II URN 25/79

WyrokIzba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych1979-04-20

Analiza orzeczenia

Sekcja wygenerowana przez AI na podstawie treści orzeczenia — nie stanowi cytatu.

Zagadnienie prawne
Czy osoby prześladowane w hitlerowskich więzieniach z powodów politycznych, narodowościowych lub ideologicznych, które nie trafiły do obozów koncentracyjnych, są objęte prawem do renty inwalidzkiej na podstawie ustawy z dnia 23 października 1975 r. o dalszym zwiększeniu świadczeń dla kombatantów i więźniów obozów koncentracyjnych?
Ratio decidendi
Sąd Najwyższy uznał, że ustawa kombatancka z dnia 23 października 1975 r. obejmuje swoim zakresem również osoby prześladowane w hitlerowskich więzieniach z powodów politycznych, narodowościowych lub ideologicznych, nawet jeśli nie trafiły one do obozów koncentracyjnych. Kluczowe jest, że art. 1 i 13 tej ustawy traktują te grupy osób jednakowo, zapewniając im równe uprawnienia do świadczeń, w tym renty kombatanckiej. Brak powtórzenia w art. 4 ust. 2 ustawy określenia 'prześladowanym w hitlerowskich więzieniach' nie może być podstawą do pozbawienia tych osób należnych im uprawnień.
Stan faktyczny
Stefan S. domagał się przyznania renty inwalidzkiej na podstawie ustawy kombatanckiej, powołując się na fakt urodzenia się i pobytu w więzieniu berlińskim jako więzień polityczny, a następnie w obozie koncentracyjnym Ravensbrück. Zakład Ubezpieczeń Społecznych odmówił przyznania renty, uznając, że ustawa nie obejmuje osób przebywających jedynie w hitlerowskich więzieniach. Decyzja ta została utrzymana w mocy przez Radę Nadzorczą ZUS. Prokurator Generalny wniósł rewizję nadzwyczajną, zarzucając naruszenie prawa.
Rozstrzygnięcie
Sąd Najwyższy uchylił zaskarżone orzeczenie Rady Nadzorczej oraz poprzedzającą je decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i przekazał sprawę Zakładowi do ponownego rozpoznania.

Pełny tekst orzeczenia

Skład orzekającyPrzewodniczący: Sędzia SN A. Filcek.Sędziowie SN: Z. Świeboda, K. Zieliński (spraw.).Protokolant: Z. Zakrzewska.Prokurator Prokuratury Generalnej PRL: W. Grochola.SentencjaSąd Najwyższy Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych po rozpoznaniu w dniu 20 kwietnia 1979 r. sprawy z wniosku Stefana S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. o rentę inwalidy wojennego, na skutek rewizji nadzwyczajnej Prokuratora Generalnego PRL od orzeczenia Rady Nadzorczej Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w G. z dnia 13 stycznia 1977 r.,uchyla zaskarżone orzeczenie, jak również poprzedzającą je decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. z dnia 1 grudnia 1976 r. i sprawę przekazuje temu Oddziałowi do ponownego rozpoznania.Uzasadnienie faktyczneWnioskiem z dnia 23 listopada 1976 r., skierowanym do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych - Oddział w G., wnioskodawca Stefan S. domagał się przyznania prawa do renty inwalidzkiej przewidzianej na podstawie art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 23 października 1975 r. o dalszym zwiększeniu świadczeń dla kombatantów i więźniów obozów koncentracyjnych (Dz. U. Nr 34, poz. 186). Do wniosku dołączył zaświadczenie wydane przez Zarząd Wojewódzki ZBOWiD w G., z którego wynikało, że jako członek tej organizacji posiada prawo do korzystania ze świadczeń przewidzianych w powołanej ustawie z tytułu uradzenia się i pobytu w więzieniu berlińskim w okresie okupacji hitlerowskiej. Do wniosku dołączył także zaświadczenie Poradni ZBOWiD przy Zespole Opieki Zdrowotnej Nr 1 w G. stwierdzające istnienie u niego szeregu schorzeń nie rokujących wyleczenia.Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzją z dnia 1 grudnia 1976 r. załatwił wniosek odmownie na tej podstawie, że renta inwalidzka przewidziana dla więźniów obozów koncentracyjnych nie dotyczy osób przebywających w hitlerowskich więzieniach.Decyzja ta została zatwierdzona orzeczeniem Rady Nadzorczej z dnia 18 stycznia 1977 r. Prokurator Generalny Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej wniósł w rewizji nadzwyczajnej o uchylenie orzeczenia Rady Nadzorczej zarzucając rażące naruszenie przepisów prawa, a w szczególności art. 1 i 13 wymienionej ustawy z dnia 23 października 1975 r.Uzasadnienie prawneSąd Najwyższy zważył, co następuje:Jak wynika z art. 1 ustawy kombatanckiej za więźniów obozów koncentracyjnych uważa się również osoby prześladowane w hitlerowskich więzieniach, o ile przyczyną tych prześladowań były względy polityczne, narodowościowe lub ideologiczne. W myśl bowiem art. 13 ustawy użyte w niej określenie "kombatanci i więźniowie obozów koncentracyjnych" oznacza osoby, o których mowa w art. 1.W tym stanie rzeczy niepowtórzenie w art. 4 ust. 2 ustawy określenia zawartego w art. 1 ustawy "w tym prześladowanym w hitlerowskich więzieniach" nie może uzasadniać wniosku, iż osoby te - prześladowane z tych samych względów co więźniowie obozów koncentracyjnych - zostały pozbawione uprawnień do renty kombatanckiej.Z zestawienia treści art. 1 i 13 ustawy wynika bowiem, że wszystkie osoby, które w okresie okupacji hitlerowskiej znalazły się w obozach koncentracyjnych lub więzieniach hitlerowskich w powodów politycznych, narodowościowych lub ideologicznych, należy traktować jednakowo.Jak wynika z akt niniejszej sprawy i co przesądza wspomniane zaświadczenie ZBOWiD, matka wnioskodawcy została osadzona w więzieniu berlińskim jako więźniarka polityczna i po krótkim pobycie w tym więzieniu, podczas którego urodziła wnioskodawcę, została osadzona na pobyt bezterminowy w obozie koncentracyjnym Ravensbrück. Zdaniem Zespołu Opieki Zdrowotnej w G., urodzenie się wnioskodawcy w więzieniu i 6-miesięczny w nim pobyt spowodowały określone w zaświadczeniu schorzenia psychiczne trwające do obecnej chwili. W postępowaniu rentowym zachodziła więc potrzeba poczynienia ustalenia, czy schorzenia te rzeczywiście istnieją, czy wiążą się one z urodzeniem i pobytem w więzieniu oraz czy uzasadniają zaliczenie wnioskodawcy do jednej z grup inwalidów.Zaskarżone orzeczenie, niezależnie od rażącego naruszenia prawa, narusza także interes Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej związany z ochroną osób prześladowanych w obozach koncentracyjnych i więzieniach hitlerowskich oraz zagwarantowaniem im odpowiednich świadczeń z ubezpieczenia społecznego.Z tych przyczyn i z mocy art. 422 § 2 k.p.c. w związku z art. 275 k.p. oraz art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 13 kwietnia 1960 r. o zmianach właściwości w dziedzinie ubezpieczeń społecznych, rent zaopatrzeń i opieki społecznej (Dz. U. Nr 20, poz. 119 i z 1972 r Nr 11, poz. 81), w brzmieniu nadanym art. 96 ustawy z dnia 24 października 1974 r. o okręgowych sądach pracy i ubezpieczeń społecznych (Dz. U. Nr 39, poz. 231 z późn. zm.), Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji.

Powiązane orzeczenia

Powołane przepisy

art. 4 ust. 2art. 1art. 13art. 422 § 2 KPCart. 275 KPart. 11 ust. 4art. 96§ 2

Źródło: Sąd Najwyższy, repozytorium https://repozytorium2.sn.pl, pozyskano 29.10.2026. Treść przetworzona przez legal-ai.pl (konwersja tekstu, podział na fragmenty, analiza AI, powiązania z innymi danymi); Sąd Najwyższy nie zatwierdza tych materiałów ani nie ponosi za nie odpowiedzialności.