I USK 277/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-01-28
Skład orzekający: Leszek Bielecki
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy skarga kasacyjna w sprawie dotyczącej podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym jako pracownik kwalifikuje się do przyjęcia do rozpoznania przez Sąd Najwyższy, gdy skarżący powołuje się na oczywistą zasadność skargi, ale argumentacja sprowadza się do polemiki z ustaleniami faktycznymi i ich oceną prawną?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, jeśli skarżący nie wykaże istnienia przesłanek określonych w art. 3989 § 1 k.p.c., w tym oczywistej zasadności skargi. Oczywista zasadność wymaga wykazania kwalifikowanej postaci naruszenia przepisów, widocznej prima facie, a nie jedynie polemiki z ustaleniami faktycznymi i ich oceną prawną dokonaną przez sądy niższych instancji. Podpisanie umowy o pracę w ciąży bez faktycznego świadczenia pracy i dowodów jej wykonywania może być ocenione jako umowa pozorna, zawarta w celu obejścia prawa i uzyskania nienależnych świadczeń, co jest sprzeczne z zasadami ubezpieczeń społecznych.Stan faktyczny
Sprawa dotyczy odwołania od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych stwierdzającej brak podlegania ubezpieczeniom społecznym jako pracownik. Sądy niższych instancji oddaliły odwołania, uznając, że umowa o pracę została zawarta dla pozoru, bez faktycznego świadczenia pracy, w celu obejścia prawa. Skarżąca wniosła skargę kasacyjną, powołując się na oczywistą zasadność, jednak Sąd Najwyższy uznał, że argumentacja skarżącej sprowadza się do polemiki z ustaleniami faktycznymi.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i oddalił wniosek organu rentowego o zasądzenie zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.Pełny tekst orzeczenia
I USK 277/26
POSTANOWIENIE
Dnia 28 stycznia 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Leszek Bielecki
w sprawie z odwołania W.W. obecnie G. oraz S.G.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Olsztynie
o podleganie obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym jako pracownik,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 28 stycznia 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się W.W. obecnie G.
od wyroku Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 5 listopada 2024 r.,
sygn. akt III AUa 280/24,
1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania,
2. oddala wniosek organu rentowego o zasądzenie zwrotu
kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.
UZASADNIENIE
Sąd Apelacyjny w Białymstoku III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
wyrokiem z 5 listopada 2024 r., III AUa 280/224, w sprawie z odwołania W.W.
(obecnie G.) oraz S.G. (płatnik składek) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń
Społecznych Oddziału w Olsztynie z 2 października 2022 r. stwierdzającej brak
podlegania przez odwołującą się ubezpieczeniom społecznym jako pracownika
płatnika składek, oddalił apelację odwołujących się od wyroku Sądu Okręgowego w
Suwałkach 19 marca 2024 r., III U 599/23, oddalającego oba odwołania.
I USK 277/26 2
Odwołująca się zaskarżyła powyższy wyrok skargą kasacyjną. We wniosku
o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powołała się na art. 3989 § 1 pkt. 4
k.p.c. Uzasadniając powyższe wskazała, że skarga jest oczywiście zasadna, z
uwagi na naruszenie przez Sąd art. 83 § 1 k.c. w związku z art. 300 k.p. i jego
niewłaściwe zastosowanie jako podstawowego naruszenia, a także art. 3531 k.c.,
art. 10 i 11 k.p., art. 22 Konstytucji RP oraz art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy
z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:
Dz.U. z 2025 r., poz. 350, dalej jako ustawa systemowa) w związku z art. 22 i 11
k.p. przez ich niezastosowanie.
W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o jej oddalenie i
orzeczenie zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia w celu jej
merytorycznego rozpoznania.
Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną
do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1),
istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub
wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność
postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).
Obowiązkiem skarżącego jest sformułowanie i uzasadnienie wniosku o
przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania w nawiązaniu do tych przesłanek, gdyż
tylko wówczas może być osiągnięty cel wymagań przewidzianych w art. 3984 § 2
k.p.c. Wiosek ten powinien zawierać profesjonalny wywód prawny nawiązujący do
wskazanych w art. 3989 § 1 k.p.c. przesłanek przedsądu ze wskazaniem, które z
nich występują w sprawie i z uzasadnieniem stanowiska skarżącego
(postanowienie Sądu Najwyższego z 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06).
Skarżąca wskazała, że skarga jest oczywiście uzasadniona.
Co do przesłanki przedsądu jaką jest oczywista zasadność skargi
kasacyjnej, wskazać należy, iż skarżący w motywach wniosku jest zobligowany
zawrzeć wywód prawny wyjaśniający, w czym wyraża się owa oczywistość i
I USK 277/26 3
przedstawić argumenty na poparcie tego twierdzenia (postanowienia Sądu
Najwyższego: z 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06, LEX nr 198531; z 10 sierpnia
2006 r., V CSK 204/06, LEX nr 421035; z 9 stycznia 2008 r., III PK 70/07, LEX nr
448289; z 11 stycznia 2008 r., I UK 283/07, LEX nr 448205; z 3 kwietnia 2008 r.,
II PK 352/07, LEX nr 465859 i z 5 września 2008 r., I CZ 64/08, LEX nr 512050).
O ile dla uwzględnienia skargi wystarczy, że jej podstawa jest usprawiedliwiona, to
dla przyjęcia skargi do rozpoznania niezbędne jest wykazanie kwalifikowanej
postaci naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego, polegającej na
jego oczywistości widocznej prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy
prawniczej, bez potrzeby wchodzenia w szczegóły czy dokonywania pogłębionej
analizy tekstu wchodzących w grę przepisów i doszukiwania się ich znaczenia
(postanowienia Sądu Najwyższego: z 16 września 2003 r., IV CZ 100/03, LEX nr
82274; z 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616; z 26 lutego 2008 r.,
II UK 317/ 07, LEX nr 453107; z 9 maja 2008 r., II PK 11/08, LEX nr 490364; z 21
maja 2008 r., I UK 11/08, LEX nr 491538 i z 9 czerwca 2008 r., II UK 38/08, LEX nr
494134). W judykaturze podkreśla się, że przesłanką przyjęcia skargi kasacyjnej do
rozpoznania nie jest oczywiste naruszenie konkretnego przepisu prawa
materialnego lub procesowego, lecz sytuacja, w której naruszenie to spowodowało
wydanie oczywiście nieprawidłowego orzeczenia. Sam zarzut naruszenia (nawet
oczywistego) określonego przepisu (przepisów) nie prowadzi wprost do oceny, że
skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (postanowienia Sądu Najwyższego:
z 7 stycznia 2003 r., I PK 227/02, OSNP 2004 nr 13, poz. 230; z 11 stycznia
2008 r., I UK 285/07, LEX nr 442743; z 11 kwietnia 2008 r., I UK 46/08, LEX nr
469185 i z 9 czerwca 2008 r., II UK 37/08, LEX nr 494133).
Przenosząc powyższe na grunt niniejszej sprawy należy stwierdzić, że
skarżąca nie wykazała istnienia tej przesłanki przedsądu. Na gruncie
przekonujących ustaleń faktycznych oraz prawidłowej i przekonującej suwerennej
sędziowskiej oceny zebranego materiału dowodowego, które nie mogą być
wskazywane jako podstawy kasacyjnego zaskarżenia (art. 3983 § 3 k.p.c.),
skarżąca nie wykazała oczywistej zasadności skargi, która budziłaby jakiekolwiek
wątpliwości interpretacyjne wymagające merytorycznej interwencji kasacyjnej ze
strony najwyższej instancji sądowej. Dodatkowo rozmijała się z wiążącymi Sąd
I USK 277/26 4
Najwyższy ustaleniami faktycznymi prawidłowo dokonanego osądu. Konkretnie
rzecz ujmując, samo podpisanie przez skarżącą będąc w ciąży umowy o pracę, bez
realnego jej świadczenia oraz bez faktycznych i wiarygodnych dowodów
wykonywania zleconych czynności, mogło być ocenione jako umowa zawarta dla
pozoru intencjonalnie zmierzająca do obejścia prawa z ewidentnym zamiarem
skorzystania z nienależnych świadczeń, które nie przysługiwały bez wykazania
realnego tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym. Dlatego na jurysdykcyjną
tolerancję nie zasługują żadne działania skierowane na uzyskanie nienależnych
świadczeń z ubezpieczenia społecznego w związku z intencjonalnymi deklaracją i
opłaceniem składek z tytułu umowy o pracę. Takie zabiegi pozostawały w
ewidentnej sprzeczności z podstawami kasacyjnego zaskarżenia, a także z zasadą
równego traktowania wszystkich rzeczywiście ubezpieczonych, w tym z zasadą
solidaryzmu ubezpieczeń społecznych, z której nie powinna korzystać skarżąca
pozornie i intencyjnie „zatrudniona”.
Powyższe oznaczało, że skarga kasacyjna nie spełniła przesłanek
wymaganych do przyjęcia jej do merytorycznego rozpoznania, ponieważ powołane
w niej twierdzenia i wątpliwości w istocie rzeczy ograniczały się do polemiki z
ustalonym w sprawie stanem faktycznym oraz jego oceną prawną.
Mając powyższe na uwadze, należy stwierdzić, że w sprawie nie występuje
powołana przez skarżącą przesłanka przedsądu, wobec czego Sąd Najwyższy na
podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
Wniosek organu rentowego o zasądzenie kosztów zastępstwa prawnego w
postępowaniu kasacyjnym podlegał oddaleniu wobec wadliwego sformułowania
skutkującego brakiem wniosku w przypadku odmowy przyjęcia skargi do
rozpoznania (art. 98 § 1 k.p.c. a contrario w związku z art. 39821 k.p.c.).
W odpowiedzi na skargę kasacyjną pozwany organ rentowy sformułował jedynie
wniosek o jej oddalenie i w takim przypadku zasądzenie od skarżącej na jego rzecz
kosztów zastępstwa prawnego w postępowaniu kasacyjnym, tymczasem do takiego
etapu postępowania nie doszło, gdyż Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi
kasacyjnej do rozpoznania po stwierdzeniu braku spełnienia przesłanek,
warunkujących skierowanie jej do merytorycznego rozpoznania.
[SOP]
I USK 277/26 5
Powiązane orzeczenia
- I UK 245/15 2015-09-24Czy skarga kasacyjna dotycząca podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę może zostać przyjęta do rozpoznania, gdy zarzuca się naruszenie przepisów prawa materialnego, a jednocz…
- I UK 234/19 2020-08-13Czy skarga kasacyjna w sprawie dotyczącej podlegania ubezpieczeniom społecznym, oparta na zarzutach naruszenia przepisów prawa materialnego i procesowego, może zostać przyjęta do rozpoznania przez Sąd Najwyższy, jeśli ni…
- II USK 109/22 2022-09-14Czy skarga kasacyjna dotycząca podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, w której skarżący nie wykazali istnienia przesłanek przyjęcia skargi do rozpoznania, powinna zostać odrzucona?
- I USK 230/22 2023-04-04Czy skarga kasacyjna w sprawie o podleganie ubezpieczeniom społecznym może zostać przyjęta do rozpoznania, jeśli nie wykazuje oczywistej zasadności lub istotnego zagadnienia prawnego?
- III USK 424/22 2023-09-21Czy skarga kasacyjna dotycząca ustalenia braku podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu pracy, gdzie zarzuca się naruszenie przepisów o pozorności czynności prawnej i stosunku pracy, może zostać przyjęt…
Powołane przepisy
art. 3989 § 1 pkt. 4
KPCart. 83 § 1 KCart. 300 KPart. 3531 KCart. 10art. 22art. 6 ust. 1art. 3989 § 1 KPCart. 3984 § 2
KPCart. 3983 § 3 KPCart. 3989 § 2 KPCart. 98 § 1 KPC
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 30.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy