I USK 744/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-09-08
Skład orzekający: Piotr Prusinowski
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy skarga kasacyjna dotycząca podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia przez emeryta pozostającego jednocześnie w stosunku pracy, w której sąd drugiej instancji oddalił apelację, powinna zostać przyjęta do rozpoznania przez Sąd Najwyższy?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, jeśli nie zachodzą przesłanki określone w art. 398^9 § 1 k.p.c., takie jak istotne zagadnienie prawne, potrzeba wykładni przepisów budzących wątpliwości lub rozbieżności w orzecznictwie, nieważność postępowania lub oczywista zasadność skargi. W kwestii podlegania ubezpieczeniom przez emeryta wykonującego umowę zlecenia i pozostającego w stosunku pracy, Sąd Najwyższy potwierdza, że podleganie obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia następuje tylko wówczas, gdy wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy nie osiągnęło kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę.Stan faktyczny
Zakład Ubezpieczeń Społecznych stwierdził, że osoba wykonująca umowę zlecenia jako emeryt, pozostająca jednocześnie w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym. Sąd pierwszej instancji oddalił odwołanie. Sąd drugiej instancji oddalił apelację. Spółka wniosła skargę kasacyjną, zarzucając wadliwą wykładnię i zastosowanie przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Pełny tekst orzeczenia
I USK 744/26
POSTANOWIENIE
Dnia 8 września 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Piotr Prusinowski
w sprawie z odwołania H. sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w G.
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Poznaniu
o podleganie ubezpieczeniom społecznym i podstawę wymiaru składek,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 8 września 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się Spółki od wyroku Sądu Apelacyjnego
w Poznaniu z dnia 9 maja 2025 r., sygn. akt III AUa 1219/24,
odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
[A.P.]
UZASADNIENIE
Decyzją z dnia 19 kwietnia 2024 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych […]
Oddział w Poznaniu, na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 w związku z art. 38 ust. 1, art.
6 ust. 1 pkt 4, art. 9 ust. 2c, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 2 ustawy z dnia 13 października
1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (ustawa systemowa), stwierdził, że A.B.
podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu
jako osoba wykonująca - pracę na podstawie umowy zlecenia w okresie od 10 maja
2022 r. do 6 grudnia 2022 r. u płatnika składek H. Sp. z o.o. sp. k. w G. oraz ustalił,
że podstawy wymiaru składek w miesiącach od maja 2022 r. do grudnia 2022 r.
stanowią kwoty wskazane tabelarycznie w decyzji.
Odwołanie od decyzji wniosła H. sp. z o.o. sp.k. wnosząc o jej uchylenie.
Wyrokiem z dnia 1 października 2024 r. Sąd Okręgowy w Poznaniu oddalił
I USK 744/26 2
odwołanie. Apelację od wyroku wywiodła odwołująca spółka H. sp. z o.o. sp.k.
zaskarżając go w całości. Sąd Apelacyjny w Poznaniu wyrokiem z dnia 9 maja 2025
r. uznał apelację za bezzasadną.
Zdaniem Sądu apelacja w istocie sprowadzała się do rozbudowanej polemiki
z ugruntowaną już wykładnią istotnych w sprawie przepisów prawa materialnego, to
jest art. 9 ust. 2c i art. 9 ust. 4a ustawy systemowej. Apelujący pominął w swojej
argumentacji jednoznaczne wywody Sądu Najwyższego i sądów powszechnych
sprowadzające się do konkluzji, że emeryt, rencista wykonujący umowę zlecenie,
pozostający jednocześnie w stosunku pracy może nie być objęty ubezpieczeniami
z tytułu wykonywania umowy zlecenia wyłącznie wówczas, gdyby wysokość
podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu pozostawania
w stosunku pracy osiągnęła, w przeliczeniu na jeden miesiąc, kwotę określoną
w art. 18 ust. 4 pkt 5a ustawy (tzn. minimalnego wynagrodzenia za pracę), a taka
okoliczność w sprawie nie występuje. Innymi słowy, zdaniem Sądu Apelacyjnego,
ocena sytuacji prawnej zleceniobiorcy uprawnionego do emerytury lub renty
pozostającego w stosunku pracy dokonywana z uwzględnieniem regulacji art. 9
ust. 2c powinna „wyprzedzać” ocenę dokonywaną wyłącznie na podstawie art. 9
ust. 4a ustawy.
Skargę kasacyjną oparto na naruszeniu prawa materialnego:
1. art. 9 ust. 2c oraz ust. 4a ustawy systemowej przez ich wadliwą wykładnię,
co w konsekwencji doprowadziło do ich błędnego zastosowania,
2. art. 9 ust. 2c oraz ust. 4a ustawy systemowej przez ich niewłaściwe
zastosowanie, a w konsekwencji zobowiązanie płatnika składek do opłacenia
składek ubezpieczenia emerytalnego, rentowego i wypadkowego, podczas gdy tego
rodzaju zobowiązanie składkowe w ogóle nie powstało.
Skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania z uwagi na jej
oczywistą zasadność oraz potrzebę wykładni przepisów prawnych budzących
poważne wątpliwości oraz wywołujących rozbieżności w orzecznictwie, które
występują między innymi między wykładnią prezentowaną przez Sąd Okręgowy
w Poznaniu oraz Sąd Apelacyjny w Poznaniu, a Sądem Okręgowym w Warszawie.
Wskazała, że brak jest podstaw do zaakceptowania stanowiska Sądu Apelacyjnego
w kwestii przyjęcia, że zgodnie z art. 9 ust. 4a ustawy systemowej zastrzeżenie
„odsyłające” do ust. 2c tego przepisu powoduje, że zleceniobiorca uprawniony do
emerytury, lub renty pozostający równocześnie w stosunku pracy nie będzie podlegał
I USK 744/26 3
obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia
tylko wówczas, gdy wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w ramach stosunku
pracy osiągnie kwotę co najmniej równą kwocie minimalnego wynagrodzenia za
pracę (art. 18 ust. 4 pkt 5a powołanej ustawy). Zdaniem odwołującej się uznać
należy, że zleceniobiorca - emeryt będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom
emerytalnemu i rentowym z tytułu umowy zlecenia, o ile nie pozostaje równocześnie
w stosunku pracy z innym pracodawcą. Mając na uwadze, że ubezpieczony A.B. miał
ustaloną emeryturę, a nadto był zatrudniony u innego niż odwołująca się podmiotu
na podstawie umowy o pracę w niepełnym wymiarze czasu pracy za
wynagrodzeniem niższym niż minimalne, nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniu
emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu z tytułu wykonywania umowy zlecenia.
Sąd Najwyższy zważył:
Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania.
W myśl art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do
rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje
potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub
wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność
postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.
Przesłanka z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c., wymaga wykazania, że chodzi
o wykładnię przepisów prawa, których treść i znaczenie nie zostały dostatecznie
wyjaśnione w dotychczasowym orzecznictwie lub, że istnieje potrzeba zmiany ich
dotychczasowej wykładni, podania na czym polegają wątpliwości związane z ich
rozumieniem oraz przedstawienia argumentacji świadczącej, że wątpliwości te mają
rzeczywisty i poważny charakter, nie należą do zwykłych wątpliwości, które wiążą się
z procesem stosowania prawa. Konieczne jest wskazanie argumentów, które
prowadzą do rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej propozycji
interpretacyjnej. Skarżąca nie podjęła nawet próby spełnienia tak
scharakteryzowanych wymogów ograniczając się do sformułowania ogólnego
stwierdzenia, że występują bliżej nie scharakteryzowane rozbieżności
w orzecznictwie między sądami warszawskimi, a poznańskimi.
I USK 744/26 4
Podobnie skarżąca nie sprostała wykazaniu, że skarga kasacyjna jest
oczywiście uzasadniona. Ujęta w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. przesłanka ma miejsce
wtedy, gdy zasadność podniesionych w niej zarzutów wynika prima facie, bez
głębszej analizy prawnej. Dotyczy to więc jedynie uchybień przepisom prawa
materialnego albo procesowego, zarzucanym sądowi drugiej instancji, o charakterze
elementarnym, polegających w szczególności na oparciu rozstrzygnięcia na wykładni
przepisu oczywiście sprzecznej z jednolitą i ugruntowaną jego wykładnią
przyjmowaną w orzecznictwie i nauce prawa, na zastosowaniu przepisu, który już nie
obowiązywał, względnie na oczywiście błędnym zastosowaniu określonego przepisu
w ustalonym stanie faktycznym (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 6 listopada
2015 r., IV CSK 263/15, LEX nr 1940571). W rozpoznawanej sprawie żadna taka
okoliczność nie miała miejsca. Oczywiste jest przy tym tylko to, co można dostrzec
bez potrzeby głębszej analizy, czy przeprowadzenia dłuższych badań lub dociekań.
W rozpoznawanym przypadku skarżąca sformułowała jedynie postulat
potraktowania emeryta łączącego zatrudnienie pracownicze z umową zlecenia w taki
sam sposób, jak osób pobierających emeryturę, które prowadzą działalność
gospodarczą. W sformułowaniu postulatu, który opiera się na odstąpieniu od
wykładni językowo-logicznej przepisu na rzecz zastosowaniu per analogiam
w sposób rozszerzający wyjątku ustanowionego dla innej grupy w oparciu o zasadę
równości, nie sposób dostrzec spełnienia przesłanki oczywistej, to jest widocznej bez
głębszej analizy, zasadności skargi kasacyjnej.
Wobec powyższego już tylko uzupełniająco Sąd Najwyższy przypomina, że
zawarte w art. 9 ust. 4a ustawy systemowej zastrzeżenie „odsyłające” do ust. 2c tego
artykułu powoduje, że zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający
równocześnie w stosunku pracy nie będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom
społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia tylko wówczas, gdy
wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w ramach stosunku pracy osiągnie kwotę co
najmniej równą kwocie minimalnego wynagrodzenia za pracę. Tak orzekł Sąd
Najwyższy między innymi w wyroku z dnia 21 marca 2019 r., II UK 548/17 (LEX nr
2638597), co Sąd rozpoznający niniejszą sprawę potwierdza. Zaakcentować należy,
iż Sąd Najwyższy postanowieniami z dnia 23 kwietnia 2025 r. (III USK 11/25, LEX nr
3910287) i z dnia 4 listopada 2025 r. (III USK 264/25, LEX nr 3940647)
w analogicznych stanach faktycznych odmówił przyjęcia do rozpoznania skarg
kasacyjnych wniesionych przez odwołującą spółkę.
I USK 744/26 5
Ze względu na powyższe argumenty, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989
§ 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji.
[A.P.]
[a.ł]]
Powiązane orzeczenia
- I USK 41/23 2023-08-08Czy skarga kasacyjna dotycząca wykładni art. 9 ust. 4a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, w kontekście podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym przez zleceniobiorcę będącego emerytem i jednocześnie praco…
- III USK 510/21 2022-05-25Czy skarga kasacyjna dotycząca możliwości pobierania emerytury z powszechnego ubezpieczenia społecznego oraz emerytury policyjnej, przy uwzględnieniu tzw. cywilnego stażu pracy, spełnia przesłanki przyjęcia jej do rozpoz…
- I USK 526/26 2026-04-09Czy w przypadku zleceniobiorcy posiadającego status emeryta i jednocześnie pozostającego w stosunku pracy, podleganie obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia jest uzależnione od wysokości wynagrodz…
- I USK 11/25 2025-06-17Czy skarga kasacyjna odwołującej się Spółki od wyroku Sądu Apelacyjnego w Łodzi, dotycząca podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia przez emeryta pozostającego w zatrudnieniu, spełnia prz…
- I USK 1153/26 2026-08-26Czy istnieją podstawy do przyjęcia skargi kasacyjnej dotyczącej podlegania ubezpieczeniom społecznym przez zleceniobiorcę, który jest emerytem i jednocześnie pozostaje w stosunku pracy?
Powołane przepisy
art. 83 ust. 1art. 38 ust. 1art.
6 ust. 1art. 9 ust. 2art. 12 ust. 1art. 13 pkt 2art. 9 ust. 4art. 18 ust. 4art. 9
ust. 2art. 9
ust. 4art. 3989 § 1 KPCart. 3989 § 1 pkt 2 KPC
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy