 listopada 2025 r., I USK 262/24, Legalis nr 3313977 i z 15 grudnia 2025 r., III USK 147/25, Legalis nr 3314455). Sąd Najwyższy uznaje, że wątpliwe jest poszukiwanie - wbrew woli i świadomej decyzji samego wspólnika spółki kapitałowej - tytułu do podlegania przez niego obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, zaś zasada powszechności ubezpieczeń społecznych nie jest realizowana w pełni w systemie prawa. Ubezpieczeniom obowiązkowym podlegają (z mocy ustawy - ex lege) tylko te osoby fizyczne, które mają tytuł do podlegania tym ubezpieczeniom (ujęte enumeratywnie w art. 6 ust. 1 ustawy systemowej). Obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlega więc tylko jedyny wspólnik II USKP 118/26 8 jednoosobowej spółki z ograniczoną (art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w związku z art. 4 § 1 pkt 3 k.s.h.). Jeżeli natomiast chodzi o problem zatrudnienia wspólnika spółki kapitałowej (członka jej zarządu) na podstawie umowy o pracę, to Sąd Najwyższy wypowiadał się wielokrotnie na ten temat. W przypadku wspólników spółek kapitałowych o zakwalifikowaniu zatrudnienia jako czynności pracowniczych nie rozstrzygają przepisy prawa handlowego, lecz przepisy charakteryzujące stosunek pracy. Dla objęcia ubezpieczeniem społecznym z tytułu wykonywania pracy zasadnicze znaczenie ma nie to, czy umowa o pracę została zawarta i czy jest ważna (jako nienaruszająca art. 58 § 1 k.c.), lecz to, czy strony umowy pozostawały w stosunku pracy (art. 8 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych). O tym zaś, czy strony istotnie w takim stosunku pozostawały i czy stosunek ten stanowi tytuł ubezpieczeń społecznych, nie decyduje samo formalne zawarcie umowy o pracę, wypłata wynagrodzenia, przystąpienie do ubezpieczenia i opłacenie składki oraz wystawienie świadectwa pracy, ale faktyczne i rzeczywiste realizowanie elementów charakterystycznych dla stosunku pracy, a wynikających z art. 22 § 1 k.p. W przypadku zatrudnienia wspólników spółek kapitałowych pełniących w nich funkcje zarządcze, decydujące znaczenie dla oceny charakteru stosunku prawnego łączącego spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością z jej wspólnikiem i członkiem zarządu ma treść tego stosunku i warunki jego realizacji. Podkreśla się, że stosunek pracy, zdefiniowany w art. 22 § 1 k.p., jest stosunkiem prawnym starannego działania, którego konstytutywnymi cechami są: dobrowolne, osobiste, odpłatne świadczenie pracy w sposób ciągły, w warunkach podporządkowania pracownika pracodawcy, który ponosi wszelkie ryzyka związane z zatrudnieniem pracownika (zob. wyrok Sądu Najwyższego z 16 października 2018 r., I UK 115/18, OSNP 2019, nr 5, poz. 61; postanowienia Sądu Najwyższego z: 17 października 2024 r., III USK 347/23, Legalis nr 3143831; 19 listopada 2024 r., I USK 404/23, Legalis nr 3170699; 9 kwietnia 2025 r., I USK 422/23, Legalis nr 3237489 oraz 6 sierpnia 2025 r. II USK 46/25, Legalis nr 3262545). Największe znaczenie na gruncie typologicznego odróżniania umowy o pracę przypisuje się cechom osobistego świadczenia pracy, podporządkowania pracownika oraz ryzyka pracodawcy (tak wyrok Sądu Najwyższego z 16 maja 2019 II USKP 118/26 9 r., II PK 27/18, LEX nr 2665282 i postanowienia Sądu Najwyższego z: 10 stycznia 2024 r., II USK 308/22, Legalis nr 3054409; 15 maja 2024 r., III USK 296/23, Legalis nr 3078835; 17 października 2024 r., III USK 347/23, Legalis nr 3143831). W doktrynie wskazuje się, że mając na względzie dyrektywy interpretacyjne z art. 65 k.c., analizy tej należy dokonać, kierując się intencjami stron, co do typu zawartej umowy z perspektywy nazwy nadanej umowie przez nie, ale i z uwzględnieniem całej jej treści (M. Krajewski, K. Kruczalak, E. Rott-Pietrzyk, P. Zapadka (w:) M. Stec (red.), Prawo umów handlowych. System Prawa Handlowego. Tom 5, Warszawa 2017, s. 548; M. Świerczyński (w:) M. Załucki (red.), Kodeks cywilny. Komentarz, Warszawa 2024, art. 65 KC). Podstawowym celem wykładni jest ustalenie treści czynności prawnej, w której skład wchodzi interpretowane oświadczenie woli, a co za tym idzie praw i obowiązków (treści stosunku prawnego) powstającego (modyfikowanego) w wyniku dokonania tej czynności prawnej (P. Sobolewski (w:) W. Borysiak (red.), Kodeks cywilny. Komentarz, Warszawa 2024, art. 65 k.c.). Zwrócić także należy uwagę, że zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego, podważenie podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu stosunku pracy wskazanego w zgłoszeniu do tych ubezpieczeń, nakłada na organ rentowy powinność rozstrzygnięcia o podleganiu tym ubezpieczeniom na innej podstawie, a więc przy ustaleniu, że praca była wykonywana, na podstawie umowy zlecenia lub umowy o świadczenie usług. Wspólnik dwuosobowej spółki z o.o., który świadczył pracę na rzecz spółki w ramach zawartej z nią umowy, która jednak nie jest kwalifikowana jako umowa o pracę w rozumieniu art. 22 § 1 k.p., może podlegać bowiem ubezpieczeniom społecznym na podstawie innych tytułów, na przykład z tytułu umowy zlecenia lub umowy o świadczenie usług (zob. wyrok Sądu Najwyższego z 18 lipca 2023 r., III USKP 83/22, LEX nr 3583238 czy wyrok Sądu Najwyższego z 30 listopada 2023 r., III USKP 31/23 OSNP 2024 nr 11, poz. 111, str. 95). Mając powyższe na względzie, Sąd Najwyższy uchylił zaskarżony wyrok i sprawę przekazał Sądowi II instancji do ponownego rozpoznania i orzeczenia o kosztach postępowania kasacyjnego (art. 39815 § 1 i art. 108 § 2 w zw. z art. 39821 k.p.c.). DS II USKP 118/26 10 Agnieszka Góra-Błaszczykowska Ewa Stryczyńska Jarosław Sobutka [SOP]

Powiązane orzeczenia

Powołane przepisy

art. 8 ust. 6art. 6 ust. 1art. 156 KSHart. 174 § 1art. 1831 KSHart. 184 KSHart. 6 ust. 1art. 22 KPart. 4 § 1 pkt 3 KSHart. 8 ust. 6art. 6 ust. 1art. 58 § 1 KC

Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy