I USK 289/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-01-22
Skład orzekający: Agnieszka Góra-Błaszczykowska
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy zleceniobiorca będący emerytem lub rencistą, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jest niższe niż minimalne wynagrodzenie za pracę?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, uznając, że kwestia podlegania przez zleceniobiorcę będącego emerytem lub rencistą obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, gdy jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, została już jednoznacznie rozstrzygnięta w utrwalonym orzecznictwie. Zgodnie z tym orzecznictwem, taki zleceniobiorca podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jest niższe niż minimalne wynagrodzenie za pracę.Stan faktyczny
Zakład Ubezpieczeń Społecznych stwierdził, że osoba wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym. Odwołujący się płatnik składek domagał się ustalenia, że osoba ta nie podlegała ubezpieczeniu. Sąd pierwszej instancji i Sąd Apelacyjny oddaliły odwołanie. Spółka wniosła skargę kasacyjną, zarzucając naruszenie przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i zasądził od strony odwołującej się na rzecz organu rentowego zwrot kosztów zastępstwa procesowego.Pełny tekst orzeczenia
I USK 289/26
POSTANOWIENIE
Dnia 22 stycznia 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Agnieszka Góra-Błaszczykowska
w sprawie z odwołania L. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w K.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Ostrowie Wielkopolskim
z udziałem K.B.
o ustalenie ubezpieczenia,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 22 stycznia 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się Spółki od wyroku Sądu Apelacyjnego
w Łodzi z dnia 3 grudnia 2024 r., sygn. akt III AUa 788/24,
1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania;
2. zasądza od strony odwołującej się na rzecz organu
rentowego kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł wraz z
ustawowymi odsetkami za czas po upływie tygodnia od dnia
doręczenia zobowiązanej orzeczenia do dnia zapłaty tytułem
zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu
kasacyjnym.
UZASADNIENIE
Decyzją z 18 kwietnia 2024 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w
Ostrowie Wielkopolskim stwierdził, że K.B., jako osoba wykonująca pracę na
podstawie umowy zlecenia u płatnika L. spółka z o.o. w K., podlega obowiązkowo
ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w okresie
I USK 289/26 2
od 2 marca 2020 r. do 30 września 2021 r., ze wskazaną w decyzji podstawą
wymiaru składek.
Odwołanie od tej decyzji wniósł płatnik składek L. sp. z o.o. w K., domagając
się zmiany zaskarżonej decyzji i ustalenie, że K.B. nie podlega w spornych
okresach ubezpieczeniu społecznemu.
Sąd Okręgowy w Kaliszu wyrokiem z 23 lipca 2024 r., sygn. akt V U 470/24
oddalił odwołanie oraz zasądził od odwołującego L. spółki z ograniczoną
odpowiedzialnością w K. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w
Ostrowie Wielkopolskim kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa
procesowego z ustawowymi odsetkami za opóźnienie w spełnieniu świadczenia
pieniężnego od dnia uprawomocnienia się orzeczenia zasądzającego te koszty do
dnia zapłaty.
Apelację od tego wyroku wniosła odwołująca się, zarzucając mu naruszenie
art. 9 ust. 2c i 4a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń
społecznych.
Wyrokiem z 3 grudnia 2024 r., sygn. akt III AUa 788/24, Sąd Apelacyjny w
Łodzi oddalił apelację odwołującej się.
Sąd Apelacyjny w pełni podzielił argumentację Sądu pierwszej instancji,
wywiedzioną z utrwalonej linii orzeczniczej Sądu Najwyższego. W sprawie
bezspornym było, że K.B. w kwestionowanym okresie była emerytką i jednocześnie
pozostawała w stosunku pracy z innym płatnikiem składek, przy czym z tytułu tego
zatrudnienia w wymienionych miesiącach nie osiągnęła minimalnego
wynagrodzenia za pracę. Problem prawny sprowadzał się zatem do interpretacji
art. 9 ust. 2c i 4a ustawy dna 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń
społecznych (t.j. Dz.U. z 2024 r. poz. 497). Na naruszenie tych przepisów
wskazywała również spółka w apelacji.
W orzecznictwie ugruntował się pogląd co do tego, że „zawarte w art. 9
ust. 4a ustawy systemowej zastrzeżenie „odsyłające” do ust. 2c tego przepisu
powoduje, iż zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, pozostający
równocześnie w stosunku pracy, nie będzie podlegał obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia tylko wówczas,
gdy wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w ramach stosunku pracy osiągnie
I USK 289/26 3
kwotę co najmniej równą kwocie minimalnego wynagrodzenia za pracę (art. 18
ust. 4 pkt 5a tejże ustawy). Sąd Najwyższy wyjaśnił, że co do zasady każda osoba,
o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy systemowej (tu - zleceniobiorca), podlega
obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym niezależnie od tego, czy jest
uprawniona do emerytury i renty (z wyjątkiem osób wymienionych w art. 6 ust. 4 -
uczniowie i studenci do 26 roku życia). Zwolnienie zleceniobiorcy z tego obowiązku
wynika natomiast z faktu równoczesnego pozostawania w stosunku pracy, który z
mocy art. 9 ust. 1 ustawy systemowej wyprzedza inne tytuły podlegania
obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, co dotyczy również emerytów i
rencistów (art. 9 ust. 4 w związku z art. 9 ust. 4a). Dlatego właśnie emeryci i
renciści, tak jak pozostali zleceniobiorcy, podlegają obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umów zlecenia Jeżeli
równocześnie nie pozostają w stosunku pracy”.
Sytuacja, w której zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty
pozostający w stosunku pracy nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom
społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia, będzie dopuszczalna tylko
wtedy, gdy podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu
pozostawania w stosunku pracy osiągnie kwotę określoną w art. 18 ust. 4 pkt 5a
ustawy systemowej (tj. kwotę co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę),
na co jednoznacznie wskazuje brzmienie zdania drugiego art. 9 ust. 2c in fine, które
nie określa przecież wymienionych tam „innych tytułów”, a zatem obejmuje także
osoby pozostające w stosunku pracy. Natomiast w sytuacji, gdy podstawa wymiaru
składek z tytułu pozostawania w stosunku pracy będzie niższa niż kwota
minimalnego -wynagrodzenia za- pracę, zleceniobiorca -uprawnionym do emerytury
lub .renty pozostający w stosunku pracy będzie podlegał obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym . również z tytułu wykonywania umowy zlecenia.
W niniejszej sprawie, skoro K.B. w spornym okresie była uprawniona do
emerytury i równocześnie zatrudniona u innego płatnika w oparciu o umowę o
pracę, z tytułu której we wskazanych w zaskarżonej decyzji miesiącach nie osiągała
minimalnego wynagrodzenia za pracę. Wobec tego organ rentowy trafnie przyjął,
że K.B. podlegała jako zleceniobiorca u odwołującego się płatnika, obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia.
I USK 289/26 4
Wyrok Sądu Apelacyjnego zaskarżyła skargą kasacyjną odwołująca się
spółka w całości.
Uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania oparto
na podstawach przyjęcia skargi do rozpoznania określonych w art. 3989 § 1 pkt 2
(potrzeba wykładni przepisów prawnych wywołujących poważne wątpliwości) oraz
pkt 4 (oczywista zasadność skargi kasacyjnej) k.p.c.
Strona skarżąca wskazała oczywistą zasadność skargi kasacyjnej oraz
potrzebę wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości oraz
wywołujących rozbieżności w orzecznictwie, które występują, między innymi,
pomiędzy wykładnią prezęntowaną przez Sąd Okręgowy w Kaliszu oraz Sąd
Apelacyjny w Łodzi a Sądem Okręgowym w Warszawie.
W ocenie skarżącego brak jest podstaw do zaakceptowania stanowiska
Sądu Apelacyjnego w kwestii przyjęcia, że zgodnie z art. 9 ust. 4a ustawy o
systemie ubezpieczeń społecznych - zastrzeżenie „odsyłające” do ust. 2c tego
przepisu powoduje, że zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty
pozostający równocześnie w stosunku pracy nie będzie podlegał obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia tylko wówczas,
gdy wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w ramach stosunku pracy.osiągnie
kwotę co najmniej równą, kwocie minimalnego wynagrodzenia za pracę (art. 18
ust. 4 pkt 5a powołanej.ustawy).
Zdaniem odwołującego się uznać należy, że zleceniobiorca - emeryt będzie
podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu umowy
- zlecenia, o ile niepozostaje równocześnie w stosunku pracy z innym pracodawcą.
W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o wydanie
postanowienia o odmowie przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania oraz o
zasądzenie od skarżących na rzecz organu rentowego kosztów zastępstwa
procesowego w postępowaniu kasacyjnym według norm przepisanych.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna odwołującej się nie kwalifikuje się do przyjęcia jej do
merytorycznego rozpoznania. Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy
I USK 289/26 5
przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie (1) występuje istotne
zagadnienie prawne, (2) istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących
poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, (3)
zachodzi nieważność postępowania lub (4) skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona. W związku z tym wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności
wymienionych w powołanym przepisie, a jego uzasadnienie zawierać argumenty
świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie
kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy.
Wniesiona w sprawie skarga kasacyjna zawiera wniosek o przyjęcie jej do
rozpoznania uzasadniony w ten sposób, że w sprawie występuje potrzeba wykładni
przepisów prawnych wywołujących poważne wątpliwości i rozbieżności w
orzecznictwie (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.) oraz skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona. Nie można jednak uznać, że skarżąca wykazała istnienie przesłanek
przyjęcia skargi do rozpoznania określonych w art. 3989 § 1 pkt 2 i 4 k.p.c.
Zgodnie z utrwalonym orzecznictwem Sądu Najwyższego, oparcie wniosku o
przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na przesłance określonej w art. 3989 § 1
pkt 2 k.p.c. wymaga wykazania, że określony przepis prawa, będący źródłem
poważnych wątpliwości interpretacyjnych, nie doczekał się wykładni albo
niejednolita wykładnia wywołuje rozbieżności w odniesieniu do identycznych lub
podobnych stanów faktycznych. Wątpliwości te i rozbieżności należy przytoczyć,
przedstawiając ich doktrynalne lub orzecznicze źródła (zob. np. postanowienie
Sądu Najwyższego z 13 czerwca 2008 r., sygn. akt III CSK 104/08; z 18 lutego
2015 r., II CSK 428/14). Konieczne jest wskazanie argumentów, które prowadzą do
rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej propozycji
interpretacyjnej (por. np. postanowienie Sądu Najwyższego z 13 grudnia 2007 r.,
sygn. akt I PK 233/07, OSNP 2009/3-4/43). Powołanie się na omawianą przesłankę
wymaga również wykazania, że chodzi o wykładnię przepisów prawa, których treść
i znaczenie nie zostały dostatecznie wyjaśnione w dotychczasowym orzecznictwie
lub, że istnieje potrzeba zmiany ich dotychczasowej wykładni, podania na czym
polegają wątpliwości związane z jego rozumieniem oraz przedstawienia
argumentacji świadczącej, że wątpliwości te mają rzeczywisty i poważny charakter,
I USK 289/26 6
nie należą do zwykłych wątpliwości, które wiążą się z procesem stosowania prawa.
W przypadku, gdy w ramach stosowania tych przepisów powstały już w
orzecznictwie sądów określone rozbieżności, skarżący powinien je przedstawić, jak
też uzasadnić, że dokonanie wykładni jest niezbędne do rozstrzygnięcia sprawy
(por. postanowienia Sądu Najwyższego: z 28 marca 2007 r., II CSK 84/07;
z 11 stycznia 2008 r., I UK 283/07; z 13 czerwca 2008 r., III CSK 104/08;
z 12 grudnia 2008 r., II PK 220/08, niepubl.; z 8 lipca 2009 r., I CSK 11/09, niepubl.;
z 20 maja 2016 r., V CSK 692/15). Ponadto, ze względu na publicznoprawne
funkcje skargi kasacyjnej, skarżący powinien wykazać celowość dokonania
wykładni konkretnego przepisu przez Sąd Najwyższy ze względu na potrzeby
praktyki sądowej (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 14 grudnia 2012 r.,
III SK 29/12).
Podniesione w niniejszej sprawie wątpliwości interpretacyjne, jak też
rozbieżności orzecznicze, zostały już jednoznacznie rozstrzygnięte w orzecznictwie
Sądu Najwyższego. Nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych, jeżeli Sąd
Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego lub wykładni
przepisów i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą
żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. np. postanowienia
Sądu Najwyższego: z dnia 3 marca 2020 r., II PK 36/19; z dnia 12 maja 2020 r.,
I UK 128/19).
Przedstawiony problem wykładni art. 9 ust. 4a ustawy systemowej w
kontekście ograniczeń w stosowaniu zasady zwalniającej zleceniobiorcę
uprawnionego do emerytury (lub renty), który pozostaje w stosunku pracy, z
podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania
umowy zlecenia był już wielokrotnie przedmiotem wypowiedzi orzecznictwa. Przede
wszystkim wykładnia art. 9 ust. 4a ustawy systemowej została omówiona w wyroku
Sądu Najwyższego z dnia 21 marca 2019 r., II UK 548/17, w którym stwierdzono,
że zawarte w art. 9 ust. 4a ustawy systemowej zastrzeżenie „odsyłające” do ust. 2c
tego przepisu powoduje, że zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty
pozostający równocześnie w stosunku pracy nie będzie podlegał obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia tylko wówczas,
gdy wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w ramach stosunku pracy osiągnie
I USK 289/26 7
kwotę co najmniej równą kwocie minimalnego wynagrodzenia za pracę (art. 18
ust. 4 pkt 5a powołanej ustawy). Co do zasady każdy zleceniobiorca (art. 6 ust. 1
pkt 4 ustawy systemowej) podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym
niezależnie od tego, czy jest uprawniona do emerytury i renty (z wyjątkiem osób
wymienionych w art. 6 ust. 4). Zwolnienie zleceniobiorcy z tego obowiązku wynika
natomiast z równoczesnego pozostawania w stosunku pracy, który z mocy art. 9
ust. 1 wyprzedza inne tytuły podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom
społecznym, co dotyczy również emerytów i rencistów (por. art. 9 ust. 4 w związku
z art. 9 ust. 4a).
Dlatego właśnie emeryci i renciści tak jak pozostali zleceniobiorcy podlegają
obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umów zlecenia,
„jeżeli równocześnie nie pozostają w stosunku pracy”. Zawarte w art. 9 ust. 4a
zastrzeżenie „odsyłające” do art. 9 ust. 2c, przy uwzględnieniu gramatycznych reguł
wykładni, należy zaś rozumieć w ten sposób, że sytuacja prawna zleceniobiorcy
uprawnionego do emerytury lub renty będącego równocześnie pracownikiem jest
regulowana treścią pierwszego z wymienionych przepisów (nie podlega on
obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, a podlega im
jedynie z tytułu stosunku pracy) tylko wtedy, gdy nie będzie wypełniała hipotezy
ust. 2a. Wspomniane zastrzeżenie oznacza bowiem, że sytuacja prawna
omawianej osoby w pierwszej kolejności powinna być oceniana przez pryzmat
regulacji art. 9 ust. 2c ustawy systemowej i dopiero wówczas, gdy hipoteza normy
prawnej zawartej w tym przepisie nie zostanie wypełniona, sytuacja ta będzie
uregulowana wprost normą wynikającą z art. 9 ust. 4a, która a contrario formułuje
zasadę, zgodnie z którą zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty
pozostający w stosunku pracy nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom
społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia. Innymi słowy, ocena sytuacji
prawnej zleceniobiorcy uprawnionego do emerytury lub renty pozostającego w
stosunku pracy dokonywana z uwzględnieniem regulacji art. 9 ust. 2c powinna
„wyprzedzać” ocenę dokonywaną wyłącznie na podstawie art. 9 ust. 4a. W praktyce
z możliwością zastosowania zasady, w myśl której zleceniobiorca uprawniony do
emerytury lub renty pozostający w stosunku pracy nie podlega obowiązkowym
ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia, będziemy mieli
I USK 289/26 8
zatem do czynienia wtedy, gdy podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia
społeczne z tytułu pozostawania w stosunku pracy osiągnie kwotę określoną w
art. 18 ust. 4 pkt 5a (tzn. minimalnego wynagrodzenia za pracę), na co
jednoznacznie wskazuje brzmienie zdania drugiego art. 9 ust. 2c in fine, które nie
określa przecież wymienionych tam „innych tytułów”, a zatem obejmuje także osoby
pozostające w stosunku pracy. Natomiast, gdy podstawa wymiaru składek z tytułu
pozostawania w stosunku pracy będzie niższa niż kwota minimalnego
wynagrodzenia za pracę, zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty
pozostający w stosunku pracy będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom
społecznym również z tytułu wykonywania umowy zlecenia. Pogląd ten został
zaakceptowany w całości w wyrokach Sądu Najwyższego z dnia 20 kwietnia
2021 r., II USKP 38/21, z dnia 27 kwietnia 2021 r., II USKP 37/21, z dnia
11 czerwca 2024 r., II USKP 19/23; w postanowieniu z dnia 16 lutego 2023 r.,
II USK 35/22 i z dnia 8 maja 2024 r., II USK 64/24. Tak więc poruszony przez
skarżącego problem na tle wykładni art. 9 ust. 4a ustawy systemowej został już
rozstrzygnięty przez Sąd Najwyższy a nie zachodzą przesłanki do jego zmiany.
W orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjęto także, że przesłanka oczywistej
zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.) spełniona jest wówczas,
gdy zachodzi niewątpliwa, widoczna na pierwszy rzut oka, tj. bez konieczności
głębszej analizy, sprzeczność orzeczenia z przepisami prawa nie podlegającymi
różnej wykładni (por. m.in. postanowienia Sądu Najwyższego z 8 marca 2002 r.,
I PKN 341/01, OSNP 2004, Nr 6, poz. 100; z dnia 10 stycznia 2003 r., V CZ 187/02,
OSNC 2004, Nr 3, poz. 49). Musi być zatem oczywiste, że ma miejsce
kwalifikowana postać naruszenia prawa, zauważalna prima facie przy
wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej, która przesądza o wadliwości
zaskarżonego orzeczenia w stopniu nakazującym uwzględnienie skargi (por. m.in.
postanowienia Sądu Najwyższego z 24 lutego 2012 r., II CSK 225/11, nie publ.; z
23 listopada 2011 r., III PK 44/11, nie publ.). Powołanie się na przesłankę zawartą
w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. zobowiązuje przy tym skarżącego do przedstawienia
wywodu prawnego, uzasadniającego jego pogląd, że skarga jest oczywiście
uzasadniona. O ile jednak dla uwzględnienia skargi kasacyjnej wystarczy, że jej
podstawa jest usprawiedliwiona, to dla jej przyjęcia do rozpoznania konieczne jest
I USK 289/26 9
wykazanie kwalifikowanej postaci naruszenia przepisów prawa materialnego lub
procesowego polegającej na jego oczywistości, widocznej prima facie, przy
wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej (por. postanowienie Sądu
Najwyższego z 16 września 2003 r., IV CZ 100/03).
Strona skarżąca nie przedstawiła jakiejkolwiek argumentacji, która mogłaby
uzasadniać oczywistą zasadność wniesionej skargi kasacyjnej. Należy podkreślić,
że wskazane w skardze kasacyjnej przesłanki przedsądu wzajemnie się
wykluczają. W orzecznictwie przyjęty jest pogląd, że nie można twierdzić, iż skarga
jest oczywiście uzasadniona (co ma miejsce wówczas, gdy stwierdzone naruszenia
prawa są widoczne na pierwszy rzut oka, bez pogłębionej analizy prawnej) i że
jednocześnie w sprawie występują poważne zagadnienia prawne, które wymagają
zaangażowania Sądu Najwyższego w dokonanie pogłębionej interpretacji
niejasnych przepisów (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 30 listopada
2012 r., I UK 414/12). To, co ma świadczyć o oczywistej zasadności skargi, nie
może być jednocześnie ujmowane jako podstawa przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 1 i
2 k.p.c., gdyż jeżeli występuje istotne zagadnienie prawne albo poważny problem
świadczący o potrzebie wykładni przepisu, to nie można jednocześnie twierdzić, że
z tych samych przyczyn skarga jest oczywiście uzasadniona, jako że twierdzenie o
oczywistej zasadności skargi pozostaje wówczas w kolizji z problemami prawnymi
warunkującymi pierwszą i drugą podstawę przedsądu (por. postanowienie Sądu
Najwyższego z 18 lipca 2012 r., I UK 118/12). Zatem nie do pogodzenia z
oczywistą zasadnością skargi jest formułowanie w niej zagadnień prawnych,
wymagających rozstrzygnięcia przez Sąd Najwyższy, a także wskazywanie na
potrzebę wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub
wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (por. postanowienie Sądu
Najwyższego z 14 kwietnia 2011 r., II UK 24/11). Pełnomocnik strony skarżącej nie
może powoływać się na wewnętrznie sprzeczne przesłanki przyjęcia skargi
kasacyjnej do rozpoznania i oczekiwać, że Sąd Najwyższy „wybierze” sobie
przesłankę, która akurat będzie „pasowała” do okoliczności danej sprawy.
Zwłaszcza, gdy nie przedstawiono choćby cienia argumentacji mogącej uzasadnić
oczywistą zasadność skargi kasacyjnej.
I USK 289/26 10
Stwierdzając, że nie zachodzą przyczyny przyjęcia skargi, określone w
art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c.
Rozstrzygnięcie o kosztach postępowania kasacyjnego oparto na art. 108 § 1 i
art. 98 § 1,11 k.p.c. w związku art. 39821 k.p.c. w związku z § 10 ust. 4 pkt 2 w
związku z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października
2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (jednolity tekst: Dz. U. z
2023 r., poz. 1935).
[KK]
[SOP]
Powiązane orzeczenia
- I USK 358/26 2026-07-21Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy nie osiąga kw…
- I USK 654/26 2026-07-08Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosun…
- II USK 64/24 2024-05-08Czy zleceniobiorca będący emerytem lub rencistą, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jest niż…
- III USK 264/25 2025-11-04Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy nie…
- II USK 35/22 2023-02-16Czy zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty, który jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, jeśli wynagrodzenie z tytułu stosunku pracy jes…
Powołane przepisy
art. 9 ust. 2art. 9
ust. 4art. 18
ust. 4art. 6 ust. 1art. 6 ust. 4art. 9 ust. 1art. 9 ust. 4art. 18 ust. 4art. 3989 § 1 pkt 2art. 3989 § 1 KPCart. 3989 § 1 pkt 2 KPCart. 3989 § 1
pkt 2 KPC
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy