II USKP 203/26
WyrokIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-07-08
Skład orzekający: Leszek Bielecki, Agnieszka Góra-Błaszczykowska, Robert Stefanicki
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego nie jest nadal niezdolny do pracy, a okresy urlopu wychowawczego lub pobierania zasiłku opiekuńczego stanowią przerwę w tej niezdolności?Ratio decidendi
Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja rokują odzyskanie zdolności do pracy. Niezbędną przesłanką jest dalsze, nieprzerwane występowanie niezdolności do pracy po wyczerpaniu okresu zasiłkowego. Okresy urlopu wychowawczego lub pobierania zasiłku opiekuńczego, co do zasady wykorzystywane przez osoby zdolne do pracy, stanowią przerwę w niezdolności do pracy, wykluczając tym samym prawo do świadczenia rehabilitacyjnego.Stan faktyczny
Odwołująca A. A. wniosła o świadczenie rehabilitacyjne po wyczerpaniu 182-dniowego okresu zasiłkowego. ZUS odmówił przyznania świadczenia, uznając, że odwołująca nie była nadal niezdolna do pracy. Sąd Rejonowy oddalił odwołanie. Sąd Okręgowy zmienił wyrok, przyznając świadczenie za okres od 21 października 2019 r. do 24 stycznia 2020 r., uznając, że odwołująca była wówczas w trakcie leczenia i oczekiwania na kolejny zabieg. Sąd Najwyższy uchylił wyrok Sądu Okręgowego, wskazując na przerwę w niezdolności do pracy spowodowaną urlopem wychowawczym i pobieraniem zasiłku opiekuńczego.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy uchylił wyrok Sądu Okręgowego w zaskarżonej części i przekazał sprawę temu sądowi do ponownego rozpoznania i rozstrzygnięcia o kosztach postępowania kasacyjnego.Pełny tekst orzeczenia
II USKP 203/26
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Dnia 8 lipca 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Agnieszka Góra-Błaszczykowska (przewodniczący,
sprawozdawca)
SSN Leszek Bielecki
SSN Robert Stefanicki
w sprawie z odwołania A. A.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W.
o świadczenie rehabilitacyjne,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń
Społecznych w dniu 8 lipca 2026 r.,
skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie
z dnia 5 grudnia 2023 r., sygn. akt XIII Ua 24/22,
uchyla wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie w zaskarżonej
części i przekazuje sprawę w tym zakresie temu sądowi do
ponownego rozpoznania i rozstrzygnięcia o kosztach
postępowania kasacyjnego.
Leszek Bielecki Agnieszka Góra-Błaszczykowska Robert Stefanicki
UZASADNIENIE
II USKP 203/26 2
Wyrokiem z dnia 4 listopada 2021 r., sygn. akt VII U 195/20, Sąd Rejonowy a
W.VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie A. A. od decyzji
Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. z dnia 26 marca 2020 r.
W sprawie ustalono, że w odniesieniu do odwołującej w dniu 4 sierpnia 2019 r.
minął 182-dniowy okres zasiłkowy. W dniu 31 stycznia 2020 r. odwołująca wniosła o
przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego.
Decyzją z dnia 26 marca 2020 r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział
w Warszawie odmówił odwołującej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego.
Decyzją z dnia 27 kwietnia 2020 r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych I
Oddział w W. uchylił decyzję z dnia 26 marca 2020 r. oraz odmówił odwołującej prawa
do świadczenia rehabilitacyjnego.
U odwołującej rozpoznaje się zespół cieśni nadgarstka prawego, stan po operacji
ZCN lewego z dekompresją nerwu pośrodkowego w 2018r. oraz cechy dyskopatii
kręgosłupa szyjnego bez istotnych powikłań neurologicznych. Zastosowane u
odwołującej leczenie farmakologiczne pozwoliło na uzyskanie poprawy stanu jej
zdrowia. Stwierdzone u odwołującej schorzenia przebiegają z okresami zaostrzeń i
remisji objawów, ale w okresach zaostrzeń mogą być leczone w ramach czasowej
niezdolności do pracy. Ze względu na stan neurologiczny, u odwołującej nie
stwierdza się całkowitej ani częściowej niezdolności do pracy, po wyczerpaniu 182
dni zasiłku chorobowego (opinia biegłej sądowej neurolog k.22-24). U odwołującej
/diagnozowano również dyskopatię kręgosłupa szyjnego oraz zespół cieśni
nadgarstka prawego (dekompresja listopad 2018 r.) i prawego (dekompresja 7
stycznia 2021 r.).
U odwołującej po zakończeniu okresu zasiłku chorobowego, tj. po dniu 4
sierpnia 2019 r. nie występowała jakakolwiek dysfunkcja w obrębie narządu ruchu,
w szczególności w obrębie nadgarstków i dłoni, powodująca niezdolność do pracy
umysłowej lekkiej (opinia biegłego sądowego ortopedy-traumatologa, opinia
uzupełniająca biegłego sądowego ortopedy-traumatologa)
Sąd Rejonowy dokonał ustaleń na podstawie powołanych wyżej dokumentów
zebranych w aktach sprawy oraz aktach rentowych.
Sąd Rejonowy uznał odwołanie za niezasadne.
II USKP 203/26 3
Wskazał, że zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o
świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i
macierzyństwa (t.j. Dz.U. z 2021 r. poz. 1133, dalej: „ustawa zasiłkowa”) świadczenia
pieniężne na warunkach i w wysokości określonych ustawą przysługują osobom
objętym ubezpieczeniem społecznym w razie choroby i macierzyństwa określonym
w ustawie z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U.
z 2021 r. poz. 423, 432 i 619), zwanym dalej „ubezpieczonymi”. Natomiast stosownie
do art. 18 ust. 1 ustawy zasiłkowej świadczenie rehabilitacyjne przysługuje
ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do
pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do
pracy. Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje przez okres niezbędny do
przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy (ust. 2).
Celem świadczenia rehabilitacyjnego jest umożliwienie osobie niezdolnej do pracy
kontynuowanie leczenia lub rehabilitacji w sytuacji, gdy okres zasiłku chorobowego
jest zbyt krótki do odzyskania pełnej zdolności do pracy, a dalsze leczenie lub
rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy.
Celem ustalenia, czy odwołującej, po wyczerpaniu z dniem 4 sierpnia 2019 r.
okresu zasiłkowego, przysługiwało prawo do świadczenia rehabilitacyjnego. Sąd
Rejonowy dopuścił dowód z opinii biegłych sądowych neurologa i ortopedy. Na
podstawie ich opinii ustalono, że odwołująca po dniu 4 sierpnia 2019 r. była zdolna
do pracy. W konsekwencji Sąd pierwszej instancji stwierdził, że odwołująca po 182-
dniowym okresie zasiłkowym nie nabyła uprawnienia do świadczenia
rehabilitacyjnego. Sąd Rejonowy oddalił więc odwołanie.
Apelację od powyższego wyroku złożyła odwołująca się A. A..
Sąd Okręgowy w Warszawie wyrokiem z 5 grudnia 2023 r. zmienił zaskarżony
wyrok i poprzedzającą go decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w ten sposób,
że przyznał A. A. prawo do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 21
października 2019 r. do 24 stycznia 2020 r., nie stwierdzając odpowiedzialności
organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania
orzeczenia; oddalił apelację w pozostałym zakresie.
Sąd Okręgowy uznał, że Sąd Rejonowy dopuścił się naruszenia przepisu art.
18 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z
II USKP 203/26 4
ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Zgodnie z art. 18 ust.
1 - 6 ww. ustawy, świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po
wyczerpaniu zasiłku chorobowego, nadal pozostaje niezdolny do pracy, a dalsze
leczenie lub rehabilitacja rokują na odzyskanie zdolności do pracy. Świadczenie
przysługuje przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej
jednak, niż przez 12 miesięcy. Świadczenie rehabilitacyjne jest „świadczeniem na
dokończenie leczenia”, jego przyznanie ma służyć odzyskaniu zdolności do pracy
dotychczasowej w sytuacji, w której dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują
odzyskanie tej zdolności w okresie nie dłuższym niż 12 miesięcy.
Sąd Okręgowy uznał, iż odwołująca się w okresie od dnia 21 października
2019 r. do 24 stycznia 2020 r. nie była zdolna do pracy - pozostawała ona wówczas
w trakcie kontynuacji leczenia w związku z cieśnią nadgarstka, oczekując na kolejny
zabieg operacyjny, z obecną dysfunkcją kończyny dominującej. Po kolejnym zabiegu
winna zaś podlegać leczeniu rehabilitacyjnemu przez okres 3 miesięcy.
Dlatego w tym zakresie wyrok Sądu Rejonowego, jak również poprzedzającą
go zaskarżona decyzja ZUS, zmienił poprzez przyznanie A. A. prawa do świadczenia
rehabilitacyjnego za ww. okres niezdolności w związku z kontynuacją leczenia, tj. za
okres od dnia 21 października 2019 r. do 24 stycznia 2020 r. W pozostałym zaś
zakresie, tj. dotyczącym okresu po zakończeniu pobierania zasiłku chorobowego, tj.
po dniu 4 sierpnia 2019 r. do dnia 20 października 2019 r., apelacja odwołującej się
nie mogła zasługiwać na uwzględnienie, albowiem w tym okresie (tj. po drugim
zabiegu operacyjnym i okresie rehabilitacji pooperacyjnej) u A. A. nie występowała
niezdolność do pracy.
Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Okręgowego wniósł Zakład Ubezpieczeń
Społecznych, zaskarżając wyrok w części, w której zmieniono zaskarżoną decyzję
(punkt 1 wyroku).
Wyrokowi zarzucono naruszenie prawa materialnego, tj. art. 18 ust. 1 ustawy
z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia
społecznego w razie choroby i macierzyństwa, poprzez błędną jego wykładnię, tzn.
pominięcie przez Sąd warunku koniecznego do przyznania prawa do świadczenia
rehabilitacyjnego polegającego na trwającej „nadal" po wyczerpaniu zasiłku
chorobowego niezdolności do pracy oraz istnieniu rokowań odzyskania zdolności do
II USKP 203/26 5
pracy w następstwie kontynuowanego procesu leczenia lub rehabilitacji leczniczej, a
w konsekwencji niewłaściwe jego zastosowanie polegające na przyznaniu A. A.
świadczenia rehabilitacyjnego na okres od 21.10.2019 r. do 24.01.2020 r., czyli po
przerwie w niezdolności do pracy, która zgodnie z ustaleniami faktycznymi Sądu
wystąpiła po dniu 04.08.2019 r. i trwała do 20.10.2019 r. (w okresie tym
ubezpieczona przebywała na urlopie wychowawczym, a następnie pobierała zasiłek
opiekuńczy).
W odpowiedzi na skargę wniesiono o jej oddalenie.
Sąd Najwyższy zważył co następuje:
Skarga kasacyjna zasługiwała na uwzględnienie.
W sprawie doszło do naruszenia art. 18 ust. 1. ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r.
o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i
macierzyństwa (dalej ustawa zasiłkowa). Brzmi on następująco: Świadczenie
rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku
chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja
lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy.
Zatem niezbędną przesłanką przyznania świadczenia rehabilitacyjnego jest
dalsze, nieprzerwane występowanie niezdolności do pracy po wyczerpaniu okresu
zasiłkowego. Uprawnienie do świadczenia rehabilitacyjnego nie jest uzależnione od
istnienia tej samej choroby po wyczerpaniu zasiłku chorobowego, lecz od dalszego,
nieprzerwanego występowania niezdolności do pracy, spowodowanej tą samą lub
inną chorobą, albo też kilkoma współistniejącymi chorobami (por. wyrok SN z dnia
19.01.20209 r. sygn. II UK 149/08).
W wyroku Sądu Najwyższego z dnia 5 lipca 2023 r. I USKP 7/23 podkreślono
znaczenie przesłanki dalszego, nieprzerwanego występowania niezdolności do
pracy po wyczerpaniu okresu zasiłkowego. Sąd podkreślił, że chodzi o sytuację, w
której stan zdrowia pracownika (ubezpieczonego) uniemożliwia mu podjęcie pracy,
ale jednocześnie daje podstawę do przyjęcia, że rehabilitacja prowadzona w okresie
pobierania świadczenia rehabilitacyjnego umożliwi mu w pełnym zakresie powrót do
pracy. Nie można tym samym uznać spełnienia warunków do nabycia (przyznania)
II USKP 203/26 6
prawa do świadczenia rehabilitacyjnego w przypadku, gdy po wyczerpaniu okresu
pobierania zasiłku chorobowego pracownik nie jest nadal niezdolny do pracy, czyli
następuje przerwa w tej niezdolności do pracy, ponieważ pracownik odzyskuje ją i
zostaje dopuszczony do pracy na podstawie odpowiedniego zaświadczenia lekarza.
W uzasadnieniu tego wyroku przeprowadzono wyczerpujące analizy
orzecznictwa Sądu Najwyższego przyjmującego konsekwentnie, że po upływie
maksymalnego terminu pobierania zasiłku chorobowego niezdolność do pracy musi
występować „nadal” (czyli bez przerwy, ciągle) (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19
stycznia 2009 r., II UK 149/08, OSNP 2010 nr 15-16, poz. 195; OSP 2011 nr 2, poz.
22, z glosą I. Sierockiej, podobnie w wyrokach Sądu Najwyższego: z dnia 14
listopada 2013 r., II UK 135/13, LEX nr 1396412 i z dnia 31 stycznia 2017 r., II UK
644/15, LEX nr 2237411, postanowienie z dnia 8 lutego 2023 r., I USK 126/22, LEX
nr 3525742). Pogląd ten akceptowany jest także w doktrynie (patrz I. Sierocka, Glosa
do wyroku z dnia 19 stycznia 2009 r., II UK 149/08).
Również w uchwale z dnia 2 lutego 2016 r., III UZP 16/15 (OSNP 2016 nr 10,
poz. 129; OSP 2017 nr 4, poz. 35, z glosą R. Babińskiej-Góreckiej) Sąd Najwyższy
uznał, że przesłanką przysługiwania świadczenia rehabilitacyjnego jest ustalenie, iż
dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy, bez
konieczności stwierdzenia, że nastąpi to w terminie 12 miesięcy od wyczerpania
zasiłku chorobowego (art. 18 ust. 1 i 2 ustawy zasiłkowej). Świadczenie
rehabilitacyjne jest „świadczeniem na dokończenie leczenia” (por. wyrok Sądu
Najwyższego z dnia 13 stycznia 2015 r., II UK 118/14 oraz wyroki: z dnia 3 czerwca
2008 r., I UK 405/07, OSNP 2009 nr 19-20, poz. 269 i z dnia 19 stycznia 2009 r., II
UK 149/08, OSNP 2010 nr 15-16, poz. 195; I. Jędrasik-Jankowska: Ubezpieczenia
społeczne, t. 3, Ubezpieczenia chorobowe, s. 45).
W odróżnieniu od zasiłku chorobowego, który co do zasady przysługuje z
tytułu samej niezdolności do pracy, przesłanką (dodatkową) nabycia prawa do
świadczenia rehabilitacyjnego jest pomyślne rokowanie co do odzyskania przez
ubezpieczonego zdolności do pracy (Z. Kluszczyńska, W. Koczur, K Rubel, G. Szpor,
T. Szumlicz: System Ubezpieczeń Społecznych. Zagadnienia podstawowe,
Warszawa 2007, s. 93). Wypełnia więc ono lukę pomiędzy okresem po wyczerpaniu
okresu zasiłkowego a przed ewentualnym wystąpieniem utrwalonej niezdolności do
II USKP 203/26 7
pracy i przyznaniem z tego tytułu renty. Warunkiem przyznania i wypłaty świadczenia
rehabilitacyjnego jest dalsze trwanie czasowej niezdolności do pracy przy braku
(jeszcze) przesłanek uzasadniających stwierdzenie utrwalonej niezdolności do
pracy.
Zatem przesłanką sine qua non przyznania świadczenia rehabilitacyjnego jest
dalsze, nieprzerwane występowanie niezdolności do pracy po wyczerpaniu okresu
zasiłkowego. Chodzi o sytuację, w której stan zdrowia pracownika (ubezpieczonego)
uniemożliwia mu więc podjęcie pracy, ale jednocześnie daje podstawę do przyjęcia,
że rehabilitacja prowadzona w okresie pobierania świadczenia rehabilitacyjnego,
umożliwi mu w pełnym zakresie powrót do pracy. Nie spełnia zatem warunków do
nabycia (przyznania) prawa do świadczenia rehabilitacyjnego pracownik, który po
wyczerpaniu okresu pobierania zasiłku chorobowego nie jest nadal niezdolny do
pracy. Jeżeli nastąpiła przerwa w niezdolności do pracy oznacza to, że pracownik
odzyskał tę zdolność.
W niniejszej sprawie Sąd drugiej instancji całkowicie pominął część własnych
ustaleń faktycznych, z których wynikało, że po wyczerpaniu w dniu 4.08.2019 r.
okresu zasiłkowego, odwołująca się przebywała na urlopie wychowawczym od
5.08.2019 r. do 1.10.2019 r., a następnie pobierała zasiłek opiekuńczy od 2.10.2019
r. do 24.10.2019 r. Jak wynika z ustaleń Sądu Okręgowego, nie była w tym czasie
niezdolna do pracy (ostatnia strona uzasadnienia wyroku, pierwszy akapit).
Stanowisko Sądu Okręgowego zmieniające wyrok sądu pierwszej instancji, jest
sprzeczne z treścią art. 18 ustawy zasiłkowej, który był podstawą rozstrzygnięcia. W
rezultacie naruszenia powołanego przepisu Sąd Okręgowy przyznał prawo do
świadczenia rehabilitacyjnego po zakończeniu urlopu wychowawczego i
jednocześnie w trakcie pobierania zasiłku opiekuńczego tj. od 21-24 października
2019 r. (4 dni). Okresy przebywania na urlopie wychowawczym, a następnie
pobierania zasiłku opiekuńczego co do zasady są wykorzystywane przez osoby
zdolne do pracy. Opieka nad członkiem rodziny sprawowana przez osobę chorą
wypacza sens takiego urlopu bądź świadczenia.
Co istotne bowiem, zgodnie z art. 32 ust. 1 ustawy zasiłkowej, zasiłek
opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu zwolnionemu od wykonywania pracy z
powodu konieczności osobistego sprawowania opieki członkiem rodziny, jeżeli
II USKP 203/26 8
natomiast pracownik jest niezdolny do pracy, to nie istnieje potrzeba jego zwolnienia
od wykonywania pracy w celu sprawowania opieki. Nie ma zatem możliwości
jednoczesnego korzystania ze świadczeń wynikających z niezdolności do pracy i z
zasiłku opiekuńczego, w przypadku bowiem trwającej niezdolności do pracy nie
zachodzi potrzeba zwolnienia pracownika od wykonywania pracy, niezależnie od
tego, czy niezdolność do pracy pozwala na sprawowanie opieki, czy też nie.
Sąd drugiej instancji rozpoznając sprawę ponownie powinien wziąć pod uwagę
powyższe przepisy prawa i odnieść je do całości ustalonego stanu faktycznego
sprawy. Jeżeli bowiem Sąd ustalił, że odwołująca się przebywała na zasiłku
opiekuńczym, to nie mogła równocześnie „nieprzerwanie” być niezdolna do pracy.
Mając na uwadze przeprowadzone rozważania Sąd Najwyższy orzekł jak w
sentencji na podstawie art. 39815 § 1 k.p.c.
[KK]
[r.g.]
Leszek Bielecki Agnieszka Góra-Błaszczykowska Robert Stefanicki
Powiązane orzeczenia
- I USKP 7/23 2023-07-05Czy świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu okresu zasiłku chorobowego podjął pracę zarobkową, a następnie ponownie stał się niezdolny do pracy?
- III UK 8/17/1 2017-12-13Czy prawo do świadczenia rehabilitacyjnego przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a następnie nabył prawo do zasiłku dla bezrobotnych?
- II UK 149/08 2009-01-19Czy świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, jeśli niezdolność ta jest spowodowana inną chorobą niż ta, która pierwotnie skutkowała p…
- II UK 531/17 2019-01-30Czy ubezpieczony przebywający na świadczeniu rehabilitacyjnym, który odzyskał zdolność do pracy i podjął ją, ale po kilku dniach ponownie stał się niezdolny do pracy z powodu innej choroby, nabywa prawo do zasiłku chorob…
- III UK 14/14 2014-10-08Czy pracownik, który po wyczerpaniu okresu zasiłku chorobowego, mimo dalszej niezdolności do pracy i pozytywnego rokowania co do odzyskania zdolności do pracy, podjął pracę zarobkową lub przebywał na urlopie bezpłatnym,…
Powołane przepisy
art. 1 ust. 1art. 18 ust. 1art.
18 ust. 1art. 18 ust.
1art. 18art. 32 ust. 1art. 39815 § 1 KPC§ 1
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy