I USK 396/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-02-04
Skład orzekający: Agnieszka Góra-Błaszczykowska
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy skarga kasacyjna w sprawie o zasiłek chorobowy i macierzyński oraz zwrot świadczeń, wniesiona od wyroku Sądu Okręgowego w Krakowie, kwalifikuje się do przyjęcia do rozpoznania przez Sąd Najwyższy?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, uznając, że skarżąca nie wykazała istnienia przesłanki oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.). Uzasadnienie wniosku sprowadzało się do polemiki z oceną stanu faktycznego i przedstawienia własnej, wybiórczej oceny elementów stanu faktycznego, dotyczącej działalności skarżącej, a nie do argumentów prawnych wykazujących kwalifikowane naruszenie prawa.Stan faktyczny
M.J. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych odmawiającej jej prawa do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego oraz nakazującej zwrot nienależnie pobranych świadczeń. Sądy obu instancji oddaliły odwołanie. M.J. wniosła skargę kasacyjną, która została odrzucona przez Sąd Najwyższy.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Pełny tekst orzeczenia
I USK 396/26
POSTANOWIENIE
Dnia 4 lutego 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Agnieszka Góra-Błaszczykowska
w sprawie z odwołania M.J.
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Krakowie
o zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński oraz zwrot świadczeń,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 4 lutego 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego
w Krakowie z dnia 16 stycznia 2025 r., sygn. akt VII Ua 97/24,
odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
UZASADNIENIE
Wyrokiem z 6 maja 2024 r. Sąd Rejonowy dla Krakowa-Nowej Huty w
Krakowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w sprawie z wniosku M.J.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Krakowie na skutek
odwołania M.J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Krakowie
z dnia 8 marca 2019 r., znak […] oraz z dnia 27 czerwca 2019 r., znak […] o zasiłek
chorobowy i zasiłek macierzyński oddalił odwołanie od decyzji z 8 marca 2019 r. w
części dotyczącej odmowy przyznania prawa do zasiłku chorobowego za okres od
2 lutego 2017 r. do 13 października 2017 r. i odmowy prawa do zasiłku
macierzyńskiego za okres od 14 października 2017 r. do 12 października 2018 r.
oraz obowiązku zwrotu tych nienależnie pobranych świadczeń w łącznej kwocie
161 012,46 zł wraz z odsetkami liczonymi od kwoty 161 012,46 zł za okres od dnia
I USK 396/26 2
doręczenia decyzji z 8 marca 2019 r. do dnia zwrotu kwoty nienależnie pobranego
świadczenia (pkt I), w pozostałej części umorzył postępowanie dotyczące
odwołania od decyzji z 8 marca 2019 r. w związku z wydaniem decyzji z
27 czerwca 2019 r. (pkt II) oraz zasądził od odwołującej się M.J. na rzecz Zakładu
Ubezpieczeń Społecznych kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa
procesowego z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia
uprawomocnienia się wyroku do dnia zapłaty (pkt III).
Wyrokiem z 16 stycznia 2025 r., sygn. akt VII Ua 97/24, Sąd Okręgowy w
Krakowie oddalił apelację odwołującej się od wyroku Sądu Rejonowego.
Sąd Okręgowy w całości podzielił ustalenia faktyczne i poglądy prawne Sądu
pierwszej instancji, uznając je za własne.
Sąd Okręgowy zważył, iż prawomocny wyrok Sądu Apelacyjnego w
Krakowie z 19 stycznia 2023 r., sygn. akt III AUa 1707/19, na mocy art. 365 § 1
k.p.c. wiąże Sąd Okręgowy w przedmiotowej sprawie, w konsekwencji przesądza o
kwestii, iż odwołująca nie podlegała ubezpieczeniom w spornym okresie. Kwestia ta
miała znaczenie prejudycjalne w kontekście prawa do zasiłków (chorobowego i
macierzyńskiego). Sąd drugiej instancji podkreślił, iż wobec rozstrzygnięcia
wskazanego wyżej bezwzględnie zasadna była odmowa prawa do zasiłków dla
odwołującej za sporne okresy. W tym zakresie, mimo zaskarżenia apelacją wyroku
w całości, środek odwoławczy nie zawiera żadnej argumentacji, zatem kwestia ta
nie była dalej omawiana, jako oczywista.
Następnie Sąd odwoławczy zaznaczył, iż błędne było twierdzenie
odwołującej się, że została wyłączona z ubezpieczeń społecznych jedynie za
pewien okres prowadzenia działalności gospodarczej, tj. od 1 października 2016
roku do 1 lutego 2017 r., ponieważ powyższym wyrokiem Sąd Apelacyjny zmienił
zaskarżony wyrok Sądu Okręgowego w Krakowie z 24 września 2019 r., sygn. akt
VII U 548/19 i oddalił odwołanie M.J. od decyzji z 13 grudnia 2018 r. stwierdzającej,
że M.J. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie podlega
obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu i
dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 1 października 2016 r. A zatem, jak
należy przyjąć, odwołująca się została wyłączona z obowiązkowych ubezpieczeń
społecznych oraz dobrowolnego chorobowego, jako osoba prowadząca
I USK 396/26 3
pozarolniczą działalność gospodarczą od 1 października 2016 roku do 13 grudnia
2018 r., tj. do dnia wydania decyzji organu rentowego, był to jednocześnie dzień
następujący po dniu, w którym odwołującą zakończyła pobieranie zasiłku
macierzyńskiego.
Za niezasadny uznał Sąd odwoławczy zarzut apelującej, że Sąd Rejonowy
dopuścił się naruszenia art. 365 § 1 k.p.c. w ten sposób, iż oparł ustalenia
dotyczące realizacji przesłanek orzeczenia obowiązku zwrotu nienależnie
pobranych świadczeń na ustaleniach poczynionych przez Sąd Apelacyjny w
Krakowie (sygn. III AUa 1707/19) w sprawie podlegania przez odwołującą
ubezpieczeniom z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej, podczas gdy Sąd
rozpoznający spór o obowiązek zwrotu nienależnie pobranych świadczeń był
zobowiązany samodzielnie ustalić zrealizowanie się przesłanek z art. 84 ust 2
ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Sąd drugiej instancji podkreślił, że
sąd rozpoznający sprawę o zwrot nienależnie pobranego świadczenia nie jest
związany oceną stanu faktycznego przyjętego za podstawę wyrokowania w sprawie
dotyczącej podlegania ubezpieczeniom społecznym i ubezpieczeniu chorobowemu.
W każdym bowiem przypadku, w którym przyjmuje się, że świadczenie
ubezpieczeniowe zostało nienależnie pobrane w rozumieniu art. 84 ust. 2 ustawy
systemowej i w związku z tym podlega zwrotowi na podstawie art. 84 ust. 1 tej
ustawy, taka konkluzja musi zostać poprzedzona dokonaniem wyczerpujących
ustaleń faktycznych, dotyczących stanu świadomości osoby pobierającej
świadczenie (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 kwietnia 2022 r., II USKP
156/21). Sąd drugiej instancji podzielił również stanowisko, że niewątpliwie inny jest
przedmiot sprawy o podleganie ubezpieczeniom społecznym, a inny o zwrot
nienależnie pobranych świadczeń. Stąd sama prawomocna decyzja stwierdzająca
brak tytułu do podlegania ubezpieczeniom społecznym nie przesądza a priori, że
mamy do czynienia z nienależnie pobranym świadczeniem, o którym mowa w
art. 84 ustawy systemowej, także jeżeli prawomocność ta jest skutkiem
prawomocnego wyroku sądu.
Sąd Rejonowy przeprowadził własne postępowanie dowodowe, w tym
miedzy innymi dowód z przesłuchania odwołującej w charakterze strony, zatem
brak jest podstaw do przyjęcia, iż jego ustalenia opierały się wyłącznie na
I USK 396/26 4
prawomocnym wyroku Sądu Apelacyjnego w Krakowie z 19 stycznia 2023 r. (sygn.
III AUa 1707/19) i dokonanych przez ten Sąd ustaleniach. Inną kwestią jest, iż
ustalenia Sądu Rejonowego są zbieżne z ustaleniami dokonanymi przez sąd
II instancji w prawomocnie zakończonej sprawie VII U 548/19 (III AUa 1707/19).
Z tego tytułu trudno jednak czynić Sądowi Rejonowemu zarzut, bowiem znaczy to
tylko tyle, iż dowody dostępne w niniejszej sprawie, jak i tej prejudycjalnej, zostały
ocenione tak samo.
Sąd Okręgowy ocenił również, że sąd pierwszej instancji wnikliwie
przeprowadził postępowanie dowodowe, ocenił całokształt materiału dowodowego,
i z tej oceny wyciągnął wnioski logicznie poprawne, zgodne z zasadami
doświadczenia życiowego, w żaden sposób nie naruszając przepisów
postępowania, w tym art. 233 § 1 k.p.c. Sąd Rejonowy trafnie dokonał tej oceny w
odniesieniu do chwili wypłaty tego świadczenia, a nie z perspektywy okoliczności,
które wystąpiły po zakończeniu jego wypłacania przez organ rentowy.
Również niezasadny okazał się zarzut naruszenia art. 321 § 1 k.p.c. Sąd
Rejonowy zbadał w sprawie to, co stanowiło przedmiot postępowania w sprawie o
zwrot nienależnego świadczenia (świadomość skarżącej co do przesłanek
warunkujących jej podleganie ubezpieczeniom, a w konsekwencji nieprzysługiwania
jej zasiłku chorobowego i macierzyńskiego), kwestia podlegania ubezpieczeniom
została już bowiem przesądzona. Wbrew stanowisku apelującej, Sąd Rejonowy nie
naruszył zakazu orzekania ponad żądanie.
Wyrok Sądu Apelacyjnego zaskarżyła skargą kasacyjną odwołująca się w
całości. Uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania oparto
na podstawie przyjęcia skargi do rozpoznania określonej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
Strona skarżąca wskazała, że skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona, albowiem zaskarżone rozstrzygnięcie Sądu Okręgowego w Krakowie
w sposób oczywisty narusza przepisy prawa procesowe oraz prawa materialnego,
które zostały szeroko opisane przez stronę skarżącą w uzasadnieniu wniosku o
przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.
W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o wydanie
postanowienia odmawiającego przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania;
I USK 396/26 5
oddalenie skargi kasacyjnej -w wypadku przyjęcia skargi kasacyjnej do
rozpoznania.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna odwołującej się nie kwalifikuje się do przyjęcia jej do
merytorycznego rozpoznania. Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy
przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie (1) występuje istotne
zagadnienie prawne, (2) istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących
poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, (3)
zachodzi nieważność postępowania lub (4) skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona. W związku z tym wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do
rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności
wymienionych w powołanym przepisie, a jego uzasadnienie zawierać argumenty
świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie
kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy.
Wniesiona w sprawie skarga kasacyjna zawiera wniosek o przyjęcie jej do
rozpoznania uzasadniony w ten sposób, że skarga kasacyjna jest oczywiście
uzasadniona (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.). Nie można jednak uznać, że skarżąca
wykazała istnienie przesłanki przyjęcia skargi do rozpoznania określonej w art. 3989
§ 1 pkt 4 k.p.c.
W orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjęto, że przesłanka oczywistej
zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.) spełniona jest wówczas,
gdy zachodzi niewątpliwa, widoczna na pierwszy rzut oka, tj. bez konieczności
głębszej analizy, sprzeczność orzeczenia z przepisami prawa nie podlegającymi
różnej wykładni (por. m.in. postanowienia Sądu Najwyższego z 8 marca 2002 r.,
I PKN 341/01, OSNP 2004, Nr 6, poz. 100; z dnia 10 stycznia 2003 r., V CZ 187/02,
OSNC 2004, Nr 3, poz. 49). Musi być zatem oczywiste, że ma miejsce
kwalifikowana postać naruszenia prawa, zauważalna prima facie przy
wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej, która przesądza o wadliwości
zaskarżonego orzeczenia w stopniu nakazującym uwzględnienie skargi (por. m.in.
postanowienia Sądu Najwyższego z 24 lutego 2012 r., II CSK 225/11, nie publ.;
I USK 396/26 6
z 23 listopada 2011 r., III PK 44/11, nie publ.). Powołanie się na przesłankę,
zawartą w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., zobowiązuje przy tym skarżącego do
przedstawienia wywodu prawnego, że skarga jest oczywiście uzasadniona.
W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie
przedstawiono jakiejkolwiek argumentacji, która mogłaby uzasadniać stwierdzenie,
że Sąd Apelacyjny dopuścił się oczywistego i rażącego naruszenia prawa, które
doprowadziło do wydania oczywiście niesłusznego rozstrzygnięcia. Uzasadnienie
wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania sprowadza się do polemiki z
oceną stanu faktycznego rozpoznawanej sprawy i przedstawienia przez skarżącą
własnej, wybiórczej oceny elementów stanu faktycznego, dotyczącej jej
działalności.
Należy podkreślić, że sądy obu instancji przedstawiły argumentację leżącą u
podstaw przyjętego rozstrzygnięcia i dokonały kompleksowej oceny dowodów
zebranych w sprawie. Odwołująca się nie przedstawia argumentów prawnych, które
mogłyby wykazać, że Sąd drugiej instancji dopuścił się kwalifikowanego naruszenia
prawa; w skardze powielono w znacznej części zarzuty sformułowane już w
apelacji. Strona skarżąca stara się podważyć ocenę stanu faktycznego niniejszej
sprawy pod pozorem zarzutów naruszenia prawa procesowego i materialnego.
Nie sposób zatem uznać, aby strona skarżąca wykazała oczywistą
zasadność skargi kasacyjnej.
Stwierdzając, że nie zachodzą przyczyny przyjęcia skargi, określone w
art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c.
[KK]
[SOP]
I USK 396/26 7
Powiązane orzeczenia
- I USK 409/26 2026-02-04Czy skarga kasacyjna w sprawie o zasiłek chorobowy, wniesiona od wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie, kwalifikuje się do przyjęcia do rozpoznania przez Sąd Najwyższy?
- I USK 618/26 2026-01-27Czy skarga kasacyjna ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego w Krakowie w sprawie o zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński, zasiłek opiekuńczy i obowiązek zwrotu, spełnia wymogi formalne do przyjęcia jej do rozpoznania…
- III UK 396/19 2020-11-18Czy skarga kasacyjna dotycząca zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego i macierzyńskiego może zostać przyjęta do rozpoznania, jeśli skarżący nie wykazał oczywistej zasadności skargi poprzez przedstawienie wywodu…
- I USK 426/24 2025-10-07Czy skarga kasacyjna odwołujących się od wyroku Sądu Okręgowego w Krakowie spełnia ustawowe wymogi warunkujące jej przyjęcie do rozpoznania przez Sąd Najwyższy?
- I USK 403/23 2024-10-09Czy skarga kasacyjna w sprawie o zasiłek chorobowy i świadczenie rehabilitacyjne spełnia przesłanki przyjęcia jej do rozpoznania przez Sąd Najwyższy?
Powołane przepisy
art. 365 § 1
KPCart. 365 § 1 KPCart. 84 ust 2art. 84 ust. 2art. 84 ust. 1art. 84art. 233 § 1 KPCart. 321 § 1 KPCart. 3989 § 1 pkt 4 KPCart. 3989 § 1 KPCart. 3989
§ 1 pkt 4 KPCart. 3989 § 2 KPC
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 30.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy