I USK 997/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-07-14
Skład orzekający: Bohdan Bieniek
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy umowa o pracę zawarta przez wspólnika i członka zarządu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, który nie podlegał tradycyjnemu podporządkowaniu pracowniczemu, może stanowić ważny tytuł do ubezpieczeń społecznych?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy uznał, że skargi kasacyjne nie kwalifikują się do przyjęcia do merytorycznego rozpoznania, ponieważ argumentacja skarżących stanowiła próbę podważenia ustaleń faktycznych Sądu Apelacyjnego. Sąd ten prawidłowo ocenił, że zatrudnienie odwołującej się było pozorne, a umowa o pracę nieważna w kontekście ubezpieczeń społecznych, gdyż nie wykazała ona rzeczywistego wykonywania pracy w sposób zorganizowany i podporządkowany pracodawcy. Sąd podkreślił, że w sporach o podleganie ubezpieczeniom społecznym kluczowe są ustalenia faktyczne, a ciężar dowodu spoczywa na stronie odwołującej się.Stan faktyczny
Sprawa dotyczyła ustalenia, czy M.K. podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym jako pracownik spółki A. Sp. z o.o., której była wspólniczką i członkiem zarządu. Podpisano umowę o pracę na 1/4 etatu, jednak Sąd Apelacyjny uznał to zatrudnienie za pozorne, stwierdzając brak podporządkowania pracowniczego i rzeczywistego wykonywania pracy. Skarżący kwestionowali tę ocenę, twierdząc, że art. 22 k.p. nie wymaga tradycyjnego podporządkowania w takich przypadkach.Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skarg kasacyjnych do rozpoznania.Pełny tekst orzeczenia
I USK 997/26
POSTANOWIENIE
Dnia 14 lipca 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Bohdan Bieniek
w sprawie z odwołania M.K. i A. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w K.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Koszalinie
o ubezpieczenie społeczne,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 14 lipca 2026 r.,
na skutek skarg kasacyjnych odwołujących się od wyroku Sądu Apelacyjnego
w Szczecinie z dnia 18 lipca 2025 r., sygn. akt III AUa 22/25,
odmawia przyjęcia skarg kasacyjnych do rozpoznania.
UZASADNIENIE
Sąd Apelacyjny w Szczecinie, wyrokiem z dnia 18 lipca 2025 r., oddalił
apelację ubezpieczonej i płatnika składek od wyroku Sądu Okręgowego w Koszalinie
z dnia 5 listopada 2024 r., oddalającego ich odwołania od decyzji Zakładu
Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w Koszalinie z dnia 4 czerwca 2024 r.,
stwierdzającej, że M.K. nie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu,
rentowym, chorobowemu i wypadkowemu w okresie od
2 października 2023 r. jako pracownik płatnika składek A. Sp. z o.o. w K.
W sprawie ustalono, że w dniu 2 października 2023 r., odwołująca się i płatnik
składek podpisali umową o pracę, zgodnie z którą odwołująca się miała zostać
zatrudniona na stanowisku specjalisty ds. rozliczeń finansowo-księgowych wraz
I USK 997/26 2
z rozliczaniem czasu pracy kierowców, w wymiarze 1/4 etatu za wynagrodzeniem
5.650 zł brutto miesięcznie. W okresie spornym odwołująca się i jej mama (prezes
zarządu) były wyłącznymi wspólniczkami spółki (płatnika składek). Odwołująca się
była członkiem zarządu, również wyposażoną w prawo do samodzielnego jej
reprezentowania. Nic nie wskazywało przy tym, by odwołująca się była
podporządkowana poleceniom w ramach zawartego stosunku pracy.
Sąd Apelacyjny wskazał, że w przypadku zatrudnienia wspólników spółek
kapitałowych, pełniących w tych spółkach funkcje zarządcze, decydujące znaczenie
dla oceny charakteru stosunku prawnego łączącego spółkę z ograniczoną
odpowiedzialnością z jej wspólnikiem i jednocześnie członkiem zarządu, ma treść
tego stosunku i warunki jego realizacji. Stwierdzenie zatrudnienia na podstawie
stosunku pracy wymaga jednoznacznych ustaleń, że zostały spełnione warunki
podjęcia takiego zatrudnienia oraz że miało miejsce wykonywanie obowiązków
w sposób charakterystyczny dla stosunku pracy.
W ocenie tego Sądu, całość okoliczności faktycznych wskazuje, że
zatrudnienie odwołującej się na podstawie umowy o pracę było pozorne, a w związku
z tym – w świetle regulacji ubezpieczeń społecznych – sporna umowa, zawarta przez
nią ze spółką, była nieważna i nie wywołała skutków w sferze ubezpieczeń
społecznych.
Skargi kasacyjne w imieniu odwołującej się i płatnika składek złożyli ich
pełnomocnicy, zaskarżając wyrok Sądu Apelacyjnego w całości.
W obu skargach we wniosku o ich przyjęcie do rozpoznania wskazano, że są
one oczywiście uzasadnione. W ocenie skarżących, Sąd Apelacyjny błędnie uznał,
że art. 22 k.p. wymaga od osoby zatrudnionej na podstawie umowy o pracę i będącej
jednocześnie członkiem zarządu Spółki oraz jednym z jej udziałowców,
podporządkowania pracowniczego rozumianego w sposób tradycyjny (jako praca
pod stałym nadzorem i kontrolą, z regularnie wyznaczonymi zadaniami i
wydawanymi poleceniami służbowymi).
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skargi kasacyjne nie kwalifikują się do przyjęcia do merytorycznego
rozpoznania.
I USK 997/26 3
Oczywiste jest to, co jest widoczne bez potrzeby głębszej analizy czy
przeprowadzenia dłuższych badań lub dociekań. Skarżący musi zatem wykazać, że
wyrok zapadł z oczywistym, rażącym naruszeniem przepisów prawa lub
podstawowych zasad obowiązujących w praworządnym państwie, widocznym na
pierwszy rzut oka, bez konieczności przeprowadzenia bardziej szczegółowej analizy.
Jednak przede wszystkim w przesłance z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. nie chodzi li tylko
o wskazanie naruszenia prawa przez sąd, choćby oczywistego (zwłaszcza uchybień
w sferze prawa procesowego), lecz o to, aby wykazane uchybienia sądu skutkowały
wydaniem oczywiście nieprawidłowego orzeczenia.
Zdaniem Sądu Najwyższego, zawarta we wnioskach o przyjęcie skarg
kasacyjnych do rozpoznania argumentacja, mająca uzasadniać oczywistą ich
zasadność, stanowi w istocie próbę podważenia przeprowadzonej przez Sąd drugiej
instancji oceny materiału dowodowego oraz dokonanych na tej podstawie ustaleń
faktycznych, z których wynikało, że ubezpieczona nie świadczyła pracy w sposób
zorganizowany i podporządkowany kierowniczej roli pracodawcy.
W sporze o ustalenie podlegania ubezpieczeniom społecznym kluczowa
pozostaje kwestia ustaleń faktycznych, których prawidłowość rzutuje na
zastosowanie prawa materialnego. Jeżeli organ rentowy na podstawie materiałów
zgromadzonych w postępowaniu administracyjnym zarzucił fikcję umowy o pracę i
brak zatrudnienia pracowniczego, to w postępowaniu sądowym wnoszący odwołanie
jest zobowiązany co najmniej do odniesienia się do tych zarzutów (art. 221 k.p.c.),
z wszystkimi konsekwencjami wynikającymi z art. 232 k.p.c. W tym zatem celu to
odwołujący się musi przedstawić dowody, które uzasadniają tezę o wadliwości
decyzji. Oczywiście, wadliwość decyzji może też wynikać z błędnej wykładni prawa
materialnego, co nie będzie wymagało postępowania dowodowego. Niemniej
w każdym przypadku, gdy adresat decyzji nie zgadza się z faktami stanowiącymi
podstawę zastosowania konkretnej normy prawa musi przedstawić swoje racje. Sąd
ubezpieczeń społecznych nie ma obowiązku dążenia do wszechstronnego zbadania
wszystkich okoliczności sprawy i do wyjaśnienia rzeczywistej treści stosunków
faktycznych i prawnych w zastępstwie strony. Szczególnego znaczenia nabiera
zatem aktywność stron w prezentowaniu dowodów oraz przytaczaniu faktów
istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy (zob. wyrok Sądu Najwyższego z dnia
2 października 2024 r., I USKP 50/23, LEX nr 3766094).
I USK 997/26 4
W sporze o ustalenie podlegania ubezpieczeniom społecznym kluczowa
zatem pozostaje kwestia ustaleń faktycznych, których prawidłowość rzutuje na
zastosowanie prawa materialnego. Sąd Apelacyjny zastosował się do powyższej
reguły i klarownie wyjaśnił, dlaczego zgłoszony tytuł nie uzyskał ochrony prawnej.
Stąd można jedynie przypomnieć, że w judykaturze nie kwestionuje się
uprawnienia Zakładu Ubezpieczeń Społecznych do zbadania ważności tytułu
ubezpieczenia (umowy o pracę, zlecenia, dzieła) w celu stwierdzenia objęcia danej
osoby ubezpieczeniem społecznym (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 26 marca
2013 r., II UK 201/12, LEX nr 1341964; postanowienie Sądu Najwyższego z dnia
29 sierpnia 2018 r., II UK 438/17, LEX nr 2538834). Zakład Ubezpieczeń
Społecznych, który stwierdza podleganie ubezpieczeniu społecznemu, może - bez
względu na nazwę umowy i jej postanowienia, którym strony zamierzały się poddać
- ustalić rzeczywisty charakter stosunku prawnego łączącego strony i istniejący tytuł
ubezpieczenia oraz wydać w tym zakresie decyzję na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 i
3 ustawy systemowej (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 10 lipca 2014 r., II UK 454/13,
LEX nr 1495840). W orzecznictwie zwraca się też uwagę, że zamiar uzyskania
ochrony ubezpieczeniowej bez rzeczywistego wykonywania umowy świadczy
o fikcyjności zgłoszenia do ubezpieczenia społecznego (wyrok Sądu Najwyższego
z dnia 3 września 2020 r., II UK 387/18, OSNP z 2021 r. Nr 6, poz. 68). Fikcyjne
zawarcie umowy, czyli niezwiązane z wykonywaniem pracy, powoduje, że dokonanie
zgłoszenia do ubezpieczeń następuje pod pozorem zatrudnienia. Zatem osoba, która
kreuje fikcyjny tytuł ubezpieczenia społecznego nie podlega temu ubezpieczeniu.
Sumując, w sprawie Sąd Apelacyjny wyraził stanowisko, z jakiego powodu
przeczy skutecznemu wykreowaniu umowy pracę. Pogląd ten wydobył z materiału
dowodowego, posługując się wypracowaną w orzecznictwie metodologią oceny
stosunków prawnych. Nie jest to (nie było to) rozumowanie atypowe, oparte na
skrajnych ciągach argumentacyjnych, a podane przesłanki nie pomijają perspektywy
związanej z rodzajem węzła prawnego podlegającego ocenie.
Wobec niewykazania istnienia powołanych w skargach kasacyjnych
przesłanek uzasadniających skierowanie sprawy do merytorycznego rozpoznania,
Sąd Najwyższy - na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. - orzekł o odmowie ich przyjęcia
do rozpoznania.
AGM
I USK 997/26 5
[SOP]
Powiązane orzeczenia
- I UK 199/19 2020-05-15Czy umowa o pracę zawarta między wspólnikiem spółki a tą spółką, w sytuacji gdy wspólnik ten nie wykonuje pracy podporządkowanej i nie wykazuje faktycznego świadczenia pracy, może stanowić tytuł do objęcia obowiązkowymi…
- II USK 150/22 2023-07-06Czy umowa o pracę zawarta przez wspólnika spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, który nie został formalnie powołany do zarządu, może stanowić tytuł do objęcia obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi, jeśli brak jest…
- I USK 1131/26 2026-05-14Czy w sytuacji istnienia powiązań kapitałowych i organizacyjnych między dwoma podmiotami gospodarczymi, umowa o pracę zawarta z jednym z nich może być uznana za nieważną na rzecz drugiego podmiotu w kontekście podlegania…
- III UK 314/18 2019-07-10Czy umowa o pracę zawarta pomiędzy członkiem zarządu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością a tą spółką, w sytuacji braku typowego podporządkowania pracowniczego, może stanowić podstawę podlegania ubezpieczeniom społecz…
- II USK 360/21 2022-01-11Czy umowa o pracę zawarta pomiędzy spółką z o.o. a wspólnikiem, będącym małżonkiem drugiego wspólnika będącego prezesem zarządu, może być uznana za ważny tytuł do ubezpieczeń społecznych, jeśli nie wykazano rzeczywistego…
Powołane przepisy
art. 22 KPart. 3989 § 1 pkt 4 KPCart. 221 KPCart. 232 KPCart. 83 ust. 1art. 3989 § 2 KPC§ 1 pkt 4§ 2
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy