II USKP 221/26
WyrokIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-05-19
Skład orzekający: Jarosław Sobutka, Robert Stefanicki, Agnieszka Żywicka
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy umowa o pracę zawarta przez emerytkę, która nie była sprzeczna z zasadami współżycia społecznego i była faktycznie wykonywana, może stanowić tytuł do objęcia obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy uznał, że umowa o pracę zawarta przez emerytkę, która była faktycznie wykonywana i nie była sprzeczna z zasadami współżycia społecznego, stanowi tytuł do objęcia obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi. Kluczowe jest faktyczne wykonywanie pracy o cechach pracowniczych, a nie tylko formalne zawarcie umowy czy pobieranie świadczeń. Wiek ubezpieczonej, pobieranie emerytury czy odległość od miejsca pracy nie podważają sensu ekonomicznego umowy, jeśli praca była świadczona realnie.Stan faktyczny
Organ rentowy zakwestionował objęcie ubezpieczoną emerytkę ubezpieczeniami społecznymi, twierdząc, że umowa o pracę była sprzeczna z zasadami współżycia społecznego i miała na celu uzyskanie świadczeń z Tarczy Finansowej. Sąd Apelacyjny uznał, że zatrudnienie miało realny cel gospodarczy, praca była faktycznie wykonywana, a wiek i pobieranie emerytury nie podważały sensu ekonomicznego umowy. Sąd Najwyższy rozpoznał skargę kasacyjną organu rentowego.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy oddalił skargę kasacyjną organu rentowego, potwierdzając tym samym prawo ubezpieczonej do objęcia obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi.Pełny tekst orzeczenia
II USKP 221/26
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Dnia 19 maja 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Robert Stefanicki (przewodniczący)
SSN Jarosław Sobutka (sprawozdawca)
SSN Agnieszka Żywicka
w sprawie z odwołania M. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością
w P. i M.S.
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Bielsku-Białej
o objęcie ubezpieczeniem społecznym,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń
Społecznych w dniu 19 maja 2026 r.,
skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach
z dnia 5 grudnia 2023 r., sygn. akt III AUa 1720/22,
I. oddala skargę kasacyjną,
II. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w
Bielsku-Białej na rzecz M. Spółki z ograniczoną
odpowiedzialnością w P. kwotę 270,00 (dwieście siedemdziesiąt)
złotych z ustawowymim odsetkami za czas po upływie tygodnia od
dnia doręczenia orzeczenia zobowiązanemu do dnia zapłaty,
tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w
postępowaniu kasacyjnym.
DS
II USKP 221/26 2
Jarosław Sobutka Robert Stefanicki Agnieszka Żywicka
UZASADNIENIE
Sąd Okręgowy w Bielsku-Białej VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń, wyrokiem z
3 sierpnia 2022 r. (sygn. akt VIU 566/21), wydanym w sprawie M. sp. z o.o. w P. i
M.S. z odwołania od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Bielsku-
Białej, o objęcie ubezpieczeniem społecznym, oddalił odwołanie.
Na skutek apelacji M. sp. z o.o. w P. i M.S., Sąd Apelacyjny w Katowicach III
Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, wyrokiem z 5 grudnia 2023 r. (sygn. akt
III AUa 1720/22), zmienił zaskarżony wyrok w całości oraz poprzedzające go decyzje
organu rentowego i stwierdził, że M.S. jako pracownik u płatnika składek M. sp. z o.o.
w P. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym i
wypadkowemu w okresie od 1 grudnia 2019 r.
W uzasadnieniu wyroku Sądu odwoławczego wskazano, że ponowna analiza
materiału dowodowego zgromadzonego w pierwszej instancji doprowadziła Sąd
Apelacyjny do wydania wyroku reformatoryjnego, czyli zmieniającego zaskarżone
orzeczenie, ponieważ apelacje płatnika składek oraz ubezpieczonej okazały się w
pełni uzasadnione.
W sferze przepisów proceduralnych Sąd odwoławczy przypomniał, że zgodnie
z art. 233 § 1 k.p.c. ocena wiarygodności i mocy dowodów leży w gestii sądu, który
dokonuje jej na podstawie wszechstronnego rozważenia zebranego materiału,
kierując się wymaganiami prawa procesowego, doświadczeniem życiowym oraz
zasadami logicznego myślenia. Skuteczne podważenie takiej oceny wymaga
wykazania konkretnych błędów w logicznym rozumowaniu sądu lub uchybienia
zasadom doświadczenia życiowego, a nie jedynie przedstawienia przez stronę
własnej, odmiennej interpretacji dowodów. W tej konkretnej sprawie Sąd Okręgowy
przeprowadził wprawdzie prawidłowe postępowanie dowodowe i nie przekroczył ram
swobodnej oceny, jednak wyciągnął z ustalonego stanu faktycznego błędne wnioski
prawne.
Odnosząc się do prawa materialnego, Sąd Apelacyjny przywołał art. 58 § 2
II USKP 221/26 3
k.c., zgodnie z którym nieważna jest czynność prawna sprzeczna z zasadami
współżycia społecznego, czyli naruszająca powszechnie akceptowane w
społeczeństwie normy moralne. W realiach niniejszej sprawy brak było jednak
podstaw do uznania zawartej umowy o pracę za sprzeczną z tymi zasadami.
Z ustaleń faktycznych wynika, że ubezpieczona, będąca emerytką pobierającą
świadczenie w kwocie 1.600 zł netto, to osoba energiczna i sprawna, która z przyczyn
ekonomicznych poszukiwała dodatkowego źródła dochodu. W dniu 25 listopada
2019 r. zawarła z płatnikiem składek umowę o pracę na czas określony jako pomoc
kuchenna w pełnym wymiarze czasu pracy, z wynagrodzeniem wynoszącym
ostatecznie 2.800 zł brutto. Praca była świadczona w systemie weekendowym w
restauracji w K., do której ubezpieczona dojeżdżała raz w tygodniu, nocując w tym
czasie u swojej siostrzenicy. Do jej obowiązków należała szeroko pojęta obróbka
produktów spożywczych oraz utrzymywanie porządku w kuchni.
Sąd Apelacyjny ustalił, że zatrudnienie ubezpieczonej miało realny cel
gospodarczy. Płatnik prowadził kilka punktów gastronomicznych, lecz tylko ten, w
którym pracowała ubezpieczona, posiadał odpowiednie zaplecze chłodnicze i
zezwolenia sanitarno-epidemiologiczne na masowe przygotowywanie półproduktów
dla pozostałych lokali. Wbrew stanowisku Sądu I instancji, wybuch pandemii nie
oznaczał całkowitego paraliżu działalności płatnika, ponieważ jego lokale w centrum
miasta dynamicznie rozwijały sprzedaż dań na wynos, co generowało stałe
zapotrzebowanie na pracę ubezpieczonej przy obróbce żywności i sprzątaniu.
Faktyczne wykonywanie pracy przez ubezpieczoną zostało potwierdzone
spójnymi zeznaniami świadków, w tym kucharza, i nie było kwestionowane nawet
przez Sąd I instancji. W konsekwencji Sąd Apelacyjny uznał, że wiek ubezpieczonej,
pobieranie emerytury oraz odległość od miejsca zamieszkania nie podważają sensu
ekonomicznego umowy. Ponadto opóźnienie w zgłoszeniu pracownicy do
ubezpieczeń miało charakter niezawiniony przez strony, a moment zawarcia umowy
wykluczał wiedzę o późniejszych rządowych subwencjach finansowych, co
oczyszczało pracodawcę z zarzutu instrumentalnego działania.
Z tego względu zarzut naruszenia art. 58 § 2 k.c. okazał się słuszny, a
ubezpieczona jako pracownik powinna podlegać obowiązkowym ubezpieczeniom
II USKP 221/26 4
społecznym. Mając to na uwadze, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 386 § 1 k.p.c.
zmienił w całości zaskarżony wyrok oraz poprzedzające go decyzje organu
rentowego, stwierdzając, że ubezpieczona jako pracownik odwołującej spółki
podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu
od 1 grudnia 2019 r.
Skargę kasacyjną do Sądu Najwyższego wywiódł organ rentowy, zaskarżając
w całości wyrok Sadu Apelacyjnego w Katowicach, zarzucając naruszenie prawa
materialnego polegające na:
1. niewłaściwym zastosowaniu przepisu art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1 i art. 11
ust. 1, art. 12 ust. 1 i art. 13 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o
systemie ubezpieczeń społecznych, w związku z art. 22 k.p., poprzez
przyjęcie, że ubezpieczona jako pracownik odwołującej spółki podlega
obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym, tj. emerytalnemu, rentowym i
wypadkowemu w okresie od 1 grudnia 2019 r. podczas, gdy zawarta umowa
o pracę była sprzeczna z zasadami współżycia społecznego;
2. błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie art. 58 § 2 k.c. w związku z art.
300 k.p. polegające na przyjęciu, że w świetle zgromadzonego materiału
dowodowego zawarcie spornej umowy o pracę pomiędzy stronami nie było
sprzeczne z zasadami współżycia społecznego, podczas gdy okoliczności
sprawy wskazują, że celem zawarcia umowy o pracę pomiędzy stronami było
uzyskanie świadczenia pieniężnego z Tarczy Finansowej Polskiego Funduszu
Rozwoju S. A.
Wskazując na powyższe organ rentowy wniósł o przyjęcie skargi kasacyjnej
do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. bowiem w niniejszej sprawie
skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona, uchylenie w całości zaskarżonego
wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach i przekazanie sprawy do ponownego
rozpoznania temu Sądowi w innym składzie, ewentualnie uchylenie zaskarżonego
orzeczenia i orzeczenie, co do istoty sprawy oraz zasądzenie na rzecz organu
rentowego zwrotu kosztów postępowania oraz zwolnienie organu rentowego od
kosztów postępowania na podstawie art. 114 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń
społecznych i zasądzenie kosztów postępowania wg norm przepisanych.
II USKP 221/26 5
W odpowiedzi na wywiedzioną skargę kasacyjną odwołująca spółka wniosła
o odmowę przyjęcia skargi do rozpoznania i zasądzenie od organu rentowego na
rzecz odwołującej kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego w
postępowaniu kasacyjnym wedle norm przepisanych, a w przypadku
nieuwzględnienia powyższego - oddalenie skargi kasacyjnej oraz zasądzenie od
kosztów procesu jak w ww. wniosku.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjne wywiedziona w niniejszej sprawie okazała się
nieuzasadniona.
Zgodnie z art. 39813 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy rozpoznaje skargę kasacyjną w
granicach zaskarżenia oraz w granicach podstaw, a w granicach zaskarżenia bierze
z urzędu pod rozwagę nieważność postępowania.
Strona skarżąca nie podniosła w skardze kasacyjnej żadnych zarzutów
naruszenia przez Sąd II instancji przepisów proceduralnych – akceptując w ten
sposób ustalony w sprawie stan faktyczny. Tym bardziej nie może więc być w ogóle
mowy o niewłaściwym zastosowaniu przez Sąd Apelacyjny przepisu art. 6 ust. 1 pkt
1, art. 8 ust. 1 i art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1 i art. 13 pkt 1 ustawy z dnia 13 października
1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, czy też przepisu art. 58 § 2 k.c. w
związku z art. 300 k.p., które to naruszenia miałyby polegać na błędnym przyjęciu,
że w świetle zgromadzonego materiału dowodowego zawarcie spornej umowy o
pracę pomiędzy stronami nie było sprzeczne z zasadami współżycia społecznego.
W sferze prawa do świadczeń z ubezpieczenia społecznego prawną
doniosłość ma tego rodzaju „pozorność” zawarcia umowy o pracę, która nie wiąże
się z wykonaniem tej umowy o pracę i gdy zgłoszenie do ubezpieczenia następuje
tylko pod pozorem istnienia tytułu ubezpieczenia w postaci zatrudnienia. Chodzi więc
o zgłoszenie do ubezpieczenia jako pracownika osoby, która w rzeczywistości pracy
nie świadczyła lub wykonywała zatrudnienie na innej podstawie niż stosunek pracy.
Tytułem ubezpieczenia, z którym przepisy prawa ubezpieczeń społecznych łączą
II USKP 221/26 6
podleganie ubezpieczeniu i prawo do świadczeń, jest zatrudnienie jako wykonywanie
pracy w ramach stosunku pracy (zob. m.in. postanowienie Sądu Najwyższego z 7
lipca 2025 r., I USK 28/25, Legalis nr 3239560).
W orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjmuje się, że dla włączenia do
ubezpieczenia społecznego niezbędna jest przynależność do określonej w ustawie
systemowej grupy podmiotów podlegających obowiązkowo ubezpieczeniom
społecznym. O tym, czy strony istotnie nawiązały stosunek pracy stanowiący tytuł
ubezpieczeń społecznych nie decyduje zatem samo formalne zawarcie umowy o
pracę, wypłata wynagrodzenia, przystąpienie do ubezpieczenia i opłacenie składki,
wystawienie świadectwa pracy, ale faktyczne i rzeczywiste realizowanie elementów
charakterystycznych dla stosunku pracy, a wynikających z art. 22 § 1 k.p. Istotne jest
więc, aby stosunek pracy zrealizował się przez wykonywanie zatrudnienia o cechach
pracowniczych, a okoliczności wynikające z formalnie zawartej umowy o pracę nie
są wiążące w postępowaniu o ustalenie podlegania obowiązkowi pracowniczego
ubezpieczenia społecznego (por. m.in. wyrok Sądu Najwyższego z 19 lutego 2008
r., II UK 122/07, LEX nr 448905 i orzeczenia tam powołane oraz wyrok z 24 lutego
2010 r., II UK 204/09, LEX nr 590241). Zgłoszenie do ubezpieczenia pracowniczego
nie jest tym samym skuteczne, jeśli dotyczy osoby, która nie może być uznana za
podmiot tego rodzaju ubezpieczenia, ponieważ nie świadczy pracy w ramach
stosunku pracy (choć praca jest wykonywana, ale na innej - niepracowniczej
podstawie) i przez to nie można jej przypisać cech pracownika. Istotne jest w
konsekwencji, czy strony umowy o prace rzeczywiście realizowały jej postanowienia
w sposób odpowiadający stosunkowi pracy. Z ustaleń faktycznych i przeprowadzonej
przez Sąd odwoławczy oceny dowodów, którymi Sąd Najwyższy jest związany jako
sąd kasacyjny, nie wynika tymczasem, by wykonywane przez ubezpieczoną
czynności, które zostały zawarte w umowie o pracę nie były wykonywana przez
ubezpieczoną w sposób charakterystyczny dla stosunku pracy (tak m.in. Sąd
Najwyższy w wyrokach: z 8 stycznia 2025 r., I USKP 80/24, Legalis nr 3166458 i z
14 maja 2025 r., III USKP 5/25, Legalis nr 3239717).
Zgodzić należy się ze stanowiskiem zajętym w odpowiedzi na skargę
kasacyjną, że dokonane w niniejszej sprawie ustalenia faktyczne sądów meriti, w tym
ustalenia faktyczne zaskarżonego wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach,
II USKP 221/26 7
przeczą tezie, by stosunek pracy wiążący strony w niniejszej sprawie miał charakter
pozorny, a wyłączną motywacją, dla której podpisano umowę o pracę, był wzgląd na
perspektywę uzyskania świadczeń pomocowych. Z ustaleń faktycznych wynika
bowiem jednoznacznie, że ubezpieczona od grudnia 2019 r. wykonywała określone
w umowie o pracę obowiązki w restauracji przy ul. R. w K. Sąd Apelacyjny nie miał
żadnych wątpliwości zarówno w zakresie charakteru wykonywanych przez
ubezpieczoną czynności, jak i wymiaru czasu pracy. Ubezpieczona zatem faktycznie
realizowała swoje obowiązki wskazane w umowie - nie budzi więc wątpliwości, że
umowa o pracę była faktycznie wykonywana.
Podkreślić więc należy, że zgodnie z art. 3983 § 3 k.p.c. oraz art. 39813 § 2
k.p.c., podstawą skargi kasacyjnej nie mogą być zarzuty dotyczące ustalania faktów
lub oceny dowodów, a Sąd Najwyższy związany jest ustaleniami faktycznymi
stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia. Związanie to wyklucza nie tylko
przeprowadzenie w jakimkolwiek zakresie dowodów, lecz także badanie czy sąd
drugiej instancji nie przekroczył granic swobodnej ich oceny. Z tego punktu widzenia
każdy zarzut skargi kasacyjnej, nawet zarzucający naruszenia przepisów prawa
materialnego, który ma na celu polemikę z ustaleniami faktycznymi sądu drugiej
instancji, z uwagi na jego sprzeczność z art. 3983 § 3 k.p.c., jest a limine
niedopuszczalny. Sąd Najwyższy nie pełni bowiem roli trzeciej instancji sądowej, a
skarga kasacyjna nie może być wykorzystywana jako instrument pozwalający na
kwestionowanie niesatysfakcjonującego stronę rozstrzygnięcia sądu drugiej
instancji.
Z powyższych przyczyn Sąd Najwyższy, na podstawie art. 39814 k.p.c., oddalił
skargę kasacyjną, a o kosztach postępowania orzeczono na podstawie art.
39821 k.p.c. w związku z art. 108 § 1 k.p.c. i art. 98 § 1 k.p.c. oraz § 10 ust. 4 pkt 2 w
zw. z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015
r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (jednolity tekst Dz.U. z 2026 r., poz. 215).
DS.
[a.ł]
II USKP 221/26 8
Jarosław Sobutka Robert Stefanicki Agnieszka Żywicka
Powiązane orzeczenia
- II UK 14/12 2012-07-12Czy umowa o pracę zawarta w celu uzyskania wcześniejszej emerytury, przy braku faktycznego wykonywania pracy i podporządkowania pracowniczego, może stanowić tytuł do objęcia pracowniczym ubezpieczeniem społecznym?
- I UK 61/05 2005-11-30Czy zawarcie umowy o pracę wyłącznie w celu uzyskania świadczeń z ubezpieczenia społecznego, przy jednoczesnym rzeczywistym wykonywaniu pracy, stanowi obejście prawa w rozumieniu art. 58 k.c. i skutkuje nieważnością umow…
- II UK 69/11 2011-11-21Czy umowa o pracę, zawarta w celu uzyskania świadczeń z ubezpieczenia społecznego, może stanowić tytuł do objęcia tym ubezpieczeniem, jeśli praca nie była faktycznie świadczona?
- I UK 21/09 2009-06-05Czy umowa o pracę zawarta dla pozoru, bez zamiaru rzeczywistego świadczenia pracy, może stanowić tytuł do objęcia obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym?
- II UK 683/15 2016-10-25Czy umowa o pracę zawarta dla pozoru, której celem jest uzyskanie świadczeń z ubezpieczenia społecznego, może stanowić tytuł do objęcia tym ubezpieczeniem?
Powołane przepisy
art. 233 § 1 KPCart. 58 § 2art. 58 § 2 KCart. 386 § 1 KPCart. 6 ust. 1art. 8 ust. 1art. 11
ust. 1art. 12 ust. 1art. 13 pkt 1art. 22 KPart.
300 KPart. 3989 § 1 pkt 4 KPC
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy