I USK 1153/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-08-26
Skład orzekający: Dawid Miąsik
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy istnieją podstawy do przyjęcia skargi kasacyjnej dotyczącej podlegania ubezpieczeniom społecznym przez zleceniobiorcę, który jest emerytem i jednocześnie pozostaje w stosunku pracy?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania. Sąd uznał, że w orzecznictwie Sądu Najwyższego istnieje ugruntowane stanowisko co do wykładni przepisów dotyczących podlegania ubezpieczeniom społecznym przez zleceniobiorców będących emerytami i jednocześnie pozostających w stosunku pracy, co wyklucza potrzebę wykładni tych przepisów w ramach postępowania kasacyjnego. Sąd powołał się na wcześniejsze orzeczenia odmawiające przyjęcia skarg kasacyjnych w analogicznych sprawach.Stan faktyczny
Spółka H. sp. z o.o. sp.k. odwołała się od decyzji ZUS dotyczącej podlegania ubezpieczeniom społecznym i wysokości podstawy wymiaru składek przez R. S., który był zleceniobiorcą, emerytem i pracownikiem. Sąd Apelacyjny w Poznaniu oddalił apelację spółki. Spółka wniosła skargę kasacyjną, zarzucając naruszenie przepisów materialnych dotyczących podlegania ubezpieczeniom społecznym.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Pełny tekst orzeczenia
I USK 1153/26
POSTANOWIENIE
Dnia 26 sierpnia 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Dawid Miąsik
w sprawie z odwołania H. sp. z o.o. sp.k. w G.
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Poznaniu
z udziałem R. S.
o podleganie ubezpieczeniom społecznym i wysokość podstawy wymiaru składek
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 26 sierpnia 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się Spółki od wyroku Sądu Apelacyjnego
w Poznaniu z dnia 9 lipca 2025 r., sygn. akt III AUa 847/24,
odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
UZASADNIENIE
Sąd Apelacyjny w Poznaniu wyrokiem z 9 lipca 2025 r., III AUa 847/24 oddalił
apelację H. sp. z o.o. sp. k. w G. (odwołująca się, płatnik składek) od wyroku Sądu
Okręgowego w Poznaniu z 7 czerwca 2024 r., VIII U 2146/23 oddalającego
odwołanie od decyzji z 26 czerwca 2023 r. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […]
Oddziału w Poznaniu, którą na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 2 i 3 oraz art. 38 ust. 1,
art. 6 ust. 1 pkt 4, art. 9 ust. 2c i 4a, art. 12 ust. 1, art. 18 ust. 1 i 3 oraz art. 20 ust. 1
ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.
U. z 2022 r. poz. 1009, dalej jako ustawa systemowa), art. 81 ust. 1 i 6 ustawy z dnia
27 sierpnia 2004 roku o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków
publicznych (Dz. U. z 2022 r., poz. 2561) stwierdził, że R. S. (ubezpieczony) podlegał
I USK 1153/26 2
obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w okresie
od 1 kwietnia 2021 r. do 31 grudnia 2021 r. jako osoba wykonująca pracę na
podstawie umowy zlecenia u płatnika składek oraz ustalił, że podstawy wymiaru
składek w okresie od czerwca 2021 r. do grudnia 2021 r. stanowią kwoty wskazane
tabelarycznie w sentencji decyzji.
Sąd Apelacyjny przypomniał, że co do zasady każdy zleceniobiorca (art. 6 ust.
1 pkt 4 ustawy systemowej) podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym
niezależnie od tego, czy jest uprawniony do emerytury i renty (z wyjątkiem osób
wymienionych w art. 6 ust. 4). Zwolnienie zleceniobiorcy z tego obowiązku wynika
natomiast z faktu równoczesnego pozostawania w stosunku pracy, który z mocy art.
9 ust. 1 ww. ustawy wyprzedza inne tytuły podlegania obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym, co dotyczy również emerytów i rencistów (zob. art. 9
ust. 4 w związku z art. 9 ust. 4a ustawy systemowej). Dlatego właśnie emeryci i
renciści tak, jak pozostali zleceniobiorcy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom
społecznym z tytułu wykonywania umów zlecenia, jeżeli równocześnie nie pozostają
w stosunku pracy.
Natomiast zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający w
stosunku pracy nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu
wykonywania umowy zlecenia, tylko wtedy, gdy podstawa wymiaru składek na
ubezpieczenia społeczne z tytułu pozostawania w stosunku pracy osiągnie kwotę
określoną w art. 18 ust. 4 pkt 5a (tzn. minimalnego wynagrodzenia za pracę), na co
jednoznacznie wskazuje brzmienie zdania drugiego art. 9 ust. 2c in fine, które nie
określa przecież wymienionych tam „innych tytułów”, a zatem obejmuje także osoby
pozostające w stosunku pracy. Natomiast, gdy podstawa wymiaru składek z tytułu
pozostawania w stosunku pracy będzie niższa niż kwota minimalnego
wynagrodzenia za pracę, zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty
pozostający w stosunku pracy będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom
społecznym również z tytułu wykonywania umowy zlecenia, co ma miejsce w
niniejszej sprawie.
Z ustalonego w sprawie stanu faktycznego wynika, że ubezpieczony jest
uprawniony do emerytury od 29 września 2018 r. Nadto od 1 stycznia 2021 r. został
zatrudniony w odwołującej się spółce na podstawie umowy zlecenia w okresie do 31
grudnia 2021 r. W związku z zawarciem tej umowy zlecenia został zgłoszony przez
odwołującą wyłącznie do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego.
I USK 1153/26 3
Ubezpieczony w okresie od 1 kwietnia 2021 r. do 31 grudnia 2021 r. posiadał inny
tytuł prawny do ubezpieczeń społecznych, z którego nie osiągał jednak co najmniej
minimalnego wynagrodzenia.
Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu złożyła
odwołująca się zaskarżając wyrok ten w całości i zarzucając naruszenie przepisów
prawa materialnego, a mianowicie:
1. art. 9 ust. 2c oraz ust. 4a ustawy systemowej przez ich wadliwą wykładnię, co
w konsekwencji doprowadziło do ich błędnego zastosowania,
2. art. 9 ust. 2c oraz ust. 4a ustawy systemowej przez ich niewłaściwe
zastosowanie, a w konsekwencji zobowiązanie płatnika składek do opłacenia
składek ubezpieczenia emerytalnego, rentowego i wypadkowego, podczas
gdy tego rodzaju zobowiązanie składkowe w ogóle nie powstało,
3. art. 9 ust. 1a ustawy systemowej przez pominięcie jego treści, a w
konsekwencji niewłaściwe zastosowanie art. 9 ust. 4a ww. ustawy, czego
skutkiem jest dokonanie niezgodnej z celem ustawodawcy wykładni i uznanie,
że przepis ten na zastosowanie też do osób mających ustalone prawo do
emerytury bądź renty, w sytuacji, gdy wobec tych osób został już do realizacji
ryzyka emerytalnego i rentowego i posiadają one stosowne świadczenia z
tych tytułów.
Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został uzasadniony jej
oczywistą zasadnością oraz potrzebą wykładni przepisów prawnych budzących
poważne wątpliwości oraz wywołujących rozbieżności w orzecznictwie, które
występują między innymi między wykładnią prezentowaną przez Sąd Okręgowy w
Kaliszu oraz Sąd Apelacyjny w Łodzi, a Sądem Okręgowym w Warszawie,
Odwołująca się wskazała, że brak jest podstaw do zaakceptowania
stanowiska Sądu Apelacyjnego w kwestii przyjęcia, że zgodnie z art. 9 ust. 4a i
ustawy systemowej zastrzeżenie „odsyłające” do ust. 2c tego przepisu powoduje, że
zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający równocześnie w
stosunku pracy nie będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z
tytułu wykonywania urnowy zlecenia tylko wówczas, gdy wynagrodzenie uzyskiwane
przez niego w ramach stosunku pracy osiągnie kwotę co najmniej równą kwocie
minimalnego wynagrodzenia za pracę (art. 18 ust. 4 pkt 5a powołanej ustawy).
Zdaniem odwołującej się uznać należy, że zleceniobiorca - emeryt będzie podlegał
obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu umowy -
I USK 1153/26 4
zlecenia, o ile nie pozostaje równocześnie w stosunku pracy z innym pracodawcą.
Przy czym nic ma tu znaczenia w jakiej wysokości wynagrodzenie za pracę emeryt
pobiera z tytułu umowy o pracę.
Za powyższym stanowiskiem przemawia to co znajduje odzwierciedlenie w
uzasadnieniu wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie z 26 marca 2025 r., XXI U
1404/23, że celem wprowadzenia przez ustawodawcę art. 9 ust. 1a ustawy
systemowej było zapewnienie osobom posiadającym jednocześnie co najmniej jeden
bezwzględny tytuł ubezpieczenia i jeden ogólny tytuł ubezpieczenia wyższego
poziomu zabezpieczenia społecznego na wypadek zaistnienia ryzyka emerytalnego
lub rentowego na poziomie odpowiadającym co najmniej wysokości minimalnego
wynagrodzenia za pracę.
Przed wprowadzeniem do art. 9 ust. 1a obowiązek ubezpieczenia
emerytalnego i rentowego obejmował jedynie osoby zatrudnione na podstawie
umowy o pracę, zaś z pozostałych tytułów ubezpieczenia te miały charakter
dobrowolny. Skutkiem tego było to, że większość osób nie decydowała się na
dobrowolne wówczas ubezpieczenia emerytalne i rentowe chcąc pozostawić w
domowym budżecie większe środki finansowe. To skutkowało gromadzeniem na
kontach ubezpieczonych niskich kwot, które w przyszłości znalazłyby przełożenie na
niskie świadczenia emerytalne i rentowe.
Z tego też względu ustawodawca zdecydował się na ingerencję i
wprowadzenie art. 9 ust. 1a ustawy systemowej. Zatem celem ustawodawcy przy
wprowadzeniu powołanego ust. 1a art. 9 było zapewnienie ubezpieczonym - nie
mającym jeszcze prawa do emerytury czy renty - takiego poziomu podstawy składek
na ubezpieczenie społeczne by w przyszłości mogli oni uzyskać emeryturę lub rentę
w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę. Zatem cel którym
kierował się ustawodawca do ubezpieczonych nie mających ustalonego prawa do
emerytury lub renty, nie jest aktualny w odniesieniu do ubezpieczonych mających
ustalone prawo do emerytury lub renty. W odniesieniu do tych bowiem osób (tj.
emerytów) doszło już do realizacji ryzyka emerytalnego bądź rentowego i posiadają
oni stosowne świadczenia z tych tytułów. Tym samym nie jest już celowe
przymusowe obejmowanie ich dodatkowa ochrona przewidzianą w art. 9 ust. 1a
ustawy systemowej (por.: uzasadnienie wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie z
26 marca 2025 r., XXI U 1404/23).
I USK 1153/26 5
W ocenie odwołującej się mając na uwadze, że ubezpieczony miał ustaloną
emeryturę, a nadto był zatrudniony u innego niż odwołująca podmiotu na podstawie
umowy o pracę w niepełnym wymiarze czasu pracy za wynagrodzeniem niższym niż
minimalne, uznać należy, że nie on podlega obowiązkowo ubezpieczeniu
emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu z tytułu wykonywania umowy zlecenia.
Odmienna interpretacja i uznanie, że art. 9 ust. 1a ustawy systemowej ma
zastosowanie także do osób o których mowa w art. 9 ust. 4 i 4a tej ustawy, to ich
sytuacja nie odbiegałaby od sytuacji osób ubezpieczonych nie posiadających prawa
do emerytury lub renty a zatem regulacje art. 9 ust. 4 i 4a ww. ustawy byłyby zbędne.
Zdaniem odwołującej się takie zaś twierdzenie - mając na uwadze racjonalne
działanie ustawodawcy - uznać należy za niedopuszczalne.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego
rozpoznania.
W niniejszej skardze kasacyjnej odwołująca się powołała się na przesłanki
przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania wymienione w art. 3989 § 1 pkt 2 oraz pkt
4 k.p.c. Potrzeba wykładni przepisów prawnych występuje, jeżeli co do konkretnego
przepisu prawa: 1) brak jednolitej lub utrwalonej judykatury Sądu Najwyższego
(rozbieżność w wykładni przepisu w orzecznictwie samego Sądu Najwyższego); 2)
przyjęta i dominująca wykładnia w orzecznictwie Sądu Najwyższego wywołuje
poważne i należycie uzasadnione wątpliwości co do jej prawidłowości; 3) sądy
powszechne tego samego lub różnego szczebla zajmują sprzeczne ze sobą
stanowiska co do treści normy wynikającej ze stosowanego przepisu prawa; 4)
doktryna przedstawia rozbieżne poglądy na rozumienie danego przepisu (zamiast
wielu zob. postanowienie Sądu Najwyższego z 4 grudnia 2024 r., I USK 110/24 i
powołane tam orzecznictwo). Podkreślić przy tym należy, że w przesłance tej (art.
3989 § 1 pkt 2 k.p.c.) chodzi o rozbieżności w rozumieniu przepisu (jego interpretacji),
a nie o rozbieżności w zastosowaniu prawidłowo zinterpretowanego przez sąd(y)
przepisu prawa. Wadliwe zastosowanie prawidłowo zinterpretowanego przepisu
prawa podpada pod przesłankę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, o której
mowa w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Inaczej rzecz ujmując, potrzeba wykładni przepisu
budzącego poważne wątpliwości lub wywołującego rozbieżności w orzecznictwie
sądów zachodzi wtedy, kiedy jego niejednolita wykładnia wywołuje wyraźnie
I USK 1153/26 6
wskazane przez skarżącego rozbieżności w orzecznictwie samego Sądu
Najwyższego lub sądów powszechnych, bądź kiedy przepis ten nie doczekał się
wypowiedzi Sądu Najwyższego co do możliwości przyjęcia wykładni w kierunku
wskazywanym przez skarżącego (postanowienia Sądu Najwyższego: z 13 czerwca
2008 r., III CSK 104/08, LEX nr 42436; z 15 października 2002 r., II CZ 102/02, LEX
nr 57231). Konieczne jest również wskazanie argumentów, które prowadzą do
rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej propozycji
interpretacyjnej (zob. np. postanowienia Sądu Najwyższego z 23 października 2025
r., I USK 149/24 oraz z 17 listopada 2025 r., I USK 262/24).
Ponadto, nie można mówić o ziszczeniu się przesłanki z art. 3989 § 1 pkt 2
k.p.c., jeżeli ten sam przepis został zastosowany odmiennie w różnych sprawach o
zróżnicowanym stanie faktycznym. Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania na przesłance określonej w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. wymaga wykazania,
że określony przepis prawa, będący źródłem poważnych wątpliwości
interpretacyjnych, nie doczekał się wykładni albo niejednolita wykładnia wywołuje
rozbieżności w odniesieniu do identycznych lub podobnych stanów faktycznych (zob.
np. postanowienia Sądu Najwyższego z 23 października 2025 r., I USK 149/24 oraz
z 17 listopada 2025 r., I USK 262/24).
Wreszcie, nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt
2 k.p.c.), jak analogicznie nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art.
3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego
zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i wyraził swój pogląd we
wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające
zmianę tego poglądu (postanowienia Sądu Najwyższego z 23 października 2025 r.,
I USK 149/24 oraz z 17 listopada 2025 r., I USK 262/24 i powołane tam
orzecznictwo).
Odnosząc się z kolei do tej przesłanki przedsądu, jaką jest oczywista
zasadność skargi, twierdzenie o takiej zasadności odwołująca się połączyła z
występowaniem przyczyn przyjęcia skargi do rozpoznania określonych w art. 3989 §
1 pkt 2 k.p.c. Taka konstrukcja uzasadnienia wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej
do rozpoznania jest wadliwa (postanowienie Sądu Najwyższego z 17 listopada 2025
r., I USK 262/24). W orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjmuje się, że przesłanki
określone w art. 3989 § 1 pkt 1 (a także pkt 2) i 4 k.p.c. wykluczają się, gdyż skarga
kasacyjna nie może być uznana za oczywiście uzasadnioną, jeżeli o występowaniu
I USK 1153/26 7
tej przesłanki miałoby świadczyć naruszenie przepisów prawa, których wykładnia
nasuwa tak duże wątpliwości, że konieczne jest ich wyjaśnienie przez Sąd
Najwyższy w ramach sformułowanego w tej sprawie zagadnienia prawnego. W
postanowieniu z 26 listopada 2013 r., I UK 291/13, (LEX nr 1430990) Sąd Najwyższy
wyraził stanowisko, że łączenie przesłanki oczywistej zasadności skargi z
występowaniem w sprawie istotnego zagadnienia prawnego, budzi poważne
zastrzeżenia. Taki sam wniosek dotyczy wskazania przesłanki dotyczącej potrzeby
wykładni przepisów budzących poważne wątpliwości (zamiast wielu zob.
postanowienie Sądu Najwyższego z 17 listopada 2025 r., I USK 262/24 i powołane
tam orzecznictwo). Ponadto, jeżeli przesłanką wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej
do rozpoznania jest twierdzenie skarżącego, że skarga jest oczywiście uzasadniona
(art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.), powinien on w uzasadnieniu wniosku zawrzeć wywód
prawny wskazujący, w czym wyraża się ta "oczywistość" i przedstawić argumenty na
poparcie tego twierdzenia (zamiast wielu zob. postanowienie Sądu Najwyższego z
17 listopada 2025 r., I USK 262/24 i powołane tam orzecznictwo).
Odnosząc powyższe zapatrywania do wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej
do rozpoznania w niniejszej sprawie, Sąd Najwyższy uwzględnił, że zawarte w art. 9
ust. 4a ustawy systemowej zastrzeżenie „odsyłające” do ust. 2c tego artykułu
powoduje, że zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający
równocześnie w stosunku pracy nie będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom
społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia tylko wówczas, gdy
wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w ramach stosunku pracy osiągnie kwotę co
najmniej równą kwocie minimalnego wynagrodzenia za pracę. Tak orzekł Sąd
Najwyższy między innymi w wyroku z 21 marca 2019 r., II UK 548/17 (LEX nr
2638597), co Sąd rozpoznający niniejszą sprawę potwierdza. Zaakcentować należy,
iż Sąd Najwyższy m. in. postanowieniami z 23 kwietnia 2025 r., III USK 11/25, z 4
listopada 2025 r., III USK 264/25, z 7 maja 2026 r., I USK 702/26, z 10 czerwca 2026
r., I USK 704/26, z 7 lipca 2026 r., I USK 931/26 w analogicznych stanach faktycznych
odmówił przyjęcia do rozpoznania skarg kasacyjnych wniesionych przez odwołującą
spółkę, z powołaniem analogicznych przesłanek.
W tej sytuacji nie można mówić ani o potrzebie usunięcia rozbieżności w
wykładni przepisów prawa ani o oczywistej zasadności skargi, zatem Sąd Najwyższy
na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji.
[a.ł]
I USK 1153/26 8
Powiązane orzeczenia
- I USK 41/23 2023-08-08Czy skarga kasacyjna dotycząca wykładni art. 9 ust. 4a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, w kontekście podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym przez zleceniobiorcę będącego emerytem i jednocześnie praco…
- I USK 744/26 2026-09-08Czy skarga kasacyjna dotycząca podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia przez emeryta pozostającego jednocześnie w stosunku pracy, w której sąd drugiej instancji oddalił apelację, powinna zostać przyj…
- I USK 46/24 2024-10-09Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy nie…
- I USK 526/26 2026-04-09Czy w przypadku zleceniobiorcy posiadającego status emeryta i jednocześnie pozostającego w stosunku pracy, podleganie obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia jest uzależnione od wysokości wynagrodz…
- I USK 11/25 2025-06-17Czy skarga kasacyjna odwołującej się Spółki od wyroku Sądu Apelacyjnego w Łodzi, dotycząca podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia przez emeryta pozostającego w zatrudnieniu, spełnia prz…
Powołane przepisy
art. 83 ust. 1art. 38 ust. 1art. 6 ust. 1art. 9 ust. 2art. 12 ust. 1art. 18 ust. 1art. 20 ust. 1art. 81 ust. 1art. 6 ust.
1art. 6 ust. 4art.
9 ust. 1art. 9
ust. 4
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy