II UZ 55/11
PostanowienieIzba Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych2012-01-25
Skład orzekający: Bogusław Cudowski, Zbigniew Myszka, Małgorzata Wrębiakowska-Marzec
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy fakt otrzymania przez organ rentowy wniosku ubezpieczonego o stwierdzenie nieważności decyzji ZUS, która była przedmiotem prawomocnie zakończonego postępowania sądowego, może stanowić nową okoliczność faktyczną uzasadniającą wznowienie postępowania na podstawie art. 403 § 2 k.p.c.?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy uznał, że fakt otrzymania przez organ rentowy wniosku o stwierdzenie nieważności decyzji, która była przedmiotem prawomocnie zakończonego postępowania, nie stanowi nowej okoliczności faktycznej w rozumieniu art. 403 § 2 k.p.c. Uzasadniono to tym, że taka okoliczność nie może mieć istotnego wpływu na wynik sprawy, gdyż strona składająca wniosek o wznowienie postępowania była świadoma istnienia tego wniosku. Ponadto, brak zaskarżenia ostatecznych decyzji ZUS wyklucza ich skuteczne wyeliminowanie z obrotu prawnego w trybie "unieważnienia".Stan faktyczny
Ubezpieczony złożył skargę o wznowienie postępowania, opierając ją na fakcie otrzymania przez ZUS wniosku o stwierdzenie nieważności decyzji, która była przedmiotem prawomocnie zakończonego postępowania sądowego. Sąd Apelacyjny odrzucił skargę, uznając, że wskazana okoliczność nie stanowi nowej podstawy wznowienia. Ubezpieczony wniósł zażalenie, podtrzymując swoje stanowisko. Sąd Najwyższy rozpoznał zażalenie.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy oddalił zażalenie wnioskodawcy.Pełny tekst orzeczenia
Sygn. akt II UZ 55/11
POSTANOWIENIE
Dnia 25 stycznia 2012 r.
Sąd Najwyższy w składzie :
SSN Małgorzata Wrębiakowska-Marzec (przewodniczący)
SSN Bogusław Cudowski
SSN Zbigniew Myszka (sprawozdawca)
w sprawie z wniosku M. N.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B.
o wznowienie postępowania,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń
Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 25 stycznia 2012 r.,
zażalenia wnioskodawcy na postanowienie Sądu Apelacyjnego […]
z dnia 19 października 2011 r.,
oddala zażalenie.
UZASADNIENIE
Postanowieniem z dnia 19 października 2011 r. Sąd Apelacyjny III Wydział
Pracy i Ubezpieczeń Społecznych odrzucił skargę ubezpieczonego M. N. o
wznowienie postępowania zakończonego wyrokiem tego Sądu z dnia 25 maja 2011
r., oddalającego apelację ubezpieczonego od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu
Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w B. z dnia 5 października 2010 r., oddalającego
jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziału w B. z
dnia 18 grudnia 2009 r. w sprawie wymiaru składek na społeczne i ubezpieczenie
zdrowotne oraz Fundusz Pracy (pkt I postanowienia), a także oddalił wniosek o
2
wstrzymanie wykonania wyroku tego Sądu z dnia 25 maja 2011 r. (pkt II
postanowienia).
W uzasadnieniu Sąd Apelacyjny wskazał, że skarżący oparł skargę na
podstawie określonej w art. 403 § 2 k.p.c., podając jako nową okoliczność w
rozumieniu tego przepisu fakt otrzymania przez organ rentowy wniosku
ubezpieczonego o stwierdzenie nieważności decyzji ZUS będącej przedmiotem
rozpoznania przez Sąd Apelacyjny. W ocenie Apelacyjnego tak ujęta podstawa
oznacza, że skarga nie została oparta na ustawowej podstawie wznowienia, ta
bowiem w sprawie nie zachodzi. Nowe okoliczności faktyczne lub środki
dowodowe, które mogłyby mieć wpływ na wynik sprawy, to takie fakty, z których
strona nie mogła skorzystać w postępowaniu prawomocnie zakończonym.
Natomiast „wykrycie”, o którym mowa w art. 403 § 2 k.p.c., odnosi się do
okoliczności i dowodów w poprzednim postępowaniu w ogóle nieujawnionych i
wówczas nieujawnialnych, bo nieznanych stronie. Fakty ujawnialne, czyli te, które
strona winna znać, nie są objęte hipotezą tego przepisu. Zatem w sprawie nie może
być mowy o „wykryciu" wniosku o stwierdzenie nieważności decyzji organu
rentowego, ponieważ wniosek ten - jako sporządzony przez wnoszącego skargę -
był mu znany uprzednio. Fakt jego otrzymania przez organ rentowy nie może być
zatem uznany za nową okoliczność w rozumieniu art. 403 § 2 k.p.c. Wobec tego
skarga podlegała odrzuceniu na zasadzie art. 410 k.p.c. Jednocześnie na
podstawie art. 388 § 1 k.p.c. a contrario, Sąd oddalił jako niezasadny wniosek
ubezpieczonego o wstrzymanie wykonania wyroku z dnia 25 maja 2011 r.
W zażaleniu na to postanowienie skarżący domagał się jego uchylenia w
punkcie I, a także wznowienia postępowania zgodnie z żądaniem skargi,
podtrzymując stanowisko, że „stwierdzenie nieważności decyzji ZUS-u jest
okolicznością faktyczną, która mogłaby mieć istotny wpływ na wynik sprawy
toczącej się przed Sądem Apelacyjnym”. Wnoszący zażalenie wskazał, że w „dniu
29 czerwca 2011 roku powód powziął wiadomość, iż do ZUS-u w B. wpłynął
wniosek datowany 10 maja 2011 r.” o stwierdzenie nieważności decyzji organu
rentowego będącej przedmiotem rozpoznania przez Sąd Okręgowy w sprawie VI U
../10 i Sąd Apelacyjny w sprawie III AUa ../10, „wysłany zwykłym listem w dniu 24
maja 2011 roku”. Wniosek ten, zdaniem wnoszącego zażalenie, „ma istotne
3
znaczenie dla rozstrzygnięcia tych spraw, albowiem wskutek stwierdzenia
nieważności decyzji ZUS-u, a będących przedmiotem postępowania przed w/w
Sądami postępowanie sądowe należałby umorzyć jako bezprzedmiotowe”. Wobec
tego postępowanie przed Sądem Apelacyjnym powinno zostać zawieszone do na
podstawie art. 177 § 1 k.p.c. do czasu prawomocnego zakończenia postępowania
w sprawie o stwierdzenie nieważności decyzji organu rentowego.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Zażalenie jest nieuzasadnione, ponieważ Sądy obu instancji, a także Sąd
Najwyższy w uzasadnieniu postanowienia z dnia 25 stycznia 2011 r., II UK 287/11,
oddalającego oczywiście bezzasadną skargę kasacyjną od wyroku Sądu
Apelacyjnego z dnia 25 maja 2011 r., III … /10, podkreśliły, że wnoszący zażalenie
nie wniósł odwołania od ostatecznej decyzji ZUS z dnia 10 listopada 2009 r. o
objęciu go tytułem ubezpieczenia społecznego osób prowadzących pozarolniczą
działalność w okresach od 1 stycznia 1999 r. do 12 czerwca 2000 r. oraz od 1
kwietnia 2003 r. do 31 grudnia 2004 r., ani odwołania od decyzji KRUS z dnia 28
sierpnia 2009 r. o wyłączeniu go z ubezpieczenia społecznego rolników w okresie
od 1 kwietnia 2003 r. do 31 grudnia 2004 r. Brak zaskarżenia wymienionych
ostatecznych decyzji wyklucza ich skuteczne wyeliminowanie z obrotu prawnego w
trybie „unieważnienia” decyzji o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu osób
prowadzących pozarolniczą działalność lub wyłączeniu z ubezpieczenia
społecznego rolników, których ubezpieczony, aktualnie wnoszący zażalenie, nie
zaskarżył w sposób prawem przewidziany (art. 4779 k.p.c.).
Powyższe oznaczało, ze uzyskanie wiadomości przez wnoszącego
zażalenie o wpływie jego wniosku o wszczęcie postępowania w sprawie
„stwierdzenia nieważności decyzji ZUS-u będącej przedmiotem rozpoznania przez
Sąd Okręgowy w B. w sprawie VI U …/10”, która została prawomocnie osądzona
wyrokiem Sądu Apelacyjnego z dnia 25 maja 2011 r., III AUa …/10, w której Sąd
Najwyższy odmówił przyjęcia do rozpoznania oczywiście bezzasadnej skargi
kasacyjnej, nie stanowi okoliczności faktycznej, „która mogłaby mieć istotny wpływ
ma wynik sprawy toczącej się przed Sądem Apelacyjnym” w rozumieniu art. 403 §
4
2 k.p.c., którego zarzutu naruszenia wnoszący zażalenie nawet nie sformułował w
jego treści. W konsekwencji Sąd Najwyższy postanowił jak w sentencji.
Powiązane orzeczenia
- I UZ 39/11 2011-11-24Czy pogorszenie stanu zdrowia, które nastąpiło po uprawomocnieniu się wyroku, może stanowić podstawę do wznowienia postępowania na podstawie art. 403 § 2 k.p.c.?
- I UZ 73/17 2018-02-15Czy okoliczności faktyczne i dowody, które były znane stronie przed wydaniem prawomocnego wyroku, ale nie zostały przez nią wykorzystane z powodu zaniedbania lub błędnej oceny, mogą stanowić podstawę do wznowienia postęp…
- I UZ 41/17 2017-11-07Czy późniejsze wykrycie nowych dowodów, które istniały w czasie postępowania, ale nie były znane stronie, może stanowić podstawę do wznowienia postępowania zakończonego prawomocnym wyrokiem, jeśli strona miała możliwość…
- I UZ 27/11 2011-10-06Czy późniejsze wykrycie publikacji organu rentowego o charakterze prawnym, zawierających korzystną dla strony wykładnię przepisów, stanowi podstawę do wznowienia postępowania na podstawie art. 403 § 2 k.p.c.?
- I UZ 101/09 2010-02-03Czy nowe okoliczności faktyczne lub dowody, które istniały przed zakończeniem postępowania, ale nie zostały ujawnione z przyczyn zależnych od strony, mogą stanowić podstawę do wznowienia postępowania zakończonego prawomo…
Powołane przepisy
art. 403 § 2 KPCart. 410 KPCart. 388 § 1 KPCart. 177 § 1 KPCart. 4779 KPCart. 403 §
4§ 2§ 1§
4
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy