I USK 789/26
PostanowienieIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych2026-01-22
Skład orzekający: Jolanta Frańczak
Analiza orzeczenia
Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.
Zagadnienie prawne
Czy skarga kasacyjna w sprawie o rentę z tytułu niezdolności do pracy może zostać przyjęta do rozpoznania, jeśli wnioskodawca powołuje się na oczywistą zasadność skargi, ale jego argumentacja ogranicza się do ogólnych stwierdzeń o naruszeniu przepisów i nie przedstawia pogłębionej analizy kwalifikowanego charakteru tych naruszeń?Ratio decidendi
Sąd Najwyższy odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, jeśli wniosek o jej przyjęcie oparty na przesłance oczywistej zasadności nie zawiera wywodu prawnego wykazującego, w czym ta oczywistość się wyraża i dlaczego naruszenie przepisów ma charakter kwalifikowany. Samo stwierdzenie o "oczywistym" i "rażącym" naruszeniu przepisów, bez pogłębionej argumentacji, nie jest wystarczające. Ponadto, podstawą skargi kasacyjnej nie mogą być zarzuty dotyczące ustalenia faktów lub oceny dowodów, co również wyklucza możliwość uznania skargi za oczywiście uzasadnioną.Stan faktyczny
Ubezpieczony A.K. odwołał się od decyzji ZUS odmawiającej mu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, ponieważ nie spełnił wymogu posiadania odpowiedniego stażu ubezpieczeniowego w 10-leciu poprzedzającym datę ustalenia niezdolności do pracy. Sądy obu instancji oddaliły jego odwołanie i apelację, uznając, że nawet przy stwierdzonej niezdolności do pracy, brak jest wymaganego stażu. Ubezpieczony zaskarżył wyrok Sądu Apelacyjnego skargą kasacyjną, zarzucając naruszenie przepisów postępowania (pominięcie wniosku dowodowego o opinię biegłych) oraz prawa materialnego (niezastosowanie przepisów dotyczących renty).Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Pełny tekst orzeczenia
I USK 789/26
POSTANOWIENIE
Dnia 22 stycznia 2026 r.
Sąd Najwyższy w składzie:
SSN Jolanta Frańczak
w sprawie z odwołania A.K.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Łodzi
o rentę z tytułu niezdolności do pracy,
na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w dniu 22 stycznia 2026 r.,
na skutek skargi kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Apelacyjnego
w Łodzi z dnia 29 kwietnia 2025 r., sygn. akt III AUa 1045/24,
odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
UZASADNIENIE
Sąd Apelacyjny w Łodzi wyrokiem z dnia 29 kwietnia 2025 r. oddalił apelację
ubezpieczonego A.K. od wyroku Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia
3 października 2024 r., którym oddalono jego odwołanie od decyzji Zakładu
Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Łodzi z dnia 26 lutego 2024 r.,
odmawiającej ubezpieczonemu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy,
ponieważ nie wykazał on wymaganych 5 lat okresów składowych i nieskładkowych
ani w dziesięcioleciu przed ustaloną orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS datą
całkowitej niezdolności do pracy ani przed datą złożenia wniosku o rentę (pkt 1) a
także orzekł o kosztach zastępstwa procesowego pełnomocnika z urzędu (pkt 2).
W wyrokach Sądów meriti przyjęto, że ubezpieczony, ur. 29 listopada 1962 r.,
pobierał rentę z tytułu niezdolności do pracy przyznawaną mu okresowo od 1997 r.
I USK 789/26 2
do dnia 30 kwietnia 2007 r. Decyzją z dnia 5 maja 2014 r. organ rentowy odmówił
ubezpieczonemu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, ponieważ
w 10-leciu przypadającym bezpośrednio przed datą złożenia wniosku,
przesuniętym o okres pobieranej renty, udokumentował on łącznie 2 lata,
11 miesięcy i 29 dni wymaganego stażu ubezpieczeniowego. Ostatnie jego
ubezpieczenie ustało w dniu 25 grudnia 2007 r. Kolejną decyzją z dnia 22 stycznia
2016 r. organ rentowy ponownie odmówił ubezpieczonemu prawa do renty z tytułu
niezdolności do pracy, bowiem nie był on niezdolny do pracy, a ponadto na
wymagane 5 lat w 10-leciu przed zgłoszeniem wniosku, przesuniętym o okres
pobierania renty, udowodnił jedynie 1 rok, 2 miesiące i 7 dni okresów składkowych
oraz 5 miesięcy i 21 dni okresów nieskładkowych, które ograniczono do 1/3
udokumentowanych okresów składkowych. W rozpoznawanej sprawie
ubezpieczony został uznany orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 12 lutego
2024 r. za całkowicie niezdolnego do pracy na okres jednego roku, ale nie spełnił
wymaganego warunku stażowego z art. 57 ust. 1 pkt 2 w związku z art. 58 ust. 1
pkt 5 i ust. 2 i 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z
Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (obecnie jednolity tekst: Dz. U. z 2025 r., poz.
1743, dalej jako „ustawa emerytalna”), co skutkowało odmową przyznania mu
prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Udokumentowany staż
ubezpieczonego w 10-leciu poprzedzającym datę złożenia wniosku o prawo do
renty z tytułu niezdolności do pracy (od dnia 17 października 2013 r. do dnia
16 października 2023 r.) wynosił 14 dni okresów składkowych, a łączny okres
składkowy - 18 lat, 4 miesiące i 7 dni. Brak możliwości spełnienia warunku
stażowego powoduje, że bezprzedmiotowe było - zdaniem Sądów - prowadzenie
postępowania dowodowego co do stwierdzenia wcześniejszej daty niezdolności do
pracy, o co wnosił ubezpieczony przed Sądem pierwszej instancji.
Ubezpieczony w całości zaskarżył wyrok Sądu Apelacyjnego skargą
kasacyjną domagając się uchylenia zaskarżonego orzeczenia w całości i
przekazania sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu w innym
składzie, a w przypadku stwierdzenia podstaw - uchylenia w całości również wyroku
Sądu Okręgowego i przekazania sprawy do rozpoznania temu Sądowi w innym
składzie, ewentualnie uchylenia zaskarżonego wyroku i rozstrzygnięcia co do istoty
I USK 789/26 3
sprawy (art. 39816 k.p.c.), a także zasądzenia od organu rentowego na jego rzecz
zwrotu kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego.
W skardze kasacyjnej zarzucono naruszenie przepisów postępowania oraz
prawa materialnego, a to: 1) art. 227 w związku z art. 278 § 1 w związku z art. 2352
§ 1 pkt 3 i 5 k.p.c., polegające na uznaniu przez Sąd Apelacyjny, że wniosek
dowodowy pełnomocnika skarżącego złożony przed Sądem pierwszej instancji o
przeprowadzenie dowodu z opinii biegłych sądowych z zakresu medycyny pracy,
pulmonologii, neurologii, reumatologii, okulistyki, psychologii oraz psychiatrii
zasługiwał na pominięcie, co mogło mieć istotny wpływ na wynik sprawy z uwagi na
nieustalenie przez Sądy obu instancji daty i przyczyn powstania niezdolności do
pracy oraz czasu jej trwania, co miało bezpośredni wpływ na wynik postępowania i
uznanie, że nie przysługuje mu renta z tytułu niezdolności do pracy; 2) art. 233 § 1
k.p.c., przez dokonanie dowolnej, a nie swobodnej oceny materiału dowodowego i
brak uznania, że skarżący mógł być z datą wcześniejszą uznany za osobą
niezdolną do pracy; 3) art. 57 ust. 1 pkt 2 ustawy emerytalnej, przez jego
niezastosowanie i uznanie, że skarżący nie posiadał wymaganego okresu
składkowego i nieskładkowego i że w związku z tym nie przysługuje mu renta z
tytułu niezdolności do pracy - mimo niezbadania przez Sądy obu instancji
faktycznego momentu, w którym stał się on niezdolny do pracy; 4) art. 58 ust. 3
ustawy emerytalnej, przez jego niezastosowanie i uznanie, że skarżący nie spełnił
przesłanek przyznania renty z tytułu niezdolności do pracy.
We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na
oczywistą zasadność skargi (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.), ponieważ doszło do
oczywistego rażącego naruszenia przepisów postępowania, co skutkowało de facto
pozbawieniem skarżącego możliwości dochodzenia swoich praw. Sąd Apelacyjny
naruszył art. 227 w związku. z art. 278 § 1 w związku z art. 2352 § pkt 3 i 5 k.p.c.
uznając, że Sąd pierwszej instancji mógł pominąć wniosek pełnomocnika
skarżącego o dopuszczenie i przeprowadzenie dowodu z opinii biegłych sądowych
z zakresu medycyny pracy, pulmonologii, neurologii, reumatologii, okulistyki,
psychologii oraz psychiatrii, podczas gdy powszechną praktyką jest powoływanie
wielu biegłych z zakresu różnych specjalizacji, a następnie zlecenie im
sporządzenia opinii łącznej albo powołanie kolejnego biegłego, czego w tej sprawie
I USK 789/26 4
zabrakło. Na skutek nieprzeprowadzenia dowodu z opinii biegłych doszło również
do naruszenia przepisów prawa materialnego, a to art. 57 ust. 1 pkt 2 oraz art. 58
ust. 3 ustawy emerytalnej.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do
rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje
potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub
wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność
postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).
Obowiązkiem skarżącego jest sformułowanie i uzasadnienie wniosku o
przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania w nawiązaniu do tych przesłanek, gdyż
tylko wówczas może być osiągnięty cel wymagań przewidzianych w art. 3984 § 2
k.p.c. Rozstrzygnięcie Sądu Najwyższego w kwestii przyjęcia bądź odmowy
przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania wynika z oceny, czy okoliczności
powołane przez skarżącego odpowiadają tym, o jakich stanowi art. 3989 § 1 k.p.c.
Wniosek o przyjęcie do rozpoznania skargi kasacyjnej został oparty na
przesłance wymienionej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., tj. oczywistej jej zasadności.
Według utrwalonego orzecznictwa Sądu Najwyższego, skarga kasacyjna
powinna być tak zredagowana i skonstruowana, by Sąd Najwyższy nie musiał
poszukiwać w jej podstawach lub ich uzasadnieniu pozostałych elementów
kreatywnych skargi, ani tym bardziej się ich domyślać (zob. postanowienie Sądu
Najwyższego z dnia 4 czerwca 2019 r., III UK 290/18, LEX nr 2677006). Jeżeli
zatem skarżący powołuje się na oczywistą zasadność skargi, to powinien zawrzeć
w niej wywód prawny, z którego ta oczywista zasadność będzie wynikała. Ma to być
przy tym zasadność łatwo dostrzegalna już nawet przy pobieżnej lekturze skargi
(zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 30 czerwca 2023 r., I CSK 4298/22,
LEX nr 3582570). Z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wynika konieczność nie tylko
powołania się na okoliczność, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona,
ale również wykazania, że przesłanka ta rzeczywiście zachodzi. Oznacza to, że
skarżący musi wskazać, w czym - w jego ocenie - wyraża się „oczywistość”
zasadności skargi oraz podać argumenty wykazujące, że rzeczywiście skarga jest
I USK 789/26 5
oczywiście uzasadniona. Sam zarzut naruszenia (nawet oczywistego) określonego
przepisu (przepisów) nie prowadzi bowiem wprost do oceny, że skarga kasacyjna
jest oczywiście uzasadniona (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia
16 marca 2023 r., I USK 163/22, LEX nr 3570640). W wywodzie prawnym należy
zatem wykazać kwalifikowaną postać naruszenia przepisów prawa materialnego
lub procesowego polegającą na jego oczywistości, widocznej prima facie, przy
wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej (zob. postanowienia Sądu
Najwyższego: z dnia 10 stycznia 2012 r., I PK 104/11, LEX nr 1215774; z dnia
22 marca 2016 r., II PK 31/15, OSNP 2017/10/127; z dnia 18 sierpnia 2021 r.,
II PSK 97/21, LEX nr 3325579; z dnia 6 września 2022 r, II USK 667/21, LEX nr
3416129).
W przedmiotowej sprawie wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania nie
spełnia warunków właściwych dla przesłanki przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.,
o których mowa powyżej. Wywód dotyczący oczywistej zasadności skargi nie może
bowiem ograniczać się do ogólnych uwag i być zastąpiony stwierdzeniem, że
doszło do „oczywistego” i „rażącego” naruszenia przepisów, bez pogłębionej
argumentacji, dlaczego naruszenie wskazanych we wniosku przepisów ma
charakter kwalifikowany. Ponadto podstawą skargi kasacyjnej nie mogą być zarzuty
dotyczące ustalenia faktów lub oceny dowodów (zob. wyrok Sądu Najwyższego z
dnia 9 września 2010 r., II UK 98/10, OSNP 2012, nr 1-2, poz. 20). Skoro zgodnie z
art. 3983 § 3 k.p.c. podstawą skargi kasacyjnej nie mogą być zarzuty dotyczące
ustalenia faktów lub oceny dowodów, to nie mogą one przemawiać również za
oczywistą zasadnością skargi (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia
17 czerwca 2025 r., III USK 36/25, LEX nr 3899523). Odnosi się to także do
art. 227 k.p.c., stanowiącego, że przedmiotem odwodu są fakty mające dla
rozstrzygnięcia sprawy istotne znaczenie (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z
dnia 16 maja 2014 r., II UK 20/14, LEX nr 2584597 czy z dnia 10 stycznia 2023 r.,
III USK 75/22, LEX nr 3508931). W postanowieniu z dnia 31 stycznia 2025 r.,
II CSKP 1810/22 (LEX nr 3824552), Sąd Najwyższy wyraził pogląd, że art. 227
k.p.c. odnosi się do przedmiotu postępowania dowodowego i nie ma zastosowania
dla dokonywania przez sąd oceny zasadności wniosków dowodowych z punktu
widzenia potrzeby przeprowadzenia konkretnego dowodu dla wykazania
I USK 789/26 6
oznaczonych okoliczności faktycznych. Nieuwzględnienie przez sąd określonych
wniosków dowodowych, jako nieprzydatnych w jego ocenie dla rozstrzygnięcia
sprawy, nie stanowi zatem podstawy do konstruowania zarzutu naruszenia art. 227
k.p.c., a to także przekreśla tezę skarżącego o kwalifikowanym naruszeniu tego
przepisu.
Zauważyć nadto trzeba, że uzasadnienie wniosku co do konieczności
przeprowadzenia dowodu z opinii biegłych lekarzy sądowych pozostaje w
oderwaniu od poczynionych przez Sądy orzekające ustaleń faktycznych odnośnie
do przesłanek, które zobligowany był spełnić skarżący celem nabycia prawa do
renty z tytułu niezdolności do pracy, ponieważ nie uwzględnienia znaczenia
wcześniejszych decyzji organu rentowego z 2014 r. i z 2016 r., na co wskazywał
Sąd pierwszej instancji, oddalając wniosek skarżącego w tym zakresie. Tym
samym argumentacja skarżącego nie świadczy o oczywistej zasadności skargi z
powodu naruszenia art. 278 § 1 w związku z art. 2352 § pkt 3 i 5 k.p.c.
O oczywistej zasadności skargi nie świadczy również zarzucane we wniosku
naruszenie przepisów prawa materialnego, tj. art. art. 57 ust. 1 pkt 2 oraz art. 58
ust. 3 ustawy emerytalnej. Sąd Apelacyjny prawidłowo bowiem zastosował
powyższe przepisy odwołując się do orzeczeń Sądu Najwyższego, w świetle
których nie budzi wątpliwości, że warunki określone w art. 58 ust. 3 ustawy
emerytalnej spełnia osoba zgłoszona do ubezpieczenia przed ukończeniem 18 lat
lub w ciągu 6 miesięcy po ukończeniu nauki, posiadająca okres składkowy i
nieskładkowy krótszy od wymaganego, jeżeli stała się niezdolna do pracy w czasie
trwania tego okresu, a także po jego ustaniu, jednak nie później niż w ciągu
6 miesięcy (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 8 lutego 2023 r., I USK
114/22, LEX nr 3525711 i powołane tam orzeczenia). Mimo iż skarżący był
zgłoszony do ubezpieczenia społecznego przed ukończeniem 18 roku życia, to
przerwa, o której mowa w art. 58 ust. 3 ustawy emerytalnej, między ustaniem
ubezpieczenia a datą powstania niezdolności do pracy stwierdzonej orzeczeniem
Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 12 lutego 2024 r. była dłuższa niż 6 miesięcy, co -
jak prawidłowo podkreślił Sąd Apelacyjny - uniemożliwiło zastosowanie tego
przepisu.
Nie znajdując podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do
I USK 789/26 7
rozpoznania, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji
postanowienia.
[SOP]
Powiązane orzeczenia
- I UK 146/19 2020-05-12Czy skarga kasacyjna w sprawie o rentę z tytułu niezdolności do pracy jest oczywiście uzasadniona, gdy skarżący nie spełnia przesłanek do jej przyjęcia do rozpoznania?
- I UK 149/19 2020-04-29Czy skarga kasacyjna w sprawie o rentę z tytułu niezdolności do pracy, oparta na zarzutach dotyczących ustaleń faktycznych i oceny dowodów, może zostać przyjęta do rozpoznania przez Sąd Najwyższy na podstawie przesłanki…
- I USK 379/26 2026-04-23Czy skarga kasacyjna w sprawie o prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy może zostać przyjęta do rozpoznania, jeśli ubezpieczony powołuje się na oczywistą zasadność skargi, a jego argumentacja nie wykazuje w sposób…
- III UK 24/18 2018-11-14Czy skarga kasacyjna w sprawie o rentę z tytułu niezdolności do pracy może zostać przyjęta do rozpoznania, jeśli wnioskodawczyni powołuje się jedynie na naruszenie przepisów postępowania przez sąd drugiej instancji, nie…
- III USK 206/24 2025-07-22Czy skarga kasacyjna w sprawie o rentę z tytułu niezdolności do pracy, oparta na zarzutach naruszenia przepisów postępowania i prawa materialnego, może zostać przyjęta do rozpoznania przez Sąd Najwyższy, jeśli skarżący n…
Powołane przepisy
art. 57 ust. 1art. 58 ust. 1art. 39816 KPCart. 227art. 278 § 1art. 2352
§ 1 pkt 3art. 233 § 1
KPCart. 58 ust. 3art. 3989 § 1 pkt 4 KPCart. 2352art. 58
ust. 3art. 3989 § 1 KPC
Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności. · PDF źródłowy