III USK 12/24
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2024-11-26
Skład orzekający: Romualda Spyt
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy przerwa w prowadzeniu działalności gospodarczej spowodowana stanem zdrowia lub koniecznością opieki nad dzieckiem, objęta zwolnieniami lekarskimi lub zasiłkami, stanowi o utracie ciągłego charakteru tej działalności, a tym samym o braku podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej, uznając, że przerwa w prowadzeniu działalności gospodarczej spowodowana stanem zdrowia lub koniecznością opieki nad dzieckiem, objęta zwolnieniami lekarskimi lub zasiłkami, nie stanowi o utracie ciągłego charakteru tej działalności. W orzecznictwie Sądu Najwyższego utrwalił się pogląd, że nie każda przerwa w wykonywaniu działalności gospodarczej uzasadnia wyłączenie z obowiązku podlegania ubezpieczeniom społecznym, a ocena ta musi uwzględniać całokształt okoliczności sprawy, w tym cel prowadzenia działalności i jej zorganizowany charakter.Stan faktyczny
Zakład Ubezpieczeń Społecznych zakwestionował podleganie M. R. ubezpieczeniom społecznym w okresie od czerwca 2016 r. do czerwca 2019 r. jako osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą. Sąd Apelacyjny zmienił decyzję ZUS i wyrok Sądu Okręgowego, stwierdzając, że M. R. podlegała wskazanym ubezpieczeniom. Sąd Apelacyjny podkreślił, że przerwy w działalności M. R. były związane z pobieraniem świadczeń chorobowych, macierzyńskich i opiekuńczych, a działalność ta nadal wykazywała cechy zorganizowania i nastawienia na zysk. Organ rentowy wniósł skargę kasacyjną, zarzucając naruszenie przepisów postępowania i prawa materialnego.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i zasądził od organu rentowego zwrot kosztów postępowania kasacyjnego.Pełny tekst orzeczenia
III USK 12/24
POSTANOWIENIE
Dnia 26 listopada 2024 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Romualda Spyt
w sprawie z odwołania M. R.
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Jaśle
o podleganie ubezpieczeniom społecznym,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 26
listopada 2024 r.,
na skutek skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w
Rzeszowie
z dnia 21 września 2023 r., sygn. akt III AUa 703/22,
1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania,
2. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w
Jaśle kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł tytułem zwrotu
kosztów postępowania kasacyjnego z ustawowymi odsetkami z
art. 98 § 11 k.p.c.
UZASADNIENIE
Decyzją z dnia 26 marca 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział
w Jaśle stwierdził, że M. R. nie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom:
emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu oraz dobrowolnie ubezpieczeniu
chorobowemu w okresie od 18 czerwca 2016 r. do 20 czerwca 2019 r. jako osoba
prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą.
III USK 12/24 2
Sąd Okręgowy w Krośnie, wyrokiem z dnia 7 czerwca 2022 r., oddalił
odwołanie M. R. od powyższej decyzji.
Sąd Apelacyjny w Rzeszowie, wyrokiem z dnia 21 września 2023 r., zmienił
zaskarżony przez odwołującą się wyrok Sądu Okręgowego i poprzedzającą go
decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Jaśle z dnia 26 marca
2021 r. w ten sposób, że stwierdził, że M. R. podlegała obowiązkowym
ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu oraz dobrowolnie
ubezpieczeniu chorobowemu od 18 czerwca 2016 r. do 20 czerwca 2019 r. jako
osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą.
W sprawie ustalono, że M. R. w dniu 30 października 2013 r. zarejestrowała
pozarolniczą działalność gospodarczą, składając też w ZUS dokument
zgłoszeniowy do obowiązkowych ubezpieczeń: emerytalnego, rentowych,
wypadkowego i dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego od 30 października
2013 r. Od października 2013 r. do października 2014 r. deklarowała podstawy
wymiaru składek w wysokości 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę. W
dniu 23 października 2014 r. złożyła w ZUS dokument zgłoszeniowy do
obowiązkowych ubezpieczeń: emerytalnego, rentowych, wypadkowego (bez
dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego). Następnie złożyła do ZUS dokument ,
w którym zgłosiła się do obowiązkowych ubezpieczeń: emerytalnego, rentowych i
wypadkowego oraz dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego od 1 listopada
2014 r., deklarując podstawę wymiaru składek w wysokości 9.000 zł. Składki
opłaciła z posiadanych oszczędności. Głównym przedmiotem działania firmy „W.”
było: organizowanie przejażdżek psim zaprzęgiem, wypożyczanie rakiet śnieżnych,
wypożyczanie kijków do nordic walking, prowadzenie hotelu dla psów.
Sądu Apelacyjny podkreślił, że przedmiotowa sprawa jest jedną z wielu, jakie
ostatnio trafiają na wokandę tutejszego Sądu, w której organ rentowy po wielu
latach niekwestionowania tytułu ubezpieczeń (w tym wypadku nawet po okresie
blisko 2 lat od zawieszenia przez odwołującą się działalności gospodarczej) i
bezproblemowego wypłacania zasiłków, uznając w pewnym momencie, że suma
wypłaconych świadczeń przekroczyła akceptowalną przez niego granicę (za czym
w niniejszej sprawie przemawia wprost treść uzasadnienia zawiadomienia
odwołującej się o wszczęciu postępowania administracyjnego z dnia 29 stycznia
III USK 12/24 3
2021 r., w którym podano, że następuje to z powodu „długotrwałej absencji
chorobowej w trakcie prowadzonej działalności gospodarczej”), podejmuje próbę
wyłączenia przedsiębiorcy z systemu zabezpieczenia społecznego, przy czym czyni
to w odniesieniu do dowolnie przyjętej przez siebie daty, tak jak w przedmiotowej
sprawie od dnia 18 czerwca 2016 r. (jako pierwszego dnia przypadającego po
okresie ciągłej niezdolności do pracy odwołującej się trwającym od 1 grudnia
2014 r. do 3 czerwca 2015 r., przy następczym pobieraniu zasiłku macierzyńskiego
do 31 maja 2016 r. i kolejno zasiłku opiekuńczego, a bezpośrednio po nim zasiłku
chorobowego do 17 czerwca 2016 r.) niepokrywającej się z datą rozpoczęcia
prowadzenia działalności (którą w niniejszej sprawie był jeszcze dzień 30
października 2013 r.).
Sąd stwierdził, że w tej sytuacji gdy de facto organ rentowy nie kwestionuje
tytułu ubezpieczeń odwołującej się jako przedsiębiorcy w okresie od 30
października 2013 r. do 17 czerwca 2016 r., tracą na sile jakiekolwiek argumenty o
następczym dopiero braku ciągłości, zorganizowania czy zarobkowego charakteru
prowadzonej przez M. R. działalności, skoro już wówczas działalność ta
wykazywała ten sam rodzaj zorganizowania co w okresie zakwestionowanym przez
ZUS, już wtedy występowały też długie okresy braku aktywności odwołującej się
związane z pobieraniem świadczeń, zeznania podatkowe PIT-36 wykazywały
straty, a za 2015 r. kwotę „0” przychodów, co więcej, już wtedy wypłata świadczeń z
ubezpieczenia chorobowego odnoszona była do zadeklarowanej przez odwołującą
się od 1 listopada 2014 r. podstawy wymiaru składek w wysokości 9.000 zł.
Sąd Apelacyjny podkreślił, że nie może budzić wątpliwości, że przerwa w
prowadzeniu działalności spowodowana stanem zdrowia, objęta zwolnieniami
lekarskimi (zasadności, których - tak jak w przypadku odwołującej się - nie
podważył organ rentowy) czy koniecznością zapewnienia opieki nad dzieckiem, nie
stanowi o utracie ciągłego jej charakteru, a jednocześnie w tej sytuacji trudno
spodziewać się, że działalność ta mogła przynieść zysk, przy czym dla uznania
zarobkowego charakteru działalności jedynie istotne jest to, że przedsiębiorca
nastawiony był na uzyskanie przychodu podejmując w tym zakresie odpowiednie
działania (por. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 13 września 2016 r., I UK 455/15,
LEX nr 2212240, czy z dnia 15 marca 2018 r. III UK 74/17, LEX nr 2497578).
III USK 12/24 4
Sąd Apelacyjny uznał, że M. R. z dniem 18 czerwca 2016 r. nie zaprzestała
prowadzenia działalności gospodarczej. Po tej dacie nie wyzbyła się substratu
pozwalającego jej na kontynuowanie działalności (tj. zarówno nieruchomości
przeznaczonej na hotel dla psów, jak i samego stada, które jedynie i to też
bezpośrednio przed zawieszeniem działalności gospodarczej uległo zmniejszeniu z
10 do 5 sztuk). Co więcej, w możliwym dla niej zakresie (z uwagi na występujące
także po dniu 18 czerwca 2016 r. liczne okresy zasiłkowe) podejmowała starania w
kierunku pozyskania klientów dla swojej działalności, przy czym nie można w tym
zakresie tracić także z pola widzenia zarówno specyfiki tej działalności wiążącej się
z pewną sezonowością, jak również okoliczności, że przerwy pomiędzy zasiłkami
były z zasady zaledwie kilkudniowe, a żadna z nich nie przekroczyła 2 tygodni. Stąd
tak mylące jest stwierdzenie organu rentowego, że odwołująca się mogła prowadzić
działalność gospodarczą w 2016 r. przez 22 dni a w 2016 r. przez 68 dni, do czego
doprowadziło jedynie proste zsumowanie tych okresów niewielkich przerw
pomiędzy zasiłkami.
W rezultacie Sąd Apelacyjny uznał, że przewidziany w art. 6 ust. 1 pkt 5
ustawy z dnia 31 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych
(jednolity tekst: Dz.U. z 2024 r., poz. 497; dalej ustawa systemowa) tytuł
ubezpieczeń M. R. istniał także w zakwestionowanym przez ZUS okresie od 18
czerwca 2026 r. do 20 czerwca 2019 r.
W skardze kasacyjnej od powyższego wyroku organ rentowy zarzucił:
1. naruszenie przepisów postępowania, tj. art. 3271 § 1 k.p.c. w związku z
art. 391 § 1 k.p.c., przez niewyjaśnienie podstawy faktycznej i prawnej wyroku, w
szczególności przepisów prawa, w świetle których przejawy określonej aktywności
ubezpieczonej zakwalifikowane jako prowadzenie działalności gospodarczej, mogły
stanowić tytuł podlega ubezpieczeniom społecznym, nadto niewyjaśnienie
przyczyn, z powodu których odmówiono wiarygodności dowodom, które zostały
pozyskane w toku postępowania administracyjnego oraz w ramach postępowania
dowodowego przeprowadzonego przez Sąd Okręgowy w Krośnie, oraz
niewyjaśnienie powodów, dlaczego całościowa ocena okoliczności sprawy
dokonana przez Sąd drugiej instancji przemawia za wynikiem końcowym, jakim jest
podleganie ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia pozarolniczej
III USK 12/24 5
działalności gospodarczej, a które to uchybienia miały istotny wpływ na wynik
sprawy;
2. naruszenie prawa materialnego, tj. art. 2 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o
swobodzie działalności gospodarczej (jednolity tekst: Dz.U. z 2017 r., poz. 2168 ze
zm.) i art. 3 ustawy z dnia 16 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców (jednolity tekst:
Dz.U. z 2024 r., poz. 236 ze zm.) w związku z art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 8 ust. 6 pkt 1,
art. 11 ust. 2, art. 12 ust. 1 i art. 13 pkt 4 ustawy systemowej), przez ich
niewłaściwe zastosowanie, będące wynikiem wadliwej interpretacji pojęcia
działalności gospodarczej, przez błędne zdefiniowanie okoliczności branych pod
uwagę na etapie subsumpcji określonej aktywności jako takiej działalności.
Skarżący wniósł o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, ponieważ
istnieje potrzeba wykładni przepisu art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy z systemowej,
wywołującego rozbieżności w orzecznictwie sądów, czego dowodzą poniższe
orzeczenia:
1. wyrok Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 9 września 2020 r., sygn.
akt III AUa 426/19,
2. wyrok Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 6 lipca 2020 r., sygn. akt
III AUa 334/19,
3. wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 29 sierpnia 2012 r., sygn. akt
III AUa 350/12,
4. wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 24 sierpnia 2012 r., sygn. akt
III AUa 256/12
- w tych judykatach, w tym również w wyroku, od którego wnoszona jest
przedmiotowa skarga, Sądy zdają się stać na stanowisku, że w nawet pojedyncza
czynność, „której strona nadaje charakter podjętej w ramach czynności prawnej,
zwłaszcza gdy przynosi ona wymierny zysk, świadczy o faktycznym prowadzeniu
działalności gospodarczej”. Innymi słowy, w ocenie tych Sądów, sporadyczność
działań podejmowanych w ramach formalnie zarejestrowanej działalności
gospodarczej świadczy o jej faktycznym prowadzeniu, a tym samym stanowi
legalny tytuł podlegania ubezpieczeniom społecznym; zaprezentowane stanowisko
opiera się zatem na szerokiej wykładni przepisów art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy
III USK 12/24 6
systemowej w związku z art. 2 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej i
art. 3 ustawy Prawo przedsiębiorców;
1. wyrok Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 26 stycznia 2021 r., sygn. akt
III AUa 848/19.
2. wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 10 stycznia 2020 r., sygn.
akt III AUa 424/19,
3. wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 17 grudnia 2019 r., sygn.
akt III AUa 796/19,
4. wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 7 sierpnia 2019 r., sygn. akt
III AUa 1312/18,
5. wyrok Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 9 maja 2019 r., sygn. akt
III AUa 784/18
- w tych judykatach stwierdza się, że nie stanowi działalności gospodarczej
działalność wykonywana okresowo i sporadycznie, a także jeśli nie jest ona
prowadzona w celu osiągnięcia dochodu (zarobku) rozumianego jako nadwyżka
przychodów nad poniesionymi kosztami. Dla uznana danej aktywności za
działalność gospodarczą konieczne jest zatem, aby czynności te charakteryzowała
powtarzalność, która miałaby istotny wpływ na funkcjonowanie działalności
gospodarczej od momentu jej zarejestrowania. Sądy zwróciły uwagę, iż w
systematyczności i powtarzalności czynności, przejawia się zamiar prowadzenia tej
działalności. Ponadto stwierdziły, iż rozpoczęcie działalności gospodarczej powinno
być działaniem konsekwentnym i przemyślanym pod względem organizacyjnym,
technicznym, ekonomicznym, finansowym, marketingowym, handlowym; w
odróżnieniu zatem od stanowiska prezentowanego w orzeczeniach jako pierwsze,
w kolejnych judykatach Sądy opowiedziały się ścisłą wykładnią przepisów,
definiujących działalność gospodarczą w kontekście tytułu podlegania
ubezpieczeniom społecznym.
Odwołująca się M. R., w odpowiedzi na skargę, wniosła o wydanie
postanowienia o odmowie przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania oraz o
zasądzenie od organu rentowego na swoją rzecz kosztów postępowania
kasacyjnego.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
III USK 12/24 7
Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę
kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne
(pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne
wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi
nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).
Przesłanka w postaci potrzeby wykładni przepisów prawnych budzących
poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (na
którą powołuje się skarżący) występuje wtedy, gdy określony przepis prawa, mimo
że budzi poważne wątpliwości, nie doczekał się wykładni bądź gdy jego niejednolita
wykładnia wywołuje rozbieżności w orzecznictwie sądów (por. postanowienia Sądu
Najwyższego: z dnia 13 czerwca 2008 r., III CSK104/08, LEX nr 424365, z dnia 11
stycznia 2002 r., III CKN 570/01, OSNC 2002 nr 12, poz. 151 i z dnia 15
października 2002 r., II CZ 102/02, LEX nr 57231).
Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na przesłance
określonej w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. wymaga wykazania, że określony przepis
prawa, będący źródłem poważnych wątpliwości interpretacyjnych, nie doczekał się
wykładni albo niejednolita wykładnia wywołuje rozbieżności w odniesieniu do
identycznych lub podobnych stanów faktycznych. Należy zatem podkreślić, że o
rzeczywistych rozbieżnościach w judykaturze można mówić tylko wówczas, gdy
brak zgodności rozstrzygnięć dotyczy takich samych lub bardzo zbliżonych stanów
faktycznych, co skarżący powinien wykazać (postanowienie Sądu Najwyższego z
dnia 26 kwietnia 2018 r., IV CSK 577/17, LEX nr 2497710).
Przedstawiane wątpliwości i rozbieżności należy przytoczyć, przedstawiając
ich doktrynalne lub orzecznicze źródła (zob. np. postanowienie Sądu Najwyższego
z dnia 13 czerwca 2008 r., III CSK 104/08, LEX nr 424365; z dnia 18 lutego 2015 r.,
II CSK 428/14, LEX nr 1652383). Konieczne jest też wskazanie argumentów, które
prowadzą do rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej
propozycji interpretacyjnej (por. np. postanowienie Sądu Najwyższego z 13 grudnia
2007 r., I PK 233/07, OSNP 2009 nr 3-4, poz. 43). Powołanie się na omawianą
przesłankę wymaga również wykazania, że chodzi o wykładnię przepisów prawa,
których treść i znaczenie nie zostały dostatecznie wyjaśnione w dotychczasowym
III USK 12/24 8
orzecznictwie lub że istnieje potrzeba zmiany ich dotychczasowej wykładni, podania
na czym polegają wątpliwości związane z jego rozumieniem oraz przedstawienia
argumentacji świadczącej, że wątpliwości te mają rzeczywisty i poważny charakter,
nie należą do zwykłych wątpliwości, które wiążą się z procesem stosowania prawa.
W przypadku, gdy w ramach stosowania tych przepisów powstały już w
orzecznictwie sądów określone rozbieżności, skarżący powinien je przedstawić, jak
też uzasadnić, że dokonanie wykładni jest niezbędne do rozstrzygnięcia sprawy
(por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 28 marca 2007 r., II CSK 84/07,
LEX nr 315351; z dnia 11 stycznia 2008 r., I UK 283/07, LEX nr 448205; z dnia 12
grudnia 2008 r., II PK 220/08, LEX nr 523522; z dnia 20 maja 2016 r., V CSK
692/15, LEX nr 2054493).
Należy jednak podkreślić, że nie istnieje potrzeba wykładni przepisów
prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.), jak i analogicznie nie występuje w sprawie
istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy zajął
już stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i
wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne
okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienia Sądu
Najwyższego: z dnia 3 marca 2020 r., II PK 36/19, LEX nr 3034647; z dnia 12 maja
2020 r.. I UK 128/19, LEX nr 3026475; z dnia 12 marca 2010 r., II UK 400/09, LEX
nr 577468; z dnia 19 stycznia 2012 r., I UK 328/11, LEX nr 1215423; z dnia 19
marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578; z dnia 10 kwietnia 2018 r., I CSK
733/17, LEX nr 2495968; z dnia 10 kwietnia 2018 r., II PK 143/17, LEX nr 2525398;
z dnia 19 kwietnia 2018 r., I CSK 709/17, LEX nr 2486162; z dnia 23 maja 2018 r.,
I CSK 33/18, LEX nr 2508114; z dnia 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP -
wkładka 2003 nr 13, poz. 5).
W tym kontekście wskazać należy, że problematyka oceny działalności
gospodarczej jako tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym w sytuacji, gdy
zachodzą wątpliwości co do jej ciągłości oraz zarobkowego charakteru, była
przedmiotem szeregu orzeczeń Sądu Najwyższego.
W orzecznictwie tym jednolicie przyjmuje się, że podstawą do powstania
obowiązku ubezpieczenia społecznego z mocy art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy
systemowej jest faktyczne wykonywanie działalności pozarolniczej (art. 13 pkt 4 tej
III USK 12/24 9
ustawy), w tym działalności gospodarczej, czyli rzeczywiste podjęcie i prowadzenie
działalności zarobkowej, wykonywanej w sposób zorganizowany i ciągły (por. np.
wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 25 listopada 2005 r., I UK 80/05, OSNP 2006 nr
19-20, poz. 309; z dnia 14 września 2007 r., III UK 35/07, LEX nr 483284; z dnia 18
lutego 2009 r., II UK 207/08, LEX nr 736738; z dnia 19 lutego 2009 r., II UK 215/08,
LEX nr 736739; z dnia 19 lutego 2010 r., II UK 186/09, LEX Nr 590235; z dnia 22
lutego 2010 r., I UK 240/09, LEX nr 585723; z dnia 18 listopada 2011 r., I UK
156/11, LEX nr 1102533 i z dnia 25 stycznia 2017 r., II UK 621/15, LEX nr
2248732).
Utrwalone jest stanowisko, że działalność gospodarcza musi wykazywać
pewne cechy, do których zalicza się: zorganizowany i zarobkowy charakter,
ciągłość i profesjonalizm. Na przykład w uchwale siedmiu sędziów Sądu
Najwyższego z dnia 6 grudnia 1991 r., III CZP 117/91 (OSNC 1992 nr 5, poz. 65)
wskazano, że działalność gospodarczą wyróżniają pewne specyficzne właściwości,
do których należy zaliczyć: zawodowy (a więc stały) charakter; związaną z nim
powtarzalność podejmowanych działań; podporządkowanie zasadzie racjonalnego
gospodarowania oraz uczestnictwo w obrocie gospodarczym. Taki kierunek
zapatrywania został zaaprobowany także w uchwale Sądu Najwyższego z dnia 23
lutego 2005 r., III CZP 88/04 (OSNC 2006 nr 1, poz. 5), w której stwierdzono, że
działalnością gospodarczą jest działalność wykazująca zawodowy, czyli stały,
charakter, podporządkowanie regułom zysku i opłacalności (lub zasadzie
racjonalnego gospodarowania) oraz uczestnictwo w działalności gospodarczej (w
obrocie gospodarczym). O działalności gospodarczej można zatem mówić tylko
wtedy, gdy wszystkie przesłanki, tj. zarobkowy charakter prowadzonej działalności,
jej zorganizowany charakter, ciągłość jej wykonywania są spełnione kumulatywnie
(zob. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 6 kwietnia 2017 r., II UK 98/16, LEX nr
2307127 czy z dnia 13 września 2016 r., I UK 455/15, LEX nr 2122404 i powołane
tam orzeczenia, z najnowszego orzecznictwa wyroki: z dnia 27 stycznia 2021 r.,
II USKP 5/21, LEX nr 3119601; z dnia 11 lutego 2021 r., II USKP 21/21, LEX nr
3119631 i z dnia 21 kwietnia 2021 r., II USKP 43/21, OSNP 2022 nr 9, poz. 89).
Poglądy te zaaprobowano w doktrynie, wskazując, że właściwości cechujące
działalność gospodarczą, które powinny występować łącznie, to działanie stałe,
III USK 12/24 10
nieamatorskie, nieokazjonalne, z elementami organizacji, planowania i
zawodowości rozumianej jako fachowość, znajomość rzeczy oraz specjalizacja (por.
B. Gudowska [w:] B. Gudowska, J. Strusińska-Żukowska (red.), Ustawa o systemie
ubezpieczeń społecznych. Komentarz, Warszawa 2014, s. 138 i n., por. także D.
Mróz-Krysta, Glosa do wyroku Sądu Najwyższego z dnia 18 listopada 2011 r., I UK
156/11, LEX/el. 2015, K. Stępnicka, Prowadzenie działalności gospodarczej jako
tytuł podlegania ubezpieczeniom społecznym. Glosa do wyroku Sądu Najwyższego
z dnia 5 października 2017 r., I UK 395/16, LEX/el. 2018, K. Antonów, Kompetencje
ZUS w zakresie weryfikacji prowadzenia działalności gospodarczej oraz
deklarowanej podstawy wymiaru składek z tego tytułu, Praca i Zabezpieczenie
Społeczne 2021 nr 2, s. 3-12).
W praktyce orzeczniczej odnoszono się także do poszczególnych aspektów
wykonywania działalności gospodarczej, mających znaczenie dla ustalenia istnienia
tytułu ubezpieczenia społecznego z art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy systemowej.
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, że w orzecznictwie nie budzi
wątpliwości, że działalność gospodarcza powinna mieć charakter zarobkowy.
Przesłanka zarobkowego charakteru jest spełniona wtedy, gdy prowadzenie
działalności gospodarczej nastawione jest na uzyskanie dochodu, choć może się
zdarzyć, że działalność ta w danym okresie przynosi straty. W tej mierze istotny jest
jednak wyznaczony przez przedsiębiorcę cel, który przez realizację zamierzonych
przedsięwzięć musi zakładać dany wynik finansowy. Zarobkowy charakter jest
nastawiony na zysk, który powinien co najmniej pokryć koszty założenia i
prowadzenia przedsięwzięcia (zob. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z
dnia 24 listopada 2011 r., II GSK 1219/10, LEX nr 1102977).
Z tego względu inaczej należy ocenić sytuację, w której od początku
wymiernym, stałym i założonym z góry kosztem, nieznajdującym pokrycia w
przewidywanych zyskach, staje się opłacanie składek na ubezpieczenia społeczne
w wysokości znacznie przekraczającej obowiązujące minimum. Takie mnożenie
kosztów prowadzonej działalności nieuzasadnione jest bowiem potrzebą
inwestowania w podjęte przedsięwzięcie celem jego perspektywicznego rozwoju
(por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 5 października 2017 r., I UK 395/16, LEX nr
2400313). Może to wskazywać na intencję (element subiektywny) nie tyle podjęcia i
III USK 12/24 11
wykonywania zarobkowej działalności gospodarczej, lecz włączenia do systemu
ubezpieczeń społecznych w celu uzyskania wysokich świadczeń. Uwypukla się to
szczególnie w sytuacji, gdy osoba rozpoczynająca działalność i deklarująca taką
podstawę wymiaru składki, ma świadomość, że stan zdrowia czyni ją niezdolną do
jej prowadzenia (zob. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 marca 2018 r., III UK
47/17, LEX nr 2497578). Uzyskanie tytułu do podlegania ubezpieczeniom
społecznym nie jest bowiem głównym celem prowadzenia działalności
gospodarczej. Celem tym jest zarobek, czyli osiągnięcie przychodu pokrywającego
w pełni koszty działalności, w tym koszty ubezpieczenia społecznego (związane z
koniecznością opłacenia składek na ubezpieczenie), a ponadto pozwalający na
uzyskanie dochodu wystarczającego na utrzymanie i rozwój przedsiębiorcy i jego
przedsiębiorstwa (zob. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 17 lipca 2019 r., I UK
132/18, LEX nr 2696880). Ubezpieczenia społeczne są wówczas jedynie pochodną
takiej działalności (pracy), dlatego założeniem wyjściowym rejestrowanej
działalności gospodarczej nie powinno być tylko uzyskanie zasiłków z
ubezpieczenia chorobowego (zob. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 21 września
2017 r., I UK 366/16, LEX nr 2397630). W wyroku z dnia 2 lipca 2019 r., I UK
100/18 (OSNP 2020 nr 8, poz. 81) Sąd Najwyższy uznał, że w przypadku
zadeklarowania wysokiej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne
(w tym dobrowolne ubezpieczenie chorobowe) przez osobę rozpoczynającą
działalność gospodarczą – albo podejmującą ponownie taką działalność po
dłuższej przerwie – która od chwili zgłoszenia się do dobrowolnego ubezpieczenia
chorobowego do chwili ziszczenia się ryzyka ubezpieczeniowego (urodzenia
dziecka) w ramach nowo uruchomionej działalności gospodarczej pozyskała
faktycznie zaledwie jednego klienta, a uzyskany w tym czasie przychód z
działalności był znacząco niższy od wysokości opłaconych składek na te
ubezpieczenia, istnieją podstawy faktyczne do zakwestionowania przez organ
rentowy tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym, o którym mowa w art. 6
ust. 1 pkt 5 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Podobny pogląd Sąd
Najwyższy wyraził w wyroku z dnia 5 września 2018 r., I UK 208/17 (LEX nr
2541912), przyjmując, że zawarcie umowy o pracę lub uruchomienie pozarolniczej
działalności z wygórowaną i nieznajdującą usprawiedliwienia deklaracją nadmiernie
III USK 12/24 12
wysokiej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w sytuacji, gdy
osoba zgłaszająca się do ubezpieczeń społecznych w krótkim czasie korzysta ze
zwolnień lekarskich lub innych świadczeń z ubezpieczenia społecznego, może
podlegać ocenie jako wykreowanie pozornego lub fikcyjnego tytułu podlegania
ubezpieczeniom społecznym (por. także wyrok Sądu Najwyższego z dnia 21
listopada 2011 r., II UK 69/11, LEX nr 1108830). Z kolei w wyroku z dnia 17
października 2018 r., II UK 302/17 (LEX nr 2583085), Sąd Najwyższy uwypuklił
występującą nierównowagę, gdy przy niskim przychodzie zgłoszenie wysokiej
podstawy składek ma na celu uzyskiwanie wielokrotnie wyższych świadczeń z
ubezpieczenia społecznego kosztem innych ubezpieczonych i wbrew zasadzie
solidaryzmu. Stąd przy nieostrych pojęciach działalności gospodarczej
wynikających z art. 2 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej działania osób
rejestrujących działalność gospodarczą mogą się rozmijać z prawnym rozumieniem
tej działalności albo iść dalej, czyli wykorzystywać tę instytucje dla osiągnięcia
innych celów (art. 58 k.c.).
Reasumując, za przywołanym wyżej wyrokiem Sądu Najwyższego z dnia 11
lutego 2021 r., II USKP 21/21, należy dostrzec, że w orzecznictwie Sądu
Najwyższego utrwala się w ostatnim czasie pogląd, zgodnie z którym
zarejestrowanie działalności gospodarczej i towarzyszące temu zadeklarowanie
nieznajdującej pokrycia w przewidywanych zyskach wysokiej podstawy wymiaru
składki na ubezpieczenia społeczne, a przy tym ze świadomością istnienia
przeszkód do prowadzenia tej działalności (np. spodziewane w nieodległym czasie
urodzenie dziecka i związana z tym planowana przerwa w prowadzeniu działalności)
może wskazywać na intencję (element subiektywny) nie tyle podjęcia i
wykonywania zarobkowej działalności gospodarczej o charakterze ciągłym, lecz
włączenia się do systemu ubezpieczeń społecznych w celu uzyskania wysokich
świadczeń (por. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 13 września 2016 r., I UK 455/15
oraz z dnia 6 kwietnia 2017 r., II UK 98/16 – przywołane wyżej i z dnia 18 grudnia
2018 r., II UK 413/17, LEX nr 2609126). W konsekwencji w orzecznictwie Sądu
Najwyższego przyjęto, że ktoś, kto prowadzi działalność gospodarczą tylko po to,
aby uzyskać świadczenia z ubezpieczenia społecznego, w istocie stwarza pozory
tej działalności, bowiem nie zmierza do pozyskania zarobku z działalności, co
III USK 12/24 13
wypacza sens ustawowy tej instytucji prawa (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 6
kwietnia 2017 r., II UK 98/16).
W orzecznictwie Sądu Najwyższego odnoszono się także szeroko do
przesłanki „ciągłości wykonywania działalności gospodarczej”, zwracając uwagę na
jej dwa aspekty. Pierwszy to powtarzalność czynności, tak aby odróżnić
prowadzoną działalność gospodarczą od jednostkowej umowy o dzieło lub zlecenia
albo umowy o świadczenie usług, które same w sobie nie stanowią lub nie składają
się jeszcze na działalność gospodarczą. Przejawem działalności gospodarczej nie
są bowiem działania o charakterze sporadycznym, doraźnym, okazjonalnym lub
incydentalnym. Drugi aspekt, wynikający zresztą z pierwszego, to zamiar
niekrótkiego prowadzenia działalności gospodarczej. Oba aspekty zależą od
zachowania osoby podejmującej działalność gospodarczą (por. wyroki Sądu
Najwyższego: z dnia 16 stycznia 2014 r., I UK 235/13, LEX nr 1444493; z dnia 21
września 2017 r., I UK 366/16, OSNP 2018 nr 7, poz. 98 i z dnia 18 grudnia 2018 r.,
II UK 413/17, LEX nr 2609126).
Warto zauważyć także, że Sąd Najwyższy odnosił się już poniekąd do tej
okoliczności, iż w polskim porządku prawnym nie ma regulacji prawnej
przesądzającej wprost, że niezdolność do pracy, a tym bardziej długotrwała, osoby
prowadzącej jednoosobową działalność gospodarczą jest równoznaczna z jej
zaprzestaniem. Jak dotąd orzecznictwo Sądu Najwyższego dość jednoznacznie i
zasadniczo ujmowało ciągłość działalności gospodarczej, uznając, że nie każda
przerwa w jej wykonywaniu stanowi uzasadnienie dla wyłączenia z obowiązku
podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu tej działalności (por. wyroki: z dnia
11 stycznia 2005 r., I UK 105/04, OSNP 2005 nr 13, poz. 198; z dnia 30 listopada
2005 r., I UK 95/05, OSNP 2006 nr 19-20, poz. 311; z dnia 16 maja 2006 r., I UK
289/05, OSNP 2007 nr 11-12, poz. 168; z dnia 9 czerwca 2006 r., III UK 38/06, LEX
nr 957423; z dnia 27 czerwca 2006 r., I UK 340/05, LEX nr 376431; z dnia 19
marca 2007 r., III UK 133/06, OSNP 2008 nr 7-8, poz. 114; z dnia 14 września
2007 r., III UK 35/07, LEX nr 483284; z dnia 4 stycznia 2008 r., I UK 208/07, LEX nr
442841 i z dnia 4 kwietnia 2008 r., I UK 293/07, Monitor Prawa Pracy 2008 nr 9,
s. 495). Przyjmuje się także, że niewykonywanie działalności gospodarczej w
okresie oczekiwania na kolejne zamówienie lub w czasie poszukiwania takiego
III USK 12/24 14
zamówienia, nie oznacza zaprzestania prowadzenia takiej działalności i nie
powoduje uchylenia obowiązku ubezpieczenia społecznego (por. np. postanowienie
Sądu Najwyższego z dnia 17 lipca 2003 r., II UK 111/03, Monitor Prawa Pracy 2004
nr 7, s. 16). Przedsiębiorca rozpoczynający działalność powinien liczyć się bowiem
z ryzykiem gospodarczym obejmującym okresy faktycznego przestoju w jej
wykonywaniu, czy to z powodu braku płynności finansowej, czy z powodu choroby
lub braku zamówień (por. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 15 marca 2007 r., I UK
300/06, LEX nr 338807; z dnia 16 maja 2006 r., I UK 289/05, OSNP 2007 nr 11-12,
poz. 168 i z dnia 30 listopada 2005 r., I UK 95/05, OSNP 2006 nr 19-20, poz. 311).
Także w przywołanym wyżej wyroku z dnia 13 września 2016 r., I UK 455/15, Sąd
Najwyższy zwrócił uwagę, że stopień natężenia aktywności osoby prowadzącej
pozarolniczą działalność gospodarczą może być różny. Zarazem jednak Sąd
Najwyższy podkreślił wagę faktycznego prowadzenia tej działalności, zauważając,
że „prowadzenie działalności gospodarczej o tyle stanowi tytuł podlegania
ubezpieczeniom, o ile faktycznie ubezpieczony działalność tę wykonuje” (zob. też
przywołany wyżej wyroki: z dnia 5 października 2017 r., I UK 395/16 oraz wyrok z
dnia 30 października 2018 r., I UK 277/17, LEX nr 2570510).
W tym kontekście należy zauważyć, że faktyczne prowadzenie działalności
gospodarczej to coś więcej niż jedno- lub kilkurazowe przygotowanie dokumentów
dla jedynego klienta, zapewniające śladowe przychody (por. wyrok Sądu
Najwyższego z dnia 18 grudnia 2018 r., II UK 413/17, LEX nr 2609126). Nie może
ono także polegać na: incydentalnej sprzedaży używanych rzeczy za kilkadziesiąt
złotych rocznie (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 5 kwietnia 2016 r., I UK
196/15, LEX nr 2010791), wypożyczeniu 30 strojów karnawałowych (por. wyrok
Sądu Najwyższego z dnia 13 września 2016 r., I UK 455/15), wykonaniu trzykrotnej
usługi opieki nad osobą niepełnosprawną (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 6
kwietnia 2017 r., II UK 98/16), zarejestrowaniu działalności gospodarczej w
zakresie udzielania korepetycji w ostatnim miesiącu ciąży (por. wyrok Sądu
Najwyższego z dnia 21 września 2017 r., I UK 366/16, OSNP 2018 nr 7, poz. 98),
okazjonalnej sprzedaży odpadów i zapasów palet, pozostałych po zakończeniu ich
produkcji przez współmałżonka (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego
2019 r., III UK 44/18, OSNP 2019 nr 10, poz. 124), wykonywaniu usług sprzątania
III USK 12/24 15
przez okres trzech miesięcy poprzedzający korzystanie z zasiłku macierzyńskiego
(por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 23 września 2020 r., II UK 353/18, LEX nr
3106218), podejmowaniu czynności przygotowawczych polegających na
poszukiwaniu kontrahentów umowy obejmującej zakres działań określony we
wpisie do ewidencji oraz gotowość do podjęcia tych działań, jeśli działalność ta
faktycznie nie została podjęta (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 18
października 2011 r., II UK 51/11, OSNP 2012 nr 21-22, poz. 267), czy też na
doraźnych zakupach odzieży o niższej wartości i używanej (por. wyrok Sądu
Najwyższego z dnia 15 marca 2018 r., III UK 47/17, LEX nr 2497578).
Nie stanowi zatem działalności gospodarczej działalność wykonywana
okresowo i sporadycznie (por. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia
19 marca 1991 r., II SA 898/90, ONSA 1992 nr 3-4, poz. 58 oraz z dnia 17 września
1997 r., II SA/Wa 1089/96, Pr. Gosp. 1998 nr 1, s. 32), a także jeśli nie jest ona
prowadzona w celu osiągnięcia dochodu (zarobku) rozumianego jako nadwyżka
przychodów nad poniesionymi kosztami. Istotą działalności gospodarczej jest jej
prowadzenie w sposób ciągły i zorganizowany, na własny rachunek i ryzyko
przedsiębiorcy. Działalność taka nie może mieć charakteru przypadkowego, a
zatem nieuprawnione jest twierdzenie, że wykonywana jest wyłącznie wówczas,
gdy przedsiębiorca świadczy konkretną usługę. Prowadzenie działalności
gospodarczej polega bowiem tak na stworzeniu odpowiednich warunków do jej
wykonywania, składaniu ofert, oczekiwaniu na zamówienie, jak i na faktycznym
wykonywaniu zleconej pracy (por. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 27 stycznia
2021 r., II USKP 5/21 i z dnia 11 lutego 2021 r., II USKP 21/21).
Faktyczne wykonywanie działalności gospodarczej musi być zatem także
oceniane w kontekście przesłanki zorganizowanego charakteru działalności
gospodarczej. W tym kontekście należy wskazać, że zorganizowanie działalności
gospodarczej w płaszczyźnie materialnej odbywa się na przykład przez:
zapewnienie kapitału, lokalu, środków biurowych, maszyn, sprzętu, technologii,
zatrudnienie pracowników, przedsięwzięcie działań o charakterze marketingowym
(informacja, reklama) oraz przez podejmowanie działań zmierzających do
uzyskania i utrzymania wymaganych kwalifikacji niezbędnych ze względu na rodzaj
wykonywanej działalności (por. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 10 lutego 2016 r.,
III USK 12/24 16
I UK 65/15, LEX nr 2118451; z dnia 16 lutego 2016 r., I UK 77/15, LEX nr 2000382 i
przywołany wyżej wyrok z dnia 21 kwietnia 2021 r., II USKP 43/21).
Należy jednak podkreślić, co istotne wobec okolicznościach niniejszej
sprawy, że w ostatnim orzecznictwie Sąd Najwyższego (przykładowo wyroki: z dnia
9 czerwca 2021 r., II USKP 62/21 OSNP 2022 nr 3, poz. 31; z dnia 13 lipca 2022 r.,
II USKP 203/21, OSNP 2023 nr 4, poz. 48 oraz z dnia 14 grudnia 2021 r., II USKP
107/21, LEX nr 3273669) wyjaśniono, że nie ma uzasadnienia normatywnego
postrzeganie stanu niezdolności do pracy osoby prowadzącej działalność
gospodarczą jako przyczyny niepodlegania ubezpieczeniom społecznym w
rozumieniu art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 8 ust. 6 pkt 1, art. 11 ust. 2, art. 12 ust. 1 i art. 13
pkt 4 ustawy systemowej. Przyjęto w nich słuszny pogląd, zgodnie z którym czym
innym jest spełnianie lub niespełnianie kryteriów wymaganych dla uznania danej
aktywności za działalność gospodarczą w rozumieniu przepisów o prowadzeniu
działalności gospodarczej (obecnie Prawa przedsiębiorców), a czym innym
nierealizowanie tych kryteriów (zarobkowego, zorganizowanego i ciągłego
charakteru działalności gospodarczej) z uwagi na występującą czasową
przeszkodę w postaci niezdolności do pracy. Pierwszy czynnik wiąże się z brakiem
istotnych właściwości przedmiotowych (zdefiniowanych w przepisach ustawy o
swobodzie działalności gospodarczej). Natomiast drugi polega na „przejściowym” i
„okazjonalnym” (w znaczeniu ograniczonym czasowo) niespełnianiu kryteriów
przedmiotowych, co znajduje usprawiedliwienie w aspekcie podmiotowym
(niezdolności do pracy).
W wyrokach tych zwraca się też uwagę na swoisty paradoks - z jednej strony,
aby podlegać ubezpieczeniom społecznym, w myśl stanowiska organu rentowego,
w okresie niezdolności do pracy należy dokonywać czynności zarobkowych, z
drugiej jednak, zachowanie to można zakwalifikować jako pracę zarobkową w
rozumieniu art. 17 ustawie z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych
z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (jednolity tekst:
Dz.U. z 2022 r., poz.1732 ze zm.). W szczególności w sprawie II USKP 203/21
zauważono, że prawdopodobnym (tak jak jawi się to w niniejszej sprawie)
zasadniczym motywem zanegowania podlegania odwołującej się ubezpieczeniom
społecznym było długotrwałe korzystanie przez nią ze świadczeń z ubezpieczenia
III USK 12/24 17
chorobowego, a dodatkowo ich wysokość, co sprawiło, że bilans składek i wypłat
świadczeń wypadł niekorzystnie dla organu rentowego. Uznano jednak, że to
stanowisko, choć w ujęciu słusznościowym może wydawać się prawidłowe, kłóci się
jednak z obowiązującym prawem. Po pierwsze, przedmiotem postępowania w
obecnej sprawie jest podleganie ubezpieczeniom społecznym, a nie podstawa
wymiaru zasiłku chorobowego i świadczenia rehabilitacyjnego (i ich wysokość). Z
tej perspektywy nie są nośne argumenty odwołujące się do długości korzystania ze
świadczeń chorobowych, nie mają również znaczenia racje wywodzone z
wysokości tych świadczeń. Po drugie, prawo ubezpieczeń społecznych nie zostało
zbudowane na zasadzie równości między „wkładem własnym" ubezpieczonego a
wypłacanymi mu świadczeniami. Relacja między należną składką a świadczeniem
kształtowana jest ryzykiem ubezpieczeniowym, a ono w jednostkowych
przypadkach będzie kreślić odmienne zależności (niskie wpłaty z tytułu składek,
wysokie świadczenia z ubezpieczenia chorobowego). Poza tym należy uwzględnić
czynnik temporalny, który „bilans zysków i strat” między ubezpieczonym a organem
rentowym nakazuje oceniać w perspektywie wielu lat podlegania ubezpieczeniom
społecznym.
Należy też stwierdzić, że ocena, czy w okolicznościach konkretnej sprawy
działalność gospodarcza rzeczywiście jest wykonywana należy zasadniczo do sfery
ustaleń faktycznych (zob. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 5 października 2017 r.,
I UK 395/16; z dnia 10 maja 2017 r., I UK 184/16, LEX nr 2305920; z dnia 22 lutego
2010 r., I UK 240/09 i z dnia 21 kwietnia 2021 r., II USKP 43/21), ale zawsze musi
ona obejmować całokształt okoliczności sprawy świadczących o tym (bądź nie), że
podjęta działalność charakteryzowała się zorganizowaniem, ciągłością i nastawiona
była na cel zarobowy, które mogą przesądzić o kwalifikacji prawnej.
W rezultacie więc wskazywane przez skarżącego wątpliwości prawne zostały
już wyjaśnione przez Sąd Najwyższy, Sąd Apelacyjny zastosował się do wykładni
przedstawianej w wyrokach z dnia 9 czerwca 2021 r., II USKP 62/21, z dnia 13
lipca 2022 r., II USKP 203/21, oraz z dnia 14 grudnia 2021 r., II USKP 107/21.
Mając powyższe na względzie, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi
kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 § 2 k.p.c.). O kosztach postępowania
kasacyjnego orzeczona na podstawie oraz art. 108 § 1 i art. 98 § 1 k.p.c. w związku
III USK 12/24 18
art. 39821 k.p.c. w związku z § 10 ust. 4 pkt 2 w związku z § 9 ust. 2 rozporządzenia
Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za
czynności radców prawnych (jednolity tekst: Dz.U. z 2023 r., poz. 1935).
ł.n
r.g.
Powiązane orzeczenia
- III USK 12/24/1 2024-11-26Czy przerwa w prowadzeniu działalności gospodarczej spowodowana stanem zdrowia, objęta zwolnieniami lekarskimi lub koniecznością opieki nad dzieckiem, stanowi o utracie ciągłego charakteru tej działalności w kontekście p…
- III USK 39/24 2024-08-14Czy przerwa w faktycznym prowadzeniu działalności gospodarczej spowodowana niezdolnością do pracy, ciążą lub opieką nad dzieckiem stanowi przesłankę do wyłączenia osoby prowadzącej działalność gospodarczą z ubezpieczeń s…
- III USK 34/23 2023-12-12Czy przerwa w prowadzeniu działalności gospodarczej spowodowana stanem zdrowia (potwierdzona zwolnieniem lekarskim i pobieraniem zasiłków chorobowych) może być traktowana jako czasowe zaprzestanie wykonywania działalnośc…
- III USKP 7/25 2025-07-03Czy przerwy w prowadzeniu działalności gospodarczej spowodowane długotrwałą niezdolnością do pracy, objęte zwolnieniem lekarskim i związane z pobieraniem zasiłków chorobowych, mogą być traktowane jako zaprzestanie wykony…
- II USK 460/22 2024-01-10Czy osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, wpisana do CEIDG, która po zakończeniu korzystania z zasiłku macierzyńskiego zgłasza prowadzenie działalności, ale zaprzestała uczestnictwa w obrocie gospodarczy…
Powołane przepisy
art. 98 § 11 KPCart. 6 ust. 1art. 3271 § 1 KPCart. 391 § 1 KPCart. 2art. 3art. 8 ust. 6art. 11 ust. 2art. 12 ust. 1art. 13 pkt 4art. 3989 § 1 KPCart. 3989 § 1 pkt 2 KPC
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy