II UZ 75/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-07-14
Skład orzekający: Robert Stefanicki
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy w sprawie dotyczącej podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, skarga kasacyjna jest dopuszczalna, gdy wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż 10.000 zł?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy uznał, że skarga kasacyjna w sprawach dotyczących objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem społecznym jest dopuszczalna tylko wtedy, gdy wartość przedmiotu zaskarżenia przekracza próg określony w przepisach, ponieważ wyłączenie dotyczące spraw o "objęcie obowiązkiem ubezpieczenia społecznego" odnosi się do ubezpieczeń obowiązkowych, a nie dobrowolnych. W niniejszej sprawie, gdzie wartość przedmiotu zaskarżenia wynosiła 9.031,05 zł, skarga kasacyjna była niedopuszczalna.Stan faktyczny
E. S. wniosła odwołanie od decyzji ZUS stwierdzającej, że nie podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w określonym okresie. Sąd Apelacyjny zmienił wyrok Sądu Okręgowego, oddalając odwołanie. E. S. wniosła skargę kasacyjną, określając wartość przedmiotu zaskarżenia na 9.031,05 zł. Sąd Apelacyjny odrzucił skargę jako niedopuszczalną ze względu na niską wartość przedmiotu zaskarżenia.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy oddalił zażalenie i zasądził od odwołującej się na rzecz organu rentowego koszty postępowania.Pełny tekst orzeczenia
II UZ 75/26
POSTANOWIENIE
Dnia 14 lipca 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Robert Stefanicki
w sprawie z odwołania E. S.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Tomaszowie
Mazowieckim
o podleganie ubezpieczeniom społecznym,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń
Społecznych w dniu 14 lipca 2026 r.,
zażalenia odwołującej się na postanowienie Sądu Apelacyjnego w Łodzi
z dnia 19 grudnia 2025 r., sygn. akt III WSC U 87/25 (III AUa 1151/23),
1. oddala zażalenie;
2. zasądza od odwołującej się na rzecz organu rentowego 240
(dwieście czterdzieści) złotych z odsetkami w wysokości odsetek
ustawowych za opóźnienie od dnia następnego po upływie
tygodnia od dnia doręczenia odwołującej się odpisu
postanowienia do dnia zapłaty.
H.P.
UZASADNIENIE
W postanowieniu z 19 grudnia 2025 r., sygn. akt III WSC U 87/25 (III AUa
1151/23), Sąd Apelacyjny w Łodzi – w sprawie z odwołania E. S. przeciwko
Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Tomaszowie Mazowieckim o
podleganie ubezpieczeniom społecznym – odrzucił skargę kasacyjną E. S. od wyroku
Sądu Apelacyjnego w Łodzi z 13 sierpnia 2025 r., sygn. akt III AUa 1151/23.
II UZ 75/26 2
W uzasadnieniu powyższego postanowienia Sąd Apelacyjny przedstawił, że
w wyroku z 13 sierpnia 2025 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi w sprawie o sygn. akt III AUa
1151/23 zmienił wyrok Sądu Okręgowego w Piotrkowie Trybunalskim z 30
października 2023 r., sygn. akt V U 129/23, i oddalił odwołanie E. S. od decyzji
Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Tomaszowie Mazowieckim z 27
stycznia 2023 r. stwierdzającej, że E. S. jako osoba prowadząca pozarolniczą
działalność gospodarczą nie podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od
14 kwietnia do 19 lipca 2022 r. oraz podlega dobrowolnie ubezpieczeniu
chorobowemu od 20 lipca 2022 r.
W skardze kasacyjnej od wyroku Sądu Apelacyjnego z 13 sierpnia 2025 r.
pełnomocnik odwołującej się określił wartość przedmiotu sporu na kwotę 9.031,05 zł.
Według Sądu Apelacyjnego skarga kasacyjna jest niedopuszczalna i podlega
odrzuceniu na podstawie art. 3986 § 2 k.p.c. Zgodnie z art. 3982 § 1 k.p.c. skarga
kasacyjna jest niedopuszczalna w sprawach o prawa majątkowe, w których wartość
przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż pięćdziesiąt tysięcy złotych, a w sprawach z
zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych - niższa niż dziesięć tysięcy złotych.
Jednakże w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych skarga kasacyjna
przysługuje niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia w sprawach o
przyznanie i o wstrzymanie emerytury lub renty oraz o objęcie obowiązkiem
ubezpieczenia społecznego. Niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia skarga
kasacyjna przysługuje także w sprawach o odszkodowanie z tytułu wyrządzenia
szkody przez wydanie prawomocnego orzeczenia niezgodnego z prawem.
Uwzględniając treść powołanego przepisu, Sąd Apelacyjny stwierdził, że
skarga kasacyjna jest niedopuszczalna – pełnomocnik odwołującej wskazał jako
wartość przedmiotu sporu kwotę 9.031,05 zł, a zatem kwotę niższą od wskazanej w
art. 3982 § 1 k.p.c. minimalnej kwoty umożliwiającej skuteczne wniesienie skargi
kasacyjnej. Przedmiotowa sprawa nie należy do kategorii spraw wymienionych w art.
3982 § 1 k.p.c., w których dopuszczalne jest wniesienie skargi kasacyjnej niezależnie
od wartości przedmiotu zaskarżenia. W szczególności nie jest sprawą o „objęcie
obowiązkiem ubezpieczenia społecznego”. Niezależnie bowiem od poprawności
określenia przedmiotu sporu w zaskarżonym orzeczeniu, w którym w sentencji
podano „o podleganie ubezpieczeniom społecznym”, nie ulega wątpliwości, że spór
II UZ 75/26 3
w sprawie dotyczy ubezpieczenia chorobowego, które jest dla ubezpieczonej
ubezpieczeniem dobrowolnym. W postanowieniu z 11 maja 2001 r., II UZ 22/01, Sąd
Najwyższy stwierdził, że w sprawach wynikających z dobrowolnego ubezpieczenia o
dopuszczalności kasacji decyduje wartość przedmiotu zaskarżenia. Mimo tego, że
wskutek zmiany przepisów kodeksu postępowania cywilnego zmianie uległa także
regulacja dotycząca nadzwyczajnych środków zaskarżenia i kasację zastąpiono
skargą kasacyjną, poglądy Sądu Najwyższego co do możliwości zainicjowania przed
tym Sądem spraw z powyższego zakresu nie uległy zmianie. W postanowieniu z 19
kwietnia 2018 r., II UZ 9/18, Sąd Najwyższy podtrzymał dotychczasową wykładnię,
stwierdzając, że „W sprawach dotyczących objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem
społecznym dopuszczalność skargi kasacyjnej uzależniona jest od wartości
przedmiotu zaskarżenia, bowiem określenie przedmiotu sprawy, którego dotyczy
wyłączenie zawarte w art. 3982 § 1 zdanie drugie k.p.c., odnosi się do regulacji
ustawowej tego przedmiotu”. Sąd Najwyższy wskazał również, że określenie „objęcie
obowiązkiem ubezpieczenia społecznego” odnosi się do definicji tego pojęcia
zawartej w ustawie z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń
społecznych. Ustawa ta rozróżnia obowiązkowe ubezpieczenia emerytalne, rentowe,
chorobowe i wypadkowe określone w art. 6, art. 6a ust. 1, art. 6b ust. 1,11 ust. 1 i art.
12 ust. 1 od dobrowolnych ubezpieczeń emerytalnych i rentowych, o których mowa
w art. 7 oraz chorobowych określonych w art. 11 ust. 2. Warunki powstania
dobrowolnego ubezpieczenia, jego kontynuowania i ustania uregulowane są w art.
14, który to przepis jest regulacją odrębną od zasad obowiązujących przy
ubezpieczeniu obowiązkowym. Użyte w art. art. 3982 § 1 zdanie 2 k.p.c. określenie
„objęcie obowiązkiem ubezpieczenia” odnosi się do ubezpieczenia obowiązkowego,
a nie dobrowolnego.
W świetle wyżej powołanego ugruntowanego stanowiska Sądu Najwyższego
nie jest dopuszczalne wniesienie skargi kasacyjnej, albowiem wartość przedmiotu
zaskarżenia wynosi 9.031,05 zł. Taka wartość przedmiotu zaskarżenia jest
oczywiście niższa niż próg kasacyjny wskazany w art. 3982 § 1 k.p.c. (10.000 zł).
W zażaleniu wniesionym na powyższe postanowienie Sądu Apelacyjnego
skarżąca zarzuciła naruszenie art. 3982 § 1 zd. 2 k.p.c. przez odrzucenie wniesionej
II UZ 75/26 4
przez skarżącą skargi kasacyjnej jako niedopuszczalnej, w sytuacji, gdy dotyczy ona
objęcia obowiązkiem ubezpieczenia społecznego.
Skarżąca wniosła o: 1) uchylenie zaskarżonego postanowienia, 2) zasądzenie
od organu rentowego na rzecz skarżącej kosztów postępowania zażaleniowego, w
tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych.
W odpowiedzi na zażalenie organ rentowy wniósł o oddalenie zażalenia oraz
o zasądzenie od skarżącej na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w
Tomaszowie Mazowieckim kosztów postępowania zażaleniowego, w tym kosztów
zastępstwa procesowego, według norm przepisanych wraz z ustawowymi odsetkami
z art. 98 § 11 k.p.c.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Rozpatrywane zażalenie jest bezzasadne.
Zgodnie z art. 3982 § 1 k.p.c. skarga kasacyjna jest niedopuszczalna w
sprawach o prawa majątkowe, w których wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa
niż pięćdziesiąt tysięcy złotych, a w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń
społecznych - niższa niż dziesięć tysięcy złotych. Jednakże w sprawach z zakresu
ubezpieczeń społecznych skarga kasacyjna przysługuje niezależnie od wartości
przedmiotu zaskarżenia w sprawach o przyznanie i o wstrzymanie emerytury lub
renty oraz o objęcie obowiązkiem ubezpieczenia społecznego. Niezależnie od
wartości przedmiotu zaskarżenia skarga kasacyjna przysługuje także w sprawach o
odszkodowanie z tytułu wyrządzenia szkody przez wydanie prawomocnego
orzeczenia niezgodnego z prawem. Oznacza to, że poza wymienionymi kategoriami
spraw z zakresu ubezpieczeń społecznych (o przyznanie i wstrzymanie emerytury
lub renty oraz o objęcie obowiązkiem ubezpieczenia społecznego) oraz spraw o
odszkodowanie z tytułu wyrządzenia szkody przez wydanie prawomocnego
orzeczenia niezgodnego z prawem, w każdej innej sprawie o dopuszczalności skargi
kasacyjnej decyduje wartość przedmiotu zaskarżenia.
W orzecznictwie Sądu Najwyższego utrwalony jest pogląd, że sprawa o
objęcie ubezpieczeniem społecznym (w tym o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem
chorobowym) jest sprawą o prawa majątkowe, gdyż z decyzji o objęciu
ubezpieczeniem (wyłączeniu z ubezpieczenia) wynikają bezpośrednio skutki
II UZ 75/26 5
majątkowe. W postanowieniu z 4 listopada 2003 r. (II UZ 91/03, LEX nr 1129286; też
uchwała Sąd Najwyższy z 20 stycznia 2022 r., III UZP 8/21, OSNP 2022, nr 8, poz.
78, s. 64) Sąd Najwyższy przyjął, że w sprawach dotyczących objęcia dobrowolnym
ubezpieczeniem społecznym dopuszczalność skargi kasacyjnej uzależniona jest od
wartości przedmiotu zaskarżenia, bowiem określenie przedmiotu sprawy, którego
dotyczy wyłączenie zawarte w art. 3982 § 1 zdanie drugie k.p.c., nawiązuje do
regulacji ustawowej tego przedmiotu. Określenie "objęcie obowiązkiem
ubezpieczenia społecznego" odnosi się do definicji tego pojęcia zawartej w ustawie
z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych. Ustawa ta
rozróżnia obowiązkowe ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe i
wypadkowe, określone w art. 6, art. 6a ust. 1, art. 6b ust. 1, 11 ust. 1 i 12 ust. 1, od
dobrowolnych ubezpieczeń emerytalnych i rentowych, o których mowa w art. 7 oraz
chorobowych określonych w art. 11 ust. 2. Jeżeli dojdzie do dobrowolnego
ubezpieczenia emerytalnego, rentowego, chorobowego i wypadkowego, to nie
zmienia się ono w ubezpieczenie obowiązkowe. Warunki powstania dobrowolnego
ubezpieczenia, jego kontynuowania i ustania uregulowane są w art. 14 ustawy
systemowej, który to przepis jest regulacją odrębną od zasad obowiązujących przy
ubezpieczeniu obowiązkowym. Użyty w art. 3982 § 1 zdanie drugie k.p.c. zwrot
"objęcie obowiązkiem ubezpieczenia" odnosi się do ubezpieczenia obowiązkowego,
a nie dobrowolnego (tak również między innymi w postanowieniach Sądu
Najwyższego z: 8 marca 2017 r., II UZ 80/16; 24 października 2017 r., I UZ 69/17,
LEX nr 2427171; 19 kwietnia 2018 r., II UZ 9/18, LEX nr 2549198; 18 listopada 2020
r., III UK 442/19, Legalis nr 2496930).
W postanowieniu z 23 kwietnia 2026 r. (II UZ 45/26, Lex nr 4084942; zob. też
I. Gil, A. Niedużak, A. Sikorski (w:) E. Marszałkowska-Krześ, I. Gil (red.), Kodeks
postępowania cywilnego. Komentarz, Warszawa 2026, art. 3982; T. Zembrzuski (w:)
P. Rylski, A. Olaś (red.), Kodeks postępowania cywilnego. Komentarz, Warszawa
2025, art. 3982) Sąd Najwyższy podzielił to stanowisko, przyjmując, że użyte w art.
3982 § 1 zdanie drugie k.p.c. określenie „objęcie obowiązkiem ubezpieczenia” odnosi
się do ubezpieczenia obowiązkowego, a nie dobrowolnego i w związku z tym o
dopuszczalności skargi kasacyjnej w sprawie o podleganie dobrowolnemu
ubezpieczeniu chorobowemu decyduje wartość przedmiotu zaskarżenia.
II UZ 75/26 6
Niniejsza sprawa pomimo określenia w komparycji wyroku Sądu Apelacyjnego
w sprawie III AUa 1151/23 jako sprawa o „podleganie ubezpieczeniom społecznym”
została zainicjowana odwołaniem skarżącej od decyzji Zakładu Ubezpieczeń
Społecznych Oddział w Tomaszowie Mazowieckim z 27 stycznia 2023 r.
stwierdzającej, że E. S. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność
gospodarczą nie podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 14 kwietnia
do 19 lipca 2022 r. oraz podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 20
lipca 2022 r. Jest to więc sprawa – stosownie do jej przedmiotu – dotycząca
ubezpieczenia chorobowego, które dla skarżącej jest ubezpieczeniem dobrowolnym.
W konsekwencji należy do kategorii spraw, w których o dopuszczalności skargi
kasacyjnej decyduje wartość przedmiotu zaskarżenia. Wartość przedmiotu
zaskarżenia została określona przez skarżącą w skardze kasacyjnej na kwotę
9.031,05 zł. Wartość przedmiotu zaskarżenia w niniejszej sprawie jest zatem niższa
niż 10.000 zł, tym samym wniesiona skarga kasacyjna jest niedopuszczalna
stosownie do regulacji określonej w art. 3982 § 1 k.p.c., a wydane przez Sąd
Apelacyjny orzeczenie prawidłowe.
Z uwagi na przedstawioną wyżej argumentację Sąd Najwyższy oddalił
rozpatrywane zażalenie na podstawie art. 39814 k.p.c. w związku z art. 3941 § 3 k.p.c.
Rozstrzygnięcie o kosztach postępowania zażaleniowego ma podstawę w art. 98 §
1, § 11 i § 3 k.p.c. oraz art. 99 k.p.c.
[a.ł]
Robert Stefanicki
Powiązane orzeczenia
- II UZ 4/21 2021-05-27Czy skarga kasacyjna jest dopuszczalna w sprawie dotyczącej podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, gdy wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż 10 000 zł?
- I UZ 6/21 2021-06-30Czy skarga kasacyjna w sprawie o podleganie dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, w której wartość przedmiotu zaskarżenia ustalona została jako suma składek za okres nie dłuższy niż rok, jest dopuszczalna, jeśli wartoś…
- III USKP 148/23 2024-10-17Czy skarga kasacyjna w sprawie o podleganie dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu jest dopuszczalna, jeśli wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż 10.000 zł?
- III UK 442/19 2020-11-18Czy skarga kasacyjna w sprawie dotyczącej objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym jest dopuszczalna, gdy wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż 10 000 złotych?
- II UZ 69/17 2017-10-24Czy skarga kasacyjna w sprawie o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym jest dopuszczalna, gdy wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż 10.000 zł, a sprawa nie dotyczy przyznania lub wstrzymania emerytury lu…
Powołane przepisy
art. 3986 § 2 KPCart. 3982 § 1 KPCart.
3982 § 1 KPCart. 3982 § 1art. 6art. 6a ust. 1art. 6b ust. 1art.
12 ust. 1art. 7art. 11 ust. 2art.
14art. 98 § 11 KPC
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy